shila1404 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Ada-jeje napisał(a):Z tym sie zgadzam ze sam podatek by wystarczyl pod warunkiem ze bedzie on adekwatny do rozmnazanych zwierzat w hodowli. oczywscie podatek od ilosc suk w wieku produkcyjnym oraz podatek od kazdego szczeniecia adekwatny do ceny uwazam iz podatki nie moga byc wysokie poniewaz płacimy rowniez vat ktory jest wliczone w cene karmy i innych rzeczy potrzebnych w hodowli . Quote
xxxx52 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 (edited) pa-ttti napisał(a):Ja również jestem absolutnie przeciwna obowiązkowi prowadzenia działalności gospodarczej przez hodowców. 800zł/miesiąc to ogromny wydatek, a zyski z hodowli są często niewielkie, o ile nie zerowe czy minusowe wręcz. Podatek od szczenięcia przecież jest- jest to obowiązek kupującego, aby go opłacić. Jeśli wszedłby ZUS, wydaje mi się że przetrwałyby tylko wielkie hodowle, albo właśnie te kryjące co cieczkę, bo im by się jakoś opłacało. Hodowle w których jest kilka psów nie przetrwałyby, bo często koszty poniesione na hodowlę przewyższają lub w niewielkim stopniu są przewyższane przez zyski. i wiem co mówię bo sama jestem hodowcą. a ja glupia myslalm ze sie hoduje ,nie z powodu duzego zysku? Moim zdaniem kazdy czy to hodowca czy inny posiadcz psa powinien placic podatek za psa ,czy to pies wiejski czy miejski.Oplaty powinny byc zwiekszone proporcjonalnie od ilosci psow. Ulgi powinny byc dla rencistow i emerytow.Nie moge pojac dlaczego " buraki "nie placa za swe lancuchowe psy?czy one naleza do inwentarza? Pies czy kot powinien byc uznany za czlonka rodziny ,towarzsza czlowieka ,a nie jako zwierze gospodarskie ,zwolnione z oplat. Za podatki miasto .gmina moglaby zadbac lepiej o miejscowe schroniska.Widac ,ze nie potrzebuja pieniedzy. Powyzej trzech psow powinno uznac sie jako hodowle (o ile sie je plodzi)i rejestrowac w urzedzie wet danego powiatu i gminy.W tym przypadku jezeli ktos zarabia na psach powinien odprowadzac podatek,ciagany przez Urzas Skarbowy,czy to hodowla jest zarestrowana w komicznym ZK ,lub hodowla pseudo .Czyli kazda hodowle nalezy zglaszac do urzedu gminy ,do urzedu wet celem kontroli warunkow psow i do urzedu skarbowego.Osoby przetrzymujace psa jako DT i organizacje powinny zdac egzamin u wet powiatowego,ze moga posiadac psy tzn znaja sie na psach ,maja odpowiednie warunki domowe,prowadza bilans przychodow i rozchodow.Pseudohodowcy ,powinni byc pod scisla kontrola i miec co roku kontrole finansowa przychodow i rozchodow.Powinna byc ustalona kwota max pieniedzy wolna od podatku na rok za sprzedane szczeniaki. Edited January 11, 2012 by xxxx52 Quote
filodendron Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 [quote name='Ada-jeje']Zgadzam sie z Twoim wpisem, ale jest takie niepisane prawo, jeden za wszystkich, wszyscy za jednego. Moze wtedy znikly by pseudo hodowcy zarejestrowani w roznych zwiazkach, nie przestrzegajacych regulaminow jakie sami sobie narzucili, a sa tolerowani przez zwiazkowych kolegow i ich zarzad. Sama chyba wiesz, ze wsrod hodowców jest wiekasza czesc ktorych z cala swiadomoscia mozna nazwac pseuduchami. Oczywiście, i na nich bicz w postaci podatku dochodowego wystarczy. ZUS to przesada. Ale Issa twierdzi, ze nie ma problemu - hodowla nie jest działalnością gospodarczą. Więc szczerze mówiąc już się pogubiłam - są plany, żeby hodowle uznać za działalność gospodarczą i obciążyć tak samo jak inne podmioty gospodarcze czy zostaje tak, jak było, czyli tylko któryś tam PIT dot. specjalnej działalności rolniczej? Quote
