Issa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 właśnie skąd? A stąd, że to według obowiązującemu prawu należyty podatek. Hodowla, która ma psa reproduktora ,sukę hodowlaną, płaci podatek . Quote
Aga7777 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Witam pisałam już dzisiaj w tej sprawie w innym temacie. Nowa ustawa o której tu właśnie mówicie, będzie nakładała obowiązek zgłoszenia każdego psa w HODOWLI do Krajowego Inspektora. Nie będzie potrzeby rejestracji psa w ZK. Każdy pies używany do hodowli oraz każda suka będzie musiała mieć czip, szczeniaki też. Hodowla psów będzie normalną działalnością gospodarczą, czyli będzie potrzeba zapłacenia podatku od dochodu oraz ZUSu. Jak dla mnie te zasady są dobre! Nie mam co prawda hodowli ale uważam to rozmnażanie psów na taką skale jak w tej chwili za chore, a ta ustawa ma ręce i nogi. Interpretacji do tej ustawy która jest w tej chwili nie ma, a jak będzie to pewnie będzie się można bardzo zdziwić. Quote
Aga7777 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Jeszcze jedno - z reguły nie czepiam się ortografii ale strasznie to wygląda jak hodowcy piszą chodowla !!! Quote
keksik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='Aga7777']Witam pisałam już dzisiaj w tej sprawie w innym temacie. Nowa ustawa o której tu właśnie mówicie, będzie nakładała obowiązek zgłoszenia każdego psa w HODOWLI do Krajowego Inspektora. Nie będzie potrzeby rejestracji psa w ZK. Każdy pies używany do hodowli oraz każda suka będzie musiała mieć czip, szczeniaki też. Hodowla psów będzie normalną działalnością gospodarczą, czyli będzie potrzeba zapłacenia podatku od dochodu oraz ZUSu. Jak dla mnie te zasady są dobre! Nie mam co prawda hodowli ale uważam to rozmnażanie psów na taką skale jak w tej chwili za chore, a ta ustawa ma ręce i nogi. Interpretacji do tej ustawy która jest w tej chwili nie ma, a jak będzie to pewnie będzie się można bardzo zdziwić. powtarzam po raz kolejny: art. 10a nigdzie nie znika! On na dal będzie obowiązywał! Więc hodowle będą musiały być rejestrowane i w stowarzyszeniu hodowców psów rasowych i w rejestrze Inspektora ds Zwierząt... Quote
Issa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 a co do powstawania nowych stowarzyszeń itd. zgoda. Pod warunkiem , że w statutach będzie jasno i wyraźnie zawarte na jakich warunkach można prowadzić hodowlę. Suka musi mieć czas regenerować organizm po porodach, powinna miec odpowiednią opiekę weterynaryjną, szczeniaki powinny przechodzić przegląd. Nie można rozmnażać wszystkiego i jak leci. Temu ta ustawa ma właśnie zapobiegać. Każdy sprzedający musowo powinien być zobowiązany do oznakowania szczenięcie i podpisania umowy kupna- sprzedaży. Mam dalej wymieniac w jaki jeszcze sposób można kontrolować szara strefę? Bo o nią chodzi przede wszystkim. Quote
turystka milena Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='Issa']właśnie skąd? A stąd, że to według obowiązującemu prawu należyty podatek. Hodowla, która ma psa reproduktora ,sukę hodowlaną, płaci podatek .[/QUO Jaka jest wysokość tych opłat - podatku? Quote
xxxx52 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 A czy placa wsiowi za swoje psy?Bo do tej pory gospodarze nie placicli podatkow.te biedne umeczone psy zyjac na chlebie i wodzie czesto rodzily co cieczke szczeniaki.Czy gospodarze placa podatki za kazdego psa w budzie?kto to kontroluje i oplat przestrzaga? Quote
xxxx52 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 turystka milena napisał(a):[quote name='Issa']właśnie skąd? A stąd, że to według obowiązującemu prawu należyty podatek. Hodowla, która ma psa reproduktora ,sukę hodowlaną, płaci podatek .[/QUO Jaka jest wysokość tych opłat - podatku? A co z tymi nieszczesnymi szczeniakami?Czy one tez hodowcy kosztuja? Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 I o takie prawo właśnie mi chodzi więc przestańmy się wykłucać i doprowadźmy do takiej zmiany prawa które będzie służyć dobru zwierząt i nie będzie dzieliło ich właścicieli na gorszych i lepszych . Quote
