Jump to content
Dogomania

Kastrowac czy nie kastrowac, oto jest pytanie!  

83 members have voted

1. 1. Kastrowac czy nie kastrowac, oto jest pytanie!

• tak, ale tylko suki
      2
    • tak, ale tylko psy
      0
    • NIE, to bezmyslne okaleczanie zwierzat
      2
    • TAK, nie bedzie niechcianych szczeniat
      69
    • tak, ale tylko w wypadku zalecenia weterynarza
      14

Recommended Posts

• Replies 51
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zależy kiedy,
nie wiedziałm co zaznaczyć.
W każdym razie jeżli nie ma takiej potrzeby (hodowlana suka w domu, problemy z psem, ucieczki, choroba) to nie-po co?
Co do suk to sie nie wypowiem bo się na ym nie znam i nie odróżniam u nich kastracji osd sterylizacji ;)

Posted

Gabryjella napisał(a):
Według mnie powinny być kastrowane wszystkie psy i suki niehodowlane.

dubel :) ....

Posted

madalenka napisał(a):
Tworze ta ankiete, bo na forum zaczyna byc bardzo nie ciekawie z powodu tego dosc kontrowersyjnego tematu .... No wiec: kastrowac, czy nie kastrowac??

Sadząc po dotychczasowych wynikach ankiety temat nie wygląda na kontrowersyjny :evil_lol:
;)

Posted

A co ma weterynarz do tego (poza wykonaniem samego zabiegu)? To Twoja decyzja a weci są różni, znam takich, którzy popierają sterylizację i znam takich, którzy żyją jeszcze w średniowieczu i twierdzą, że nie ma potrzeby - pewnie - im więcej szczeniąt, tym większe ich zarobki...
;)

Posted

Jeśli sie ma zaufanie do weta to to co mówi ma sens i znaczenie, jesli nie mamy zaufanego weta to faktycznie do tej decyzji nic wtedy nie ma.
Decyzja jest moja ale zanim bym ja podjęła porozmawiała bym z kims mądrzejszym, w tym wypadku z wetem, któremu ufam

Posted

Sterylizacja mojej Onki uratowała jej życie.Dzisiaj mając 10 lat cieszy się względnym zdrowiem.Cieszę się..bo jeszcze jest...jeszcze zaprasza do zabawy..do pracy...jeszcze patyczki.piłeczki,szukanie,kopanie...i to ufne spojrzenie...Oby jak najdłużej..

Posted

Mam pytanie....Jesli pies jest zdrowy, ma łagodny harakter, dobre kontakty z psami itp to czy też jesteście za kastracją psa ? i dlaczego ?
Mowa o psie który nie bedzie rozmnażany ( nie ma rodowodu)

Posted

Delfin napisał(a):

Mowa o psie który nie bedzie rozmnażany ( nie ma rodowodu)

Dwa dni temu znajomej zwiał pies za suką w cieczce : mało pod auto nie wpadł :shake:

Posted

Delfin napisał(a):
i to jest odpowiedź na moje pytanie ????
Mowa o psie posłusznym, którego jestem w stanie odwołać od suki z cieczką

Ten też jest posłuszny po PT i trenują obedience.

Posted

Reyes. dokładnie - znam tego psa. Najposłuszniejszy pies wiedziony przez instynkt zachowania gatunku może zignorować polecenie. Zew natury. To tylko zwierzę.

To, że pies jest teraz zdrowy, nie znaczy, że w przyszłości nie powiększy grona psów z problemami prostaty.

Guest Kamcia_14
Posted

Kastrowanie nie jest bezmyślnym okaleczaniem zwierząt. Kastracja może nawet uratować życie. Kastracja jest zabiegiem wymagającym narkozy. Lecz jak każda operacja niesie za sobą możliwość różnych powikłań.
Czyli jednym słowem Niekastrować suk hodowlanych i psów hodowlanych.

Posted

Moja sucz (juz za TM
[*]) była sterylizowana ze względów zdrowotnych - teraz moja mama ma suczke i w najblizszym czasie ona tez przejdzie ten zabieg.
Ja z kolei mam psa i poki co nie bedzie kastrowany

Posted

Kastrowac! Ty sobie nawet nie wyobrazasz, jaki ja mam problem z niewykastrowanymi samcami, podczas cieczki ... Ale fakt, faktem, ze ich nikt nie pilnuje. :shake: Ale kastruj - co zrobisz jak ci ucieknie (do suk)???

Posted

ile zabieg trwa? czy jest niebezpieczny? jak zmienia sie pies? czy moze zrobić sie agresywny? czy zmienia stosunek do ludzi? czy jest cos negatywnego w kastracji?