kla.uduska Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 Joan od Wolanda napisał(a):Ja też jestem tego zdania i niejednokrotnie je wypowiadałam tu, na wątkach dotyczących kastracji. Jest jednak bardzo silne lobby prokastracyjne, które zadbało o to, żeby nie uświadamiać ludzi, jakie to ma konsekwencje zdrowotne. Niestety, na akcje powszechnej kastracji "załapują się" młodzi ludzie, w dobrej wierze, którzy jakoś niedowidzą, że ta akcja nie dociera tam, gdzie powinna, czyli głównie do środowiska wiejskiego. Właściciel jednego psa, może go bez problemu dopilnować. Ja mam cztery psy różnej rasy i różnej płci, najstarsza suka ma 14 lat i jakoś nic się u mnie jeszcze nie rozmnożyło. bardzo cię proszę podaj artykuły i badania na potwierdzenie swojej tezy antykastracyjnej. bo samo "tak mój wet powiedział" czy po prostu twierdzenie z przyzwyczajeń, to już w naszych czasach KOMPLETNIE nie wystarcza. ja ci prokastracyjne artykuły podałam, to powiedz mi co takiego jest złego w tej kastracji [tylko przypominam o podparciu się*czymś] co z tego, że ci się nic nie rozmnożyło? tobie się nie rozmnożyło, a ileż to ludziom, a i owszem, bo jednak nie upilnowali. nie rozumiem po co męczyć zwierzaki mając różnej płci, które są niehodowlane. już pomijam wszystkie choroby, przed którymi kastracja chroni, bo pisałam o nich cytując vetopedię i nie chcę się powtarzać. Quote
kuba123 Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 a jak się mają do tego wszystkiego ptaki egzotyczne dostałam info,że nie są zwierzętami domowymi i nie ''podchodzą '' pod ustawę ale przecież żyją w naszych domach i są przez nas hodowane Quote
kla.uduska Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 gryzonie, króliki, gady, płazy i ptaki nie są uwzględnione w ustawie. choć na forum szczurzym jest dyskusja czy szczury można podpiąć*pod "zwierzęta domowe" czy nie. choć niestety dalej one jako laboratoryjne figurują, a np króliki jako zwierzęta futerkowe. Quote
xxxx52 Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 Joan od Wolanda napisał(a):Ja też jestem tego zdania i niejednokrotnie je wypowiadałam tu, na wątkach dotyczących kastracji. Jest jednak bardzo silne lobby prokastracyjne, które zadbało o to, żeby nie uświadamiać ludzi, jakie to ma konsekwencje zdrowotne. Niestety, na akcje powszechnej kastracji "załapują się" młodzi ludzie, w dobrej wierze, którzy jakoś niedowidzą, że ta akcja nie dociera tam, gdzie powinna, czyli głównie do środowiska wiejskiego. Właściciel jednego psa, może go bez problemu dopilnować. Ja mam cztery psy różnej rasy i różnej płci, najstarsza suka ma 14 lat i jakoś nic się u mnie jeszcze nie rozmnożyło. skad wiesz ze na wsie kastracje nie docieraja wejdz na watek MOPSIK Nie rozmnozylo sie ,to gdzie psy trzymasz ?Mam nadzieje ,ze nie w kojcach oi w budach? Quote
N_i_e_do_W_I_A_R_Y Posted January 9, 2012 Posted January 9, 2012 (edited) [quote name='kahoona']Czekam na pewną ważną wykładnię prawną,[SIZE="3"] raczej niepodważalną, powrócimy do tematu. hmmmmmmmmmm:cool3:Kahoony cos dlugo nie ma,zapewne walczy z duchem nowelizacji:ghost_2:,moze wkrotce sie dowiemy co to za straszna wykladnia jest,brzmi co najmniej intrygujaco i zlowrogo ten jej ostatni tu wpis:-? No,juz ja widze jaki bedzie koncowy zapis nowelizacji ustawy a raczej owa "wykladnia",lub interpretacja:roll:,tylko cobysmy sie wszyscy tych polskich bubli prawnych nie musieli wstydzic,w koncu caly narod jak jeden maz za to bedzie "twarzowal" przed swiatem.To jak na Ukrainie przed Euro z tymi psinami to i Polacy tez maja pomysl,Polacy nie gesi,inaczej,ale swoj pomysl maja- na nadpopulacje, niedlugo zaczna sie kawaly o Polakach i slawetnej ustawie:terazpol: Życze milych snow,albo nawet snu,ze to co sie dzieje w 2012 tym to tylko sen:shake: UUUPSSS.musialam edytowac,przeciez bylo napisane RACZEJ niepodwazalna...wiec jakis cien NADZIEI zostaje... Edited January 9, 2012 by N_i_e_do_W_I_A_R_Y bledna interpretacja Quote
