Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Po dzisiejszym spacerze w lesie przyszedł mi do głowy taki trochę dziwny pomysł. Chciałabym nauczyć psa szukać grzybów. Czy to w ogóle jest możliwe? Wiem, że są psy które szukają narkotyków lub żywności na lotniskach, więc dlaczego nie mogłyby szukać grzybów. Tylko jak rozpocząć naukę? Może z klikerem? Gdy pies popatrzy na grzyba - klik, gdy go powącha - klik, następny etap to ukrycie grzyba itp. Oczywiście do ćwiczeń muszę mieć grzyba, ale to najmniejszy problem. Jak myślicie, da się zrealizować ten pomysł? Czy każda rasa ma równie dobry węch? Ktoś coś takiego próbować? jakieś rady czy wskazówki?

Posted

Może poszukaj gdzieś informacji o tym, jak uczy się psy szukać trufli? Oglądałam kiedyś o tym program, ale nie pamiętam nic prawie :)

Posted

Jeśli pies lubi węszyć i ma dobry węch to czemu nie? Jedną z metod jest ukrycie pachnącego "właściwie" przedmiotu w zabawce, lub nawonienie ulubionej zabawki psa. Jeżeli pracujesz klikerem- to mozesz klikerem go uczyć. Zapach ma wzbudzać pozytywne emocje i kojarzyć się z nagrodą (smaczek, zabawa itp).

Posted

Też nad tym myślałam, szukałam jakiś czas w necie porad jak to zacząc, też myślałam podobnie z tym klikerem:) I żeby po znalezieniu schowanego supernagroda i ogólny zaciesz mu zrobić. Jednak bardzo, bardzo mało informacji znalazłam, tzn głównie że to niebezpieczne dla psa bo może się zatruć jak zje, chociaż tego się nie boje- z racji bycia prosiakiem który ma napady "głuchoty" wychodzimy tylko z linką lub smyczą.

Posted

Gdyby udało Ci się znaleźć jakieś ciekawe rady to daj znać,ponieważ też chciałbym nauczyć psa szukania różnych przedmiotów,nie tylko grzybów:)

Posted

Mam taką książkę " 101 psich sztuczek" i tam jest opisane jak m.in. nauczyć psa szukać torebki herbaty, przedmiotu z zapachem wlasiciela i podązania za tropem człowieka. Jeśli ktoś byłby zainteresowany to moge ewentualnie zrobić skana i przesłać na maila, myśle że mogłoby się przydać ;).

Posted

Hm, w "Przyjacielu Psie", albo "Moim Psie" był artykuł opisujący pracę psów szukających trufle. Może uda mi się znaleźć, spróbuję przepisać.
Swoją drogą, oglądałam ostatnio wydanie "Wiadomości" i opowiadali, że tego roku jest tak dużo grzybów, że nawet amator może je znaleźć, o co Wam chodzi? :D :D :D

Posted

Hej :)

Byłam kiedyś z moją labradorką na szkoleniu z pracy węchowej i tam uczyli jak rozpoznawać m.in. zapach właściciela. Kilka osób kładło rzeczy które miały ich zapach (jeden pan przyniósł skarpetki :diabloti:) w rządku na ziemi, następnie dawało się psu dłoń do powąchania i kazało szukać. Jak wziął do pyska odpowiednią rzecz, dawało się nagródkę / klik / pochwałę (zależy, kto jak chciał psa nagradzać).

Po kilku zajęciach szło się w teren i układało trop z nagród, a na końcu ulubiona zabawka. psy uczyły się węszyć z nosem przy ziemi.
Najważniejsze, żeby nauczyć psa, co to jest grzyb moim skromnym zdaniem.
Ja to zrobiłam tak : kładłam kilka rzeczy (załóżmy misia, piłkę, gryzak, kawał szmatki zawiązany w węzeł i grzyba). Na komendę szukaj grzyba, sunia zaczynała węszyć i jeżeli wzięła do pyska grzyba, dostawała nagrodę i mizianki ;) Teraz jest na etapie, że jak wyczuje grzyba w lesie, siada obok niego,a ja wiem, gdzie szukać :)

Pomysł, żeby nauczyć sunię szukania grzybów narodził mi się w głowie, gdy zaczął mi się pogarszać wzrok i ciężko mi było odróżnić grzyby od reszty lasu :roll:

Ale zapewniam, że jest to wykonalne ;)

Posted

Nat-Mare- u mnie to próba przekierowania trochę, mój Kazik wynajduje nieżywe, śmierdzące krety. A grzybki dla mnie są o wiele przyjemniejsze i smaczniejsze (placek drożdżowy, sosik, zupka... mniam:) )
Frances_B - będzie to wykorzystane, dzięki Ci wielkie są składane:)

• 1 year later...
Posted

Też wpadłam kiedyś na ten pomysł. Po prostu zabrałam psa do lasu na smyczy, chodziliśmy sobie i jak wypatrzyłam grzyba dałam psu komendę szukaj grzybki, prechodziliśmy obok grzyba i jak sunia do niego zbliżyła nochal to ją chwaliłam ooo super! znalazłaś grzybka i smakołyki dostała. I tak jakiś czas, po pewnym czasie psina zrozumiała czego ma szukać. Potem jak znalazła już sama kazłam jej w tym miejscu siadać. Póżniej wyglądało to tak, że pies dostał komendę szukaj grzybki, łaził z nosem przy ziemi i jak znalazł to siadał. Oczywiście nie zawsze znalazł własciwego grzyba, ale nagroda tak czy tak musi być. Myślę, że można też nakierować psa by szukał tylko tych jadalnych (pewnie jakoś różnią się zapachem). Pieskowi zrobiłam tez osobną lekcję, że grzybków nie wolno brac do pyska, wykorzystałam do tego komendę nie rusz!. Teraz mamy niezły ubaw gdy ktoś spaceruje po lesie a ja mówię do psa szukaj grzybki i pies coś znajdzie dostaje pochwałę ooo znalazłaś to dopiero ludziska patrzą!

Posted

Chodze z moim psiakiem do lasu na grzyby - ale to ja szukam grzybow, a ten sobie po prostu lata po lesie i niucha wszedzie:> Nic nie znalazl:P Jak ktos ma jakies sprawdzone metody, to prosze o info - albo o linka do jakiejs strony z poradami na ten temat.