Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Vectra napisał(a):
Ha genialnie !!!
robią w Warszawie , na Powstańców Śląskich w tej klinice całodobowej :multi:

właśnie tam dzwoniłam ;)

Tzn robią tam badania czy tylko pobierają krew i przesyłają ze stosownym formularzem?

• Replies 634
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak też zrobię, bo wątek przejrzałam kilka pierwszych stron i kilka ostatnich...
Badania tak czy inaczej zrobię, ale zastanawiam się- mając dwa staffiki- matkę i syna, przy czym ojciec Adiego jest "clear"- robić badania obydwu? Czy tylko młodemu? Bo nie wiem czy to na każde szczenię się przenosi (w sensie nosicielstwa)?

Posted

Nie był badany? Muszę to sprawdzić, może mam złe informacje. Jak jednak pamiętam Pan Adam zapewniał mnie, że w jego hodowli nigdy nie było tej choroby.

Posted

arielka186 napisał(a):
Nie był badany? Muszę to sprawdzić, może mam złe informacje. Jak jednak pamiętam Pan Adam zapewniał mnie, że w jego hodowli nigdy nie było tej choroby.

poproś o certyfikat :) a nie o zapewnienie , że nie było tej choroby w hodowli ... nie trzeba być od razu chorym .. można być nosicielem .... a kojarzenie dwóch nosicieli , to świadome doprowadzanie do choroby ....

NIE BYŁ BADANY , to wiem na 100% :) też mam suczkę , po tym piesku .. na szczęście jest L2HGA clear .. ale to wiem , po przebadaniu jej , nie po zapewnianiu , że nie było choroby w hodowli ....

ale spoko , nie Ty jedna , zostałaś w ten sposób zapewniona , znaczy nazywając po imieniu OKŁAMANA

Posted

Przepraszam że zanudzam, ale czy jak zrobię badanie Ariel i Adiemu (zakładając że są clear), i będą w przyszłości kojarzeni z suką/psem "clear" czy ich potomstwo też będzie musiało być badane? Chyba nie? I takie zdrowe staffiki wyeliminują chorobę- chyba o to w tym chodzi...

Miałam już zrobić badania przed pierwszym kryciem Ariel, ale trzeba było wysłać formularz z krwią do Anglii- z powodów finansowych zrezygnowałam, a nie było jeszcze tak głośno na ten temat... :(
Zdaję sobie sprawę że pewnie piszę głupoty, że żle zrobiłam- no cóż, chcę to nadrobić i przebadać teraz psiaki.

Posted

arielka186 napisał(a):
Przepraszam że zanudzam, ale czy jak zrobię badanie Ariel i Adiemu (zakładając że są clear), i będą w przyszłości kojarzeni z suką/psem "clear" czy ich potomstwo też będzie musiało być badane? Chyba nie? I takie zdrowe staffiki wyeliminują chorobę- chyba o to w tym chodzi...

tak , dokładnie tak.Kojarzenie osobników clear , wyeliminuje chorobę

to badanie można zrobić w Polsce , koszt obecnie to 330zł z certyfikatem. W Laboklinie.

Posted

Vectra napisał(a):
tak , dokładnie tak.Kojarzenie osobników clear , wyeliminuje chorobę

to badanie można zrobić w Polsce , koszt obecnie to 330zł z certyfikatem. W Laboklinie.

Dziękuję- chociaż temat właśnie czytam cały i chociaż z początku byłam sceptyczna troszkę- teraz wiem że ma to sens. I przepraszam za zamieszanie- teraz już się odezwę jak A&A będą po testach ;)