shila1404 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 czy któs może mi dokładnie objasnic jakie obowiazki ma teraz hodowca jesli chodzi o rejestracje hodowli i podatek bo może o czymś nie wiem Quote
Issa Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 filodendron napisał(a):Oczywiście, i na nich bicz w postaci podatku dochodowego wystarczy. ZUS to przesada. Ale Issa twierdzi, ze nie ma problemu - hodowla nie jest działalnością gospodarczą. Więc szczerze mówiąc już się pogubiłam - są plany, żeby hodowle uznać za działalność gospodarczą i obciążyć tak samo jak inne podmioty gospodarcze czy zostaje tak, jak było, czyli tylko któryś tam PIT dot. specjalnej działalności rolniczej? Tak.Zgłaszamy działalność w Dziale Specjalnym Produkcji Rolnej (hodowla psów rasowych), i wypełniamy druk Pit-6.Tutaj za kupionego psa odprowadza podatek kupujący. Jeżeli ktoś już posiada działalność gospodarczą dopisuje sobie hodowlę psów rasowych jak wyżej, i wtedy może odliczać Vat od np karmy itd..........ale uwaga opłaca ZUS, musi posiadać kasę fiskalną i za każdego psa sprzedanego ma się rozliczyć i to on płaci podatek. Czy teraz wszystko jasne ? Quote
filodendron Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Issa napisał(a): Czy teraz wszystko jasne ? Na obecny stan prawny - tak. Ale jeśli dobrze zrozumiałam z cytowanych wcześniej przez Tashę materiałów, w porządku obrad sejmowych w tym tygodniu jest projekt obywatelski ustawy, który zakłada uznanie hodowli za działalność gospodarczą. No chyba, że źle zrozumiałam. Quote
Ada-jeje Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 [quote name='shila1404']oczywscie podatek od ilosc suk w wieku produkcyjnym oraz podatek od kazdego szczeniecia adekwatny do ceny uwazam iz podatki nie moga byc wysokie poniewaz płacimy rowniez vat ktory jest wliczone w cene karmy i innych rzeczy potrzebnych w hodowli . Podkreslam adekwatny do ceny sprzedanego zwierzaka, zwlaszcza tych bez rodowodu. Jesli jest to hobby czy tez pasja jak niektorzy tu pisza nie maja sie czego obawiac, bo rozmnazaja z glowa, natomiast Ci ktorzy dopuszczaja suke co cieczke przestanie im sie to oplacac. Od suki ktora sie oszczeni raz w roku, nizszy podatek od miotu, drugie oszczenienie podwojna stawka. Mysle tez ze prawdziwi hodowcy i pasjonaci nie maja po kilka suk ktore rozmnazaja co roku i co cieczke. napewno tez nie hoduja kilka roznych ras. przepraszam za off Uwaga! W czwartek ponowne (bo nowy Sejm) prezentacja i pierwsze czytanie obywatelskiego projektu ustawy o ochronie zwierząt w Sejmie. Właśnie nieoficjalnie dowiedzieliśmy się, że Platforma Obywatelska będzie głosować za odrzuceniem projektu i nieprzekazywaniem go do pracy w komisji sejmowej :angryy:! Wysłaliśmy do prasy komunikat w tej sprawie, ale to nie wystarczy. Dzwońcie i mailujcie do Klubu PO w Sejmie tel. 22 694-25-87, 22 694-15-15; mail: kp-po@kluby.sejm.pl Posłowie nie mogą tak po prostu wyrzucić ponad 200 tysięcy podpisów do kosza. Quote
