Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zobaczcie też ile jest owczarków. Na samej stronie adopcyjnej ok. 500 psów. A w każdym schronisku ONkowatych jest na pęczki. I po co tu kolejne pseudo generujące ONki, jak tych i tak już jest do wyboru, do koloru a większość i tak umrze w schronisku, bo jest ich zbyt wiele...

Posted

Franca81 napisał(a):
Bo jak byłoby przychylne patrzenie na takie sytuacje (możliwość rejestracji takich "hodowli") to typowe pseudo by to wykorzystało i znów byłby problem "jak z nimi walczyć".

Walczyc mozna, bo mamy juz ku temu narzedzia, a rejestracja hodowli gwarantowala by nam spis miejsc gdzie zwierzeta sa hodowane. Mozna by trzymac reke na pulsie, a jesli wyjda zaniedbania itd odebrac prawa hodowli lub cos w tym stylu

Franca81 napisał(a):
Ludziom należy uświadomić jak w typowych pseudo wygląda rozmnażanie i sprzedaż. Bo to ten człowiek podejmie decyzję o kupnie zwierzęcia. Na co zwracać uwagę przy zakupie psiaka. I dlaczego zakup zwierzęcia powinien być odpowiedzialnością a nie zachcianką.

Tak, to nasze podstawowe zadanie jako milosnikow zwirzat siedzacych gleboko w temacie. Kto tego nie widzial, nie zrozumie jak podly moze byc czlowiek...

Co do bokserow w typie, mixow w potrzebie, zgadzam sie w 100% ale znow wchodzimy w temat psow w typie, a ja wciaz mysle o zwylkych burkach, kundelkach no name, kudlaczy podobnych do niczego. Boje sie, ze furtka dla czlowieka o dobrych zamiarach, moze byc takze furtka dla pseudo... wiec moze jednak nakaz rejestracji wszystkich miotow do sprzedazy jako hodowli (w postaci firmy czy jakiejkolwiek) byloby dobrym sposobem na kontrole rozmnazania wszystkich zwierzat, nie tylko rasowych...

Posted

Ja myślę, że tu bardziej sprawdził by się nakaz nie rejestrowania hodowli tylko każdego miotu i czipowania każdego szczeniaka. I przede wszystkim obowiązkowa rejestracja każdego psa, żeby później nie było niedomówień jak się jakieś znajdą w rowie przy ulicy, czy zaginą w czasoprzestrzeni. Jakby każdy pies musiał być rejestrowany, może ludzie by się bali pochopnie postępować.

Posted

bachar napisał(a):
Znana pseudo, wystawiająca swego czasu własne tzw. hodowlane rodowody. Wyrzucona z ZKwP, później PKPR a teraz podobno jest w ZHPR

Znalezione w ogłoszeniu: Hodowla wpisana jest do Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej. - jest to po prostu REGON. Więc mogą mieć działalność gospodarczą nie związaną z psami ale sobie to wklepują by poważniej wyglądało.

Posted

Anashar napisał(a):
Ja myślę, że tu bardziej sprawdził by się nakaz nie rejestrowania hodowli tylko każdego miotu i czipowania każdego szczeniaka. I przede wszystkim obowiązkowa rejestracja każdego psa, żeby później nie było niedomówień jak się jakieś znajdą w rowie przy ulicy, czy zaginą w czasoprzestrzeni. Jakby każdy pies musiał być rejestrowany, może ludzie by się bali pochopnie postępować.

Ale kto wtedy ponosi odpowiedzialnosc za psa w rowie, ktory np mial juz 4 wlascicieli i ktoregos znalezc nie mozna? Juz teraz sa ogromne problemy z czipami, sa ale wlasciciela niet, a jak jest, to czesto nieaktualny, bo ktos oddal komus na ladne oczy, nie pisujac adresu czy telefonu, albo majac telefon juz nieaktualny. Rejestracja hodowli dla mnie niesie jeszcze jednen plus, podatki od sprzedazy (zniecheci czesc ludzi do rozmnazania) i wymuszenie podpisywania umowy kupna.

Franca81 napisał(a):
Znalezione w ogłoszeniu: Hodowla wpisana jest do Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej. - jest to po prostu REGON. Więc mogą mieć działalność gospodarczą nie związaną z psami ale sobie to wklepują by poważniej wyglądało.

