Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 71
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

understandme napisał(a):
Akurat w yorkach nie patrzyłam, ale w innych rasach najczęściej 1500 - 2000 zł :)

Zależy od wielkości/popularności. ;) W niufkach jest to nawet czasem od 2000, do 3000-4000 np. po wybitnych psach z zagr. krycia.

Posted

botek napisał(a):
a jeszcze jedno bo jak go kupowalem niewwidzalem taty i czy jest mozliwosc ze byl mieszancem ?

Tak, nawet jeśli zobaczył byś yorka-"ojca" to nie znaczy, że jest to ten pies. Sukę mógł pokryć inny pies. W 100% pewność masz jeśli jest rodowód, znasz rodziców i przodków.

Posted

ostatnio znajoma sprzedała za 500zł pięknego pieska z rodowodem.
za 800zł bez najmniejszego problemu kupisz psa rodowodowego, czyli prawdziwego yorka, ale na kolanka (chociaż niekoniecznie, niektóre hodowle mogą sprzedawać też za niższą cenę psy wystawowe, po championach).
Twój piesek, jeśli nie ma rodowodu, nie wiadomo czy jest yorkiem, bo nie ma na to potwierdzenia w przodkach. Jego babcia mogła być np jamnikiem, a ojciec sznaucerem, nie wiadomo.
Na zdjęciu piesek wygląda ok, poza oklapniętymi uszami. Ale szczenięta potrafią się bardzo zmienić, na gorsze lub lepsze. Więc nie możesz mieć pewności czy np za kilka miesięcy Twój pies nie będzie bardziej podobny do babci-jamnika (tak hipotetycznie), niż do taty-yorka.

Posted

Teraz wygląda jak york ale nie wiadomo co wyrośnie, ojcem mógłbyć zwyczajny kundel. Jeżeli pies nie ma rodowodu to nie jest rasowy, rodowód to gwarancja że masz psa takiej a nie innej rasy, nie masz rodowodu - nie masz gwarancji. Twój pies może wyrosnąć na 10 kilogramowego yorka ;)
Ale nie bój się czy urośnie york czy nie, wygląd nie jest ważny. Módl się by nie był obciążony genetycznie bo wtedy za koszty leczenia kupiłbyś 5 yorków ;)

Posted

Kasiass napisał(a):
Poza tym nie martw się że to nie rodowodowy, na pewno nie bedzie Ci to robiło różnicy żeby go pokochać i odpowiednio o niego dbać ;).

taaaa...
nie ma to jak kupić psa, a potem zastanawiać się czy jest rasowy, i czy można byłoby niewiele wyższym kosztem mieć rasowego, ładniejszego.

to się nazywa odpowiedzialność....

Posted

ladySwallow napisał(a):
Jakie 2000 zł? Yorka z hodowli, zaszczepionego, odrobaczonego, czasem - jesli starszego - to też po kastracji/sterylizacji można kupić od 800 zł...

Po przebadanych rodzicach?:razz:Nie chodzi tylko o to aby kupić pierwszego,lepszego yorka z rodowodem-tylko żeby się nazywało ,że jest z rodowodem.Pies powinien być po badaniach,zaszczepiony,odrobaczony,rodzice o odpowiednim charakterze,odpowiednio dobrani.Piesek jest ładny,pewnie yorka będzie przypominał.Jednak pies rasy yorkshire terier to pies którego rasę możesz udowodnić-właśnie rodowodem.

Posted

Nie można się kierować wyglądem szczeniaka. Tak, jak ja nie mogę być pewna, czy mój aktualnie duży szczeniak wyrośnie na równie dużego psa, tak Ty nie możesz być pewien, czy Twój piesek gdy będzie duży będzie podobny do yorka. Pozwolę sobie na dowód wkleić zdjęcie ślicznej suczki NightQueen:

(jestem nią zachwycona :evil_lol:)

Jako szczeniak wyglądała tak:

Posted

Fauka napisał(a):
za koszty leczenia kupiłbyś 5 yorków ;)

Nie mogłam się powstrzymać.Na mojego psa który jest u mnie 2,5 roku poszło 7 tysięcy.Dzieląc to na lata,potem na miesiące wychodzi ok. 230 zł miesięcznie.Pies zdrowy kosztuje +/- 40 zł karma,10 zł kosmetyki,10 zł szczepienia,10 zł zabawki,smycz itp.,liczmy ,że nawet 20 zł fryzjer-90 zł miesięcznie.Jak myślisz co u mnie kosztuje 140 zł?Leczenie genetycznych wad serca i innych chorób których wymieniać by dłuuuugo.Plus moje nerwy które są już bezcenne.

Posted

Balbina12 napisał(a):
Po przebadanych rodzicach?:razz:Nie chodzi tylko o to aby kupić pierwszego,lepszego yorka z rodowodem-tylko żeby się nazywało ,że jest z rodowodem.Pies powinien być po badaniach,zaszczepiony,odrobaczony,rodzice o odpowiednim charakterze,odpowiednio dobrani.Piesek jest ładny,pewnie yorka będzie przypominał.Jednak pies rasy yorkshire terier to pies którego rasę możesz udowodnić-właśnie rodowodem.

Tak, po przebadanych rodzicach. Takie wczoraj właśnie oglądałam -z czystej ciekawości.

Posted

Balbina12 napisał(a):
a już liczyłam na odrobinę normalności.Widać moje nadzieje były płonne.

Balbina, na litość boską, przestań marudzić - wpisz sobie york w allegro i poszukaj. Nie tak dawno nasza forumowa Jaaga miała na sprzedaż za mniej chyba niż 800 zł sunię ok. 5 miesięczną, przebadaną, odrobaczoną i zaszczepioną...