Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Monia85 napisał(a):
Przypuszczam, że podobny związek założysz i też z tak świetnym regulaminem, który będzie dbał o dobro psów. A jesli chodzi o rodowody to sie tyczy Twojej wypowiedzi. Jeśli to popierasz to jesteś za takim stanem rzeczy.

nie trochę inny bo związek hodowców jednej rasy

Posted

bomba napisał(a):
chce mi się i wcale nie dla pieniedzy dla zasady a psy hoduje od ponad 40 lat a od 1977 jedną rasę info dla nawiedzonych nigdy nie miałem więcej jak trzy suczki i tak naprawdę to chyba nigdy nie zarobiłem ale chcę mieć możliwość rozmnożenia co jakiś czas swoich piesków i przyjemność z odchowania szczeniąt a za darmo nie oddam bo
niby dlaczego ?

No ale skoro od tych 40 lat 'hodujesz' bez przynależności do jakiegokolwiek związku to logicznie 'dla zasady' -dalej nie powinieneś do niego przystępować (w tym też nie zakładać) ... bo po co jakiekolwiek rygory i obostrzenia skoro wszystko można robić po swojemu ? I tak nie do końca legalnie jak i wcześniej (bo zakładam,że psy sprzedawałeś jako rasowe bez rodowodu, co znając akcję rasowy=rodowodowy jest nie do końca prawdą) bez zbędnej papierologii....

p.s

Po tej nowelizacji pozostanie nic więcej jak dodatkowych 30/40 nowych organizacji i stowarzyszeń zrzeszających właścicieli psów bez papierów:mad: a psów potrzebujących nowych domów będzie tyle samo albo i jeszcze więcej ....

Posted

oczywiscie,ze tak bedzie.To jasne jak slonce.
Dlatego dla dobra zwierzat juz to mowilam ZMNIEJSZYC ILOSC PSOW NA 1 HODOWLE do 10 ciu psow stada podstawowego.Beda mialy psy lepiej a i nadpopulacja nam nie grozi.I OBOWIAZYWAC MUSIALOBY TO WSZYTKIE HODOWLE,GDZIEKOLWIEK BYLYBY ZAREJESTROWANE.
Ale jakos niektorym "milosnikom"to nie w smak:evil_lol:
A to bardzo realne,ze przejdzie,w koncu jakies rewolucje przelomowe musza byc.
Wstyd byloby sie pod czyms takim nie podpisac:oops:,bo oznaczaloby...kazdy wie,co by oznaczalo.AMEN

Posted

Nie do wiary
Dla 'nowych' hodowli i tych z mniejszą ilością psów może by to przeszło ,ale co z osobami które mają już naście psów - do schronu? Tak samo z hodowcami ,którzy na hodowlę tych naście psów mają zarejstrowanych ale z tego np kilka seniorów, kilka kastratów/suk sterylizowanych z jakiś powodów a psów hodowlanych raptem 2 albo 3?
Wszystko ma swoje plusy i minusy niestety....

Posted

a zreszta klocic sie nie warto,przezbywacie sie ze soba jak male dzieci a zwierzeta jak czekaly na pomoc tak czekaja,dobrze,ze nie umieja czytac,bo dzis mialyby jasny obraz o co tak naprawde chodzilo...smutne.Ale prawdziwe.Przeciez kazdy wie,ze nawet swinia obrazilaby sie na to,gdyby wiedziala,ze ludzi tak nazywaja:roll:
Boze chron mnie przed ludzmi.I obym nie musiala byc psem w 2012 tym roku.Bo to jeden z najciezszych zywotow niestety:shake:

Posted

Sandra&ABC napisał(a):
Nie do wiary
Dla 'nowych' hodowli i tych z mniejszą ilością psów może by to przeszło ,ale co z osobami które mają już naście psów - do schronu? Tak samo z hodowcami ,którzy na hodowlę tych naście psów mają zarejstrowanych ale z tego np kilka seniorów, kilka kastratów/suk sterylizowanych z jakiś powodów a psów hodowlanych raptem 2 albo 3?
Wszystko ma swoje plusy i minusy niestety....

