Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W naszym schronisku przebywa Alex, munsterlander urodzony 11 lipca 2009 roku. Kupiony w hodowli przez myśliwego. Niestety pies podobno boi się wystrzałów i tenże sprzedał go innym ludziom. Ci oddali go pod "opiekę" do sąsiadującego z nami tartaku. Alex biegał kilkaktrotnie pod bramą schroniska bez opieki, wezwałam SM, "opiekunowie" dostali mandat, wiedzieli że pies jest w schronisku, ale nikt go przez okres trzech tygodni kwarantanny nie odebrał.

Alex jest psem bardzo proludzkim, uwielbia pieszczoty, zgadza się z suczkami, z psami bywa różnie.

Jest zaszczepiony, gotowy do adopcji.

Alex posiada tatuaż.

Kontakt w moim podpisie.

Jak widzicie Alex wspaniale nadaje się dla ludzi, którzy uwielbiają jazdę na rowerze. Sprawdzil to chłopak naszej AnnArt, która nam pieknie Alexa obfociła.

• Replies 105
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Hop Hop Aleksiu :)
Alex szybko się uczy (szczególnie chętnie jeżeli przewiduje nagrodę :D), cudowny pies, który trafił na nieodpowiedzialnych właścicieli.
Zawiozę go gdziekolwiek, gdzie znajdzie się ktoś kto zapewni mu dobry dom i dużo ruchu :)

Posted

Hej ! I ja u Alexa się zjawiam. Coś czuję, że dom dla niego będzie w mig !!!! A jeszcze ja go Ania dowiezie na miejsce...
Alex szaleje ostatnio z Szyszką / Sasanką - biegają dwa wariatuńcia aż się kurzy za nimi :evil_lol::evil_lol:. Dobrze się dogadują !

Posted

Śliczny pies, mam nadzieję, że szybko znajdzie prawdziwy, kochający dom.
Czy hodowca wie, że pies od niego jest w schronisku? Może mógłby pomóc w znalezieniu domu u miłośników rasy.

Posted

terra napisał(a):
Śliczny pies, mam nadzieję, że szybko znajdzie prawdziwy, kochający dom.
Czy hodowca wie, że pies od niego jest w schronisku? Może mógłby pomóc w znalezieniu domu u miłośników rasy.

oby nie trafil do hodowli i stal sie tylko instrumentem do zapladniana.
Moze przed adopcja nalezaloby kawalera wykastrowac?

Posted

xxxx52 napisał(a):
oby nie trafil do hodowli i stal sie tylko instrumentem do zapladniana.
Moze przed adopcja nalezaloby kawalera wykastrowac?

Niestety w przypadku psów trwale oznakowanych nie jest to u nas takie proste. Właściciel choć się nie zgłosił, według naszego prawa może się przez dwa lata sądownie upomnieć o swojego psa. Nasze zwierzchnictwo jest bardzo uczulone w tych kwestiach i na kastrację nie zezwoli.

Posted

:roll:...piesio powinien wrócić do hodowcy.Nie bardzo rozumiem zachowania myśliwego...wydał psa bo piesek bał się wystrzałów...a gdzie tresura w tym kierunku?....to jakis myśliwy od siedmiu boleści:diabloti:.Ponadto,skoro z pieska zrezygnował to właścicielem automatycznie staje się hodowca/do tego zobowiązywała go umowa kupna/... i tam piesio powinin wrócić:roll:.

Posted

[quote name='werbena520']:roll:...piesio powinien wrócić do hodowcy.Nie bardzo rozumiem zachowania myśliwego...wydał psa bo piesek bał się wystrzałów...a gdzie tresura w tym kierunku?....to jakis myśliwy od siedmiu boleści:diabloti:.Ponadto,skoro z pieska zrezygnował to właścicielem automatycznie staje się hodowca/do tego zobowiązywała go umowa kupna/... i tam piesio powinin wrócić:roll:.

I hodowca może piesia jeszcze raz sprzedać, tak? Bez jaj.
Właścicielem psa w tym momencie jest schronisko.
Już miałam jazdy z takimi hodowcami, którzy psa owszem by przyjęli od klienta, ale kaski oddać nie chcieli. Schronisko nie jest od nabijania kabzy takim hodowcom.