xxxx52 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 (edited) Ja mieszkam na wsi ,i sie dziwie , ze gospodarze za swe psy nie placa podatku.Gospodarz jak by mial zaplacic za 6 psow w budach to by sie zastanowil ,gdyz by mu sie trzymanie psow nie oplacalo,a tak karmone sa woda i chlebem ,albo co niektirzy daja do jedzenia psu zboze,suczki rodza co cieczke,a sczebniaki sa w makabryczny sposow mordowane tak po "katolicku" Te oplaty za psy czy to miejskiego czy gospodarskiego przeznaczone mogly byc na potrzebe psow bezpanskich.Gminy przeciez ciagle nazekaja ,ze nie maja na bezdomne psy pieniedy ,a tak by sie znalazly.Poza tym kazdy mieszkaniec w kraju powinien odprowadzac na bezdomne zwierzeta (w gminach miiastach)stala kwote pieniedzy np.1 zl na miesiac,to dla nas szarych ludzikow ta zlotowka nie ratuje ,ale w przeliczeni sa to duze sumy ktore moglby pomoc tysiacom biednych psow przebywajacych w schroniskach. Edited January 11, 2012 by Szamanka Quote
pantolini Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 xxxx52 napisał(a):Ja mieszkam na wsi ,i sie dziwie , ze gospodarze za swe psy nie placa podatku.Gospodarz jak by mial zaplacic za 6 psow w budach to by sie zastanowil ,gdyz by mu sie trzymanie psow nie oplacalo,a tak karmone sa woda i chlebem ,albo co niektirzy daja do jedzenia psu zboze,suczki rodza co cieczke,a sczebniaki sa w makabryczny sposow mordowane tak po "katolicku" Te oplaty za psy czy to miejskiego czy gospodarskiego przeznaczone mogly byc na potrzebe psow bezpanskich.Gminy przeciez ciagle nazekaja ,ze nie maja na bezdomne psy pieniedy ,a tak by sie znalazly.Poza tym kazdy mieszkaniec w kraju powinien odprowadzac na bezdomne zwierzeta (w gminach miiastach)stala kwote pieniedzy np.1 zl na miesiac,to dla nas szarych ludzikow ta zlotowka nie ratuje ,ale w przeliczeni sa to duze sumy ktore moglby pomoc tysiacom biednych psow przebywajacych w schroniskach. Przeciez pieniądze na bezdomne psy już są płacone wszyscy ze swoich podatków utrzymujemy i rząd i policję i bezdomnych ludzi i zwierzęta.U mnie w gminie nie ma od 2 lat podatku od psa. Quote
turystka milena Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 shila1404 napisał(a):Żaden dobry hodowca dbajacy o dobro swoich psów nie zaraziłby szczęniąt zabierając je na giełdę to po pierwsze . Ja peta wystawowego sprzedałam za 600 zł czyli w cenie psa bez papierów czyli jak kogos nie stac na psa za 2000 tys może znalezc psa taniej tylko trzeba chciec . Co to znaczy pet wystawowy ?. Quote
xxxx52 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 pantolini napisał(a):Przeciez pieniądze na bezdomne psy już są płacone wszyscy ze swoich podatków utrzymujemy i rząd i policję i bezdomnych ludzi i zwierzęta.U mnie w gminie nie ma od 2 lat podatku od psa. jezeli kazdy placi w gminie za psa podatek i odprowadzane sa pieniadze na psy bezdomne od pensji to psy w schroniskach powinny miec dobre zycie.Powinno byc to uwidocznione u wladz ile maja od spoleczenstwa pieniedzy na zwierzeta ,i z innych podatkow? ale dlaczego nie kazdy nie placi podatku za swoje psy to nie moge pojac? Quote
shila1404 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 (edited) turystka milena napisał(a):Co to znaczy pet wystawowy ?. Petem okreslamy psa ktory ma wadę ktora dyskwalifikuje go w wystaw ale otrzymuje on metryke i jest psem rasowym . Najczęstszą wadą jest zły zgryz Edited January 11, 2012 by shila1404 Quote