Martwisz sie o seniorow i kastratow? no to pomysl,co stalo sie juz,co sie staje teraz i co sie stanie w najblizszych dniach po tej ustawie z tymi psami,ktore na przyklad teraz nie maja juz prawa ISTNIEC????? NO CO SIE STANIE??????
masz TY glowe na karku? chyba,ze sa to dzieci gorszego BOGA dla CIEBIE?
nie strasz mnie,tacy ludzie mnie strasza! martwisz sie o rodowodowe kastraty-nie martw sie,zawsze taki hodowca moze je oddac za darmo a zreszta te kastrowane nie liczylyby sie do stada podstawowego-kastratow moglabys miec i dwiescie.CHODZI O 10 PSOW DO CELOW REPRODUKCYJNYCH i ANI JEDNEGO WIECEJ.
i tylko o to.Nikt tych seniorow nie kaze CI wydawac gdzies,przeciez tylko manekin,albo pseudohodowca moglby tak zrobic.
Nie podejrzewam o to LUDZI.

Posted

OSZALAMIAJACE jest to,ze niektorzy naprawde nie zdaja sie widziec SKALI PROBLEMU.Moze i duzo bylo tych psiskow biednych po przeroznych niezwiazkowych i zwiazkowych pseudohodowlach,ale NA NICH juz wyrok zapadl,zostaja wywozone,zabijane itp wraz z nadejsciem chwalebnego roku 2012!
Czy myslisz,ze taki PSEUDUCH zostawi sobie na kolanka?!!?!!!! wczesniej trzeba bylo im zabierac,by bronic zycie tych istot a nie maszerowac w zgodzie i pogodzie po piekna ustawe,ktora okazuje sie monopolistycznym zlepkiem i trumna dla zwierzat w kazdym niemal punkcie a w reszcie punktow nie pomaga nic,tylko szkodzi zwierzetom!
A Ty dzisiaj potrafisz mi mowic,ze co by ciedni zrobili jakby mieli dwanascie? ODPOWIEM-wykastrowali te starsze,zostawili je u siebie,lub oddali-w koncu ponoc te rasowe sa rozchwytywane i schronisk nie zasilaja!!!!Wiec o co problem?
Gorzej z tymi bidami co dzis w nocy leza po rowach pewnie porzucone,lub dobijane!!!!
CZY TEGO DO CHOLERY NIKT NIE WIDZI!!!!!!
CZY NIE WIDZICIE????????????!!!!!!!!!
ale wtedy wszyscy powiedza-w slusznej sprawie musza byc ofiary...
PRZYKRO MI.
ZA TE WYRZUCANE BEZBRONNE WSZYSTKIE BIDY BEZ DACHU NAD GLOWA I JEDZENIA!
Ale jesli pojdzie o ograniczenie hodowli do dziesieciu to juz zal dupe sciska.
BEDZIE TO JESZCZE W TYM ROKU! byc musi,inaczej ogarnac sie choloty nie da.
Szkoda mi,ze tu jestem.Ale stad tu jestem,ze sama mam swoje psy.
A JA NIE MIALAM NAWET TAK DOBRZE W CALYM DZIECINSTWIE PEWNIE JAK ONE MAJA U MNIE.I nie zalezy mi na tym,by miec ich wiecej.Bo mam ich pare a nie setke!
TYLKO NA TYM MI ZALEZY,BY ZAPEWNIC IM GODNE WARUNKI,MILOSC,SPOKOJ,SPACERY,PELNA MICHE I OPIEKE MOJA JAK TEZ I WETERYNARYJNA.I ZEBY BYLY KOLO MNIE A JA KOLO NICH.BO TO MOI PRZYJACIELE,BO TO JEST WLASNIE MOJA RODZINA.
Zegnam Was.Spokojnej nocy.

Posted

Lotty napisał(a):
Właśnie, organizacji kynologicznych jest dość. Jak komuś nie podoba się ZKwP to może zapisać się do PKPR ( Polski Klub Psa Rasowego), który działa już od przeszło 10 lat. Jest PFK, czyli Polska Federacja Kynologiczna i jeszcze kilka innych stowarzyszeń jak: ZOND ( Związek Owczarka Niemieckiego Długowłosego), KHRON ( Klub Hodowców Rasy Owczarek Niemiecki). Przestańcie więc w kółko ględzić o rzekomym " monopolu" ZKwP.

Tak,jest ich wiele,ale w jaki sposób przeprowadzają kontrolę hodowli? Na jakich opierają się przepisach?Tutaj wydaje mi się stnieje obrzymia luka prawna-brak jasnych i czytelnych przepisów dot. hodowli.Uczciwemu hodowcy nie sa one potrzebne,ale ich jest mniejszość.

