Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Postanowiłam zarejestrować się aby móc odp. na te komentarze. Proszę sobie wpisać w google Michał Majcher Nowy Sącz, jest specjalistą, szkoli nawet psy policyjne. A Norka została oddana z tego względu, że właścicielka mieszkania dała nam miesiąc czasu na nauczenie psa "nie wycia", więc mając przed sobą wybór oddać psa już a za miesiąc wybrałam mniejsze zło, mniejsze zło dla psa. Norce potrzebna byłaby fachowa tresura przez kilka godzin dziennie nie wiadomo przez jaki okres, jedno wiem po rozmowie z Michałem-ten miesiąc by nic nie zmienił(jedynie na gorsze, jeśli chodzi o przywiązanie) w tym sensie,że to za krótki czas na to by się nauczyła. Niestety mało kto może parę godzin dziennie poświecić tresurze, jeszcze mając dziecko, już nie wspominając o kosztach, które sięgają kilku tysięcy. Proszę nie oceniać nikogo nie znając dokładnie sytuacji. Norka jak zostało powiedziane nauczona funkcjonowania z innymi psami nie potrafi poradzić sobie z problemem kiedy zostaje sama, ma problem natury psychologicznej, nie może w tym czasie zapanować nawet nad, że co krok robi kupę tak ciężkim obciążeniem jest dla niej zostanie bez nikogo i jedynie ciężka praca, wymagająca sporo czasu może przynieść efekt, co również jest bardzo wątpliwe. I nie została sama nagle na kilka godzin, to były próby kilku, kilkunastominutowe w czasie których zostawała nagrywana na kamerę. Dlatego jeśli miałabym ją oddać za miesiąc, a prawdopodobnie musiało by się tak stac, to czynie lepiej dla niej było zrobić to po dwóch dniach? Wolałam jednak posłuchać kogoś kto się tym zajmuje i taka decyzję wcale nie łatwą podjać. pozdrawiam

• Replies 998
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Ja to rozumiem, moja Świnka tez wróciła z adopcji bo nie umiała funcjonować bez innego psa, wykopała norę w ogrodzie i przez 4 dni z niej nie wychodziła, przestraszona, zero kontaktu z nią było. Ludzie ją oddali ze łzami w oczach, ale tak było lepiej. Trafiła do nas- do domu z pieskiem mniej więcej w jej wieku i od pierwszego dnia było ok:).

Posted

No tak, to zmienia postać rzeczy.
Nasze reakcje biorą się stąd, że już bywały zwroty z adopcji z błahych powodów, nawet dlatego, że pies do wystroju mieszkania nie pasował.

Z Norką będzie problem, trzeba jej szukać domu z psami i uprzedzić, że jest jaka jest.

Posted

Rozumiem, że mogło to tak zostać odebrane ale proszę mi wierzyć- nie jesteśmy takimi ludźmi. A Noreczka jest kochana dlatego tym bardziej była to dla mnie ciężka decyzja, jest takim psiaczkiem, że wystarczyły te 2 doby aby się z nią bardzo związać. I też swoje "przebuczałam" tym bardziej takie opinie mnie dotykają. Gdybym tylko miała swój dom...mogłaby sobie wyć.

Posted

W takiej sytuacji rzeczywiście lepiej dla wszystkich, że Norka dłużej nie została, wierzę, że nie była to łatwa decyzja. :)

Co się dzieje z Atką, nadal ma problem z kompem? A jak w domu, poradziła już sobie?

Posted

U AtaK wszystko ok. o nadal nie ma komputera . Byłam u niej wczoraj . Negra znalazła DS . A oto przybysz z kosmosu czyli Ramzes :

Ramzes jest bardzo nieśmiały trudno mu zrobić jakieś zdjęcia .

Posted

[quote name='wawer']Wielkie dzięki, Szami, że nas uspokoiłaś! Pozdrów atkę i jej gromadkę. Prawda, że Ramzesik jest piękny?
Tym razem muszę się zgodzić :) Jest słodki.
mały paskudek :evil_lol:

Posted

On wcale nie jest paskudny, tylko ma mało futerka. Od razu mówiłam, że niefotogeniczny. Ten puszek, który ma na sobie jest taki... puchowy. Tylko łepek łysy. Za to postura i wygląd - ogólnie bardzo szlachetny. Nieśmiały jest, to prawda. Ciągle się wtulał jak go widziałam. A może mu tylko zimno?

Posted

wawer napisał(a):
On wcale nie jest paskudny, tylko ma mało futerka. Od razu mówiłam, że niefotogeniczny. Ten puszek, który ma na sobie jest taki... puchowy. Tylko łepek łysy. Za to postura i wygląd - ogólnie bardzo szlachetny. Nieśmiały jest, to prawda. Ciągle się wtulał jak go widziałam. A może mu tylko zimno?

Ale ja się tylko tak przekomarzam :)
Grzywacze są łyse i ludzie za nie ciężkie pieniądze płacą, więc kanony psiej urody to dość szerokie przestrzenie.
Śmieszne są te uszka takie różowiutkie :) I chyba chłopczyk porasta, puszek czy nie, ale coś widać.