dexterka Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='Joan od Wolanda']Masz racje. A "dexterce" powiem, że nieodpowiedzialni zrobią wszystko i to w sposób nieodpowiedzialny, żeby odpowiedzialności nie ponieść . Trzeba mieć trochę więcej wyobraźni, popartej znajomością mechanizmów ludzkiej psychiki, a nie myśleć wyłącznie życzeniowo. Ja nie myślę życzeniowo, moje życzenia zostały poparte prawem:) I zrobię co w mojej mocy,aby coraz mniej ludzi interpretowało to prawo pod swoje "potrzeby" Quote
turystka milena Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Mili forumowicze. Pewnie jeszcze w tym półroczu będę tak samo jak część z Was członkiem ZK. Na forum kilkakrotnie wypowiadano się , że wtedy wszyscy ci nie zrzeszeni zaczną płacić podatki do US. Jaka jest stawka od sumy na umowie kupna - sprzedaży ? Gdzieś wyczytałam , że to 3 %. 3 % to jakoś śmiesznie mało. Proszę o odpowiedź. Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Issa napisał(a):Oni tez będą teraz sprawdzać czy te przypadkowe mioty nie są co cieczkę ??? Według mnie to złe rozumowanie i tym samym przyzwolenia na dalsze rozmnażanie i zarobek, bo zwrot kosztów to nadal przychód i na pewno nie mają na to faktur Może zaczną zbierać te faktury. Quote
Ciucik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Nie ma się czym przejmować. Gumtree jest tylko jednym z portali ogłoszeniowych i może sobie prawo interpretowac na własny sposób-do czasu oczywiście. Allegro,które jest molochem, i miało tysiące ogłoszeń pseudo radzi sobie dobrze ,inni też w końcu sobie z tym poradzą. Najważniejsze jest ogranicznie tych kanałów dystrybucyjnych poprzez zgłaszanie . Do roboty;) A pseuduchy niech sobie zbierają faktury, a nawet paragony na co chcą.Może im sie przydadzą.... Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Issa napisał(a):Oni tez będą teraz sprawdzać czy te przypadkowe mioty nie są co cieczkę ??? Według mnie to złe rozumowanie i tym samym przyzwolenia na dalsze rozmnażanie i zarobek, bo zwrot kosztów to nadal przychód i na pewno nie mają na to faktur Droga Issa dlaczego uważasz iż nie mają faktur? a jeśli nawet ich nie mają to według ciebie nie ponieśli żadnych kosztów związanych z odchowem przypadkowego miotu? Lepiej by było aby wyrzucili te biedne ślepe pieski do śmietnika zaraz po urodzeniu bądź je potopili ? Wiele osób na tym forum pisze że nie ma rewolucji bez ofiar ! A czy nam bardziej potrzebne są rewolucje czy dobre ustawy które ukróca niekontrolowane rozmnażanie się psów czy kotów? Quote
keksik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 pudelek78 napisał(a):Droga Issa dlaczego uważasz iż nie mają faktur? a jeśli nawet ich nie mają to według ciebie nie ponieśli żadnych kosztów związanych z odchowem przypadkowego miotu? Lepiej by było aby wyrzucili te biedne ślepe pieski do śmietnika zaraz po urodzeniu bądź je potopili ? nieważne, czy mają faktury czy nie: jeśli zdecydowali się na szczeniaki/kociaki, to muszą ponieść koszty - to tak samo jak z dziećmi - jak za oddanie swojego do adopcji nie dostaniesz kasy, to też je utopisz? wspierając finansowo pseudohodowcę niczego nie zmienisz Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Ciucik napisał(a):Nie ma się czym przejmować. Gumtree jest tylko jednym z portali ogłoszeniowych i może sobie prawo interpretowac na własny sposób-do czasu oczywiście. Allegro,które jest molochem, i miało tysiące ogłoszeń pseudo radzi sobie dobrze ,inni też w końcu sobie z tym poradzą. Najważniejsze jest ogranicznie tych kanałów dystrybucyjnych poprzez zgłaszanie . Do roboty;) A pseuduchy niech sobie zbierają faktury, a nawet paragony na co chcą.Może im sie przydadzą.... Tylko że kropla drąży skałę skoro jeden portal się uchylił dlaczego nie mają zrobić tego inne ? To są normalne firmy które chcą zarabiać i którymi rządzi ekonomia i w obliczu kryzysu wcale by mnie nie zdziwiło iż za jakiś czas ze względu na malejące wpływy np Allegro zacznie w podobny sposób reagować jak Gumtree. Quote
