Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Anecioreczek napisał(a):
Kora chodzi po pokojach w kółko, przed chwilą mówilam katik że nie zauważyłam żeby ona czuła że brakuje Atosa.. ale teraz łazi w kółko po pokojach..:( i czegoś szuka..:( albo kogoś...:(

wczoraj chodziła obok grobu Atoska i wąchała ziemie..

Może dopiero teraz sobie uświadomiła co się stało? :roll:
Nawet jeśli nie było miedzy nimi wielkiej przyjaźni to na pewno się lubili i byli ze sobą związani. :(

• Replies 3.5k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Już odczuwam brak tego że..
- Nie czuje świeżego powietrza z każdego porannego i wieczornego spaceru z Tobą wzdłuż alejek
- nie otwieram oczu w środku nocy i ranno i zamiast widzieć Twojego pyska na poduszce obok widziałam zawsze twój tłusty zad, bo w nocy zawsze obracałeś się odwrotnie
- nie muszę siłą otwierać drzwi od pokoju bo już nie leżysz przy drzwiach
- nie muszę gospodarować miejsca w łazience kiedy idę do kąpieli...
- nie muszę patrzeć czy na podłodzę nie leży jakiś kawałek jedzenia co byś się nie pogryzł z Korą..
- Twoje ciałko nie lezy już pod biurkiem i muszę ubierać papcie ponieważ nie grzejesz mnie już..
- Nie budze się w środku nocy żeby wyjąć moje nogi lub rękę spod Ciebie bo przestała mi dopływać już krew...
- już nie musze się martwić że pobrudzisz mnie swoimi łapkami...
- nie mogę już pogłaskać Cię, a tak potrzebuje dotykąć twojej sierści...

za to budzę się w nocy, pozatym nie mogę usnąć.. :-( :placz:

Posted

Tak i filmik, i rysunek, dzisiaj wyśle mi na maila abym sobie go wydrukowała, będzie wisieć na ścianie, nie powiem - nie miałam pojecia że go namaluje zwłaszcza że robi to za okolo 40$ co niestety dla mnie to strasznie wysoka cena, i taki prezent..

Bardzo nam go brakuje...

Posted

Tak mi przykro Pinczerka :(

Powiem wam że jakiś dziwny okres, razem z nami na kroplówce była 13 letnia suczka teriera walijskiego też ciężko chorego na nerki (kreatynina 7.8 :o ) no i tego dnia co Atosek w nocy umarł gdy odebralam akt zgonu Tośka, to usypiali te panne..
I wczoraj umarła mi chomiczka, rodowodowa Martini miała 2.5 lata.

To już 2 tygodnie..
a My cóż, powoli powracamy do życia, moje ręcę są całe w krwi i w bliznach..
a to za sprawą, małej panny którą wziełam z Lecznicy w katowicach, 10 tyg szylkretki :) Jak bede miała foty to wstawie, narazie jestem bez aparatu.
Jasne, że chciałam psa bardziej, ale niestety wolę się ustawić teraz (praca, szkoła) i mieć więcej czasu dla psa później, bo Atoskowi brakowało że codziennie nie biegaliśmy bo pani zalatana, więc jak będzie licencjat to i będzie psiak (nawet mama sie zgodziła) tylko tym razem planuje już papierkowego psiaka.
Jeszcze niewiemy jaka rasa konkretnie ale mam pare w głowie, napewno będzie to pies żywy ;)
I niespodzianka - po Atosie powiedziałam sobie że.. nigdy więcej samca(chodziło mi o problemy jakie sprawiał czasem Tosiek), teraz nie widzę życia bez samca w domu.. Mam wrażenie że są bardziej wylewne, niewiem, może to przez charakter Kory..

<3

Posted

Ładnie się wydarzyło w tym tygodniu.
Leżałam w szpitalu- coś mi się działo w żołądku , podejrzewali wyrostek, ale na szczęście wypuścili mnie w piatek do domu.
Miałam przydomek maleństwo (średnia wieku leżących pacjentów na chirurgii 40-60 lat), przy okazji przykroplowce zasnełam ze zdjęciem Tośka na poduszce, i ordynator 1 nocy powiesił mi na stoliku taśmą co bym nie zgniotła, bo leżalam pod kroplówka i podobno strasznie gniotłam to zdjęcie ;)
Jutro miną 3 tygodnie, powoli juz się przyzywczajam do jego nie obecności w domu. I to nie dlatego że Luna mi nie pozwala i musze się nią zajmować, niestety błędne moje było myślenie że jak zajmę się kotem to nie będę tak często o nim myśleć, Luna zaprzyjaźniła się z Vitanii, i jestem potrzebna do głaskania tylkon i dawania jeść ;)
Jakoś dajemy rade...nie ma wyjścia.. niestety nie mam zdjęc Luny bo nie posiadam aparatu ale mam filmik z lecznicy
http://youtu.be/_Nt575GDF_8
Luna to ta która jest pod kaloryferem, czarne i inna szylkreta to jej rodzeństwo.

w przyszłym tygodniu idziemy z Korą na wizytę kontrolną do veta, chce jej zrobić morfologie - w końcu była karmiona jak Atos, wole dmuchać na zimno teraz, i przy okazji ją zbadać, w razie gdyby miała jakieś problemy nie chce jej tak szybko stracić jak Atosa..