dexterka Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 oto co znalazłam na fb Gumtree ''Etyczne traktowanie zwierząt jest dla nas niezmiernie ważne. W zwiazku z tym, w pełni popieramy zmiany prawne, które weszły w życie 1 stycznia 2012 roku. Zmiany te dotyczą sprzedaży i hodowli zwierząt domowych w celach zarobkowych przez osoby prywatne. Zdajemy sobie sprawę, że zdarzają się nieplanowane mioty, które nie są częścią operacji komercyjnych, a raczej przypadkowymi spotkaniami naszych pupilów. W rezultacie postanowiliśmy zmienić zasady dotyczące wystawiania zwierząt na Gumtree. Prywatna osoba korzystająca z naszego serwisu może wystawić ogłoszenie o sprzedaży szczeniaków lub kociaków tylko jednokrotnie i cena tych zwierząt nie może przekraczać 300 zł. Cena ta, naszym zdaniem, pokrywa koszty badań weterynaryjnych, szczepień, odrobaczeń itp., ale jest zbyt niska, aby hodowla taka była opłacalna. Zarejestrowani hodowcy mają ograniczenia do 3 ras, natomiast schroniska zwierząt mogą używać Gumtree bez żadnych dodatkowych ograniczeń. " Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 dexterka napisał(a):oto co znalazłam na fb Gumtree ''Etyczne traktowanie zwierząt jest dla nas niezmiernie ważne. W zwiazku z tym, w pełni popieramy zmiany prawne, które weszły w życie 1 stycznia 2012 roku. Zmiany te dotyczą sprzedaży i hodowli zwierząt domowych w celach zarobkowych przez osoby prywatne. Zdajemy sobie sprawę, że zdarzają się nieplanowane mioty, które nie są częścią operacji komercyjnych, a raczej przypadkowymi spotkaniami naszych pupilów. W rezultacie postanowiliśmy zmienić zasady dotyczące wystawiania zwierząt na Gumtree. Prywatna osoba korzystająca z naszego serwisu może wystawić ogłoszenie o sprzedaży szczeniaków lub kociaków tylko jednokrotnie i cena tych zwierząt nie może przekraczać 300 zł. Cena ta, naszym zdaniem, pokrywa koszty badań weterynaryjnych, szczepień, odrobaczeń itp., ale jest zbyt niska, aby hodowla taka była opłacalna. Zarejestrowani hodowcy mają ograniczenia do 3 ras, natomiast schroniska zwierząt mogą używać Gumtree bez żadnych dodatkowych ograniczeń. " No nareszcie mądre stanowisko np duży pies typu kaukaz i prawidłowo odchowany(widać to po wyglądzie i matki i szczeniąt )dodatkowo z książeczką zdrowia to na pewno nawet nie całkowity zwrot kosztów .Uważam ,że takie podejście i z ograniczeniem liczby ras jest OK. Quote
filodendron Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 pantolini napisał(a):No nareszcie mądre stanowisko np duży pies typu kaukaz i prawidłowo odchowany(widać to po wyglądzie i matki i szczeniąt )dodatkowo z książeczką zdrowia to na pewno nawet nie całkowity zwrot kosztów .Uważam ,że takie podejście i z ograniczeniem liczby ras jest OK. Pod warunkiem, że ktoś wymagałby przedstawienia tej książeczki zdrowia z dokonanymi odrobaczeniami i szczepieniami. A w to szczerze wątpię. Mniej popularne rasy "chodzą" w pseudo za 250-300 zł. To nic nowego. Ludzie po prostu nie szczepią, nie odrobaczają i karmią byle czym. Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Rozumiem Cię ale aby szczeniaki się na świecie mogły pojawić trzeba mieć ich rodziców ,a trzymanie suki np przez jakiś czas też kosztuje Np szczepienie przeciw wściekliźnie obowiązkowe to już 25 zł w mojej okolicy.Zresztą jak ktoś o psy dba to widać i zwrot kosztów według mnie może otrzymać jak ewidentnie nie dba to możesz zgłosić na policję.Według mnie takie stanowisko serwisu jest w porządku i chyba wszystkie serwisy łącznie z allegro powinny traktowac to jako wzór.Zarabianie na psach ma zwrot poniesionych kosztów to chyba dwie różne sprawy.Tym bardziej ,że serwis wprowadza ograniczenia co do liczebności . Quote
panbazyl Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 filodendron napisał(a):Pod warunkiem, że ktoś wymagałby przedstawienia tej książeczki zdrowia z dokonanymi odrobaczeniami i szczepieniami. A w to szczerze wątpię. Mniej popularne rasy "chodzą" w pseudo za 250-300 zł. To nic nowego. Ludzie po prostu nie szczepią, nie odrobaczają i karmią byle czym. a jeszcze żeby te wpisy w książeczkach były poparte faktycznym podaniem tych preparatów, ale to juz zalezy od ludzkiej etyki. Quote
dexterka Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 a ja uważam,że gumtree nie ma prawa modyfikować sobie przepisów pod siebie!! Co to znaczy przypadkowe mioty?? Jeśli ktoś nie potrafi upilnować swojej suczki z cieczką to niech poniesie koszta odchowania szczeniąt i niech je odda. Za błędy trzeba płacić i zapewne następnym razem psa dopilnuje!!! Quote
keksik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 mogą sobie interpretować jak chcą, inna sprawa, to jak zinterpretuje takie coś sąd :) ja właściwie czekam na tę wykładnię prawa, o której mówiła kahoona - wyśle się to do nich i już nie będą mieli nawet wymówki, że nie otrzymali wiarygodnych informacji Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Zastanów się co ty piszesz czy lepiej by wywalił sukę by już drugi raz tego błędu nie popełnić ? Czy może potopić szczeniaki?Psy teraz nalezy po 12 godzinach spuszczać z łańcuchów więc przypadkowe mioty moga być częściej i to z winy ustawy bo nawet zamknięta suka może byc pokryta przez psa bo np ten się podkopie ,wygryzie furtkę lub przeskoczy płot.Nawet bezpłatnych sterylizacji ustawa nie zapewnia więc przypadkowe mioty będą . Quote
dexterka Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 dziewczyny już do nich wysyłały i jak widać nic się nie zmieniło Quote
Issa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 to teraz coś na poprawę humoru :D cytuję "Mam propozycję allegro usuwa wasze aukcje na wniosek związkowców z ZKWP zróbcie to samo. W aukcjach większości psów z rodowodowych zaznaczone jest z RODOWODEM ,a w opisie jest napisane z METRYCZKA to jest kłamstwo bo za rodowód trzeba dodatkowo zapłacić i zapisać się do ZKWP, żeby otrzymać rodowód. Jest okazja do słodkiej zemsty za wyrzucane wasz akcję. Miłej zabawy HAHAHA" Podziwiam tych pseudo za brak wiedzy heheheh Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 A gdzie takie bzdury wypisują na jakim forum? Quote
Issa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='pantolini']A gdzie takie bzdury wypisują na jakim forum? http://www.petycjeonline.com/forum/22869/start/200 Quote