Issa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 pudelek78 napisał(a):Droga Issa dlaczego uważasz iż nie mają faktur? a jeśli nawet ich nie mają to według ciebie nie ponieśli żadnych kosztów związanych z odchowem przypadkowego miotu? Lepiej by było aby wyrzucili te biedne ślepe pieski do śmietnika zaraz po urodzeniu bądź je potopili ? Wiele osób na tym forum pisze że nie ma rewolucji bez ofiar ! A czy nam bardziej potrzebne są rewolucje czy dobre ustawy które ukróca niekontrolowane rozmnażanie się psów czy kotów? Nie oburzaj się bo nie ma o co. Dla mnie jest logiczne, że chcąc zwrot kosztów należałoby je udokumentować. NIestety wszystko jest na tak zwaną "gębę" tak samo jak niby rodowodowi rodzice. To samo się tyczy szczepień w książeczkach szczeniaków. Powinna być wklejona nalepka zdjęta ze szczepionki w miejsce przeznaczone do tego i złożony podpis weterynarza odpowiedzialnego za podanie szczepionki. Sam podpis i nagryzmolenie coś tam dla mnie nie jest wiarygodne , że pies został szczepiony, Dziś po znajomości podobno można wiele ;) Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 keksik napisał(a):nieważne, czy mają faktury czy nie: jeśli zdecydowali się na szczeniaki/kociaki, to muszą ponieść koszty - to tak samo jak z dziećmi - jak za oddanie swojego do adopcji nie dostaniesz kasy, to też je utopisz? wspierając finansowo pseudohodowcę niczego nie zmienisz Sory ale ludzie to nie zwierzęta.Bo porozmawiamy o sterylizacji ludzii prawach zwierzat które one mają jedynie bo my ludzie chcemy im je dać a nie bo obne je sobie wywalczyły.Który pies Ci powiedział,że lubi żyć bez jąder,która suka ,że nie chce być matką?A może lubią na wystawach paradować bez ogonów o ile lubią wystawy.A może suce pies do kopulacji nie odpowiada?E co tam .Ustawa będzie zmieniona tylko szkoda,że tylu wrogów organizacje pro zwierzęce sobie nałapią i tyle zwierzaków padnie ofiarą nieprzemyślanej ustawy. Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 keksik napisał(a):nieważne, czy mają faktury czy nie: jeśli zdecydowali się na szczeniaki/kociaki, to muszą ponieść koszty - to tak samo jak z dziećmi - jak za oddanie swojego do adopcji nie dostaniesz kasy, to też je utopisz? wspierając finansowo pseudohodowcę niczego nie zmienisz Ja własnego dziecka nigdy nie oddał bym do adopcji i pseudo myślę też więc wydaje mi się iż to porównanie jest akurat na nie miejscu ale już ze zwierzakami to nie był bym taki pewien . Quote
Ciucik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 pudelek78 napisał(a):Tylko że kropla drąży skałę skoro jeden portal się uchylił dlaczego nie mają zrobić tego inne ? To są normalne firmy które chcą zarabiać i którymi rządzi ekonomia i w obliczu kryzysu wcale by mnie nie zdziwiło iż za jakiś czas ze względu na malejące wpływy np Allegro zacznie w podobny sposób reagować jak Gumtree. Nie uchylił się tylko jeszcze nie dostosował swego regulaminu do obowiązującego prawa.Ale oczywiście możecie żyć nadzieją. Tak samo było z dopalaczmi, pamiętam te buńczuczne zapewnienie handlarzy tym badziewiem,że nie robią nic niezgodnego z prawem i że pozaskarżają te decyzje o zamknięciu rozlicznych sklepików i punktów i otrzymają jeszcze od panstwa wysokie milionowe odszkodowania. I co? Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Ciucik napisał(a):Nie uchylił się tylko jeszcze nie dostosował swego regulaminu do obowiązującego prawa.Ale oczywiście możecie żyć nadzieją. Tak samo było z dopalaczmi, pamiętam te buńczuczne zapewnienie handlarzy tym badziewiem,że nie robią nic niezgodnego z prawem i że pozaskarżają te decyzje o zamknięciu rozlicznych sklepików i punktów i otrzymają jeszcze od panstwa wysokie milionowe odszkodowania. I co? Czekam ciągle czekam na wykładnię tej ustawy przez odpowiednie organa jak się doczekam wtedy pogadamy ,a dopalacze to chyba nie chihuahua bez rodowodu i mają inny wpływ na ludzką psychikę. Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 (edited) [quote name='Issa']Nie oburzaj się bo nie ma o co. Dla mnie jest logiczne, że chcąc zwrot kosztów należałoby je udokumentować. NIestety wszystko jest na tak zwaną "gębę" tak samo jak niby rodowodowi rodzice. To samo się tyczy szczepień w książeczkach szczeniaków. Powinna być wklejona nalepka zdjęta ze szczepionki w miejsce przeznaczone do tego i złożony podpis weterynarza odpowiedzialnego za podanie szczepionki. Sam podpis i nagryzmolenie coś tam dla mnie nie jest wiarygodne , że pies został szczepiony, Dziś po znajomości podobno można wiele ;) Ja akurat swoje pieski odrobaczam środkiem w tabletkach dwojakich firm Paratex i Panacur i tam żadnych naklejek nie ma co innego na szczepionce zgoda są i powinny być wklejone w książeczkę i pieczątka weta. Prawda niestety jest taka że jak ktoś już tu napisał wcześniej część obrońców zwierząt żądza prawa stadne i nie chcę tutaj nikogo obrazić. Myślę iż każdy tutaj i nie tylko tu posiada trochę zdroworozsądkowego myślenia i powinien się zastanowić czy swoim działaniem nie przysparza dodatkowego cierpienia istota o które niby walczy. Osobiście uważam że nie tak ważna jest walka z ludzmi którzy rozmnażają psy w typie ras bo te nawet w schroniskach bardzo szybko znajda nowych właścicieli co widać np po akcji zlikwidowania pseudo gdzie były rozmnażane psy w typie i już prawie wszystkie maja nowe domy a i nadal jest kolejka aby takiego szczyla przygarnąć, a należało by zadbać aby psy mieszańce nie podobne do żadnych ras dalej się nie rozmnażały. W tym celu należało by zadbać aby znalazły się koszty na sterylki psów i kotów wiejskich których populacji nikt nie kontroluje. Należało by zadbać również zadbać o dobrostan piesków które kilka lat stoją od urodzenia są do niego przykute. Zapoznaj się z Regulaminem forum Dogomania. Korzystaj z funkcji "multicytat" - pisanie postu pod postem jest zabronione. Szamanka Edited January 10, 2012 by Szamanka Quote
Tascha Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 A ja tak sobie myslę...i w pewnym momencie cos do mnie dotarło... odnosnie tego obywatelskiego projektu, który ma byc teraz czytany ,i byc moze cos z niego wejdzie w zycie; przeczytajcie: l. ChÓw, rozmnazanie i oferowanie zwierzat domowych,w tym takze rasowych,na sprzedaz jest działalnością gospodarczą podlegająca rejestracji w ogÓInokrajowym rejestrze psow oraz innych zwierzat domowych zwanego dalej, 'rejestrem hodowli zwierząt domowych''. czyli takze zwierzat nierasowych-skoro sie te hodowle zarejestruje...??? 