Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Turystka milena, czytaj dokładniej, napisałam : "rozwiązanie lub delegalizacja".

Co do dat, służę:

1.ZOMO (...) rozwiązane na mocy zarządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z 7.IX. 1989*.
* źródło Wielka Encyklopedia PWN, Warszawa 2005, t.30, s.421.

ORMO (...) rozwiązana na mocy ustawy z 23 XI 1989.*
* źródło j.w., t. 19, s. 291.

Posted

Lotty napisał(a):
Bomba, możesz rozwinąć swoją wypowiedź, bo nie słyszałam, żeby ZKwP groziło rozwiązanie lub delegalizacja.:p

nie życze ZKwP rozwiązania czy delegalizacji chcę mieć możliwość pokazywania wnukom jak nie należy postępować

Posted

Beatrx napisał(a):
tym ludziom już całkiem się w głowach poprzewracało.

Dokładnie.:shake:

Posted

[quote name='Lotty']Turystka milena, czytaj dokładniej, napisałam : "rozwiązanie lub delegalizacja".

Co do dat, służę:

1.ZOMO (...) rozwiązane na mocy zarządzenia Ministra Spraw Wewnętrznych z 7.IX. 1989*.
* źródło Wielka Encyklopedia PWN, Warszawa 2005, t.30, s.421.

ORMO (...) rozwiązana na mocy ustawy z 23 XI 1989.*
* źródło j.w., t. 19, s. 291.[/QUOT

Napisałaś "rozwiązanie lub delegalizacja" . To po co piszesz delegalizacja jak takiej nie było.

Posted

"WYMAGAJAC OD INNYCH SAMI BADZMY W PORZADKU"
to slowa kierowane do tkzwanych ZWIAZKOW,pierzmy najpierw swoje brudy,bo jak widac przy PRANIU czyichs WYLAZA NA WIERZCH TE NASZE....

jeden przyklad

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,7021265,Polska_hodowla__psy_nie_wychodza__sikaja_pod_siebie_.html?skad=rss

i drugi,ze Swiat,nieladny a nawet najgorszy jaki swiat widzial chyba:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150494594808501.394186.335087058500&type=1

nic dodac,nic ujac.

Posted

[quote name='Pinesk@']zgłosic. ja też zgłoszę
"Piękne suczki bokserki w wieku 7 tyg .Oddam do adopcji pod warunkiem podpisania umowy w której między innymi nabywca zobowiązuje się do rozmnożenia suczki przy drugiej cieczce z psem ,którego wskażę lub zapłaceni kary umownej w wysokości 20000 pln i oddania wszystkich szczeniąt z taką samą umową jak tą którą podpisze do adopcji.Ma to na celu przeciwdziałanie monopolizacji rynku zwierząt domowych przez hodowców zwierzat z rodowodami.Nie łamie to w żaden sposób ustawy bo nie ma celu handlowego i zwierzęta będą oddawane w miejscu chowu.Zastrzegam prawo wyboru nowego właściciela licytacja nie oznacza nabycia psa."
A z jakiego powodu zgłosić?? Teoretycznie cel nie jest handlowy, a w takiej umowie może być wszystko. Swoją drogą jak mawiała moja babcia "Polak nie śpi, a myśli" - co tam ustawa, wystarczy wszystko ubrać w odpowiednie słowa i handel będzie dalej kwitł.

Posted

W temacie czipowania ten system jak narazie zupełnie sie ie sprawdza -mogość baz danych,róznorodność czipów/nie każdy czytnik odczyta czipa z innej produkcji. Konkretnym przykladem jest pies ,który kilka m-cy był w schronie a dopiro w chwili wydawania do adopcji sprawdzono,ze ma czipa !!! ale i tak mimo wielu staran nie udało się odnalesć właściciela.Wniosek przed uporządkowaniem tego tematu nie ma co liczyć ,że się sprawdzi przy eliminacji bezdomniaków.
Jeszcze jeden temat .ok zawzięcie zgłaszacie ogłoszenia niezgodne z prawem .Co zrobić z HODOWLA jak najbardziej legalną gdzie sunia 6.07 2011 się szczenila i następny miot jest przewidywany na luty br ? czyli byla kryta zaraz po odstawieniu szczeniąt zaznaczam świadomie kryta a nie jakaś wpadka. Czy to jest ok ? czy to jest dla dobra rasy ? tak może zgodnie z zasadami ZK szczenić się raz do roku i jest ok/bo miot 7.2011,a teraz będzie w 2112/ ale dla mnie to prawie to samo co wymyślanie nazw organizacji w ktorych są szczonki bez rodowodu,

