Jump to content
Dogomania

ogonek

Guest agnieszkajózefacka

Recommended Posts

Guest agnieszkajózefacka
Posted

Jestem bardzo szczęśliwą posiadaczką 3 miesięcznego sznaucerka miniaturki.Piesek jest z rodowodem i ma zostawiony do decyzji właściciela ogon.Nie wiem co zrobić, proszę o cenne rady, czy to jest bardzo duże cierpienie?

Posted

Nie wiem, nad czym się zastanawiasz. Zostawiać!!!! w tym wieku cięcie ogona to już normalny zabieg, z którym lączy się narkoza, wybudzenie itd.

A czy ogon u sznaucera źle wygląda? Wręcz przeciwnie. Osobiście nie jestem w ogóle miłośniczką sznaucerów, ale ich zakręcone ogonki podobają mi się. I jeszcze miniaturka...!

A jeżeli poczujesz nagle w sobie żyłkę wystawcy? I pies okaże się fantastyczny? I będziesz chciała z nim pojechać na wystawę za granicę?

ZOSTAWIAĆ!!!!! :D

Posted

Ogonki obcina się w 3 dobie życia - wtedy nie jest to bardzo skomplikowane. W tym wieku jest to już normalna operacja w pełnej narkozie.

W kwestii formalnej - czy z jakiegoś powodu ogon powinien być obcięty? Teoretycznie od kilku lat jest zakaz kopiowania czegokolwiek, ale jak już zaznaczyłam - teoretycznie. Znam sytuację, gdy pozostawiony ogon byl bardzo brzydko noszony i właściciele - którzy planowali wystawianie szczeniaka - zdecydowali się na operację gdy maluch miał 5 miesięcy. Ale zaobserwowałam, że ocena ogona na wystawie jest chyba ostatnią rzeczą braną pod uwagę przez sędziów.

Więc pytanie zasadnicze - czy chcesz i dlaczego?

Posted

Ja bym zostawiala, po pierwsze dlatego, ze pozno juz troche jak na taki zabieg, po drugie uwazam kopiowanie czegokolwiek za kompletnie zbedne, po trzecie datego, ze standarty sie zmieniaja ale bardzo powoli, kazdy kolejny wlasciciel moze przyspieszyc ten proces i dac dobry przyklad innym.

Posted

Zostawić! Niech ma czym machać. :) Ja miałam pudla (ogon ucięty), teraz mam mieszańca sznaucera, który ma swój ogon w całości. Dopiero teraz widzę, że pies bez ogona jest okaleczony.

Posted

Jeśli chcesz obcinać tylko ze względów estetycznych to NIE!!!!!!!!!!!!!!! Ale jeśli ze względów weterynaryjnych to powinnaś obgadać to z wetem. Poza tym dla twojego psa operacja może być prawdziwym wstrząsem. On się już przyzwyczaił do swego ogonka. 3-dniowe szczenie nie martwi się obcięciem, bo nie wie, że przedtem miało długi.

Posted
. On się już przyzwyczaił do swego ogonka. 3-dniowe szczenie nie martwi się obcięciem, bo nie wie, że przedtem miało długi.

Hę???? :o

Jeden mój rottek ma ogon, drugi nie i jakoś nie wyglądają na sepcjalnie przywiązane do tych swoich ogonów lub nie. Im to zwisa i powiewa w tym momencie, to raczej mój problem.

Posted

Aguś

Akurat dla mojej jest bardzo ważny jej ogonek :wink: .Wystarczy ,że się położy a ja do niej podejdę i ruszę jej ogonek to ona bierze go mietoli w pysku.W końcu z tym ogonkiem zasypia :D

Posted

Aha... :hmmmm:

A ciekawe, czy wie, że to co akurat miętoli, to jej ogonek?

A poza tym, to dlaczego zakłócasz jej sen, podchodząc i miętoląc jej ogonek, pośiadania którego jest świadoma, hę? :wink:

Posted

Aguś

Wtedy kiedy podchodzę do niej do jeszcze nie śpi :wink:

Tylko ,że jak leży to ciężko jest jej go złapać, wiec się musi troche wysilać :lol:

Źle napisałam ona go nie mietoli tylko go gryzie i to dosyc mocno- masochistka czy co 8)

Posted

Na nauce obedience przed wystawa w Poznaniu pewien Francuz, fachowiec i Pani Maria Kuncewicz stwierdzili, ze pies nie ma swiadomoci ogona i ten moze wystawac poza wyznaczony kwadrat.

Jestem rowniez za nie obcinaniem tego, czego nie trzeba. Chyba, ze sa jakies medyczne wskazania co do obciecia ogona czy uszu.

Posted

Nie obcinać ogona,za granicą wchodzi zakaz obcinania ogonów,to tak jakby obciął człowiekowi język,coś z innej beczki,dzisiaj oglądałem program o kotach,sztucznie wyhodowane rasowe zwierzęta cierpią,persy mają np kłopoty ze łzawieniem oczu,cały czas płaczą,u psów można też podać parę takich przykładów,a wszystko po to,aby spełnić durne fanaberie człowieka :x,nie zdziwiłbym się,gdyby zaczęli hodować ludzi w imię stworzenia lepszych genetycznie jednostek

Posted

Agnieszkajózefacka: Zostawić ogonek! Czym będzie się cieszyło psisko jak mu obetniesz? :wink: Wiesz jaka to radość patrzeć na machający ogon :D

I napisz koniecznie jaka jest Twoja decyzja :)

Posted

A, już wiem! :oops: Niejedna Agnieszka na świecie i Cally pytała założycielki topiku! :oops:

No tak, bo u mnie już przepadło: jeden duży ma, drugi nie ma, maluchy mają :D

Posted

ZOSTAW OGONEEEEEEEKKKKKKKKK!!!!!!!!

Moja psina ma cąły ogonek i nie moge sobie jej teraz wyobrazić bez. Pozatym nie powinniśmy obcinać ogonków bo to organy psiej radości, smutku, zadowolenia, strachu!!! Pieski dzięki ogonkom mogą nam pokazać jak się czują!!!!

A to zdjęcie mojego psiaka w którym widać ogonko:)

album_pic.php?pic_id=1098

Jakby co to ten bałagan na biurku to psiny sprawka ;P

Posted

Ja też chcę ogonek - to znaczy chcę go u mojego psa, nie u siebie! :lol:

Planuję kolejnego pona kupić z ogonkiem, ale...

Obecnie jest tak, że można poprosić o pozostawienie ogonka, ale wtedy będę musiała byc już zdecydowana na konkretnego psa, kiedy on bedzie miał 2 dni!

A wolałabym móc wybrać starszego - żeby wiedzieć, czy jest zdrowy, czy się uśmiecha (jak to pony czasem mają w zwyczaju)... itd

jednak bedę kupować pona za jakieś 3 lata, może do tego czasu coś się zmieni (?) i będzie więcej ponów z zostawionymi ogonami.

ZOSTAW OGONEK!