filodendron Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Nie no, pet chyba z definicji wystawowy nie jest... Quote
turystka milena Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 shila1404 napisał(a):Petem wystawowym okreslamy psa ktory ma wadę ktora dyskwalifikuje go w wystaw ale otrzymuje on metryke i jest psem rasowym . Najczęstszą wadą jest zły zgryz Co on ma wspólnego z wystawianiem, on nigdy nie będzie na wystawie. Wada zgryzu jest genetyczna , w genach Pani championów coś takiego może być przekazywane. Słaba selekcja. U mnie bez rodowodu i nigdy tej wady nie było. Quote
shila1404 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 turystka milena napisał(a):Co on ma wspólnego z wystawianiem, on nigdy nie będzie na wystawie. Wada zgryzu jest genetyczna , w genach Pani championów coś takiego może być przekazywane. Słaba selekcja. U mnie bez rodowodu i nigdy tej wady nie było. sory złe napisałam powinno byc pet a nie pet wystawowy . To że sie urodziło jedno szczenię z wada zgryzu nie znaczy , że mam ojca i matkę wycofac z hodowli . Quote
panbazyl Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 turystka milena napisał(a):Co on ma wspólnego z wystawianiem, on nigdy nie będzie na wystawie. Wada zgryzu jest genetyczna , w genach Pani championów coś takiego może być przekazywane. Słaba selekcja. U mnie bez rodowodu i nigdy tej wady nie było. jesteś tego pewna???? badasz psy - pokaż ich wyniki badań. Quote
Ada-jeje Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 shila1404 napisał(a):oczywscie podatek od ilosc suk w wieku produkcyjnym oraz podatek od kazdego szczeniecia adekwatny do ceny uwazam iz podatki nie moga byc wysokie poniewaz płacimy rowniez vat ktory jest wliczone w cene karmy i innych rzeczy potrzebnych w hodowli . Ja mam przygarniete bezdomniaki, ktorych nie rozmnazam a vat tez place i nikt mi go nie zwraca bo przeciez zwierzeta zeby zyc jesc musza. Z Twojego wpisu mozna wywnioskowac ze nie stac Cie na zwierzeta, skoro sprzedaz szczeniakow ma Ci zwracac koszty zywienia. Quote
Erica Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 [quote name='xxxx52'] ale dlaczego nie kazdy nie placi podatku za swoje psy to nie moge pojac? Bo nie w każdej gminie podatek od psa obowiązuje :roll: Po przeprowadze na wieś byłam w urzędzie gminy dowiedzieć się o wysokość - płacić za nasze siedem psów mogę, czemu nie - i pani urzędniczka zbaraniała. Podatku niet, zlikwidowali obowiązek bo i tak nikt nie płacił. I bądź tu człowieku mądry :eviltong: Gospodarz jak by mial zaplacic za 6 psow w budach to by sie zastanowil ,gdyz by mu sie trzymanie psow nie oplacalo,a tak karmone sa woda i chlebem ,albo co niektirzy daja do jedzenia psu zboze,suczki rodza co cieczke,a sczebniaki sa w makabryczny sposow mordowane tak po "katolicku" Te oplaty za psy czy to miejskiego czy gospodarskiego przeznaczone mogly byc na potrzebe psow bezpanskich.Gminy przeci A możesz wszystkich mieszkańców wsi nie wrzucać do jednego worka od buraków? To cośkolwiek obraźliwe jest. :roll: Quote
panbazyl Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Erica napisał(a): A możesz wszystkich mieszkańców wsi nie wrzucać do jednego worka od buraków? To cośkolwiek obraźliwe jest. :roll: dokładnie tak. Quote
