turystka milena Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 (edited) Kolejna organizacja . Zacznijcie liczyć , niedługo w każdym województwie będzie 10 związków. Każdy swoich członków . Ciekawe jak wyłapiecie tych nie zrzeszonych. No , ale wy ciągle trenujecie usuwanie ogłoszeń, a trening czyni mistrza. Poradzicie sobie. http://zwkipr.prv.pl/index.php?el=1 Czyli , dziś kupię psa za 100 złotych. Za kilka dni wyrobię rodowód. I wasz biznes skończony. Będziecie jednak to wy musieli wziąć się za uczciwą pracę. Edited January 6, 2012 by turystka milena Quote
bachar Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 http://media2.pl/internet/87566-Izba-Skarbowa-przeszuka-e-aukcje-Allegro.pl.html Quote
Ciucik Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='turystka milena']Kolejna organizacja . Zacznijcie liczyć , niedługo w każdym województwie będzie 10 związków. Każdy swoich członków . Ciekawe jak wyłapiecie tych nie zrzeszonych. No , ale wy ciągle trenujecie usuwanie ogłoszeń, a trening czyni mistrza. Poradzicie sobie. http://zwkipr.prv.pl/index.php?el=1 Czyli , dziś kupię psa za 100 złotych. Za kilka dni wyrobię rodowód. I wasz biznes skończony. Będziecie jednak to wy musieli wziąć się za uczciwą pracę. No strach się bać takiego stowarzyszenia.Po prostu MOLOCH.Już ma zarejstrowane 2 psy i O kota.:lol: O braku KRS i innych tam danych nie wspomnę. Quote
keksik Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Skoro nowelizacja weszła w życie, to może pora wrócić do tematu wątku i zacząć rozkładać na czynniki pierwsze kolejną nowelizację? :) http://www.koalicja.org.pl/projekt_ustawy.pdf Mi się w niej osobiście nie podoba punkt mówiący o zakazie wywozu mięsa uzyskanego z uboju rytualnego, bo ubój rytualny jest w ogóle zabroniony w Polsce, więc nie ma czego wywozić... Przez chwilę zastanawiałam się, czy te dwa punkty: zakaz uboju bez ogłuszenia i zakaz wywozu (sugerujący, że taki ubój można przeprowadzać) będą stwarzać możliwość nadinterpretacji, lecz zostałam uspokojona, że nie ma takiej możliwości. Jednakże nadal nie podoba mi się takie zaśmiecanie tekstu ustawy. Quote
bachar Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 No właśnie podobno nie jest zakazany - nie pamiętam gdzie to było opisywane (na Dogo) Quote
panbazyl Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Anashar napisał(a):Ja myślę, że tu bardziej sprawdził by się nakaz nie rejestrowania hodowli tylko każdego miotu i czipowania każdego szczeniaka. I przede wszystkim obowiązkowa rejestracja każdego psa, żeby później nie było niedomówień jak się jakieś znajdą w rowie przy ulicy, czy zaginą w czasoprzestrzeni. Jakby każdy pies musiał być rejestrowany, może ludzie by się bali pochopnie postępować. bardzo dobry pomysl, tylko niestety - logistyka od razu do bani..... Bo zachipujesz szczenię, zaplacisz za to, nawet wet wpisze albo i nie szczenie do jakiejś bazy danych i koniec. A wielka szkoda, bo to by bylo cos pieknego - a tak bazy danych o chipowanych zwierzakach to w większości jakas paranoja (jak ilośc nowych "zwiąssskóf hodofcóf" ), bazy te nie wspólpracuja ze soba, w wiekszości sa płatne (aby umieścić dane o psie płać).... ti na dogo jest nawet cały wątek o tym. Ciekawa lektura. Quote
keksik Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='bachar']No właśnie podobno nie jest zakazany - nie pamiętam gdzie to było opisywane (na Dogo) Według mnie i ustawy jest zakazany :) A jest przeprowadzany dlatego, że pewne Rozporządzenie jest w tym punkcie niezgodne z ustawą, co samo Ministerstwo Rolnictwo ostatnio przyznało :) a tu wątek na dogomanii: http://www.dogomania.pl/threads/216594-ub%C3%B3j-rytualny-jest-w-Polsce-od-roku-2002-nielegalny Quote
bomba Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 chętnym do zakładania związków podpowiem jak to zrobić Quote