Posted

shanti napisał(a):
I hodowca może piesia jeszcze raz sprzedać, tak? Bez jaj.
Już miałam takie jazdy z hodowcami.

...tak może...bo jego pies...ma takie prawo hodowlane.Z reguły jednak hodowca poszukuje we własnym zakresie dla niego nowego domu adopcyjnego...takiego w którym "dziecko" z jego hodowli będzie miało przy nowym opiekunie bezpieczne życie...Odbywa się to bezpłatnie...:evil_lol: ja o jakiejkolwiek ponownej sprzedaży psów już raz sprzedanych nie słyszałam..

Posted

to może niech ktoś na siebie psa wyadoptuje i wtedy go ciachnąc? nowy właściciel może robić co zechce ze swoim psem - jak chce to od razu iśc do weta na odjajczenie. Mój sąsiad miał psa tej rasy, piękny pies... a facet to myśliwy - wielokrotnie straszyłam po Policją, bo strasznie lał tego psa, nieraz kopnał go tak, że pies nie wiedział co się stało :-(

Posted

shanti napisał(a):
Niestety w przypadku psów trwale oznakowanych nie jest to u nas takie proste. Właściciel choć się nie zgłosił, według naszego prawa może się przez dwa lata sądownie upomnieć o swojego psa. Nasze zwierzchnictwo jest bardzo uczulone w tych kwestiach i na kastrację nie zezwoli.

To w takim razie można mu szukać nowego domu? Skoro właściciel może chcieć go odzyskać?

Posted

[quote name='werbena520']...tak może...bo jego pies...ma takie prawo hodowlane.Z reguły jednak hodowca poszukuje we własnym zakresie dla niego nowego domu adopcyjnego...takiego w którym "dziecko" z jego hodowli będzie miało przy nowym opiekunie bezpieczne życie...Odbywa się to bezpłatnie...:evil_lol: ja o jakiejkolwiek ponownej sprzedaży psów już raz sprzedanych nie słyszałam..

A ja miałam takie przypadki. I to nie raz. Nie oddałam jeszcze żadnego psa hodowcy i nie zamierzam. Może ewentualnie pomóc w szukaniu domu, co zdarzyło mi się tylko raz w przypadku pointera. W innym przypadku jak hodowcy usłyszeli, że nie ma mowy o ponownej sprzedaży psa, kompletnie tracili nim zainteresowanie.

to może niech ktoś na siebie psa wyadoptuje i wtedy go ciachnąc? nowy właściciel może robić co zechce ze swoim psem - jak chce to od razu iśc do weta na odjajczenie.

;)

Posted

Sheltii napisał(a):
To w takim razie można mu szukać nowego domu? Skoro właściciel może chcieć go odzyskać?

Kochana, to dotyczy każdego psa. Nawet kundelka znalezionego przez Ciebie i przygarniętego z ulicy. Takie jest prawo.

A poza tym zasiegnęłam informacji w PZK i mamy prawo jako schronisko psa adoptować.

Posted

werbena520 napisał(a):
:roll:...piesio powinien wrócić do hodowcy.Nie bardzo rozumiem zachowania myśliwego...wydał psa bo piesek bał się wystrzałów...a gdzie tresura w tym kierunku?....to jakis myśliwy od siedmiu boleści:diabloti:.Ponadto,skoro z pieska zrezygnował to właścicielem automatycznie staje się hodowca/do tego zobowiązywała go umowa kupna/... i tam piesio powinin wrócić:roll:.

Chyba zartujesz!
wpierw hodowca sprzedal psa skasowal pieniadze ,pozniej "opiekun sprzedal psa-skasowal pieniadze ,pozniej psa wypuszczano i niechciano-teraz jest w schronisku i co dac go spowrotem do hodowcy.to by ci bylo.Z regoly te psy trzymaja hodowcy w kojcach i budach.Bron cie Bosze
Pies to rzecz?
Jezeli schronisko jest teraz prawnym opiekunem ,to moze psa wykastrowac i adoptowac ,w tylko bardzo dobre rece.te psy potrzebuja duzo ruchu i maja rozwiniety instynkt lowiecki ,dlatego moze nalezaloby pojsc z psiakiem do psiej szkoly?