Jump to content
Dogomania

Nadzieja Dobermana-aktualne info www.nadzieja-dobermana.pl - POMOZ DOBECZKOM!

Recommended Posts

Posted

W sumie Żyrardów jest bliżej ciebie, Justa, niz Oleny, a szczeniaka to możesz sama przygotować dla siebie ;)
Wiesz co: adopcja psa to ogromna odpowiedzialność. Jeśli twój mąż nie chce dobermana to lepiej najpierw z nim porozmawiać i upewnić się, że pies po 2-3 tygodniach nie wyląduje z powrotem lub gdzie indziej (o to cie nawet nie posądzam). Branie psa, bo jest ładny to najgorsza wada jaką robią ludzie w polsce. Niestety...:roll: Każdy pies ma swój określony charakter i cechy, którymi ce****e się dana rasa. Więc nie można nie móc się zdecydować pomiędzy terrierem a dobermanem, bo to dwa różne psy.
Porozmawiaj z mężem, uzgodnijcie czego chcecie od psa, jaki powinien być, w jakim wieku i jakie warunki mu zapewnicie (terrierkowi będzie potrzebne mniejsze legowisko ;) )
Wtedy do nas napisz, a my pomożemy znaleźć ci psa, jakiego zapragniecie-jeśli taki będzie.

• Replies 7.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

No właśnie AisaK, o to mi chodzi, że adopcja psa to duża odpowiedzialność, dlatego nie chcę się jej podejmować pod wpływem chwili. Zdaję sobie sprawę, że wychowanie dobermana to coś innego niż wychowanie małego kundelka, czy innego mniejszego pieska. Dlatego postanowiłam Was prosić o pomoc, bo nie mam nikogo, kto móglby mi lepiej opowiedzieć o ewentualnych problemach, na które mogę napotkać, gdy już zdecyduję się na dobka... Rzeczywiście mogę wyglądać na osobę niezdecydowaną, ale wynika to z tego, że po prostu jest mało ras psów, które mi się nie podobają, ale fakt jest faktem, że dobermany, to rasa, na widok której mięknie mi serce chyba najbardziej. Gdyby chodziło tylko o wygląd, to nie byłoby takiego problemu, ale właśnie ważny jest też charakter psa.
A legowisko to chyba najmniejszy problem, z jakim trzeba się zmierzyć :evil_lol:

Posted

Justa74 napisał(a):
No właśnie AisaK, o to mi chodzi, że adopcja psa to duża odpowiedzialność, dlatego nie chcę się jej podejmować pod wpływem chwili.

Slusznie! Bardzo fajnie byloby jesli moglabys spotkac sie z kims kto ma dobka. Poprzebywac w jego towarzystwie, posluchac co mowi wlasciciel. Oczywiscie meza koniecznie zabrac ze soba :cool3:

Mieszkasz w Warce, tak? Tej 50 km od Warszawy? Jest mozliwosc abyscie do Warszawy podjechali? Wtedy mysle, ze ktos z dobermaniakow sie z Toba spotka.

Beata

Posted

pisze na prosbe Fundacji Mrunio, w schronisku w Dzierzoniowie jest doberman w bardzo zlym stanie, nalezaloby go jak najszybciej stamtad zabrac
wiecej informacji nie mam, ale moge podac numer telefonu do osoby ktora prosila mnie o napisanie tutaj tej informacji

Posted

"Mieszkasz w Warce, tak? Tej 50 km od Warszawy? Jest mozliwosc abyscie do Warszawy podjechali? Wtedy mysle, ze ktos z dobermaniakow sie z Toba spotka."
Dokładnie, nawet w tą sobotę miałam zamiar (jak nic się nie zmieni) podjechać na Paluch... Może ktoś się też wybiera?

