MSMIMI Posted October 4, 2003 Posted October 4, 2003 kwarantanna obowiazuje gdy wjezdza sie do niektorych panstw z psem ale jak sie przywozi do polski to chyba nie ma podobnego warunku? ktos mi powiedział ze jest :o no to jak to jest??? Quote
Flaire Posted October 13, 2003 Posted October 13, 2003 Pewnie nikt nie odpowiada, bo są zdziwieni pytaniem... Żeby wwieźć psa do Polski nie ma żadnej kwarantanny, niezależnie od kraju pochodzenia psa. Kwarantanna jest ustalana przez kraj docelowy, z reguły żeby ochronić dany kraj od wścieklizny. W Polsce jest wścieklizna, więc kwarantanny nie ma. Natomiast w Anglii nie ma wścieklizny, więc żeby wwieźć psa do Anglii może obowiązywać kwarantanna (chociaż od niedawna, jeżeli wwozisz do Anglii z niektórych krajów i spełnisz szereg wymagań, to może się obyć bez kwarantanny -- ale Polska nie jest jednym z tych krajów). Podsumowując, do Polski z Anglii możesz przywieźć psa bez żadnej kwarantanny. Quote
MSMIMI Posted October 13, 2003 Author Posted October 13, 2003 dzieki Flaire zapytałam bo mi sie obiło o uszy ze pies musi miec kwarantanne etc zeby go wywiezc przywiezc... to niesamowite ile plot sieją ludzie niektórzy :) :oops: no to super :drinking: :drinking: :drinking: Quote
madalenka Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Czy mozecie mnie oswiecic, do jakich krajow nie mozna pojechac z psem (bo, np. dluga kwarantanna)???? Bo slyszalam, ze do Australii (6 mies kwarantanny) i do Angli (tez dosc dlugo). Quote
amstel Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 Anglia oraz Irlandia - 6 miesiecy Szwecja - 3 miesiące nie wiem jak z innymi kontynentami:roll: Quote
madalenka Posted November 28, 2006 Posted November 28, 2006 A co jak ktos chce pojechac na 2 mies z psem?? Nie da sie?? Albo do Angli na Crufta?? Zabieraja psa na 6 mies :placz: ???? Quote
Gazuś Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 ALe w kwarantannie nie chodzi o to, że Ci zabierają psa! Na Cruft możesz pojechac tylko z psem który dostał nominację ;) Śmiertelników nie wpuszczaja :evil_lol: Swoją drogą - ja sie chętnie bym wybrała, ale bez Docowego - kiedyś się cos zorganizuje ;) Quote
bajadera Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 [quote name='Gazuś']ALe w kwarantannie nie chodzi o to, że Ci zabierają psa! Na Cruft możesz pojechac tylko z psem który dostał nominację ;) Śmiertelników nie wpuszczaja :evil_lol: Swoją drogą - ja sie chętnie bym wybrała, ale bez Docowego - kiedyś się cos zorganizuje ;) Ale też papiery sanitarne musi miec w komplecie !!!! Quote
Gazuś Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 [quote name='sirion']Ale też papiery sanitarne musi miec w komplecie !!!! Oczywiście ;) Quote
madalenka Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 Nie, nie wybieram sie na Crufta, tak sie zapytalam. :D A co robia z psem?? Nie zabieraja?? Quote
amstel Posted November 29, 2006 Posted November 29, 2006 Kwarantanne psiak przechodzi w polsce , we wlasnym domku :) liczy sie 6 miesiecy od daty pobrania krwi do badania na przeciwciala, wyjatkiem sa tem psy towarzyszace , z tym ze musza byc zgloszone do jakiegos tam rejestru i posiadac wszystkie papiery....wiecej poczytasz na watku o anglii tam sa wszystkie potrzebne informacje....;) Quote
Huskuś Posted September 1, 2007 Posted September 1, 2007 Kwarantanna 4-romiesięczna jest też w Norwegii dla psów i kotów. Może ktoś z Was wie na czym polega? Hania Quote
Recommended Posts