dexterka Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 pantolini napisał(a):Zastanów się co ty piszesz czy lepiej by wywalił sukę by już drugi raz tego błędu nie popełnić ? Czy może potopić szczeniaki?Psy teraz nalezy po 12 godzinach spuszczać z łańcuchów więc przypadkowe mioty moga być częściej i to z winy ustawy bo nawet zamknięta suka może byc pokryta przez psa bo np ten się podkopie ,wygryzie furtkę lub przeskoczy płot.Nawet bezpłatnych sterylizacji ustawa nie zapewnia więc przypadkowe mioty będą . Czy napisałam, żeby sukę wywalić, potopić szczeniaki????!!!! Napisałam,że trzeba być odpowiedzialnym i ponieść konsekwencje niedopilnowania psów. Ja mam jedną sukę i 2 psy i żadne z nich nigdy rodzicami nie było, więc jak widać można. W dodatku mieszkam w domu z ogrodem i udało mi się dopilnować,żeby nikt się nie podkopał. Ja się chce to można i nie mów,że nie!! I nie chodzi o to w tej ustawie, żeby psy z łancuchów spuszczać, otwierać bramkę i niech się wybiegają gdzie chcą! Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 Coś mi się zdaje,że zmiany w ustawie będą sporo ludzi uważa tak jak ja ,że jest do bani.No co do metryczek to się grubo mylą Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 dexterka napisał(a):Czy napisałam, żeby sukę wywalić, potopić szczeniaki????!!!! Napisałam,że trzeba być odpowiedzialnym i ponieść konsekwencje niedopilnowania psów. Ja mam jedną sukę i 2 psy i żadne z nich nigdy rodzicami nie było, więc jak widać można. W dodatku mieszkam w domu z ogrodem i udało mi się dopilnować,żeby nikt się nie podkopał. Ja się chce to można i nie mów,że nie!! I nie chodzi o to w tej ustawie, żeby psy z łancuchów spuszczać, otwierać bramkę i niech się wybiegają gdzie chcą! Ale nikt nie musi miec terenu ogrodzonego.To po pierwsze.I niestety przypadkowe mioty będą.Sam kiedyś widziałem jak dziecko było na spacerzę z charcikiem włoskim(chyba raczej z rodowodem bo takie nie są na topie)I suka była pokrywana przez kundelka.To tylko taki przykład nie wiem czy szczeniaki oddali czy sprzedali czy dali zastrzyk .Na marginesie też pilnuję swoich psów ale mam wyobraźnię i sporo lat i niejedno widziałem.Czy chodzi Ci o dobro zwierząt czy masz jakieś uprzedzenia?Niestety świat nie jest czarno-biały i mogę Cu wiele przykładów podawać w jaki sposób może się zdarzyć nieplanowany miot ,a za dobre serce i prawidłowy odchów szczeniaków nie powinno się karać bo zwrot kosztów to nawet nie zapłata za pracę ,a jedynie zwrot za wyżywienie odrobaczenie i np szczepienia. Quote
dexterka Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 (edited) pantolini napisał(a):Ale nikt nie musi miec terenu ogrodzonego.To po pierwsze.I niestety przypadkowe mioty będą.Sam kiedyś widziałem jak dziecko było na spacerzę z charcikiem włoskim(chyba raczej z rodowodem bo takie nie są na topie)I suka była pokrywana przez kundelka.To tylko taki przykład nie wiem czy szczeniaki oddali czy sprzedali czy dali zastrzyk .Na marginesie też pilnuję swoich psów ale mam wyobraźnię i sporo lat i niejedno widziałem.Czy chodzi Ci o dobro zwierząt czy masz jakieś uprzedzenia?Niestety świat nie jest czarno-biały i mogę Cu wiele przykładów podawać w jaki sposób może się zdarzyć nieplanowany miot ,a za dobre serce i prawidłowy odchów szczeniaków nie powinno się karać bo zwrot kosztów to nawet nie zapłata za pracę ,a jedynie zwrot za wyżywienie odrobaczenie i np szczepienia. Pantolini ja uważam,że nikt nie powinien dostawać pieniędzy za swoją nieodpowiedzialność! No bo jak można puszczać na spacer dziecko z cieczkującym psem?? Jak można puszczać psa bez opieki na niezabezpieczonym terenie? Ja też mam wyobraźnię, rozuemiem,że nieplanowana ciąża może się zdarzyć,ąle dlaczego ktoś ma na tym zarabiać i nie odciągać podatków???? PS Uciekam zgłaszać pseudo:) Edited January 10, 2012 by dexterka Quote
