Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy ma któs jakieś informacje o sławnych wyżłach???
Może bohatreowie jakis filmów:loveu:
Albo może jakies obrazy gdzie został uwieczniony wyżeł:loveu:
Może rzeźby jakieś;)
Chodzi mi o takie rzeczy cos w tym stylu:oops:
Czy może ktos wie???
Prosze o odp.

Posted

halo tu pani Czuszki :) sama przez przypadek tu trafiłam :cool3:
jakie chcesz dokładnie inormacje? Czuszka grała w serialu "wiedźmy", w dwóch odcinkach i grała psa a właściwie suczkę o imienu Czuszka :p

Posted

[quote name='Oleczkaa']Niezapomnijcie o wyżle "Ugryź" z serialu "Czterdziestolatek" no i o wyżełku z "Alternatywy 4 " ;)
wyżełek z Alternatywy 4 nazywał się Teodor :eviltong:

Posted

Dzieki dzieki dzękuje wszytkim !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: :loveu: i jeszcze więcej;)

Posted

alive napisał(a):
Polecamy 12 i 13 odcinek :p

A kiedy on leci??? Bo chętnie sobie obejrze:loveu: :loveu: :loveu: :cool3:

Jeszcze sobie przypomniałam że wyżełek był w "Psie Serce" Też chyba wegierski;)
Musze o nich wszytkich poszukać

Posted

tamiczek napisał(a):
A kiedy on leci??? Bo chętnie sobie obejrze:loveu: :loveu: :loveu: :cool3:

Jeszcze sobie przypomniałam że wyżełek był w "Psie Serce" Też chyba wegierski;)
Musze o nich wszytkich poszukać

nie mam pojęcia czy w ogóle gdzieś go teraz puszczają ale conajmniej 2 razy już był...

Posted

A, tak z ciekawości:lol: , TAmiczek, dlaczego pytasz o sławne wyżły? Bo, wiesz wyżły mogą być też sławne, że należa do sławnych osób i tu jest lista dosyć długa. Ale nie wiem o co ci chodzi tak konkretnie w twoich poszukiwaniach.... A czy satysfakcjonują cię takie opisane w literaturze (i autentyczne)?

Posted

Zbieram informacje na bloga:cool3:

takie należące do sławnych osób też mogą być :cool3:

i te z literatury, i te z malarstwa i te z rzeżb i z filmów

Słowem wszytkie o których głośno na świecie ;):p

Posted

Fajnie, że cię to interesuje, bo ja od czasu, kiedy zakochałam się w wyżłach niemieckich krótkowłosych, szukam i zbieram wszelkie o nich informacje:lol: A to już wieeele lat... Dlatego mogę się z tobą podzielić moimi odkryciami, jako, że znalazłam nie tylko o "krótkich":cool3:
1. Przede wszystkim, cuuuudowne opowiadanie (?) Thomasa Manna "Pan i pies", a w nim chyba najdłuższy i najdokładniejszy opis psa :lol: Ale jaki...Pies na imię miał Bauszan.
2. Opowiadanie, które znalazłam w swojej książce do j. polskiego w piątej (albo czwartej) klasie, kiedy jeszcze sama do niej chodziłam i że to było b. dawno:razz: , nie wiem, czy jeszcze się znajduje... Jest to opowiadanie M. Dąbrowskiej pt."Pies" i się zaczyna tak:"Był to młodziutki wyżeł brązowy w białej kamizelce..." Nazywał się Tumry. Ile ja łez wylałam czytając:placz: :lol:
3. Zofia Nałkowska i całe tabuny wyżłów, chociaż jej ukochanym psem była charcica Diana. Ale pojawia się wyżlica Kania, Joke, Ralf , itd. Szukaj jej opowiadań, tam są te o jej zwierzętach.
4. Konrad Lorenz-nie trzeba chyba przedstawiać-w "I tak człowiek trafił na psa" jest rozdział pt."Zobowiązanie" i opisuje, jak poznał hanowerskiego (?) wyżła o imieniu Hirschmann.
5.Ksiązka nieznana, ale warta uwagi-"Zapiski psubrata" Leszka Proroka,która powstała jako epitafium dla przyjaciela- Tropa, ostrowłosego wyżła.:-(
Niestety, piszę teraz z pamięci, więc na szybko te najważniejsze przyszły mi do głowy, ale poszperam jeszcze w mojej "graciarni":lol: :lol:
A wyżła Drago, miał Emilian Kamiński,Joanna Szczepkowska miała Tufę, szorstkiego miał Jan Kobuszewski, podobno Cezary Pazura ma teraz wyżła m.in. i też na razie tyle, ale coś mam chyba więcej...
Jutro postaram się coś ci tu jeszcze napisać:cool3: