Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja tu czegoś nie rozumię. Rozważacie kwestie dowozu szczokna .ok ale jak został wybrany ? na podstawie fotek i internecie ? ludki toż to żywe stworzenie z katalogu to ja se kieckę mogę kupić i nie zawsze będzie ok. chyba,ze mowimy o super predyspozycjach wystawowych i ten a nie inny ma trafić do hodowli.....Bo przyszłego psijaciela ja /i jestem pewna ,że nie tylko ja/ zawsze wybierałam sercem a nie z katalogu.Poza tym nie przesadzajmy z sankcjami za dowóz =umowe spisuje w siedzibie hodowli i jest ok.

Posted

[quote name='bejasty']Ja tu czegoś nie rozumię. Rozważacie kwestie dowozu szczokna .ok ale jak został wybrany ? na podstawie fotek i internecie ? ludki toż to żywe stworzenie z katalogu to ja se kieckę mogę kupić i nie zawsze będzie ok. chyba,ze mowimy o super predyspozycjach wystawowych i ten a nie inny ma trafić do hodowli.....Bo przyszłego psijaciela ja /i jestem pewna ,że nie tylko ja/ zawsze wybierałam sercem a nie z katalogu.Poza tym nie przesadzajmy z sankcjami za dowóz =umowe spisuje w siedzibie hodowli i jest ok.[/QUOTE]
No chyba,że w ramach zemsty jakiś były pseudo zechce Cię udup..ć.

Posted

[quote name='keksik']Bardzo dobrze o tym mówiła dzisiaj w sejmie pani Nowicka: pies powinien być traktowany jako luksus.
Jeżeli kogoś nie stać na to, aby po swojego idealnego zwierzaka przejechać pół Polski, to niech nie kupuje go wcale. Bo co jeśli później pies zachoruje? Da go do uśpienia, albo porzuci, bo przecież kogo stać na takie rachunki za weterynarza?[/QUOTE]

jeśli o dzisiejszych obradach mowa - są może gdzieś stenogramy już wstawione?

Posted

[quote name='ewunian']jeśli o dzisiejszych obradach mowa - są może gdzieś stenogramy już wstawione?[/QUOTE]
na stronie Sejmu w transmisjach można zobaczyć całość , o zwierzętach było ok. godz.16.00 właśnie też oglądam

Posted

Wszyscy byli "za" projektem obywatelskim jednak,PO tez zmienilo zdanie i zdaje sie,ze pomysl z hodowlami zarejestrowanymi jako dzialalnosc gospodarcza i placeniem ZUS-u jednak przejdzie.Chyba,ze cos po drodze w komisjach sie jeszcze zmieni w tym temacie.

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']Wszyscy byli "za" projektem obywatelskim jednak,PO tez zmienilo zdanie i zdaje sie,ze pomysl z hodowlami zarejestrowanymi jako dzialalnosc gospodarcza i placeniem ZUS-u jednak przejdzie.Chyba,ze cos po drodze w komisjach sie jeszcze zmieni w tym temacie.[/QUOTE]

Cieszę się. Wreszcie będą psy hodować osoby, które zapewnią im solidną specjalistyczną opiekę i dobre wyżywienie. Kilka osób na tym forum wypowiadało się , że rozmnażają pieski , to przynosi tylko straty, a same nie pracują. To jak chcą zapewnić im dobre warunki , wyżywienie i opiekę weterynaryjną. W takich wypadkach piesek objada właściciela, nie wiedząc , że on biedny jak mysz kościelna. Takiemu hodowcy i jego psu będzie lepiej jak w ich domu nie pojawią się następne szczeniaczki. Tok myślenia posłów jest dobry , poprawią los właściciela i psa.

Posted

[quote name='turystka milena']Cieszę się. Wreszcie będą psy hodować osoby, które zapewnią im solidną specjalistyczną opiekę i dobre wyżywienie. Kilka osób na tym forum wypowiadało się , że rozmnażają pieski , to przynosi tylko straty, a same nie pracują. To jak chcą zapewnić im dobre warunki , wyżywienie i opiekę weterynaryjną. W takich wypadkach piesek objada właściciela, nie wiedząc , że on biedny jak mysz kościelna. Takiemu hodowcy i jego psu będzie lepiej jak w ich domu nie pojawią się następne szczeniaczki. Tok myślenia posłów jest dobry , poprawią los właściciela i psa.[/QUOTE]
A skąd pewność, że niepracujący zawodowo człowiek jest biedny jak mysz kościelna ?

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']Wszyscy byli "za" projektem obywatelskim jednak,PO tez zmienilo zdanie i zdaje sie,ze pomysl z hodowlami zarejestrowanymi jako dzialalnosc gospodarcza i placeniem ZUS-u jednak przejdzie.Chyba,ze cos po drodze w komisjach sie jeszcze zmieni w tym temacie.[/QUOTE]
Raczej wątpię co do płacenia ZUS.
A poszedł projekt do komisji ponieważ chcą to przedyskutować co nie znaczy, że wszystkie proponowane zmiany przejdą.
Jak stwierdzili sami byli w szoku ile szczeniąt z pseudohodowli nagle się pojawiło w serwisach internetowych.

Posted

[quote name='Issa']A skąd pewność, że niepracujący zawodowo człowiek jest biedny jak mysz kościelna ?[/QUOTE]
Tak samo wiadomo to jak to,że psy z rodowodami i ich hodowcy są super ,a te bez rodowodu i ich właściciele są złe.Po prostu bogaty niech płaci za swoje hobby ze swoich zasobów ,a ten który pracuje ma ZUS odprowadzony.Ustawa to walka nie o zwierzęta jak po twoich wypowiedziach widać ale o ochronę własnych pieniężnych interesów.

Posted

[quote name='Issa']A skąd pewność, że niepracujący zawodowo człowiek jest biedny jak mysz kościelna ?[/QUOTE]

Jeśli ma z czego zapłacić ZUS tym lepiej. W czasie kryzysu każde pieniądze wpływające do budżetu są mile widziane.

Posted

[quote name='pantolini']Tak samo wiadomo to jak to,że psy z rodowodami i ich hodowcy są super ,a te bez rodowodu i ich właściciele są złe.Po prostu bogaty niech płaci za swoje hobby ze swoich zasobów ,a ten który pracuje ma ZUS odprowadzony.Ustawa to walka nie o zwierzęta jak po twoich wypowiedziach widać ale o ochronę własnych pieniężnych interesów.[/QUOTE]
Wyobraź sobie, że nie handluję psami :)

Posted

Nie rozumiem właśnie tej wypowiedzi co do tego że teraz pojawiło się w serwisach internetowych "tysiące psów", nie wiem bo aż tak dokładnie tego nie śledzę , ale wydaje mi się że jest ich teraz mniej niż kiedyś, faktycznie wiele ogłoszeń jest wycofanych i ogólnie jest teraz mniej.

Posted

[quote name='pantolini']To co Cię martwi cudzy ZUS?[/QUOTE]
A wyobraź sobie, że mnie martwi..czy to takie dziwne, że ktoś nie patrzy tylko na swój czubek nosa ?
Osoby tutaj wypowiadające się a nie będące hodowcami też wspominały, że płacenie ZUS i zakładania specjalnie działalności gospodarczej dla parki piesków..jak to niby by miało być jest głupotą..więc to nie tylko moje zdanie.
Ale widać moje wypowiedzi Cię w oczy kolą bo Ci nie przytakuje jak kukiełka?
Przecież to miała być dyskusja więc.............