Joan od Wolanda Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 [quote name='pantolini']Ale nikt nie musi miec terenu ogrodzonego.To po pierwsze.I niestety przypadkowe mioty będą.Sam kiedyś widziałem jak dziecko było na spacerzę z charcikiem włoskim(chyba raczej z rodowodem bo takie nie są na topie)I suka była pokrywana przez kundelka.To tylko taki przykład nie wiem czy szczeniaki oddali czy sprzedali czy dali zastrzyk .Na marginesie też pilnuję swoich psów ale mam wyobraźnię i sporo lat i niejedno widziałem.Czy chodzi Ci o dobro zwierząt czy masz jakieś uprzedzenia?Niestety świat nie jest czarno-biały i mogę Cu wiele przykładów podawać w jaki sposób może się zdarzyć nieplanowany miot ,a za dobre serce i prawidłowy odchów szczeniaków nie powinno się karać bo zwrot kosztów to nawet nie zapłata za pracę ,a jedynie zwrot za wyżywienie odrobaczenie i np szczepienia. Masz racje. A "dexterce" powiem, że nieodpowiedzialni zrobią wszystko i to w sposób nieodpowiedzialny, żeby odpowiedzialności nie ponieść . Trzeba mieć trochę więcej wyobraźni, popartej znajomością mechanizmów ludzkiej psychiki, a nie myśleć wyłącznie życzeniowo. Quote
pantolini Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 dexterka napisał(a):Pantolini ja uważam,że nikt nie powinien dostawać pieniędzy za swoją nieodpowiedzialność! No bo jak można puszczać na spacer dziecko z cieczkującym psem?? Jak można puszczać psa bez opieki na niezabezpieczonym terenie? Ja też mam wyobraźnię, rozuemiem,że nieplanowana ciąża może się zdarzyć,ąle dlaczego ktoś ma na tym zarabiać i nie odciągać podatków???? PS Uciekam zgłaszać pseudo:) Ale ja nie sugeruję zarobku worek karmy ma swoją cenę kocyk też pranie ,środki czystości.Ja tu cały czas mam na myśli jak to pisze gunntre właśnie przypadkowy miot .Poczytaj co napisali i sama przyznajesz,że takie mogą się zdarzyć,anie wmówisz mi ,że np 5 szczeniaków x 200 zł odkarmione,odrobaczone,zaszczepione raz w roku jest sprawą zarobkową . Quote
keksik Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 pantolini napisał(a):Ale ja nie sugeruję zarobku worek karmy ma swoją cenę kocyk też pranie ,środki czystości.Ja tu cały czas mam na myśli jak to pisze gunntre właśnie przypadkowy miot .Poczytaj co napisali i sama przyznajesz,że takie mogą się zdarzyć,anie wmówisz mi ,że np 5 szczeniaków x 200 zł odkarmione,odrobaczone,zaszczepione raz w roku jest sprawą zarobkową . a na jakiej podstawie określisz, czy miot był przypadkowy? Quote
Issa Posted January 10, 2012 Posted January 10, 2012 pantolini napisał(a):Ale ja nie sugeruję zarobku worek karmy ma swoją cenę kocyk też pranie ,środki czystości.Ja tu cały czas mam na myśli jak to pisze gunntre właśnie przypadkowy miot .Poczytaj co napisali i sama przyznajesz,że takie mogą się zdarzyć,anie wmówisz mi ,że np 5 szczeniaków x 200 zł odkarmione,odrobaczone,zaszczepione raz w roku jest sprawą zarobkową . Oni tez będą teraz sprawdzać czy te przypadkowe mioty nie są co cieczkę ??? Według mnie to złe rozumowanie i tym samym przyzwolenia na dalsze rozmnażanie i zarobek, bo zwrot kosztów to nadal przychód i na pewno nie mają na to faktur Quote
Recommended Posts