Posted

[quote name='kasiek12']"Piękne suczki bokserki w wieku 7 tyg .Oddam do adopcji pod warunkiem podpisania umowy w której między innymi nabywca zobowiązuje się do rozmnożenia suczki przy drugiej cieczce z psem ,którego wskażę lub zapłaceni kary umownej w wysokości 20000 pln i oddania wszystkich szczeniąt z taką samą umową jak tą którą podpisze do adopcji.Ma to na celu przeciwdziałanie monopolizacji rynku zwierząt domowych przez hodowców zwierzat z rodowodami.Nie łamie to w żaden sposób ustawy bo nie ma celu handlowego i zwierzęta będą oddawane w miejscu chowu.Zastrzegam prawo wyboru nowego właściciela licytacja nie oznacza nabycia psa."
A z jakiego powodu zgłosić?? Teoretycznie cel nie jest handlowy, a w takiej umowie może być wszystko. Swoją drogą jak mawiała moja babcia "Polak nie śpi, a myśli" - co tam ustawa, wystarczy wszystko ubrać w odpowiednie słowa i handel będzie dalej kwitł.

"nabywca zobowiązuje się do rozmnożenia suczki przy drugiej cieczce"

Zakaz rozmnażania psów bez rodowodu? A w tekście jest wspomniany zamiar rozmnożenia szczeniąt nierodowodowych. jakoś pod to bym podciągnęła

Posted

[quote name='pantolini']http://allegro.pl/bokser-boksery-i2044070284.html co wy na to bo nie do ściągnięcia nie łamie ustawy

Chyba jednak łamie, z ustawy:
Art. 17[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=1].[/FONT][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]

[/FONT]1. Chów, rozmnażanie i oferowanie zwierząt domowych, w tym także rasowych, na sprzedaż jest działalnością gospodarczą
podlegająca rejestracji w ogólnokrajowym rejestrze psów oraz innych zwierząt domowych, zwanego dalej „rejestrem hodowli
zwierząt domowych”.
2. Rejestr hodowli zwierząt domowych prowadzi Krajowy Inspektor do Spraw Zwierząt.
3. Do rejestru hodowli zwierząt domowych wpisuje się zwierzęta oznaczone czipem.
4. W rejestrze umieszcza się dane wszystkich psów wydawanych lub zbywanych z hodowli oraz przyjmowanych do schronisk i
domów tymczasowych.
5. Do rejestru mogą być, na wniosek właściciela, wpisane inne zwierzęta domowe.
6. Minister właściwy do spraw administracji publicznej określi, w drodze rozporządzenia, sposób i tryb prowadzenia rejestru hodowli
zwierząt domowych, mając na względzie potrzebę zapewnienia jawności danych zawartych w rejestrze.
7. W przypadku prowadzenia handlu lub rozrodu zwierząt domowych bez wpisu do rejestracji hodowli zwierząt domowych, wójt
gminy właściwej ze względu na miejsce chowu lub oferowania zwierząt lub Wojewódzki Inspektor do Spraw Zwierząt może wydać
decyzję o odebraniu zwierząt.

Hodowla musi być zarejstrowana, bo jeśli nie to można nawet odebrać zwierzęta.

Posted

[quote name='Pinesk@']"nabywca zobowiązuje się do rozmnożenia suczki przy drugiej cieczce"

Zakaz rozmnażania psów bez rodowodu? A w tekście jest wspomniany zamiar rozmnożenia szczeniąt nierodowodowych. jakoś pod to bym podciągnęła
tam jest suma kary jeszcze - kto od tego ma zaplacic podatek?