xxxx52 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Mieszkam na wsi i sie nie obrazam ,ten sie moze obrazic co zachowuje sie jak burak i jeszcze sloma spod kapelusza mu wychodzi.niestety wiecej jest tych zlych gospodarzy niz tych co dobrze traktuja zwierzeta.U nich musi sie wszystko kalkulowac. Quote
panbazyl Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 xxxx52 napisał(a):Mieszkam na wsi i sie nie obrazam ,ten sie moze obrazic co zachowuje sie jak burak i jeszcze sloma spod kapelusza mu wychodzi.niestety wiecej jest tych zlych gospodarzy niz tych co dobrze traktuja zwierzeta.U nich musi sie wszystko kalkulowac. wiesz, mi z awatarka na FB to nawet słoma spod nóg wystaje.... Quote
turystka milena Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 Moi rodzice mają przepracowane : tato 34 lat, mama 30 lat. Przepracowali tyle i dalej pracują. Nie wyobrażają sobie dnia kiedy zostaną w domu, nie wyjdą do pracy. Płacą comiesięczne podatki i comiesięczny ZUS. Jak można nic nie dać dla państwa ( podatki , ZUS ) , a mieć wymogi. Uzurpować sobie wyłączność w tym omawianym przypadku na rozmnażanie zwierząt, wyłączność na nadawanie ogłoszeń. Przed wejściem na to forum nie wiedziałam , że takie niebieskie ptaki są w naszym społeczeństwie. To bardzo smutne. Quote
Issa Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 turystka milena napisał(a):Moi rodzice mają przepracowane : tato 34 lat, mama 30 lat. Przepracowali tyle i dalej pracują. Nie wyobrażają sobie dnia kiedy zostaną w domu, nie wyjdą do pracy. Płacą comiesięczne podatki i comiesięczny ZUS. Jak można nic nie dać dla państwa ( podatki , ZUS ) , a mieć wymogi. Uzurpować sobie wyłączność w tym omawianym przypadku na rozmnażanie zwierząt, wyłączność na nadawanie ogłoszeń. Przed wejściem na to forum nie wiedziałam , że takie niebieskie ptaki są w naszym społeczeństwie. To bardzo smutne. Przykre jest to moja droga, że tacy jak Ty za ta ustawę obwiniają hodowców. Quote
Monia85 Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 turystka milena napisał(a):Moi rodzice mają przepracowane : tato 34 lat, mama 30 lat. Przepracowali tyle i dalej pracują. Nie wyobrażają sobie dnia kiedy zostaną w domu, nie wyjdą do pracy. Płacą comiesięczne podatki i comiesięczny ZUS. Jak można nic nie dać dla państwa ( podatki , ZUS ) , a mieć wymogi. Uzurpować sobie wyłączność w tym omawianym przypadku na rozmnażanie zwierząt, wyłączność na nadawanie ogłoszeń. Przed wejściem na to forum nie wiedziałam , że takie niebieskie ptaki są w naszym społeczeństwie. To bardzo smutne. A ja mam przepracowane 8 lat (zaczęłam jak tylko skończyłam 18 ) i też płace comiesiąc ZUS i podatki, a idąc do lekarza z dzieckiem nawet nie mogę doprosić się skierowania na morfologię za 6zł. Ja pracuję, a hoduję z pasji i nie wyobrażam sobie, że mam założyć działalność gospodarczą i płacić w moim przypadku dodatkową składkę zdrowotną, bo niby za co, że nie obciążam Państwa i do stomatologa, okulisty, laryngologa i wykonując badania robie je prywatnie. To mija się z regulaminem hodowli-hodowla ma być amatorska i służyć ku polepszeniu rasy, a nie ku uzyskaniu dochodu. Natomiast działalność gospodarcza sama w sobie zaprzecza tej idei. Grzmią Ci na tą ustawę co mają coś do ukrycia. Quote
Issa Posted January 11, 2012 Posted January 11, 2012 http://www.ruchpalikota.org.pl/wiadomosci/odrzucono-nowelizacje-ustawy-o-ochronie-zwierzat Quote
Recommended Posts