Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam serdecznie Państwa. Mam zaszczyt poinformować Państwa iż z grupą hodowców psów w typie rasy jak także psów z rodowodem zamierzamy w najbliższym czasie powołać stowarzyszenie pod nazwą Polskie Stowarzyszenie Hodowców Psów Rasowych.
Do stowarzyszenia bedą mogli przystąpić właściciele zarówno Psów z rodowodem jak i w typie rasy po odpowiednim zakwalifikowaniu przez naszą komisję . Stowarzyszenie będzie wydawać swoje rodowody oraz będzie organizowało wystawy psów . W wystawach będą mogły wziąć udział psy ze wszystkich organizacji kynologicznych działających w Polsce i Europie . Proszę o wasze opinie i zapraszam chętnych. Pozdrawiam Serdecznie Sebastian KOS

Posted

zwiazek2012 napisał(a):
Witam serdecznie Państwa. Mam zaszczyt poinformować Państwa iż z grupą hodowców psów w typie rasy jak także psów z rodowodem zamierzamy w najbliższym czasie powołać stowarzyszenie pod nazwą Polskie Stowarzyszenie Hodowców Psów Rasowych.
Do stowarzyszenia bedą mogli przystąpić właściciele zarówno Psów z rodowodem jak i w typie rasy po odpowiednim zakwalifikowaniu przez naszą komisję . Stowarzyszenie będzie wydawać swoje rodowody oraz będzie organizowało wystawy psów . W wystawach będą mogły wziąć udział psy ze wszystkich organizacji kynologicznych działających w Polsce i Europie . Proszę o wasze opinie i zapraszam chętnych. Pozdrawiam Serdecznie Sebastian KOS

Czy ktoś wie,czy to im pozwoli na handel ??

Posted

zwiazek2012 napisał(a):

Z mila checia przeczytam statut :) Mam nadzieje, ze jako stowarzyszenie, pomozecie pilnowac nam hodowli, ktore nie sa niezrzeszone w ZK, by dbaly o psy i trzymaly je w dobrych warunkach? By nie zameczaly suczek miotem co ciezke, itd itp? Macie juz na to pomysl?

Posted

Ciucik napisał(a):
[FONT=Book Antiqua][FONT=Arial]Ja dziś 2 godziny wyżywałam się po Tablicy.pl woj.lubelskie.Ile tego tam jest to głowa mała.
Najróżniejsze,często oferent zamieszcza takie zdjęcie,że"rasy" bym nie rozpoznała bez tytułu.
Pozgłaszam do usuniecia multum.Są też niestety już dorosłe psy np beagielka jakaś wynedzniała z cycami do ziemi w budzie(!),rozumem,ze złote żniwa sie powoli kończą i pseudohodowcy się wyprzedają.[/FONT]
[/FONT]

o kurza morda, paskudnie, paskudnie, chyba na lubleszczyźnie nikt nic nie robił....
keksik napisał(a):

Więc jeśli chcą, to niech zakładają i się zrzeszają, przynajmniej będzie wiadomo, kogo trzeba mieć na oku :) Nie trzeba będzie szukać tych ludzi po internecie :)

jestem tego samego zdania!!!! serio :)
Wiecie kto jest najlepszym strażnikiem dzikiej przyrody? dawny kłusownik - bo dokładnie zna swój wcześniejszy fach.
I tak samo te stowarzyszenia - jest nadzieja na "nawrócenie". Jeśli się znajdzie jakis taki twór z gimn Piaski, Rybczewice, Spiczyn, Wólka, Mełgiew (woj lubelskie) obiecuję pomoc w przejściu na dobra stronę mocy- a nawet pomoc w poszukiwaniu funduszy (za freee) na działalność prozwierzęcą (ale bez sprzedaży szczylków czy jakiejkowliek akcji że zwierzak za gratis). Chetnych od lutego-marca zapraszam do nowopowstającego biura w Piaskach.