Posted (edited)

[quote name='zadra']Tak,jest ich wiele,ale w jaki sposób przeprowadzają kontrolę hodowli? Na jakich opierają się przepisach?Tutaj wydaje mi się stnieje obrzymia luka prawna-brak jasnych i czytelnych przepisów dot. hodowli.Uczciwemu hodowcy nie sa one potrzebne,ale ich jest mniejszość.

A z kontrolami w hodowlach nie ma zadnego problemu,maja wewnetrzne swoje/albo raczej powinyy/.A le jak widac ZKWP tez moana bylo skontrolowac z takim skutkiem jak tutaj,tylko oczywiscie moze to zrobic nie kazdy Kowalski,tylko stowarzyszenie,ktore w statutowym celu ma m.innymi ochrone zwiarzat tak jak tutaj zlapali handlarzyne:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150494594808501.394186.335087058500&type=1

Kahoona a to knucie wielkie to moze wreszcie przygotowujecie paragraf "co to jest rasowy?" :)

To trzeba sie obawiac jak bedzie wygladac nowa ustawa,nie wczesniej pewnie,niz za rok,ale podejrzewam,ze gorszego bubla juz nie da sie wyprodukowac jednak:evil_lol:

zdanie PRAWNIKA:

[SIZE="3"] – szczeniaki/kocięta – których matki były kryte w zeszłym roku – mogą być sprzedane w miejscu chowu lub hodowli w tym roku bez negatywnych konsekwencji. Zakaz hodowania psów i kotów w celach handlowych poza zarejestrowanymi hodowlami obowiązuje dopiero od 1. stycznia 2012.

Co do serwisów internetowych – jestem zdania, że umieszczanie ofert sprzedaży w internecie jest dozwolone pod warunkiem odbioru zwierzęcia w miejscu chowu lub hodowli, intencją ustawodawcy było ograniczenie stresu i cierpienia zwierzętom. Ogłoszenia internetowe nie wpływają w żaden sposób na stan malucha.

wiec niektore portale bezprawnie sciagaly ogloszenia....:cool3:

Edited by Szamanka
Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']zdanie PRAWNIKA:

– szczeniaki/kocięta – których matki były kryte w zeszłym roku – mogą być sprzedane w miejscu chowu lub hodowli w tym roku bez negatywnych konsekwencji. Zakaz hodowania psów i kotów w celach handlowych poza zarejestrowanymi hodowlami obowiązuje dopiero od 1. stycznia 2012.

Co do serwisów internetowych – jestem zdania, że umieszczanie ofert sprzedaży w internecie jest dozwolone pod warunkiem odbioru zwierzęcia w miejscu chowu lub hodowli, intencją ustawodawcy było ograniczenie stresu i cierpienia zwierzętom. Ogłoszenia internetowe nie wpływają w żaden sposób na stan malucha.

Niestety trafiłam także na takie ogłoszenia, gdzie podany jest numer konta, a wybór szczeniaka i odbiór dopiero po odnotowaniu wpłaty.

Dlatego też jestem zdania, ze wreszcie ktoś powinien się wypowiedzieć co wolno a co nie.
Każdy interpretuje jak mu wygodnie.
Bałagan i jeszcze raz bałagan!

Posted

[SIZE="3"] – szczeniaki/kocięta – których matki były kryte w zeszłym roku – mogą być sprzedane w miejscu chowu lub hodowli w tym roku bez negatywnych konsekwencji. Zakaz hodowania psów i kotów w celach handlowych poza zarejestrowanymi hodowlami obowiązuje dopiero od 1. stycznia 2012.

A jakieś bliższe dane tego PRAWNIKA wydającego opinię i miejsce jej zamieszczenia.? Nazwisko ma?

Posted

moze tak by uswiadomic przyszlych kupujacych szczeniaki w mediach ,jak powinna wygladac prawidlowa hodowla psow .
W jakim wieku powinien byc szczeniak i co powinien posiadac opuszczajac hodowle(np.ksiazeczke szczepien ,itd)
Jakie informacje powinien przekazac hodowca , o hodowli i rodzicach szczeniaka kupujacemu.No i oczywiscie hodowla powinna byc do wgladu przez przyszlych opiekunow psa.
Nie jestem i nie bylam hodowca(moje rodowodowe z metrykami pieski sa kastrowane)ale slyszalam ze dobra hodowla to tylka ta, co zajmuje sie jedna rasa i ma nie wiecej jak 3 suczki hodowlane tej jedej rasy.