Jest tyle oznaczen prowadzonej dzialanosci, ze moze znalezli cos, co podciagneli pod hodowle psow, zwierzat? Nie wiem, da rade sprawdzic Regon i firme?

Posted

ageralion napisał(a):
a ja wciaz mysle o zwylkych burkach, kundelkach no name, kudlaczy podobnych do niczego. Boje sie, ze furtka dla czlowieka o dobrych zamiarach, moze byc takze furtka dla pseudo... wiec moze jednak nakaz rejestracji wszystkich miotow do sprzedazy jako hodowli (w postaci firmy czy jakiejkolwiek) byloby dobrym sposobem na kontrole rozmnazania wszystkich zwierzat, nie tylko rasowych...

ale kundelki były, są i będą, niezależnie od ustawy. wpadka? okej, to szczeniaki trzeba oddać. a najlepiej sukę pilnować, bo mnóstwo psów siedzi w schroniskach i błąka się po ulicach. ustawa ma uderzyć w pseudohodowców, a nie w zwykłych ludzi, którym suczka np. na spacerze uciekła. ale nie pozwólmy na planowe rozmnażanie typowych kundelków, nie przy takim poziomie zapsienia w Polsce. najlepiej by było, jakby każdy szczeniak, niezależnie od pochodzenia był chipowany po urodzeniu, wtedy można łatwiej to wszystko ogarnąć.

Posted

ageralion napisał(a):
Ale kto wtedy ponosi odpowiedzialnosc za psa w rowie, ktory np mial juz 4 wlascicieli i ktoregos znalezc nie mozna? Juz teraz sa ogromne problemy z czipami, sa ale wlasciciela niet, a jak jest, to czesto nieaktualny, bo ktos oddal komus na ladne oczy, nie pisujac adresu czy telefonu, albo majac telefon juz nieaktualny. Rejestracja hodowli dla mnie niesie jeszcze jednen plus, podatki od sprzedazy (zniecheci czesc ludzi do rozmnazania) i wymuszenie podpisywania umowy kupna.

to jest akurat proste do rozwiązania, bo trzeba jedynie narzucić obowiązek zmiany danych przez obecnego właściciela w razie zmiany właściciela i wpisanie danych tej drugiej osoby. a jak nie to prawnie odpowiada ostatni wpisany właściciel.

Posted

Beatrx napisał(a):
ale kundelki były, są i będą, niezależnie od ustawy. wpadka? okej, to szczeniaki trzeba oddać. a najlepiej sukę pilnować, bo mnóstwo psów siedzi w schroniskach i błąka się po ulicach. ustawa ma uderzyć w pseudohodowców, a nie w zwykłych ludzi, którym suczka np. na spacerze uciekła. ale nie pozwólmy na planowe rozmnażanie typowych kundelków, nie przy takim poziomie zapsienia w Polsce. najlepiej by było, jakby każdy szczeniak, niezależnie od pochodzenia był chipowany po urodzeniu, wtedy można łatwiej to wszystko ogarnąć.

Tak, teraz czy za 10 lat takie myslenie jak najbardziej zadziala, a co za lat 20, 30? Obecna ustawa jako kundelki traktuje wszystko co nie ma rodowodu, za 30 lat zostana tylko same psy rodowodowe zrzeszane przez ZK, jesli nie powstana zadne organizacje konkurencyjne. Wyobrazacie sobie ten monopol? Jakos nie moge toego sobie poukladac jednolicie w glowie... moze juz pora pozna i tydzien za mna ciezki ;)

Posted

[quote name='Franca81']Znalezione w ogłoszeniu: Hodowla wpisana jest do Krajowego Rejestru Urzędowego Podmiotów Gospodarki Narodowej. - jest to po prostu REGON. Więc mogą mieć działalność gospodarczą nie związaną z psami ale sobie to wklepują by poważniej wyglądało.
http://zhpr.pl/hodowle.html

Hodowla "Kochające Serduszka"

Posted

Beatrx napisał(a):
to jest akurat proste do rozwiązania, bo trzeba jedynie narzucić obowiązek zmiany danych przez obecnego właściciela w razie zmiany właściciela i wpisanie danych tej drugiej osoby. a jak nie to prawnie odpowiada ostatni wpisany właściciel.

Czyli karani beda niewinni ludzie za zamordowanie psa (wiem, drastyczne), bo nie wiedzieli (niby to ich nie zwalnia od odpowiedzialnosci) albo zapomnieli albo system zgubil aktualizacje i zostaly ich dane... to powinno dzialac chyba wszystkow kupie, bo to ze chipowanie powinno byc obowiazkowe, dla mnie jest sprawa obowiazkowa.