Posted

bejasty napisał(a):
W temacie czipowania ten system jak narazie zupełnie sie ie sprawdza -mogość baz danych,róznorodność czipów/nie każdy czytnik odczyta czipa z innej produkcji. Konkretnym przykladem jest pies ,który kilka m-cy był w schronie a dopiro w chwili wydawania do adopcji sprawdzono,ze ma czipa !!! ale i tak mimo wielu staran nie udało się odnalesć właściciela.Wniosek przed uporządkowaniem tego tematu nie ma co liczyć ,że się sprawdzi przy eliminacji bezdomniaków.
Jeszcze jeden temat .ok zawzięcie zgłaszacie ogłoszenia niezgodne z prawem .Co zrobić z HODOWLA jak najbardziej legalną gdzie sunia 6.07 2011 się szczenila i następny miot jest przewidywany na luty br ? czyli byla kryta zaraz po odstawieniu szczeniąt zaznaczam świadomie kryta a nie jakaś wpadka. Czy to jest ok ? czy to jest dla dobra rasy ? tak może zgodnie z zasadami ZK szczenić się raz do roku i jest ok/bo miot 7.2011,a teraz będzie w 2112/ ale dla mnie to prawie to samo co wymyślanie nazw organizacji w ktorych są szczonki bez rodowodu,

Temat chipów - temat rzeka.

Byc może to szczenienie to wpadka - dostali zezwolenie na ten miot z ZK i wydanie rodowodów. Ale teraz policz dalej - nastepny miot może być dopiero w 13 roku, choc nie wiem jak to jest z tymi miotami warunkowymi - nie miałam potrzeby sie dowiadywać. Moze jest jakiś paragraf zakazujący w nastepnym roku po warunkowym krycia?

Posted

pantolini napisał(a):
Nie da się bo nie ma celu handlowego.Rozmnażanie zwierząt nie jest ustawowo zabronione.

Ale rozmnażanie bez wpisu do rejestracji hodowli zwierząt domowych już tak

Posted

[quote name='pantolini']http://allegro.pl/bokser-boksery-i2044070284.html co wy na to bo nie do ściągnięcia nie łamie ustawy

Pomysł na zamieszcenie anonsu i ominięcie ustawy może dobry , ale powiedzcie tak na spokojnie, czy kogoś tak sformułowana oferta skusi? Takiego zwykłego człowieka,nie producenta czy handlarza ale takiego który za 300-500zł chce kupić w swoim przekonaniu "rasowego" psa? Moim zdaniem nie.Na kilometr śmierdzi kombinacją.

Posted

agastep napisał(a):
Ale rozmnażanie bez wpisu do rejestracji hodowli zwierząt domowych już tak

błąd
to jest dopiero w proponowanej nowelizacji ustawy o ochronie zwierząt

Posted

[quote name='agastep']Chyba jednak łamie, z ustawy:
Art. 17[FONT=TimesNewRomanPSMT][FONT=TimesNewRomanPSMT][SIZE=1].[/FONT][/FONT]
[FONT=TimesNewRomanPSMT]

[/FONT]1. Chów, rozmnażanie i oferowanie zwierząt domowych, w tym także rasowych, na sprzedaż jest działalnością gospodarczą
podlegająca rejestracji w ogólnokrajowym rejestrze psów oraz innych zwierząt domowych, zwanego dalej „rejestrem hodowli
zwierząt domowych”.
2. Rejestr hodowli zwierząt domowych prowadzi Krajowy Inspektor do Spraw Zwierząt.
3. Do rejestru hodowli zwierząt domowych wpisuje się zwierzęta oznaczone czipem.
4. W rejestrze umieszcza się dane wszystkich psów wydawanych lub zbywanych z hodowli oraz przyjmowanych do schronisk i
domów tymczasowych.
5. Do rejestru mogą być, na wniosek właściciela, wpisane inne zwierzęta domowe.
6. Minister właściwy do spraw administracji publicznej określi, w drodze rozporządzenia, sposób i tryb prowadzenia rejestru hodowli
zwierząt domowych, mając na względzie potrzebę zapewnienia jawności danych zawartych w rejestrze.
7. W przypadku prowadzenia handlu lub rozrodu zwierząt domowych bez wpisu do rejestracji hodowli zwierząt domowych, wójt
gminy właściwej ze względu na miejsce chowu lub oferowania zwierząt lub Wojewódzki Inspektor do Spraw Zwierząt może wydać
decyzję o odebraniu zwierząt.