turystka milena Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 [quote name='bachar']http://media2.pl/internet/87566-Izba-Skarbowa-przeszuka-e-aukcje-Allegro.pl.html Bachar Ty cały czas o Izbie Skarbowej. Uczciwi nie boją się kontroli , płacą podatki i śpią spokojnie. Ciebie pewnie nieźle przestraszyli. Na drugi raz rozliczaj się uczciwie. Teraz ten jest patriotą co płaci uczciwie podatki, a nie ten co podczas święta na domu wywiesza flagę. Quote
bachar Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Czy ktoś mi zarzuca nieuczciwe rozliczanie? To zakrawa o pomówienie... i od kiedy to ja cały czas mówię tylko o US. Quote
bomba Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 mam nadzieje, że nowa ustawa spowoduje, że nowe związki powstaną jak grzyby po deszczu i doprowadzi do tego, że nie będzie tak dużej różnicy w cenach wszystkie będą miały metryki i koniec z drogimi psami po 3000 i więcej no i dobrze chociaż jakiś pożytek z tej nowej ustawy Quote
turystka milena Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 bachar napisał(a):Czy ktoś mi zarzuca nieuczciwe rozliczanie? To zakrawa o pomówienie... i od kiedy to ja cały czas mówię tylko o US. A jaki był twój cel , gdy wstawiałaś adres Izby Skarbowej. Kogo uważałaś za nieuczciwego ? Quote
keksik Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 bomba napisał(a):mam nadzieje, że nowa ustawa spowoduje, że nowe związki powstaną jak grzyby po deszczu i doprowadzi do tego, że nie będzie tak dużej różnicy w cenach wszystkie będą miały metryki i koniec z drogimi psami po 3000 i więcej no i dobrze chociaż jakiś pożytek z tej nowej ustawy Nie rozumiem... przecież psy można dostać za darmo :) Quote
shila1404 Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 uważam , że powinien zostac jeden związek skupiąjący hodowców z dużo surowszym regulaminem niż regulamin ZK tak , aby każdy kto zdecyduję się na hodowlę bedzie robił to świadomie . Kogo nie stac na rasowca kundelki czekają w schronisku nie są gorsze od rasowców , równie kochane i cudowne . Uważam , że powinien byc obowiazek chipowania psow oraz płacenie podatków za posiadanie psa , nie tylko w przypadku hodowców , ale w przypadku każdego posiadacza psa !!! Quote
ageralion Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 A co powiecie na takie twory? http://zwkipr.prv.pl/index.php?el=1 " Do Księgi Wstępnej wpisuje się dorosłego psa lub sukę, które nie posiadają udokumentowanego pochodzenia a ich wygląd wykazuje wszystkie cechy określonej rasy, co zostało st...wierdzone podczas przeglądu kwalifikacyjnego. Na przeglądzie kwalifikacyjnym wypełnia się „Wniosek o wpisanie psa/sukido Księgi Wstępnej” (wzór zał. nr 6). Właściciel psa/suki wpisanego do Księgi Wstępnej otrzymuje Wyciąg z Księgi Wstępnej." Bedzie ich powstawalo coraz wiecej, jak je traktowac? Jak to ugryzc pod katem prawnym? Wciaz szukam dokumentu, ktory jasno ustala w Polsce definicje psa rasowego, co dokladnie oznacza okreslenie "rasowy". Jakis przepis prawny, ustawa? Quote
Victoria Posted January 6, 2012 Posted January 6, 2012 Pewnie rodowodowe będą tańsze bez względu na to czy powstaną nowe związki, czy też nie, o ile ustawa coś zmieni na dłużej niż kilka miesięcy i rzeczywiście przestanie przybywać kundelków. Bo potencjalne nowe zmiany nie wyglądają najlepiej, przynajmniej wg mojej interpretacji Quote
Victoria Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 [quote name='ageralion']A co powiecie na takie twory? http://zwkipr.prv.pl/index.php?el=1 " Do Księgi Wstępnej wpisuje się dorosłego psa lub sukę, które nie posiadają udokumentowanego pochodzenia a ich wygląd wykazuje wszystkie cechy określonej rasy, co zostało st...wierdzone podczas przeglądu kwalifikacyjnego. Na przeglądzie kwalifikacyjnym wypełnia się „Wniosek o wpisanie psa/sukido Księgi Wstępnej” (wzór zał. nr 6). Właściciel psa/suki wpisanego do Księgi Wstępnej otrzymuje Wyciąg z Księgi Wstępnej." Bedzie ich powstawalo coraz wiecej, jak je traktowac? Jak to ugryzc pod katem prawnym? Wciaz szukam dokumentu, ktory jasno ustala w Polsce definicje psa rasowego, co dokladnie oznacza okreslenie "rasowy". Jakis przepis prawny, ustawa? super.. jak będzie tak dalej, to zaraz się dowiem, że mam rasowe psy I w ogóle pojęcie rasy straci jakiekolwiek znaczenie. Ta ustawa to błędne koło.. Powinno być napisane jasno i zwięźle "zakaz rozmnażania psów bez rodowodu FCI", a nie byloby problemów z interpretacją Quote