2. Rejestr hodowli zwierząt domowych prowadzi Krajowy Inspektor do Spraw Zwierząt. no to sie mozna zapisac nie bedac wcale hodowca ZKwP czy PKPR ...? bo pewnie jak sie wpłaci skladke to zapisza ...? 3. Do rejestru hodowli zwierząt domowych wpisuje się zwierzęta oznaczone czipem. zaczipowac mozna kazdego psa, o rodowodzie jakos nigdzie nie napisali...:( 4. W rejestrze umieszcza się dane wszystkich psÓw wydawanych lub zbywanycb z hodowli oraz przyjmowanych do schronisk i domÓw tymczasowych. 5. Do rejestru mogą byĆ, na wniosek włascicielą wpisane inne zwierzęta domowe' 6. Minister właściwy do spraw administracji publicznej określi w drodze rozporządzenią sposÓb i tryb prowadzenia rejestru hodowli zwierząt domowych,mając na względzie potrzebe zapewnienia jawnoŚci danych zawartych w rejestrze. 7. W przypadku prowadzenia handlu Iub rozrodu zwierząt domowych bez wpisu do rejestracji hodowli zwierząt domowych,wÓjt gminy moze wydać decyzję o odebraniu zwierząt. czyli znowu-jak ktos sobie tam zarejestruje/wpisze oznakowanego psa/suczke to tyle wystarczy...??? dalej nic o rodowodach nie ma... Czyz jednak nie najprostszym rozwiazaniem byłby zapis w ustawie, iz hodować,sprzedawać i kupowac "z", mozna tylko w hodowlach zarejestrowanych w ZKwP i PKPR zgodnie ze statutem tych orgaznizacji? A cała reszta ma zakazane i koniec. Czy naprawde trzeba az tak komplikowac przepisy ?Im wiecej tych dziwacznych sformułowań,wymyslonych dodatkowych orgaznizacji tym mam wrazenie łatwiej znaleśc tzw "furtke" lub wręcz zacząc być "legalnym bezpapierowym" Masakra jakaś... Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Problem jest w tym iz ani ZKwP ani PKPR ani inne organizacje nie są i nie będą tutaj miarodajnymi ekspertami którzy maja decydować o tym co jest rasowe a co takim nie jest. to są organizacje społeczne które amatorsko prowadzą chodowlę tzn są tam i lekarze i piekarze a nawet właściciele firm pogrzebowych co do których gwarancji nie ma inie będzie iż są ekspertami w dziedzinie kynologi . A termin rasa jest pojęciem umownym o bardzo szerokim spektrum pojęciowym. Quote
keksik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='Tascha']czyli takze zwierzat nierasowych-skoro sie te hodowle zarejestruje...??? nie - art. 10a nadal obowiązuje no to sie mozna zapisac nie bedac wcale hodowca ZKwP czy PKPR ...? bo pewnie jak sie wpłaci skladke to zapisza ...? i znowu: 10a zaczipowac mozna kazdego psa, o rodowodzie jakos nigdzie nie napisali...:( ale nierasowych nie można hodować, bo... 10a czyli znowu-jak ktos sobie tam zarejestruje/wpisze oznakowanego psa/suczke to tyle wystarczy...??? dalej nic o rodowodach nie ma... bo nie musi być tutaj, bo jest w... ? kto zgadnie? :) Czyz jednak nie najprostszym rozwiazaniem byłby zapis w ustawie, iz hodować,sprzedawać i kupowac "z", mozna tylko w hodowlach zarejestrowanych w ZKwP i PKPR zgodnie ze statutem tych orgaznizacji? A cała reszta ma zakazane i koniec. Czy naprawde trzeba az tak komplikowac przepisy ?Im wiecej tych dziwacznych sformułowań,wymyslonych dodatkowych orgaznizacji tym mam wrazenie łatwiej znaleśc tzw "furtke" lub wręcz zacząc być "legalnym bezpapierowym" Masakra jakaś... nie można w ustawie zamieszczać nazw stowarzyszeń, a co jak się rozwiążą? Quote