Issa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 turystka milena napisał(a):[quote name='Issa']właśnie skąd? A stąd, że to według obowiązującemu prawu należyty podatek. Hodowla, która ma psa reproduktora ,sukę hodowlaną, płaci podatek .[/QUO Jaka jest wysokość tych opłat - podatku? To już US oblicza co rok inaczej. Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 No i dobrze.Tak juz to troche lepiej zaczyna wygladac,z ta dzialalnoscia gospodarcza i ZUSEM:)jak piszecia-bo w koncu bezrobocie sie zmniejszy a poza tym bedzie to wszystko kontrolowane,dla dobra zwierzat.A jeszcze inna kwestia to wlasnie to,ze nie bedzie to az tak ustawione monopolistycznie jak wygladalo na poczatku.WIEC JA JESTEM ZA.Jak maja Hodowle-niech placa podatki,niech rejestruja dzialalnosc a PSEUDUCHY bezzwiazkowe i zwiazkowe szybko przestana istniec.OT,CO.Jednak moze i ktos madry nad tym mysli.Jestem gotowa zmienic zdanie,jesli USTAWA-NOWELIZACJA POJDZIE TYM TROPEM-gdyz tym razem juz widze jakis lepszy los dla zwierzat.W miare WYMIERNY. 'Tylko pozniej jeszcze tymi najprostszymi istotami jak kurczaki,czy gesi nalezy sie zajac,bo dotad jest MASAKRA.Chowanie od kurczaka 1dniowego w miesiac-do kurczaka,ktory laduje w markecie-troche szybko i na samej chemii-a jemy to wszyscy.Ale od razu nic sie nie dzieje.I nadrzednymi jak dla mnie-KONIE-czy ONE MAJA JAKIES PRAWA? chcialabym,,zeby mialy. Moze najpierw ta nowelizacje niech do konca doprowadza,by wszyscy wiedzieli o co tak naprawde chodzi i jak zyc w zgodzie z prawem? A NIEKTORYM SIE PRZYDA TO,OJ PRZYDA.Skoncza sie wszystkie mordownie zwerzat! szybciej,niz nam sie wydaje.I DOBRZE! Kahoona-oficjalnie zwracam honor,jesli ta "wykladnia"bedzie tak wygladac.Na poczatek bardzo dobrze! Quote
Ciucik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 keksik i Aga7777:loveu::loveu::loveu:, dwa posty, a w nich zawarta bolesna dla wielu wiadomość,że nie będzie można założyć np.Stowarzyszenia Miłośników ...... i dalej robić to co dotychczas czyli mnożyć te psiny bez opamiętania i ŻADNEJ EWIDENCJI i KONTROLI, a potem sprzedawać, wciskając naiwniakom,że CZYSTA RASA lepsze od championów. Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Właśnie oto chodzi aby pomoc tym zwierzakom i ich właścicielom uwolnić ich od niechcianych miotów i aby pokazać im iż pies to też istota zasługująca na szacunek. A swoją droga wieś też zaczyna się zmieniać ku lepszemu i nie należy wrzucać wszystkich do tego samego worka. Quote
farabutto Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='keksik']obecnie każdy ma obowiązek płacenia podatku za psa - to się nie zmienia skąd nagle US? Prawie jestem pewien, że podatek od posiadania psa został w Polsce zniesiony już kilka lat temu. Podatek płacą wyłącznie ludzie zajmujący się hodowlą psów rasowych. Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Ciucik napisał(a):keksik i Aga7777:loveu::loveu::loveu:, dwa posty, a w nich zawarta bolesna dla wielu wiadomość,że nie będzie można założyć np.Stowarzyszenia Miłośników ...... i dalej robić to co dotychczas czyli mnożyć te psiny bez opamiętania i ŻADNEJ EWIDENCJI i KONTROLI, a potem sprzedawać, wciskając naiwniakom,że CZYSTA RASA lepsze od championów. Gdzie tak napisali bo zabij a nie widzę a swoją drogą czy tobie się nie marzy powrót do starego systemu. Quote
Issa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='farabutto']Prawie jestem pewien, że podatek od posiadania psa został w Polsce zniesiony już kilka lat temu. Podatek płacą wyłącznie ludzie zajmujący się hodowlą psów rasowych. Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Myslisz się. Jest jeszcze obowiązkowy podatek od posiadania każdego psa, który się co roku odprowadza do gminy ! Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='farabutto']Prawie jestem pewien, że podatek od posiadania psa został w Polsce zniesiony już kilka lat temu. Podatek płacą wyłącznie ludzie zajmujący się hodowlą psów rasowych. Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Mylisz się. Podatki płacą nie tylko hodowcy Quote
Aga7777 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 http://www.koalicja.org.pl/ustawa.php To jest cały projekt ustawy jutro będzie czytany w sejmie. http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PorzadekObrad.xsp?documentId=50A04FB5DE80E8FEC125794B006078B4 Mi się osobiście bardzo podoba! Quote