Posted

Trzymaj się:)

Mnie kots kiedyś powiedział, że najlepiej mieć 2-3 psy na "zakładkę". To wtedy odejście jednego mniej boli...może...
Czy mniej - nie wiem. Ale ciut słabiej - na pewno...

Pzdr.

• 2 weeks later...
Posted

Przestaliśmy płakać.. na jakiś czas, I powoli smutek przechodzi..
Zdałam sobie sprawę że nie mogę tyle płakać, bo i tak nie przywrócę mu życia.Wstyd sie przyznać ale popadłam w depresje jakieś 2 tygodnie temu, zamęczałam ię filmikami, zdjęciami, filmami o psach (Marley, Hatchi ) poczym anazliowałam dokładniej jego chorobe i przejściowe okresy, zastanawiałam się czy nie popełniłam jakieś błędu, czy wcześniej nie widziałam albo nie przeoczyłam jego zachowania a nóż dawał mi znaki że jest z nim źle. I tak męczyłam nawet Weterynarza który go leczył siedząc u niego raz na 3 dni i analizując wszystko. Popadłam w obsesje.
Do tego stopnia że nie zauważyłam że Kora też przeżywa i zdałam sobie sprawę że ona też zaniedługo odemnie może odejść 7 stycznia skończy 12 lat. Ma początki zaćmy na którą już bierzemy kropelki, sama już nie ma ochoty na chodzenie i przechodzi na emeryture.Zawsze była kanapowym psem ale teraz tylko śpi. W końcu się obudziłam i poszłam z nią na badania, co prawda Morfologii jeszcze nie zrobiłam bo niestety ale brak funduszy ( Luna mi zachorowała i wyłysiało jej całkiem pół główki - ale już odrasta) mimo to zrobiliśmy badanie serduszka, usg, sprawdziliśmy ząbki itp. Póki co, narazie poza badaniem krwi Kora wiedzie spokojny żywot emerytowanego psa. Z chwilowymi zachowaniami psa myśliwskiego gdy kot w pobliżu.

Z przyczyn takich, rozmawiałam z TZ i powiedziałam mu że nie mogę przestać myśleć o kolejnym psie.Poprostu potrzebuje psa, nie planuję w najbliższym czasie przeprowadzki ale jeżeli taka sytuacja będzie to Kora zostanie z rodzicami - bo zwyczajnie to jest ich pies, ich ona traktuje za właścicieli - a przy okazji Kora z TZ sie nie lubią :P
Zaczeliśmy analizować rase którą w przeciągu myślę że za max 1.5 roku byśmy zakupili..
Niestety jesteśmy oboje jak ogień i wodą więc zupełnie inaczej postrzegamy to .. ;p
Ale póki co padło na (kolejność nie przypadkowa)
Berneński Pies Pasterski(wspólny wybór)
Owczarek Niemiecki(TZ wybór)
Owczarek Australisjki - typ amerykański ( Mój wybór)
Labrador lub Golden ( w razie gdybyśmy sie mieli nie zgodzić na żaden z powyższych )

Takie typy..
Czemu takie : Chciałabym aktywnego psa, rodzinnego...Te rasy potrzebują domu niż mieszkania, zdaje sobię z tego sprawę i prawopodobnie tak będzie że bedziemy mieszkać w domu z ogródkiem, w miejscu gdzie teraz mieszka TZ Bernardyn pilnujący ich miejsce pracy, jak na Bernardyna długo już żyje i trzyma się bardzo dobrze :D Jest bardzo kochany:)
No i raczej na takie rasy padnie, Mi najbardziej odpowiada Aussie, chociaż wolałabym większego psiaka właśnie jak Berneńczyk.. Oczywiście Moj TZ pyta : jeszcze jest czas.
A ja jednak wolę się przygotować i ewentualnie poznać te rasę bardziej zanim przyjdzię do nas zamieszkać żeby nie być zaskoczoną jakimiś błędami wychowawczymi później..
ON-ek raczej odpada, nie wiem czemu ;p Po prostu :D TZ lubi, chodź ja wolałabym Białego Owczarka Szwajcarskiego jak już..

Co myśliscie? Dałabym sobię radę ? Może macie jakieś pomysły na jakąś rasę dobrą dla mnie.. już trochę mnie znacie z forum.. :)

a oto Vita i Luna bawiące się ;)

[video]http://youtu.be/5lI27k5Ejk8[/video]