Tascha Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Aha... no to ja widze kiepski scenariusz raczej... Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [SIZE="5"]1.[quote name='Tascha']A ja tak sobie myslę...i w pewnym momencie cos do mnie dotarło... odnosnie tego obywatelskiego projektu, który ma byc teraz czytany ,i byc moze cos z niego wejdzie w zycie; przeczytajcie: l. ChÓw, rozmnazanie i oferowanie zwierzat domowych[SIZE="5"],w tym takze rasowych,na sprzedaz jest działalnością gospodarczą podlegająca rejestracji w ogÓInokrajowym rejestrze psow oraz innych zwierzat domowych zwanego dalej, 'rejestrem hodowli zwierząt domowych''. [SIZE="5"]czyli takze zwierzat nierasowych-skoro sie te hodowle zarejestruje...??? 2. Rejestr hodowli zwierząt domowych prowadzi Krajowy Inspektor do Spraw Zwierząt. no to sie mozna zapisac nie bedac wcale hodowca ZKwP czy PKPR ...? bo pewnie jak sie wpłaci skladke to zapisza ...? 3. Do rejestru hodowli zwierząt domowych wpisuje się zwierzęta oznaczone czipem. zaczipowac mozna kazdego psa, o rodowodzie jakos nigdzie nie napisali...:( 4. W rejestrze umieszcza się dane wszystkich psÓw wydawanych lub zbywanycb z hodowli oraz przyjmowanych do schronisk i domÓw tymczasowych. 5. Do rejestru mogą byĆ, na wniosek włascicielą wpisane inne zwierzęta domowe' 6. Minister właściwy do spraw administracji publicznej określi w drodze rozporządzenią sposÓb i tryb prowadzenia rejestru hodowli zwierząt domowych,mając na względzie potrzebe zapewnienia jawnoŚci danych zawartych w rejestrze. 7. W przypadku prowadzenia handlu Iub rozrodu zwierząt domowych bez wpisu do rejestracji hodowli zwierząt domowych,wÓjt gminy moze wydać decyzję o odebraniu zwierząt. czyli znowu-jak ktos sobie tam zarejestruje/wpisze oznakowanego psa/suczke to tyle wystarczy...??? dalej nic o rodowodach nie ma... Do mnie dotarlo troszke wczesniej...popatrz pare moich postow WSTECZ.MOWILAM? DOTARLO WRESZCIE PO TRUDACH DO NIEKTORYCH. [SIZE="4"]2.Czyz jednak nie najprostszym rozwiazaniem byłby zapis w ustawie, iz hodować,sprzedawać i kupowac "z", mozna tylko w hodowlach zarejestrowanych w ZKwP i PKPR zgodnie ze statutem tych orgaznizacji? A cała reszta ma zakazane i koniec. Czy naprawde trzeba az tak komplikowac przepisy ?Im wiecej tych dziwacznych sformułowań,wymyslonych dodatkowych orgaznizacji tym mam wrazenie łatwiej znaleśc tzw "furtke" lub wręcz zacząc być "legalnym bezpapierowym" Masakra jakaś... odp,nr 1-przewidzialam to wczesniej,pare moich postow temu wlasnie,zobacz odp.nr 2-jakim cudem ZKWP i PKRP mialyby miec wylacznosc:evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol:,naprawde nie wiem z jakiej bajki jestes:lol:,ale taki zapis jest po prostu NIEMOZLIWY. USTAWA i tak zaskutkuje nowymi zwiazkami,choc i tak potrzebne do niczego nie beda.ALE BEDA.Takie zycie,wolno kazdemu.Bog nie stworzyl raczej o wielka naiwnosci ZKWP,ale powstalo tak samo jak teraz powstaja nowe zwiazki. Coz,dobra,zdrowa konkurencja zla nie jest.Ceny pojda w dol.A sa troszke wygorowane jak dotad... Quote
bomba Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [Czyz jednak nie najprostszym rozwiazaniem byłby zapis w ustawie, iz hodować,sprzedawać i kupowac "z", mozna tylko w hodowlach zarejestrowanych w ZKwP i PKPR zgodnie ze statutem tych orgaznizacji? A cała reszta ma zakazane i koniec. Czy naprawde trzeba az tak komplikowac przepisy ?Im wiecej tych dziwacznych sformułowań,wymyslonych dodatkowych orgaznizacji tym mam wrazenie łatwiej znaleśc tzw "furtke" lub wręcz zacząc być "legalnym bezpapierowym" Masakra jakaś... a ja myśle aby zapisać w ustawie, że można hodować w http://zhpr.pl http://zond.eu/ http://www.khron.republika.pl/ i nowopowstający http://zwkipr.prv.pl/ a cała reszta włącznie z ZKwP i PKPR ma zakazane i koniec Quote