Posted

[quote name='Aga7777']Nie rozumiem właśnie tej wypowiedzi co do tego że teraz pojawiło się w serwisach internetowych "tysiące psów", nie wiem bo aż tak dokładnie tego nie śledzę , ale wydaje mi się że jest ich teraz mniej niż kiedyś, faktycznie wiele ogłoszeń jest wycofanych i ogólnie jest teraz mniej.[/QUOTE]

Ta Pani chciała nadać swojej wypowiedzi znaczenie. Napisała nieprawdę , bo np. na allegro było wcześniej 7000 psów, 3000 kotów, teraz jest ich mniej o połowę. Tak jest prawie wszędzie.

Posted

[quote name='Aga7777']Nie rozumiem właśnie tej wypowiedzi co do tego że teraz pojawiło się w serwisach internetowych "tysiące psów", nie wiem bo aż tak dokładnie tego nie śledzę , ale wydaje mi się że jest ich teraz mniej niż kiedyś, faktycznie wiele ogłoszeń jest wycofanych i ogólnie jest teraz mniej.[/QUOTE]
A czy posłowie tak naprawdę się wiele interesują tym czy my mamy z czego żyć? .Albo tym ile psów jest sprzedawanych?.I chyba jakoś zdecydowanie mniej.Ale posłowie zauważyli by ,że jest źle jakby mieli diety w wysokości najniższego wynagrodzenia.

Posted

[quote name='turystka milena']Ta Pani chciała nadać swojej wypowiedzi znaczenie. Napisała nieprawdę , bo np. na allegro było wcześniej 7000 psów, 3000 kotów, teraz jest ich mniej o połowę. Tak jest prawie wszędzie.[/QUOTE]

Dwie godziny wcześniej odbyło się posiedzenie Parlamentarnego Zespołu, gdzie przedstawiałam posłom zestawienie z 29 portali internetowych z całego kraju - wczoraj na tych portalach było ponad 35.000 ogłoszeń sprzedaży psów - nawet jesli przyjmiemy że połowa to zarejestrowane hodowle, to ciągle zostaje ponad 15.000 ogłoszeń.

Tak więc Monika mówiła prawdę i jest ostatnią osobą, którą można posądzić o konfabulację.

Posted

[quote name='Issa']A wyobraź sobie, że mnie martwi..czy to takie dziwne, że ktoś nie patrzy tylko na swój czubek nosa ?
Osoby tutaj wypowiadające się a nie będące hodowcami też wspominały, że płacenie ZUS i zakładania specjalnie działalności gospodarczej dla parki piesków..jak to niby by miało być jest głupotą..więc to nie tylko moje zdanie.
Ale widać moje wypowiedzi Cię w oczy kolą bo Ci nie przytakuje jak kukiełka?
Przecież to miała być dyskusja więc.............[/QUOTE]

A czy naprawde nikt nie zastanawia sie nad tym ze jesli zostanie wprowadzony ZUS beda musialy zniknac hodowle 1-2 suczki bo nikomu nie bedzie op;acalo sie oplacac zusu przy takiej hodowli natomiast powstana dopiero "fabryki"psie w ilosciach kilkudziesieciu psow.Do czego to zmierza?A no do tego zeby powstaly ogromne hodowle i gdzie tu bedzie ochrona zwierzat?Ktos kto chce wprowadzic takie zmiany najprawdopodobnie nie mysli.

Posted

czyli rozumiem , żę jeśli płacę KRUS to nie bede musiała płacic ZUS-u . Nie wyobrażam sobie aby płacic 800 zł miesięcznie za swoje hobby . Jeśli ktos ma płacic za to ze czynnie interesuje sie kynologia ( czyli hoduje psy ) to dlaczego np numizmatycy nie maja tego robic , znam osobę która zajmuje sie kolekcjonowaniem monet czasem sie uda dobrze kupic i dobrze sprzedac czemu niby nie mają płacic ZUS-u i rejestrowac działalnosci tak samo ludzie którzy hodują inne zwierzeta np gołebie , rybki czy gryzonie . Jak traktowac to wszystkich tak samo .