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']oczywiscie,ze tak bedzie.To jasne jak slonce.
Dlatego dla dobra zwierzat juz to mowilam ZMNIEJSZYC ILOSC PSOW NA 1 HODOWLE do 10 ciu psow stada podstawowego.Beda mialy psy lepiej a i nadpopulacja nam nie grozi.I OBOWIAZYWAC MUSIALOBY TO WSZYTKIE HODOWLE,GDZIEKOLWIEK BYLYBY ZAREJESTROWANE.
Ale jakos niektorym "milosnikom"to nie w smak:evil_lol:
A to bardzo realne,ze przejdzie,w koncu jakies rewolucje przelomowe musza byc.
Wstyd byloby sie pod czyms takim nie podpisac:oops:,bo oznaczaloby...kazdy wie,co by oznaczalo.AMEN

Nadpopulacja psów jest wynikiem rozmnażania psów w typie rasy i kundelków, a nie psów w hodowlach. Jest masa psów np. w typie Yorka, ja u siebie w mieście już dawno nie widziałam prawdziwego psa tej rasy. A zreszta ustawy boją się Ci, którzy mają coś za uszami. Hodowcy, którzy legalnie działają i naprawdę dbają o dobro psów nie mają się o co martwić. Mam wrażenie, że dla Ciebie lepiej by było,aby nic nie zmieniać. Patrząc teraz na zamykane fabryki psów, wydaje mi się, że dla tych suczek lepszym wyjściem jest trafić do schroniska lub zostać humanitarnie uśpionymi, bo przecież jeśli nadal mogliby "chodofcy" robić to legalnie to robiliby to, aż zwierzę samo by padło z wycieńczenia lub jeśli nie urodziłaby kolejnych to dostała by w łeb łopatą. Może dzięki tej ustawie też weterynarze się dokształcą i przestaną kit wciskać ludziom, że suka musi mieć choć raz szczeniaki.

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']OSZALAMIAJACE jest to,ze niektorzy naprawde nie zdaja sie widziec SKALI PROBLEMU.Moze i duzo bylo tych psiskow biednych po przeroznych niezwiazkowych i zwiazkowych pseudohodowlach,ale NA NICH juz wyrok zapadl,zostaja wywozone,zabijane itp wraz z nadejsciem chwalebnego roku 2012!
Czy myslisz,ze taki PSEUDUCH zostawi sobie na kolanka?!!?!!!! wczesniej trzeba bylo im zabierac,by bronic zycie tych istot a nie maszerowac w zgodzie i pogodzie po piekna ustawe,ktora okazuje sie monopolistycznym zlepkiem i trumna dla zwierzat w kazdym niemal punkcie a w reszcie punktow nie pomaga nic,tylko szkodzi zwierzetom!
A Ty dzisiaj potrafisz mi mowic,ze co by ciedni zrobili jakby mieli dwanascie? ODPOWIEM-wykastrowali te starsze,zostawili je u siebie,lub oddali-w koncu ponoc te rasowe sa rozchwytywane i schronisk nie zasilaja!!!!Wiec o co problem?
Gorzej z tymi bidami co dzis w nocy leza po rowach pewnie porzucone,lub dobijane!!!!
CZY TEGO DO CHOLERY NIKT NIE WIDZI!!!!!!
CZY NIE WIDZICIE????????????!!!!!!!!!
ale wtedy wszyscy powiedza-w slusznej sprawie musza byc ofiary...
PRZYKRO MI.
ZA TE WYRZUCANE BEZBRONNE WSZYSTKIE BIDY BEZ DACHU NAD GLOWA I JEDZENIA!
Ale jesli pojdzie o ograniczenie hodowli do dziesieciu to juz zal dupe sciska.
BEDZIE TO JESZCZE W TYM ROKU! byc musi,inaczej ogarnac sie choloty nie da.
Szkoda mi,ze tu jestem.Ale stad tu jestem,ze sama mam swoje psy.
A JA NIE MIALAM NAWET TAK DOBRZE W CALYM DZIECINSTWIE PEWNIE JAK ONE MAJA U MNIE.I nie zalezy mi na tym,by miec ich wiecej.Bo mam ich pare a nie setke!
TYLKO NA TYM MI ZALEZY,BY ZAPEWNIC IM GODNE WARUNKI,MILOSC,SPOKOJ,SPACERY,PELNA MICHE I OPIEKE MOJA JAK TEZ I WETERYNARYJNA.I ZEBY BYLY KOLO MNIE A JA KOLO NICH.BO TO MOI PRZYJACIELE,BO TO JEST WLASNIE MOJA RODZINA.
Zegnam Was.Spokojnej nocy.