ageralion Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 Victoria napisał(a): Ta ustawa to błędne koło.. Powinno być napisane jasno i zwięźle "zakaz rozmnażania psów bez rodowodu FCI", a nie byloby problemów z interpretacją Chyba nie mogli tak napisac, bo byla by to monopolizacja, przynajmniej dla mnie tak brzmi. Ja wciaz sie zastanawiam co teraz z pitbullami, ktorych FCI i ZK ni traktuja jak rasy... od tego zaczely sie moje rozmyslania na temat zapisu "rasowy" w nowej ustawie... Quote
ageralion Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 I jeszcze jedno, jaka jest aktualnie obowiazujaca lista ras uznawanych za agresywne? To tez sie tyczy mojej dzialki, niestety :( Kompletnie o tym zapomnialam, z radosci o rozpoczetej walce z pseudo... 1. Prowadzenie hodowli lub utrzymywanie psa rasy uznawanej za agresywną wymaga zezwolenia wydanego przez wójta (burmistrza, prezydenta miasta) właściwego ze względu na planowane miejsce prowadzenia hodowli lub utrzymywania psa na wniosek osoby zamierzającej prowadzić taką hodowlę lub utrzymywać takiego psa. Quote
Victoria Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 Czyli, że jakbym chciała kupić rottweilera to muszę mieć zgodę prezydenta..? ciekawe wg jakich kryteriów jest podejmowana decyzja o pozwoleniu. I czy zalicza się do tego "rasowy bez rodowodu" Oj obawiam się, że "rasowy" nie znaczy rodowodowy.. coś mi się o uszy obiło. Quote
ageralion Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 [quote name='Victoria']Czyli, że jakbym chciała kupić rottweilera to muszę mieć zgodę prezydenta..? ciekawe wg jakich kryteriów jest podejmowana decyzja o pozwoleniu. I czy zalicza się do tego "rasowy bez rodowodu" Oj obawiam się, że "rasowy" nie znaczy rodowodowy.. coś mi się o uszy obiło. Niestety jest tylko napisane, ze Minister właściwy do spraw administracji publicznej, po zasięgnięciu opinii Związku Kynologicznego w Polsce, ustala, w drodze rozporządzenia, wykaz ras psów uznawanych za agresywne, biorąc pod uwagę konieczność zapewnienia bezpieczeństwa ludzi i zwierząt. Teraz prosta definicja dla mnie, bo ja od dwoch dni siedze i nie moge pojac, moze glupia jestem poprostu, ale czym sie roznia te dwa podejscia do okreslenia "rasa"? "psa rasy uznawanej za agresywną" "związana z hodowlą rasowych psów i kotów" Ktos ma pomysl gdie szukac okreslenia prawnego co to jest rasa i kto ustala co jest rasowe i na jakiej podstawie? Ustawa tego nie okresla, a moglaby :( ZK sobie stwierdzil ze pity sa rasa agresywna, a asty juz nie. Pity nie sa uznawane przez ZK jako rasa, asty tak... ktos tutaj widzi jakies zwiazki decyzyjno-skutkowe? Bo ja niestety tak... Quote
Joan od Wolanda Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 Rasa nie jest trwałą jednostką zootechniczną, jest określeniem umownym. Cytuję : "pojęcie rasy zrodziło się w praktyce życia i jak wiele innych pojęć, które w taki sposób powstały, jest nacechowane nieścisłością i pewną nieokreślonością.” Od tego trzeba było zacząć... Quote
Franca81 Posted January 7, 2012 Posted January 7, 2012 Victoria napisał(a):Czyli, że jakbym chciała kupić rottweilera to muszę mieć zgodę prezydenta..? ciekawe wg jakich kryteriów jest podejmowana decyzja o pozwoleniu. I czy zalicza się do tego "rasowy bez rodowodu" Oj obawiam się, że "rasowy" nie znaczy rodowodowy.. coś mi się o uszy obiło. Bo rasowy nie musi być rodowodowy. Tzn nie musi posiadać wyrobionego rodowodu. Ale ma metryczkę na której podstawie wyrabia się rodowód. Może o to chodziło. Quote
Recommended Posts