Hodowla musi być zarejstrowana, bo jeśli nie to można nawet odebrać zwierzęta.
Gdzie to jest w ustawie bo nie potrafię znaleźć?

Posted

[quote name='kasiek12']"Piękne suczki bokserki w wieku 7 tyg .Oddam do adopcji pod warunkiem podpisania umowy w której między innymi nabywca zobowiązuje się do rozmnożenia suczki przy drugiej cieczce z psem ,którego wskażę lub zapłaceni kary umownej w wysokości 20000 pln i oddania wszystkich szczeniąt z taką samą umową jak tą którą podpisze do adopcji.Ma to na celu przeciwdziałanie monopolizacji rynku zwierząt domowych przez hodowców zwierzat z rodowodami.Nie łamie to w żaden sposób ustawy bo nie ma celu handlowego i zwierzęta będą oddawane w miejscu chowu.Zastrzegam prawo wyboru nowego właściciela licytacja nie oznacza nabycia psa."

Nie zgłaszaj :) Psy bez rodowodu też mają prawo się rodzić :) Nie ustalił kary za niepodpisanie takiej samej umowy przy kolejnych adopcjach :) A kupujący może się zastanawiać... a co jeśli sprzedający wie, że suczki są niepłodne? albo wysterylizowane? przekręt? :) Ja bym się bała podpisać taką umowę :)

Posted

panbazyl napisał(a):
Temat chipów - temat rzeka.

Byc może to szczenienie to wpadka - dostali zezwolenie na ten miot z ZK i wydanie rodowodów. Ale teraz policz dalej - nastepny miot może być dopiero w 13 roku, choc nie wiem jak to jest z tymi miotami warunkowymi - nie miałam potrzeby sie dowiadywać. Moze jest jakiś paragraf zakazujący w nastepnym roku po warunkowym krycia?

NIE to nie jest wpadka !!! to jest świadome celowe krycie /ta sama para rodziców co w poprzednim miocie ale to nie budzi zastrzeżeń/ jednak na skanie /może przypadek/ rodowodu suni nie ma wpisu poprzedniego miotu a na 100% dostały metryki.:diabloti: czy można mieć pewność ,że z tego miotu szczenię za 2500,- będzie silne prawidłowo rozwinięte ? przecież jednym z argumentow przeciw pseudo jest częstotliwość miotów a tu....Zastanawia mnie dlaczego takie i wiele innych są skrzętnie zamiatane pod dywan ? czy nikt z ZK nie przeglądał miotów w zlikwidowanej hodowli grzywaczy ? Ja jestem zdecydowanie przeciw "fabrykom" szczeniąt czy to w pseudo czy w renomowanych hodowlach.

Posted

Ciucik napisał(a):
Pomysł na zamieszcenie anonsu i ominięcie ustawy może dobry , ale powiedzcie tak na spokojnie, czy kogoś tak sformułowana oferta skusi? Takiego zwykłego człowieka,nie producenta czy handlarza ale takiego który za 300-500zł chce kupić w swoim przekonaniu "rasowego" psa? Moim zdaniem nie.Na kilometr śmierdzi kombinacją.

Też mam nadzieję, że właśnie choć odrzuci tych co to wstają rano z pomysłem - kupię sobie pieska. Bo wiadomo - jak ktoś się uprze, to będzie drążył i się dogada ze sprzedającym. I w drugą stronę - może konieczność takiego kombinowania w ogłoszeniach zniechęci zapaleńców w stylu sąsiad suczkę dopuszcza i na szczeniaczkach zarabia to ja też spróbuję. Kropla w morzu, ale zawsze coś na początek.