A i jeszcze jedno co do czipowania, nie powino sie czipowac szczeniakow, bo potem czipy wrastaja w rozne dziwne miejsca i np znajdujemy go na lapie czy ogonie... jak z tym sobie poradzic?

Posted

ageralion napisał(a):
Walczyc mozna, bo mamy juz ku temu narzedzia, a rejestracja hodowli gwarantowala by nam spis miejsc gdzie zwierzeta sa hodowane. Mozna by trzymac reke na pulsie, a jesli wyjda zaniedbania itd odebrac prawa hodowli lub cos w tym stylu

Tak, to nasze podstawowe zadanie jako milosnikow zwirzat siedzacych gleboko w temacie. Kto tego nie widzial, nie zrozumie jak podly moze byc czlowiek...

Co do bokserow w typie, mixow w potrzebie, zgadzam sie w 100% ale znow wchodzimy w temat psow w typie, a ja wciaz mysle o zwylkych burkach, kundelkach no name, kudlaczy podobnych do niczego. Boje sie, ze furtka dla czlowieka o dobrych zamiarach, moze byc takze furtka dla pseudo... wiec moze jednak nakaz rejestracji wszystkich miotow do sprzedazy jako hodowli (w postaci firmy czy jakiejkolwiek) byloby dobrym sposobem na kontrole rozmnazania wszystkich zwierzat, nie tylko rasowych...

Tylko pytanie. Po co je chcą rozmnażać. Tylko dlatego że mają dobre warunki? Bo chcą mieć szczeniaczki w domu? Niech bedą domem tymczasowym dla szczeniąt ze schronisk. Muszą koniecznie rozmnażać dla własnej "zachcianki".

Ja po prostu nie widzę sensu rozmnażania "burków". Bo i tak nie pozbędziemy się bezdomnych, które się mnożą i niestety zapełniają schroniska. Więc po co świadomie powoływać kolejne takie burki? Poza tym ile domów znajdzie się dla takich kolejnych burków? A jak nie będą mieli popytu na szczeniaki to co z nimi zrobią? Zadaj to pytanie tym ludziom. Powiedz, że wcale nie jest łatwo znaleźć dobry dom. A skoro to w sumie "dobrzy" ludzie to chyba powinni brać takie problemy pod uwagę.

Tylko jak się odbierze takim ludziom prawa to co dalej? Myślisz, że powstrzymają się od rozmnażania i cichaczem sprzedawania szczeniąt? Obawiam się, że to ich nie powstrzyma. Kolejnym problemem to kto by to sprawdzał? W tej chwili z wejściem w życie nowej ustawy walczą nie tylko instytucje, zrzeszenia ale i osoby prywatne. A do sprawdzania zarejestrowanych powinni być wyznaczeni pracownicy. My "prywatni" możemy tylko zgłaszać że gdzieś ktoś nie postępuje wg prawa. ale kto będzie się zajmował sprawdzaniem tego i egzekwowaniem.
Rozumiem o co Tobie chodzi. Bo jest to i jakieś wyjście tylko czy aby na pewno dobre i miałoby szansę zostać zrealizowane.

Anashar napisał(a):

Czipowanie zwierząt (psy, koty) powinno być podstawą i obowiązkiem. Tylko problem jest nadal (chyba?) z jedną ogólnopolską bazą. Z tego co pamiętam w schroniskach były osobne bazy. A weci mieli inne. Nie wiem jak jest teraz ale chyba dążono by ujednolicić. Tu bym poprosiła kogoś kto aktualnie siedzi w tym temacie o wypowiedź.

Wtedy już łatwiej znaleźć właściciela i nałożyć na niego kary w przypadku porzucenia, itd...