Posted

a co z takimi ogłoszeniami?? jak ich nielegalność argumentowac?? "posiadam do sprzedania ratlerki sa zaszczepione odrobaczone ks zdrowia .cena 420zł.Jest to zwrot wychowania pieskow."

Posted

Jeżeli chodzi o nowe rasy, to naprawdę nie wiem, jak procedura wygląda. Nie ma np. jakiejś ogólnoeuropejskiej lub światowej organizacji, która mogłaby objąć patronatem takie stowarzyszenie? Naprawdę jestem nowa w tematyce kynologii :)

"Witam serdecznie Państwa. Mam zaszczyt poinformować Państwa iż z grupą hodowców psów w typie rasy jak także psów z rodowodem zamierzamy w najbliższym czasie powołać stowarzyszenie pod nazwą Polskie Stowarzyszenie Hodowców Psów Rasowych.
Do stowarzyszenia bedą mogli przystąpić właściciele zarówno Psów z rodowodem jak i w typie rasy po odpowiednim zakwalifikowaniu przez naszą komisję . Stowarzyszenie będzie wydawać swoje rodowody oraz będzie organizowało wystawy psów . W wystawach będą mogły wziąć udział psy ze wszystkich organizacji kynologicznych działających w Polsce i Europie . Proszę o wasze opinie i zapraszam chętnych. Pozdrawiam Serdecznie Sebastian KOS"

I tak w-koło-Macieju... będziecie stowarzyszeniem hodowców psów rasowych i miłośników psów nierasowych -> rozmnażać psy w celach handlowych będą mogli tylko i wyłącznie hodowcy psów rasowych, wszelkie inne psy nadal będą musiały być oddawane za darmo -> nic się nie zmienia, tylko nazwa nie będzie budziła zaufania wśród kupujących, bo nigdy nie wiadomo, co im wciskacie... i co będziecie sobie nawzajem oddawać te nierasowe szczeniaczki? super, mniej roboty dla schronisk i organizacji ochrony zwierząt

Posted

deren napisał(a):
a co z takimi ogłoszeniami?? jak ich nielegalność argumentowac?? "posiadam do sprzedania ratlerki sa zaszczepione odrobaczone ks zdrowia .cena 420zł.Jest to zwrot wychowania pieskow."

A nie lepiej to wziąć się do uczciwej pracy??

Posted

zwiazek2012 napisał(a):

wesołe, może jednak przerzućcie sie na hodowców muszek owocówek - tam dużo szybciej z księgi wstępnej (wiesz co to?) przechodzi sie do rodowodu.

Posted

boksereczkaa napisał(a):
Jest to nadal sprzedaż. Przecież nie ma znaczenia czy to zwrot kosztów czy nie. Poza tym jeszcze sprzedający musiałby udokumentować, że rzeczywiście takie koszty poniósł.

a kto wtedy odprowadza vat?

Posted

keksik napisał(a):
@daren
ja lubię wyrażenie: sprzedaż "po kosztach" :) to jest nadal niezgodne z prawem

:-) dokładnie . 420 zwrot wychowania 1 ratlerka który żyje na tym świecie ze 2 miesiące. Kosztowny coś.....

Posted

agnisia100 napisał(a):
:-) dokładnie . 420 zwrot wychowania 1 ratlerka który żyje na tym świecie ze 2 miesiące. Kosztowny coś.....

no jak książeczka zdrowia kosztuje 400 zł, :eviltong::eviltong::eviltong: to co chcesz?

Posted

panbazyl napisał(a):
a kto wtedy odprowadza vat?