kahoona Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='pudelek78']Problem jest w tym iz ani ZKwP ani PKPR ani inne organizacje nie są i nie będą tutaj miarodajnymi ekspertami którzy maja decydować o tym co jest rasowe a co takim nie jest. to są organizacje społeczne które amatorsko prowadzą chodowlę tzn są tam i lekarze i piekarze a nawet właściciele firm pogrzebowych co do których gwarancji nie ma inie będzie iż są ekspertami w dziedzinie kynologi . A termin rasa jest pojęciem umownym o bardzo szerokim spektrum pojęciowym. Nie czepiając się specjalnie ewidentnych braków w ortografii i interpunkcji piszącego, zwracam delikatnie uwagę na zawartość (nie)merytoryczną. Szerokie spektrum pojęciowe (sic!) udało się jakoś usystematyzować we wszystkich cywilizowanych krajach. Pomimo umowności. Umowne są również strefy czasowe i sieć południków i równoleżników. Umowność nie wyklucza możliwości usystematyzowania. Quote
xxxx52 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Czy kazda osoba rejestrujaca swoje psy bedzie oplacala podatek , dotyczy psow z rodowodem czy bez? Czy te zwiazki zglaszaja hodowcow do Urzedu Skarbowego? uwazam ze tylko podatki tylko podatki ogranicza populacje zwierzat w Polsce i automatycznie zmniejszy sie ilosc splodzonych biednych psow.Hodowcy, aszczegolnie pseuduchy powinni wtedy sie zastanowic nim pokryja swoja suczke w cieczce. czy to miasto czy wies ,kazdy powinien za psy placic ,a przede wszystkim ci co plodza na morgi zwierzeta. Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Czy jeden z pkt regulaminu tegoż forum nie zabrania atakowania innych użytkowników? Ja tylko wyrażam swoje zdanie a ty możesz mieć inny pogląd i nie mam najmniejszej przyjemności z tobą dyskutować i cię na siłę przekonywać do swoich racji . Quote
keksik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='bomba'] a ja myśle aby zapisać w ustawie, że można hodować w http://zhpr.pl http://zond.eu/ http://www.khron.republika.pl/ i nowopowstający http://zwkipr.prv.pl/ a cała reszta włącznie z ZKwP i PKPR ma zakazane i koniec jak to dobrze, że jednak ustawy są pisane przez dorosłych ;) Quote
keksik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 xxxx52 napisał(a):Czy kazda osoba rejestrujaca swoje psy bedzie oplacala podatek , dotyczy psow z rodowodem czy bez? Czy te zwiazki zglaszaja hodowcow do Urzedu Skarbowego? uwazam ze tylko podatki tylko podatki ogranicza populacje zwierzat w Polsce i automatycznie zmniejszy sie ilosc splodzonych biednych psow.Hodowcy, aszczegolnie pseuduchy powinni wtedy sie zastanowic nim pokryja swoja suczke w cieczce. czy to miasto czy wies ,kazdy powinien za psy placic ,a przede wszystkim ci co plodza na morgi zwierzeta. obecnie każdy ma obowiązek płacenia podatku za psa - to się nie zmienia skąd nagle US? Quote
pudelek78 Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 xxxx52 napisał(a):Czy kazda osoba rejestrujaca swoje psy bedzie oplacala podatek , dotyczy psow z rodowodem czy bez? Czy te zwiazki zglaszaja hodowcow do Urzedu Skarbowego? uwazam ze tylko podatki tylko podatki ogranicza populacje zwierzat w Polsce i automatycznie zmniejszy sie ilosc splodzonych biednych psow.Hodowcy, aszczegolnie pseuduchy powinni wtedy sie zastanowic nim pokryja swoja suczke w cieczce. czy to miasto czy wies ,kazdy powinien za psy placic ,a przede wszystkim ci co plodza na morgi zwierzeta. i tu się z tobą zgadzam w 100% Quote
Recommended Posts