Kolejną rzeczą (ale to science fiction) to to by straż miejska miała czytniki i sprawdzała napotkane psy na spacerach czy posiadają chip. Jak nie to mandat. I tak za każdym razem aż właściciel psa zaczipuje. ;)

Posted

[quote name='ageralion']Tak, teraz czy za 10 lat takie myslenie jak najbardziej zadziala, a co za lat 20, 30? Obecna ustawa jako kundelki traktuje wszystko co nie ma rodowodu, za 30 lat zostana tylko same psy rodowodowe zrzeszane przez ZK, jesli nie powstana zadne organizacje konkurencyjne. Wyobrazacie sobie ten monopol? Jakos nie moge toego sobie poukladac jednolicie w glowie... moze juz pora pozna i tydzien za mna ciezki ;)
naprawdę tak sądzisz? przecież nie ma nakazu sterylizacji wszystkich psów, nie ma zakazu rozmnażania, jest tylko zakaz rozmnażania w celach zarobkowych i handlu zwierzakami. psiaki można oddać, za darmo, bez pokrycia żadnych kosztów czy innych wymysłów w postaci sprzedaży misek z pieskiem gratis. nie będzie jedynie rodowodowych psów w Polsce, ale jedynie rodowodowe psy będą do kupna;)

Posted

ageralion napisał(a):
Czyli karani beda niewinni ludzie za zamordowanie psa (wiem, drastyczne), bo nie wiedzieli (niby to ich nie zwalnia od odpowiedzialnosci) albo zapomnieli albo system zgubil aktualizacje i zostaly ich dane...

system trzeba będzie tak dopracować, zeby nic nie gubił i trzeba będzie utworzyć kopie zapasowe bazy danych. do tego właściciel dostaje karteczkę, że dnia tego i tego dokonał aktualizacji danych na chipie psa tego i tego i wpisał jako nowego właściciela tą i ta osobę. i takie zaświadczenie trzeba trzymać dla swojego dobra. nie będą nie wiedzieli, bo przy chipowaniu zostaną o takim obowiązku poinformowani. a jak zapomną? no cóż, jak ja zapomnę wykupić OC to jak mnie drogówka złapie to 3 tys. będę musiała zapłacić. życie;) trzeba pilnować swoich spraw.

Posted

Jakis obraz sie z tego powoli wylania dla mego steranego mozgu, ale jaki juz dzisiaj niewiem, bo mi oczy odmawiaja posluszenstwa juz ;) Przedemna weekend, bede trawic i ukladac klepki :)

PS a co do czipow, to myslalam ze juz taki obowiazek aktualizacji jest, przynajmniej w miastach w ktorych czipowanie jest obowiazkowe... ale moze mi sie tylko zdawac

Posted

[quote name='gero']a ja myślę ze prawdziwe organizacje kynologiczne wywalczą prawnie / na pewno powinny - zapisy dotyczace tego co to jest rodowód i jakie warunki musi spełniać organizacja je wydajaca , po prostu rodowód powinien być dokumentem urzedowym , do którego wystawienia byłyby uprawnione organizacje posiadajace odpowiednie regulaminy i struktury !

[B]
Tak? no to masz tu jedna organizacje,jedna z najprawdziwszych ponoc i jej "CZLONKA" hmmm,prosze podaje link do hodowli z ZKWP,zarejestrowanej,znanej i lubianej,w wydawnictwie PIES udzielajacej sie NAWET:

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,114873,7021265,Polska_hodowla__psy_nie_wychodza__sikaja_pod_siebie_.html?skad=rss

to bardzo smutne,ale juz link usuniety,wiec widac jak szybciutko to dziala;) a powody byly niemale.
Coi teraz na to Gero? nadal to samo? przemysl to i przespij.Dobraj nocy bez koszmarow zycze!

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']
Tak? no to masz tu jedna organizacje,jedna z najprawdziwszych ponoc i jej "CZLONKA" hmmm,prosze podaje link do hodowli z ZKWP,zarejestrowanej,znanej i lubianej,w wydawnictwie PIES udzielajacej sie NAWET:
[SIZE="4"]http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomos....html?skad=rss

Coi teraz na to Gero? nadal to samo? przemysl to i przespij.Dobraj nocy bez koszmarow zycze!
wiesz, to wszędzie są ludzie i parapety i nigdzie nie jest słodko i idealnie. wszędzie trafi się jakaś czarna owca, dlatego kontrolę i w ZK są potrzebne. co nie znaczy, ze z powodu czarnych kwiatków cały ZK trzeba obalić i założyć nową organizację (w której też będzie to samo)...