Posted

to decyzja ktora wymaga naprawde powaznego przemyslenia.Ja mialam kilka ras psów w zyciu ale zawsze martzyłam o dobermanie.Teraz mam dobermanke i widzę jakie to specyficzne psy.Sposób reagowania o wiele szybszy niz u innych ras,twardy charakter,koniecznośc bycia konsekwentnym...etc.a jednoczesnie oddanie i absolutne zapatrzenie w swoje "stado."Oczywiście generalizuje, ale dla mnie róznica między psami ktore mialam do tej pory jest wyczuwalna.Przemyślcie to na spokojnie,moze okaze sie ze to będzie idealny pies dla Was,a moze wrecz przeciwnie.A Ricz o którym pisala Olena chyba rzeczywiście bylby idealnym dobkiem do domu z dziećmi -to taki łagodny, przemily cielak:cool3:

Posted

Jola_K napisał(a):
pisze na prosbe Fundacji Mrunio, w schronisku w Dzierzoniowie jest doberman w bardzo zlym stanie, nalezaloby go jak najszybciej stamtad zabrac
wiecej informacji nie mam, ale moge podac numer telefonu do osoby ktora prosila mnie o napisanie tutaj tej informacji

w Dzierzoniowie to chyba Dianka zostala...zle z nia??

Posted

Warka? W Kozienicach koło Radomia robią fajne szkolenia, weekednowe ;)
Też radzę spotkanie, a na razie poczytaj o rasie. Ja też się tak przygotowywałam, przeczytałam wszystko, co było. Rozmawiałam z ludźmi, którzy mają dobermany na gg, zamęczałam ich godzinami :p
Zapraszam na gg, mogę odpracować te godziny :evil_lol: 8408616

Szczeniaka z Żyrardowa pomogę adoptować. Jest zaszczepiony, nawet zaczipowany. Żyrardów jest ze 35 km od Wawy, nawet pociągiem to łatwo, jedna przesiadka do Warki. Pewnie chudy, bo dobki w schronach z braku człowieka bardzo kiepsko wyglądają.
Z kotem jest najtrudniej, nie z dziećmi. Moja suka ma różnie, w styczniu odchowała znaleziona kocięta, ale czasem poluje na koty. Jest ponoć kwestia "kot cudzy a kot własny". No, i z mężem, ale też są reformowalni ;)

Posted

Justa74 napisał(a):
"Mieszkasz w Warce, tak? Tej 50 km od Warszawy? Jest mozliwosc abyscie do Warszawy podjechali? Wtedy mysle, ze ktos z dobermaniakow sie z Toba spotka."
Dokładnie, nawet w tą sobotę miałam zamiar (jak nic się nie zmieni) podjechać na Paluch... Może ktoś się też wybiera?

Mojego Riczusia zna juz kilka osób osobiście Daga, dzodzo ale najwięcej mogła by powiedzieć GoniaP bo była u mnie i robiła mu foty i bawiła się z nim a panicznie się boi dobermanów. Ricz jest sprawdzony w dół i poprzek i nawet przy bardzo bolesnych zastrzykach nie wyjawia żadnej agresji. On by był lepszy od szczeniaka bo jest dorosły i wiem ze nie będzie u was dominować a po za tym Ricza jak wam się nie uda z nim nawiązać mocnej przyjaźni to zawsze mogę zabrać z powrotem bez żadnych problem i pretensji bo zależy mi na dobrym domu dla tego psiaka. On jest mila potulna trąba i naprawdę zasługuje na dobry domek. Chce tylko dodać że mógł by się pojawić mały problem w tym że jak się wita to skacze na człowieka i mógł by powalić dzieciaki ale na to trzeba uważać a ja go oduczam od tego. To minus a w plus chcę dodać ze biega pod siatką i szczeka! Broni mi domu! Taka trąba a z ulicy wygląda bardzo groźno! Jest młody, zdrowy, wykastrowany, nie agresywny, koty goni jeżeli uciekają i charakter ma super!

Posted

Vika_Bari napisał(a):
Zdeceduj sie na Ricza który u mnie w domu tymczasowym. Tak spokojny i nie agresywny i młody i wesoły. On tak lubi sie bawic pilką. nic go w życiu tak nie interesuje jak zabawa z pilką. Sprobuje sprawdzic go na dzieciach na ulicy. Ale on tak lagodny że nazywamy go tromba. A tu jest wszystko o nim:
http://www.dogomania.pl/forum/showthread.php?t=47336&page=21
jest jescze szczeniaczek w schronie w Żyrardowie. Mogę wziąsc go do siebie i sprawdzic na wszystko. I przygotowac do adopcii dla ciebie.
zapomnialas dodoac, ze oprocz pileczek to lubi swoj maly kijeczek:evil_lol:

Posted

karusiap napisał(a):
w Dzierzoniowie to chyba Dianka zostala...zle z nia??
na pewno Diana. ona jest w bardzo kiepskim stanie. chudnie mimo tego, ze je. chcialam ja zabrac do hotelu ale niestety nie ma na to kasy. a na jej watku ani jedna osoba nie zaproponowala wplaty. a DT brak w tej chwili.