Poproszę o dowód ileż to szczeniaczków zostało zabitych przez pseudohodowle. Skoro tak wiesz co się dzieje w pseudohodowlach to poproszę o adresy tych które tak niby masowo wywożą i zabijają szczenięta. Poproszę o wskazanie miejsc gdzie te psy są zabijane. Bo skoro tak piszesz to powinnaś nie mijać się z prawdą i wiedzieć.

Skoro jesteś tego tak pewna to dlaczego nie zawiadomisz policji?

Bo jak na razie to pseuduchy swoich pieniędzy nie "zniszczą" a postarają się sprzedać w inny sposób. Dla pseuduchów pies się nie liczy. Liczy się kasa... Wielokrotnie można się o tym przekonać, niestety.

Na żadne psy wyrok nie zapadł! Ogarnij się. O czym Ty gadasz? Jeżeli ktoś jest bestialski to jest w stanie zabić zwierzę bez względu na to jaka jest ustawa. Ale to nie nasza wina, że taki ktoś tak bardzo przedmiotowo traktuje zwierzęta. Bo wątpię by taka ustawa nagle w człowieku obudziła mordercę. Ustawa charakteru człowieka nie zmienia.

A czy myślisz że jak w pseudo suka jest już wyeksploatowana albo zmienia się "moda" na rasy to pseuduch zostawia tą biedną suczynkę u siebie na "kolanka"? Pozbywa się jej. Szkoda, że tym się nie przejmujesz.

To nie ustawa sprawiła, że ludzie są okrutni dla zwierząt. Bo byli tacy jeszcze przed wejściem tej ustawy w życie. Więc nie zwalaj wszystkiego na ustawę...

Posted (edited)

xxxx52 napisał(a):
moze tak by uswiadomic przyszlych kupujacych szczeniaki w mediach ,jak powinna wygladac prawidlowa hodowla psow .
W jakim wieku powinien byc szczeniak i co powinien posiadac opuszczajac hodowle(np.ksiazeczke szczepien ,itd)
Jakie informacje powinien przekazac hodowca , o hodowli i rodzicach szczeniaka kupujacemu.No i oczywiscie hodowla powinna byc do wgladu przez przyszlych opiekunow psa.
Nie jestem i nie bylam hodowca(moje rodowodowe z metrykami pieski sa kastrowane)ale slyszalam ze dobra hodowla to tylka ta, co zajmuje sie jedna rasa i ma nie wiecej jak 3 suczki hodowlane tej jedej rasy.

NO WLASNIE!! brawo,wreszcie cos madrego.TAK POWINNO BYC WLASNIE! popieram!

Ciucik napisał(a):
A jakieś bliższe dane tego PRAWNIKA wydającego opinię i miejsce jej zamieszczenia.? Nazwisko ma?

no przeciez prawnikow jest na tyle,zebys mogla sobie znalezc jakiegos blizej siebie.A ich zdania na ten temat nie powinny sie roznic,zasadniczo.Ja tu nie przyszlam,zeby nazwiskami sypac.chyba zartujesz!

Edited by Szamanka
Posted

[quote name='xxxx52']
Ee tam. Można mieć trzy suczki hodowlane, każda innej rasy. Może być tak, że mąż ma inne zainteresowania (psy pracujące na przykład), a żona inne (na przykład ozdóbki). Można mieć sto innych konfiguracji. Wszystko zależy od tego, czy się trzaska miot za miotem dla kasy, czy hoduje psy z rozwagą i mając określony cel. Liczby i reglamentacja niczego tu nie załatwią.

Posted

A czy oglądaliście strony hodowli zagranicznych np finlandzkich, norweskich (są to kraje gdzie hodowla mojej rasy jest na bardzo wysokim poziomie) tam nie ma limitu psów w hodowlach, ale każdy szanujący się hodowca dba tam o psy, choćby miał ich 20. Jeśli mnie stać na utrzymanie w dobrostanie 5 suk to czemu miałby ktoś mi tego zabraniać, ale jeśli nie stać mnie na utrzymanie nawet jednego psa to nie powinienem go mieć-dla mnie jest to prosta zasada. Dodam, że w tych krajach jakoś nie ma problemu nadpopulacji psów. A sprawę oświecenia naszego społeczeństwa popieram jak najbardziej - w mediach, u weterynarzy (dlaczego w książeczkę wpisuje się w polu rasa, jakąś rasę, jeśli nie jest to udokumentowane). Jeśli rozmawiam z ludźmi w parku to często słyszę mój pies to rasowy owczarek-choć ma tylko podobne do niego umaszczenie. Ludzie wstydzą się często powiedzieć, że ja mam kundelka.