Posted

ageralion napisał(a):
Tak, teraz czy za 10 lat takie myslenie jak najbardziej zadziala, a co za lat 20, 30? Obecna ustawa jako kundelki traktuje wszystko co nie ma rodowodu, za 30 lat zostana tylko same psy rodowodowe zrzeszane przez ZK, jesli nie powstana zadne organizacje konkurencyjne. Wyobrazacie sobie ten monopol? Jakos nie moge toego sobie poukladac jednolicie w glowie... moze juz pora pozna i tydzien za mna ciezki ;)

powstana na pewno,powstana.Za 10 lat bedzie ich pewnie nawet za duzo.A niektorych z istniejacych moze juz nie bedzie.10 lat to szmat czasu:evil_lol:
nie bojmy sie,nudno nie bedzie,powstana pewnie w Polsce tez nowe rasy,podziemie zadziala,bo w koncu co nielegalne to najsmaczniesze:D

A teraz powaznie-do jutra wszystkim! Pa

Posted

Beatrx napisał(a):
wiesz, to wszędzie są ludzie i parapety i nigdzie nie jest słodko i idealnie. wszędzie trafi się jakaś czarna owca, dlatego kontrolę i w ZK są potrzebne. co nie znaczy, ze z powodu czarnych kwiatków cały ZK trzeba obalić i założyć nową organizację (w której też będzie to samo)...

oj przestan! oczywiscie,ze nie.Trzeba ZK po prostu WYLECZYC a co i tak powstanie nowego w sensie zwiazkow to juz nie nasze kwiatki-niestety- a jak legalnie-to niech sie dzieje.Moze potrzeba matka wynalazkow? Mysle,ze rok bedzie przelomowy.Moze i cos dobrego z tego wyniknie.Kto to wie?

Posted

[quote name='ageralion']Ale kto wtedy ponosi odpowiedzialnosc za psa w rowie, ktory np mial juz 4 wlascicieli i ktoregos znalezc nie mozna? Juz teraz sa ogromne problemy z czipami, sa ale wlasciciela niet, a jak jest, to czesto nieaktualny, bo ktos oddal komus na ladne oczy, nie pisujac adresu czy telefonu, albo majac telefon juz nieaktualny. Rejestracja hodowli dla mnie niesie jeszcze jednen plus, podatki od sprzedazy (zniecheci czesc ludzi do rozmnazania) i wymuszenie podpisywania umowy kupna.

Jest tyle oznaczen prowadzonej dzialanosci, ze moze znalezli cos, co podciagneli pod hodowle psow, zwierzat? Nie wiem, da rade sprawdzic Regon i firme?

Powinien odpowiadać ten, na którego chip jest zarejestrowany w bazie. To w interesie właściciela powinno być sporządzenie odpowiedniej umowy w momencie przekazywania psa "dalej", właśnie po to, aby za późniejsze losy psa odpowiadał jego obecny właściciel. Tak jak z przerejestrowywaniem samochodów.

Posted

[quote name='Issa']to się właśnie nazywa interpretacja dla własnych interesów

"

http://tablica.pl/oferta/walczymy-o-...as-IDC44x.html

Zgłosiłam już to do tablica.pl ale załamałam się czytając co oni tam wypisują :-("

"NA ZDJĘCIU OD LEWEJ SUCZKA LONIA I PIESEK FILUŚ
(NIE BĘDZIEMY MOGŁY PRZEDŁUŻAĆ SWEGO GATUNKU PO 1 STYCZNIA 2012roku DLATEGO JESTEŚMY TAKIE SMUTNE )"
taaak, szczególnie te będą niezmiernie smutne, że nie dane im będzie się już rozmnażać...

http://www.blog.niechcianeizapomniane.org/index.php/52-psy-z-pseudohodowli-pod-sieradzem-szukamy-dt/

Posted

[quote name='N_i_e_do_W_I_A_R_Y']oj przestan! oczywiscie,ze nie.Trzeba ZK po prostu WYLECZYC a co i tak powstanie nowego w sensie zwiazkow to juz nie nasze kwiatki-niestety- a jak legalnie-to niech sie dzieje.Moze potrzeba matka wynalazkow? Mysle,ze rok bedzie przelomowy.Moze i cos dobrego z tego wyniknie.Kto to wie?
z tym się zgadzam, ale powstanie masy innych stowarzyszeń tego nie zrobi. żeby daleko nie patrzeć: powstał PKPR. czy coś to zmieniło w ZK? czy w PKPR jest lepiej niż w ZK? jakaś organizacja założona przez grupkę ludzi, którym coś tam nie pasowało w poprzednim stowarzyszeniu nie jest żadną konkurencją dla ZK.