Posted

zasadzkas napisał(a):
Ja też się tak przygotowywałam, przeczytałam wszystko, co było. Rozmawiałam z ludźmi, którzy mają dobermany na gg, zamęczałam ich godzinami :p
Zapraszam na gg, mogę odpracować te godziny :evil_lol: 8408616
;)

To zupełnie w przeciwieństwie do mnie. Poszłam na żywioł, wogóle nie spodziewając się tego co w tych psiakach drzemie. Ba... dobermany nigdy nawet mi się nie podobały... Chude jakieś i "małe"... Byłam przyzwyczajona do spokoju molosów, ich ciężkiego myślenia... Amba mimo początkowego szoku jej zachowaniem i temperamentem całkowkcie podbiła moje serce. Teraz wiem, że u mnie w domu zawsze będzie dobek. To najwspanialsze psy, wspaniale wspólpracują, są nieprzekupne, kochają właściciela bardziej niż siebie.

Jeżeli zdecydujesz się, że w Twoim domu jednak zamieszka dobek tutaj na pewno znajdziesz super przyjaciela :-) Pomyśl o Riczu i jeszcze o suni Korze , która jest u Dagi.

Posted

daga_27 napisał(a):
zapomnialas dodoac, ze oprocz pileczek to lubi swoj maly kijeczek:evil_lol:

Kieczka nie oddam bo jak Ricz pojedzie do nowego domu to kieczek wróci na miesce podpierać pranie bo teraz to jest nie możliwe! Daga przyjedz z dzieciakami do mnie na weekend i sprawdzimy go ale widzialaś jaki to pies. Kocha wszystko. Tylko obawiam się że trzeba szybczej się zastanawiać bo GoniaP coś mu szykuje!

Posted

Vika_Bari napisał(a):
Kieczka nie oddam bo jak Ricz pojedzie do nowego domu to kieczek wróci na miesce podpierać pranie bo teraz to jest nie możliwe! Daga przyjedz z dzieciakami do mnie na weekend i sprawdzimy go ale widzialaś jaki to pies. Kocha wszystko. Tylko obawiam się że trzeba szybczej się zastanawiać bo GoniaP coś mu szykuje!
w ten weekend nie moge, kochana:shake:

A Riczus, to cudo w psiej skorze. uwielbia sie buzkowac. zrobic mozna mu wszystko. mietolic uszy, ogon, calego, zagladac w plape ile sie chce:evil_lol: nawet sie zastanawialam czy go nie wziac do siebie, ale moje male mieszkanie nie jest odpowiednie dla psa z taka energia. on musi miec miejsce do wariactw na dworze.

Posted

Kurcze, z Dianka trzeba koniecznie coś zrobić! Skoro z nią aż tak źle!

Dzodzo-to wspaniale, widzę, że faktycznie cegiełki ruszyły!!!

bira-bo dobeczki tak już mają, że podbijają serca i już!

Zasadzkas, z może tak czy inaczej wyciągnąc tego szczeniora, żeby do pseudohodowli nie poszedł ;) Poszukamy mu domku...

Posted

Tylko, że ja go mogę wyciągnąć i dowieźć pkp, ale tymczasu dla niego nie mam żadnego. Miałam już w sobotę plan wycieczki z Mirką, tylko Dzodzo pisała, że psiak się nie zmieści.
Ja też jestem za adopcją dobermana dorosłego, sprawdzonego w domu tymczasowym, jak Ricz. Zwłaszcza w sytuacji, kiedy są dzieci i ryzykotrzeba zminimalizować. A jakby Ricz przyjechał, mały mógłby pojechać, trudno, ze kilometry.

Posted

sorki za off

Czy ktos moze mi teraz dodac tekst na zdjeciu? Ja nie mam programu to na kompie do tego a pilnie mi potrzeba aby Kore dac na allego.

Beata

Posted

Byłam dzisiaj w schronie, dobcio dalej jest,smutny taki, nie wychodzi prawie z budy, troche nabrał ciała ale niewiele.
Widac, ze potrzebuje kontaktu z czlowiekiem. Dałam mu robocze imie Bingo.