Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam, mam 14-miesięczną suczkę w typie owczarka niemieckiego.
W wieku 4 miesięcy była w Wesołej Łapce na Psim Przedszkolu - nauczyliśmy się jak z nią postepowac. Rady wzieliśmy sobie do serca i było super. Nauka komend, chodzenia na luźnej smyczy, socjalizacja. Od małej miała dużo psich kolegów i koleżanek, bardzo o to dbałam. Od zawsze ma nawyk kładzenia się na ziemi jak widzi innego psa. Kiedys tylko czekała i przyjaźnie chciała się przywitac.
Niestety wszystko zmieniło się po pierwszej cieczce i ciąży urojonej... Zrobiła się agresywna do wszystkich psów, czeka na nie i kiedy są blisko szczeka i chce się na nie rzucic. Jest miła tylko dla tych, które zna.
Nuta ma codziennie sporą dawkę ruchu, aportowania, często pływa. Od małej zabieramy się gdzie się da, dbalismy o socjalizację ... ale jak widac to nic nie dało... i teraz boimy się ją gdzies zabierac.
Suczka jest parę dni po sterylizacji (planowalismy to od dawna, czekalismy na 3 miesiace po pierwszej cieczce). Nie wiem co teraz robic... staram się unikac psow jak moge, ale to przeciez nie jest rozwiązanie. Kupiliśmy równiez halter, co pomaga nam utrzymac psa i nagradzamy smakiem brak reakcji na innego psa. Nuta reaguje podobnie na rowerzystów, biegnące dzieci, ptaki itp.
Czasami, bardzo rzadko jak pies podejdzie ona na początku chce się rzucic ale po chwili tylko go wącha i chce się bawic. Ostatnio tak się zdarzylo. Niestety nie chce na to pozwalac, bo nigdy nie wiem jak zareaguje.

Ostatnio dowiedziałam się od weterynarza, że wg niego pies jest lękliwy - w gabinecie chowa się pod szafki, biurka itd. ale to dlatego, że jest młoda a już troche przeszła u weterynarza ( zapalenie pęcherza, podejrzenie alergii pokarmowej, grzybica, ciąża urojona...). Czy to wpłynęło na psa?

Wiem, że szkolenie byłoby najlepszym wyjściem ale zanim nazbieramy na to fundusze (ostatnio z nimi ciężko...) chcemy sami popracowac z psem...Prosze o pomoc.

Posted

Trudno radzić coś przez internet nie widząc psa i przewodnika, pewnie bez dobrego szkoleniowca się nie obędzie. Ja tylko zwrócę uwagę na jedną rzecz:

Od zawsze ma nawyk kładzenia się na ziemi jak widzi innego psa.
Zrobiła się agresywna do wszystkich psów, czeka na nie i kiedy są blisko szczeka i chce się na nie rzucic.
Często popełniany błąd, u twojej suki utrwalony od szczeniaka. Szkoda, że w Wesołej Łapce nikt nie zwrócił na to uwagi... :roll: To na ulicach nagminne - pies namierza innego psa (z róznym nastawieniem i w różnym celu) lub jakiś obiekt,zatrzymuje się, gapi, a przewodnik stoi i cierpliwie czeka jak sytuacja się rozwinie. Potem zwykle następuje "nagroda" w postaci powąchania, zabawy, konfrontacji, rozładowania napięcia. Pies uczy się kontrolować sytuację, decydować o przebiegu wydarzeń. Właściciel staje się tłem dla całego wydarzenia...
Nie pozwalać w żadnym wypadku na namierzanie psa przez sukę, pierwsze spojrzenie z oznakami pobudzenia (a najlepiej i do tego nie dopuścić) przerywamy, maszerujemy dalej, odwracamy uwagę, skupiamy suczkę na sobie, zajmujemy pracą, komendami, nagradzamy. Nie ma wgapiania się, czekania! A tym bardziej kontaktu "z obiektem" wywołującym pobudzenie.

Posted

Tak, najlepiej będzie jeśli pies skojarzy się "Oo, będzie zajęcie z panią/panem, będą nagrody, praca i coś ciekawszego niż pies". Nie "odciągać"! Siłowanie się z psem na napiętej smyczy to nie to ;) Sztuka skorygowania psa (smyczą, głosem, ciałem), przerwania zachowania, przekierowania uwagi to trudne do wytłumaczenia, łatwiej pokazać, zależy to od psa, a "technikę" trudno opisać, nie podejmę się tego... :)