Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Za dwa lata planuję kupno psa. Wymarzonego psa. Od początku plany były takie, że po ukończeniu roku psa kastruję i będę z nim pracować. Miałam zamiar przejść większość szkoleń i trenować psa w agility, frisbee i weight pullingu. Może nie na zawodach, ale trenować, by pies był w formie. Wystawianie w ogóle mnie nie kręciło. Jednak ostatnio zaczęło.. Myślę o tym, by wystawiać psa i zdobyć reproduktora.
Boję się jednak tego, że jeśli mi się to uda, to po czasie będę musiała z czegoś zrezygnować. Trochę się naczytałam o psach pracujących i wystawianych, które po jakimś czasie przestają słuchać podczas pracy i interesują ich tylko suczki w rui. Boję się tego, ponieważ albo będę musiała psa wykastrować i zrezygnować z wystaw, albo ze sportów.

Jak myślicie? Spotkaliście się z czymś takim osobiście? Czy z reproduktorami jest aż taki wielki problem, czy to tylko pojedyncze przypadki?

Pozdrawiam,
Paula.

Posted

Nikt nie zapewni że pies będzie opanowany przy cieczkach czy nie. Nawet jak sa to nieliczne przypadki to skąd pewnośc że to wlasnie nie będzie ten pies ktorego kupisz.
Jeżeli pies ma być tylko trenowany a nie na zawody nie ma problemu .

Posted

Temperament to chyba najbardziej jednak cecha osobnicza. Miałam w domu dwa własne samce plus dwa tymczasy i z żadnym nie było jakichś strasznych problemów tego typu - mimo że wszystkie "jajeczne".
No i wystawy i zrobienie uprawnień repa, a to czy pies będzie używany do krycia w praktyce (czy będziesz miała chętnych) to też inna sprawa. Z kryjącym psem zwykle jest trudniej - z drugiej strony jak pies nie jest naprawdę wybitny, to i chętni nie pchają się drzwiami i oknami.