Powinnaś zapytać kto powinien odprowadzać VAT ;)
Jako zarejestrowany hodowca wszystkie wydatki może sobie wrzucić w koszta. Tyle, że wtedy nie ma prawa żądać od kupującego zwrotu kosztów, bo jeżeli tak jest, to nadal będzie to traktowane jako zarobek, więc i z tego hodowca musi się rozliczyć.
To tak na mój chłopski rozum ;)

Posted

boksereczkaa napisał(a):
Powinnaś zapytać kto powinien odprowadzać VAT ;)
Jako zarejestrowany hodowca wszystkie wydatki może sobie wrzucić w koszta. Tyle, że wtedy nie ma prawa żądać od kupującego zwrotu kosztów, bo jeżeli tak jest, to nadal będzie to traktowane jako zarobek, więc i z tego hodowca musi się rozliczyć.
To tak na mój chłopski rozum ;)

tzn udokumentowane wydatki mogę sobie wliczac w koszta moje hodowli, ale wszystko zależy od tego jaką formę opodatkowania się przyjęło.

Posted

panbazyl napisał(a):
wesołe, może jednak przerzućcie sie na hodowców muszek owocówek - tam dużo szybciej z księgi wstępnej (wiesz co to?) przechodzi sie do rodowodu.

Czy ja Pana namawiałem do hodowli muszek kiedy Pan zaczynał swoją hodowlę? Proszę nie robić wycieczek w moim kierunku członku FCI bo to nieładnie

Posted

zwiazek2012 napisał(a):
Czy ja Pana namawiałem do hodowli muszek kiedy Pan zaczynał swoją hodowlę? Proszę nie robić wycieczek w moim kierunku członku FCI bo to nieładnie

prosze mnie tu członkami nie imputować, bo jestem pani

Posted

deren napisał(a):

Ja piszę tak:1.jeżeli w rubryce za darmo "oszustwo, zakamuflowana próba sprzedaży psa bez rodowodu naruszjąca nowelizację Ustawy.... etc"
2.jezeli za np.150 zł. "nielegalna sprzedaż psów bez rodowodu naruszająca etc."
Cena podana czyli sprzedaz.Mógłby co łaska napisać wtedy byłby problem.;)

Juz mnie ręka boli.

Posted

zwiazek2012 bycie hodowcą to nie to samo co bycie hodofcą...

panbazyl oczywiście forma opodatkowania to zupełnie inne sprawa, ale tak czy inaczej wydaje mi się, że naszym systemie nie istnieje coś takiego jak zwrot kosztów od kupującego.

Posted

keksik napisał(a):
Jeżeli chodzi o nowe rasy, to naprawdę nie wiem, jak procedura wygląda. Nie ma np. jakiejś ogólnoeuropejskiej lub światowej organizacji, która mogłaby objąć patronatem takie stowarzyszenie? Naprawdę jestem nowa w tematyce kynologii :)

No wlasnie wiele jest wciaz pytan bez odpowiedzi, ale mam nadzieje ze jakas madra glowa nas uswiadomi :) Sporo rzeczy przed nami do ustalenia, ale jest dobrze, oj jest :)

Posted

[quote name='boksereczkaa']
panbazyl oczywiście forma opodatkowania to zupełnie inne sprawa, ale tak czy inaczej wydaje mi się, że naszym systemie nie istnieje coś takiego jak zwrot kosztów od kupującego.
tak, tak prawda, Oni po prostu szukaja podobienstw, a ludzie szukający szczyla nie beda rozkladać tak zawilej skladni naszego języka na czynniki pierwsze.

Patrzcie tu - zaczynaja się juz reklamowac na dogo
http://www.dogomania.pl/threads/220524-Powstaje-NOWY-ZWI%C4%84ZEK-KYNOLOGICZNY

Posted

kleksik nasze stowarzyszenie niczym nie będzie się różnić o innych tego typu . Po czym wnosisz że nasze psy będą nie rasowe ? Przecież Fci to też stowarzyszenie jak również ZKwP. i nasze rodowody będą tak samo ważne.

Posted

zwiazek2012 napisał(a):
kleksik nasze stowarzyszenie niczym nie będzie się różnić o innych tego typu . Po czym wnosisz że nasze psy będą nie rasowe ? Przecież Fci to też stowarzyszenie jak również ZKwP. i nasze rodowody będą tak samo ważne.

skąd weźmiecie matecznik z rodowodami? Z jakich innych organizacji?