kahoona Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):Kahoona-oficjalnie zwracam honor,jesli ta "wykladnia"bedzie tak wygladac.Na poczatek bardzo dobrze! Niestety, w kwestii zwierząt gospodarskich nie zmieni się nic tak długo, jak długo PSL będzie w rządzie. I tę świadomość mamy chyba wszyscy. Sam fakt przyporządkowania UoZ ministrowi rolnictwa jest szaleństwem - w cywilizowanych krajach to na ogół min. ochrony środowiska. A wykładnię obiecuję tu umiescić - będzie pochodzić z Biura Analiz Sejmowych. Może uda się tez z Ministerstwa Sprawiedliwości - będę wiedziec po czwartkowym posiedzeniu Zespołu. Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 BRAWO! O TO WLASNIE CHODZI! Ludzie,jestesmy tu przez TO.Dla dobra naszych zwierzat.Bo kto z PSEUDOHODOWLI mialby ochote czegokolwiek tu dociekac.STAJNIE I SZOPY I MECZARNIE I MNOZENIE NA POTEGE I WSZYSTKIE MIEJSCA GDZIE PRZETRZYMUJE SIE ICH PO KILKADZIESIAT! niech ich pieklo pochlonie! jakichkolwiek-ZWIAZKOWYCH,CZY BEZZWIAZKOWYCH-tu i tu sa pseudohodowcy.ALE I TU I TU SA LUDZIE,KTORZY KOCHAJA SWOJE PSY.I NA TAKIM PORTALU JAK TEN,O TAKIEJ NAZWIE JAK TA powinni byc po prostu MILOSNICY ZWIERZAT.Nie wazne,rasowych,mniej rasowych,rodowodowych,czy bez.Swiat i tak idzie ku zagladzie i samozniszczeniu. MOZE WARTO WRESZCIE nie patrzec pod takim katem na siebie jak dotad? Kasa to nie wszystko,przekonania mozna miec rozne.Nie wszyscy sa tacy sami.ALe warto sie NIE ZAGRYZAC,tylko zwyczajnie sprobowac polubiec sie nawzajem,moze choc TOLEROWAC,lub moze rozmawiac ze soba...chocby...z przyzwyczajenia.NO I WALCZYC Z PRAWDZIWYMI PSEUDOHODOWLAMI,ktore wystepuja w przyrodzie jako BEZZWIAZKOWE I ZWIAZKOWE.A TAM ROZNIC NIE MA. Pozdrawiam Was wszystkich.Marta Dobranoc Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Marta podpisuję się pod twymi słowami świetnie to ujęłaś. Quote
Issa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='Aga7777']http://www.koalicja.org.pl/ustawa.php To jest cały projekt ustawy jutro będzie czytany w sejmie. http://www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/PorzadekObrad.xsp?documentId=50A04FB5DE80E8FEC125794B006078B4 Mi się osobiście bardzo podoba! A skąd ta pewność, że jutro ? Quote
Ciucik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 (edited) [quote name='farabutto']Prawie jestem pewien, że podatek od posiadania psa został w Polsce zniesiony już kilka lat temu. Podatek płacą wyłącznie ludzie zajmujący się hodowlą psów rasowych. Poprawcie mnie jeżeli się mylę. Są 2 rodzaje podatku od psów:lokalny od psów ten wg uznania pobiera gmina i trafia do jej kasy (co roku zmienia sie jego wartość,nie są to jakieś wielkie kwoty) a w niektórych miastach gminach w ogóle zrezygnowano z jego pobierania i te wszystkie podatki na mocy Ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych dotyczące hodowli jako działalności gospodarczej lub opodatkowania dochodów z działów specjalnych produkcji rolnej. Edited January 10, 2012 by Ciucik za wcześnie wcisnęłam enter :( Quote
Aga7777 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']BRAWO! O TO WLASNIE CHODZI! Ludzie,jestesmy tu przez TO.Dla dobra naszych zwierzat.Bo kto z PSEUDOHODOWLI mialby ochote czegokolwiek tu dociekac.STAJNIE I SZOPY I MECZARNIE I MNOZENIE NA POTEGE I WSZYSTKIE MIEJSCA GDZIE PRZETRZYMUJE SIE ICH PO KILKADZIESIAT! niech ich pieklo pochlonie! jakichkolwiek-ZWIAZKOWYCH,CZY BEZZWIAZKOWYCH-tu i tu sa pseudohodowcy.ALE I TU I TU SA LUDZIE,KTORZY KOCHAJA SWOJE PSY.I NA TAKIM PORTALU JAK TEN,O TAKIEJ NAZWIE JAK TA powinni byc po prostu MILOSNICY ZWIERZAT.Nie wazne,rasowych,mniej rasowych,rodowodowych,czy bez.Swiat i tak idzie ku zagladzie i samozniszczeniu. MOZE WARTO WRESZCIE nie patrzec pod takim katem na siebie jak dotad? Kasa to nie wszystko,przekonania mozna miec rozne.Nie wszyscy sa tacy sami.ALe warto sie NIE ZAGRYZAC,tylko zwyczajnie sprobowac polubiec sie nawzajem,moze choc TOLEROWAC,lub moze rozmawiac ze soba...chocby...z przyzwyczajenia.NO I WALCZYC Z PRAWDZIWYMI PSEUDOHODOWLAMI,ktore wystepuja w przyrodzie jako BEZZWIAZKOWE I ZWIAZKOWE.A TAM ROZNIC NIE MA. Pozdrawiam Was wszystkich.Marta Dobranoc Oj Martuś ! Marzenia Martwi mnie tylko to że nie ma pojęcia "hodowla" w tej ustawie. Tzn. co rozumie się przez to pojęcie, jest to bardzo ważne ze względu na to że później ludzie różnie interpretują. Quote
Aga7777 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Issa napisał(a):A skąd ta pewność, że jutro ? No jak skąd? Przecież specjalnie dlatego wkleiłam ten drugi link .4 punkt! Quote
Recommended Posts