Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jeżeli to laik ma w pierwszym rzędzie do tego trafić, to chyba choroby staffików, choroby staffordshire bull terrier, zdrowie staffordshire bull terrier.

Ale wydaj mi się, że to nie jest aż tak konieczne. W końcu każdy będzie miał linka do takiej strony na swojej stronie.

Co do strony i klubu, to trzeba założyc osobny temat żeby o tym dyskutować. U nas jak zwykle, fochy, sfary, i hasła w styłu - ja na pewno do tego klubu sie nie zapiszę, jeżeli on/ona w nim jest. A prowadzenie takiej strony jak sbt.info jest po prostu czasochłonne, chyba, że sie kogoś do tego po prostu zatrudni.

• Replies 634
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a wyniki są jak wyniki, dla wielu hodowców, u których znalazły się psy - nosiciele był to punkt zwrotny, pozytywny z perspektywy czasu patrząc, a nie żadna tragedia.

Przecież bardzo często zdarza się w hodowlach wymiana, częściowa wymiana pogłowia, zmiana kierunku hodowli, nie koniecznie z powodu wyniku badań genetycznych. Trzeba na to patrzeć pozytywnie, a nie negatywnie.

Taka lista jest potrzebna, ale obawiam się, że może służyć konkurencji do "wykańczania" innych hodowców.

"O proszę pani, niech pani tam nie kupuje, niech pani wejdzie na tę stronę i zobaczy co się tam dzieje" :lol:

Ja jestem CLEAR :evil_lol: , ale jak coś takiego jak powyżej do mnie dotrze to zrobie aferę, hehehe, bo podobno lubię sobie baterie tak ładować ;)

Posted

Poza tym, lista jest potrzebna hodowcom, mnie na przykład, bo mam słabą pamięć do dat, nazw, szczegółów, a nabywcom, laikom jest potrzebna informacja o chorobie, wtedy sami będą pytać o wyniki badań.
Przypiąć ją do KTTB, zainteresowani ją znajdą, i co z tego, że nie wyskoczy w google na pierwszym miejscu?

Posted

no, to nie pozostaje nic innego , tylko samemu spis psów sobie zrobić , oczywiście spis tych , które publicznie zostały podane - i pewnie będą to tylko CLEAR ... NO I TYLE, a reszta psiaków pozostanie w domyśle ..

tylko że niestety , ale tak to my i za 50 lat do niczego nie dojdziemy....

to chyba Wera zajmuje się stroną KTTB - wiec może faktycznie niech Ona się wypowie - napewno da się zrobić.

Posted

[quote name='porterin']
Przypiąć ją do KTTB, zainteresowani ją znajdą, i co z tego, że nie wyskoczy w google na pierwszym miejscu?
nie ma sprawy - Wy mowicie ja dzialam :) tylko liste prosze stworzyc - wrzuce link na strone glowna !!!a wyszukiwarka, jestesmy odnajdywalni na pierwszych miejscach w google i interii - proponuje sprawdzic wpisujac np klub teriera, klub terrierow, badz imie mojej suki benevolus viressa, albo rapid shot buldożer itd itp
pozdr

Posted

To są badania nieobowiązkowe, tylko dobra wola ludzi może tu działać, żaden przymus, na całym świecie tak to działa

poza tym pozostaje jeszcze zwykłe pytanie, na przykład do reproduktora:

Czy Pana/Pani pies jest przebadany i jaki jest wynik? Mogę zobaczyć certyfikat?

Propagacja wiedzy o L2-HGA jest przede wszystkim potrzebna, nie wkręcanie juz i tak ciemnemu ludowi, że tylu jest nosicieli dookoła.

My czyli kto? Ludzkość, Polacy, staffikowcy, czy Hodowla Port Etrin I Diabelski Uśmiech? Hodowla Port Erin ma zamiar jeszcze pochodzić :lol:

Posted

My czyli Wy - ale o co chodzi..? :) oczywiscie forumowicze ;P

potrzebna tylko deklaracja osoby, ktora zajmie sie gromadzeniem danych i przesylaniem do mnie :)

Posted

porterin napisał(a):
My, czyli kto do niczego nie dojdzie?

Ja się zgłaszam na ochotnika :lol: :lol: :lol:

i o to chodzilo - Ty ochoczo tworzysz, ja ochoczo umieszczam - problem mamy z glowy...
ze tak zapytam - ile jest w Polsce chorych i nosicieli??

Posted

porterin napisał(a):
jak dotąd wszyscy clear, mamy jednego nosiciela, o chorych wieści brak

w takim razie do dziela - bedziesz chodzic dalej :) - czekam na liste clear i 1 nosiciela

Posted

Diabelski Uśmiech też ma zamiar jeszcze trochę , no jak nie pochodzić , to choć popełzać :lol: :lol: :lol: ... bo nie wiem czy tu na mnie za chwilę jakaś bomba nie zleci :lol: ;)

no i dobrze się stało że wszystko zostało uzgodnione .

mamy 2 nosicieli potwierdzonych certyfikatem??????

Posted

Mamy Torpedusa - bez badań, ale ponieważ, suka, którą krył jest Clear, niestety wychodzi na to, że jest nosicielem
I tu od razu pytanie - jak to traktować? Albo zaczniemy żądać certyfikatów, albo wierzymy na słowo, ja wiem którą wersję wolę, jakie jest wasze zdanie?

i mamy suczkę Lackyle Cailin La Breithe

Posted

Papier to papier:razz: tzn certyfikat...z genetyka roznie bywa i ja narazie nie sklanialabym sie do mowienie a ze 100% jest noscielem, mozna jedynie przypuszczac :roll:

Posted

no tak, ale w wypadku niektórych psów nie zobaczymy papieru, bo są genetically clear, a Torpedus wcale nie musi byc badany, za to jego rodzice będą, jeżeli jedno z nich jest carrier, to on jest genetically carrier, chyba tak to sie będzie nazywało :lol:

Posted

Może niech właścicielka torpedusa sie wypowie w tej sprawie po prostu, jeżeli widziała certyfikat suki, to na pewno ma w tym względzie większą wiedze niż my teraz.

Posted

Racja, to moze poprostu dac adnotacje przypuszczalnie carrier, albo narazie poprostu ominac...nie wiadomo kiedy beda wyniki badan. Poza tym jak ktos wczesniej juz wpomnial to nie byc kara ...ale moze lepiej bedzie jak zadecyduje tez Justuss w tej sprawie ;-)

Posted

Wstępnie wygląda to tak, jeżeli kogos pominęłam to proszę o głośny wrzask :lol: , na razie bez podziału na psy/suki i tylko to co jest potwierdzone papierkiem.

Lista jest ułożona ALFABETYCZNIE, bez tytułów psów.
Czy mam dodac psy z polskich hodowli, które w Polsce nie mieszkają?

L2-HGA CLEAR

• Arenga Moluki
  • Bad Manners Berserker
  • Cerberus Skordatura
  • Dark Side Tak Wiele Miłości
  • Day & Night Berserker
  • Desert Rose Berserker
  • Energy Equador Berserker
  • Genesis Port Erin
  • Gomez Port Erin
  • Machina Port Erin
  • Nova Era Pullera