Posted

ja ze swojej strony uwazam temat za ZAMKNIETY,szkoda dyskutowac z niektorymi,bo po prostu sie nie da-i tak wszystko wiedza NAJLEPIEJ.Wiec nie zostalo mi nic innego jak zyczyc milej atmosfery,owocnych dyskusji i milego sciagania ogloszen z portali.Chcialoby sie tez zyczyc,zebyscie cos robili dla dobra zwierzat,ale widze,ze ciezko z tym.PASJA TO PASJA.Faltycznie,tylko PASJA czego?TYMCZASEM! nie dociera,wiec klocic nie mam sie zamiaru a na normalna rozmowe liczyc tu nie mozna.

Posted

filodendron napisał(a):
Ee tam. Można mieć trzy suczki hodowlane, każda innej rasy. Może być tak, że mąż ma inne zainteresowania (psy pracujące na przykład), a żona inne (na przykład ozdóbki). Można mieć sto innych konfiguracji. Wszystko zależy od tego, czy się trzaska miot za miotem dla kasy, czy hoduje psy z rozwagą i mając określony cel. Liczby i reglamentacja niczego tu nie załatwią.

Ale to był raczej przykład by uświadomić ludzi jak powinna wygladac prawidłowa hodowla.I nie chodzi tu o gusta ani o to ,że mąż ma owczarki w ogrodzie ,a żona pinczerka na kanapie ale o to by napisano w mediach o tym np czym moze sie różnic trzymanie danej rasy i co szczeniakma mieć opuszczejąc hodowlę np książeczkę zdrowia

Posted

tu tez powinien się wypowiedzieć ZK. To w koncu ZK powinien być ostoją i twarzą hodowców. (należę do ZK zeby nie było, ze nie).
Trochę nauki nikomu nie zaszkodzi. Zwłaszcza teraz jak są (jeszcze nadal są) możliwości zdobycia kasy unijnej lub poza unijnej na edukację pozaformalną.

Posted

N_i_e_do_W_I_A_R_Y napisał(a):
ja ze swojej strony uwazam temat za ZAMKNIETY,szkoda dyskutowac z niektorymi,bo po prostu sie nie da-i tak wszystko wiedza NAJLEPIEJ.Wiec nie zostalo mi nic innego jak zyczyc milej atmosfery,owocnych dyskusji i milego sciagania ogloszen z portali.Chcialoby sie tez zyczyc,zebyscie cos robili dla dobra zwierzat,ale widze,ze ciezko z tym.PASJA TO PASJA.Faltycznie,tylko PASJA czego?TYMCZASEM! nie dociera,wiec klocic nie mam sie zamiaru a na normalna rozmowe liczyc tu nie mozna.

Mnie niektóre z twoich pomysłów odpowiadają .Zastanów sie czy odchodzić i na tym portalu trzeba ludzi uświadamiac chocby o tym ,że nazwa rasa np mops czy maltańczyk nie jest opatentowana nawet nie jest prawnie jej definicja opisana i masz tez inne całkiem niezłe pomysły.Pisz co chcesz chyba jak dotąd nikogo nie obraziłas ,a należy trochę ludzi uświadamiać .Ja tez jestem za ogólnokrajowym chipowaniem ,za tym by zajac sie zwierzętami i za tym by pisano mądre ustawy.

Posted

phi, moi prawnicy twierdzą, że nie ważne, kiedy psy kopulowały, w tym roku nie można czerpać z ich rozmnażania korzyści finansowych :P

Posted

Uwazam ,ze dobrze by bylo pokazac w mediach jako wzor dobre hodowle ,prawidlowo dzialajace,a nie tylko zdjecia pieskskow z kokardakmi na poduszeczkach ,czy dywanach ,ktore pozniej sa wrzucane jak smiec do piwnicy lunb zamykane w kojacach budzie lub trzymane jak kury nioski w klateczkach 30/40cm .
Zachecac przyszlych opiekunow ,ze sie " kupuje "-przyszlych czlonkow rodziny nie biorac litosc pod uwage ,ale prawidlowosc i stan hodowli.