Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy sa dogomaniacy z okolic granicy wschodniej i zachodniej ?
Tam sprzedaja z calej Polski pseudohodowcy na bazarze psy,koty .To ogromne targowisko znajduje sie np.w Slubicach.Moze tak powiadomic wladze okolicznych gmin,porozwieszac plakaty.

Posted

xxxx52 napisał(a):
Czy sa dogomaniacy z okolic granicy wschodniej i zachodniej ?
Tam sprzedaja z calej Polski pseudohodowcy na bazarze psy,koty .To ogromne targowisko znajduje sie np.w Slubicach.Moze tak powiadomic wladze okolicznych gmin,porozwieszac plakaty.

Słubice to granica zachodnia, przynajmniej na mojej mapie ;)
a na wschodniej gdzie są takie zagłębia?

Posted

powiadomić głównego lekarza weterynarii danego oddziału, stowarzyszenie ratujące zwierzęta itd.. wybiorą się tam na kontrole i to szybko

Posted

panbazyl napisał(a):
Słubice to granica zachodnia, przynajmniej na mojej mapie ;)
a na wschodniej gdzie są takie zagłębia?

O zaglebiach szczeniakwej sprzedazy na wschodzie Polski nie mam pojecia,musza sie wypowiedziec dogomanianki zw wschodnich przygranicznych czesci kraju.

Posted

Beatrx napisał(a):
też mogę sobie napisać, że mam stowarzyszenie o nazwie: SPGLiI i czy to znaczy, ze ono jest zarejestrowane i działa legalnie??

stowarzyszenia sprawdza się - czy istnieją w Krajowym Rejestrze Sądowym (KRS) stowarzyszenie powinno mieć swój numer KRS pod którym widnieje, tak samo i regon, nip - proście o te numery, sprawdzajcie (ja współprowadzę stowarzyszenie, ale nie w celu sprzedaży szczyli, a jesli zajdzie taka potrzeba mam rejestrowaną w ZK hodowlę o też konkretnym numerze rejestrowym przydomka w FCI).
Jesli taki delikwent ma stowarzyszenie - w co bardzo wątpię mozecie tez prosić o wyciąg z KRS, byle z ostatnich 3 miesięcy, nie starszy, o statut w którym to powinno być zapisane czym sie owo stowarzyszenie zajmuje i jakie ma cele statutowe.
Stowarzyszenie możecie też sprawdzać w gminach, starostwach.

Posted

Witam wszystkich! wczoraj też pisałam do pseudohodowców, lecę zobaczyć czy którykolwiek odpisał.

EDIT: mam jedną odpowiedź. babka sprzedwała owczarki, rodowodowe, ale jak dla mnie dziwnie tanio. Jednak chyba jest w porządku. zacytuję tu je wypowiedź.

"Oczywiście.
Każde zwierze, które posiada uprawnienia do rodowodu oznacza, że jego rodzice posiadają rodowód i spełniają wymagania przewidziane przez Związek Kynologiczny dla suk i psów hodowlanych. Oznacza też, że hodowca, na którego wniosek szczenięta otrzymują metryki posiada zarejestrowany w Związku Kynologicznym oraz FCI przydomek hodowlany. Oznacza to także, że szczeniaki w wieku 8 tygodni poddane zostały kontroli ( tzw. przegląd miotu udokumentowany drukiem ZK ), w trakcie której szczeniaki zostały oznakowane ( tatuaż lub chip ) i sprawdzony został ich stan zdrowia, ogólna kondycja (np. odrobaczanie i szczepienia).
Moja hodowla jest zarejestrowana od 2000r. i nigdy nie rozmnażałam psów poza dopuszczonymi zasadami ( suka hodowlana rodzi nie częściej niż raz na rok, a w praktyce w moim przypadku raz na dwa lata ).
Mam nadzieję, że wyjaśniłam wątpliwości."

Posted

Walka z rozmnazaczami to jedno dobrodziejstwo w zapisach nowelizacji ,ale jest to rowniez odpowiedni okres na intensywne reklamowanie adopcji psow ze schronisk. zachecanie ludzi do odwiedzania zwierzat zamknietych w kojcach ,uczulenie spoleczenstwa ,ze pies to nie rzecz.Wladze schroniska powinny teraz pokazac sie z najlepszej strony i zaczac tych swoich podopiecznych reklamowac,walczyc o fundusze ,sponsorow ,zeby miejsca przetrzymywania psow staly sie schroniskami ,a nie obozami przetrwania czy smierci.Lancuchy i budy przed domami na 3mm trawce miedzy klombikami kwatkow, nie powinny byc typowe dla naszych wsi i miast.male kroczki tez mysle doprowadza do celu?