Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

DEMI MOORE Alikana (Demi) HC clear, L2-HGA carrier

ponieważ Demi tatuś ARMAGEDON Dobromina (Armi) jest L2- HGA clear to

L2- HGA carrier musi byćjej mama- MOONLIGHT BLUE Buldożer (Pepsi)

Pepsi jest córką RORTY RAY Buldożer i DURANGO Daffodil Yellow

• Replies 634
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

daro 25 napisał(a):
Czyli jesli oboje rodzicow sa przebadani z pozytywnym wynikiem to nie musze psu robic badan?:multi::multi::multi:

jezeli oboje rodzice L2HGA-clear to pies jest genetycznie czysty, podobnie z katarakta

Posted

[quote name='ALIKANA']DEMI MOORE Alikana (Demi) HC clear, L2-HGA carrier

ponieważ Demi tatuś ARMAGEDON Dobromina (Armi) jest L2- HGA clear to

L2- HGA carrier musi byćjej mama- MOONLIGHT BLUE Buldożer (Pepsi)

Pepsi jest córką RORTY RAY Buldożer i DURANGO Daffodil Yellow

Jeżeli "musi",- to Pepsi przebadaj i będziesz w tedy pewna.
Gdyż od gdybania nigdy nie będziesz miała pewności.

Family Buldożer

Posted

agnethka napisał(a):
czy właściciele nie powinni dostać kserokopii certyfikatów rodziców? no bo w końcu chyba powinno być to jakoś udokumentowane? :roll:

powinni, ja mam, ale jezeli rodzice (matka) byli badani po narodzinach, wiec trzeba sie wtedy upomniec

Posted

agnethka napisał(a):
a jak później kryje się dwa "genetycznie wolne" psiaki - to powinno się przekazywać kserokopie certyfikatów dziadków dla przyszłych szczeniąt? prawda?

tak najprosciej :)

Posted

Frania tez przebadam , ma się rozumieć .. tylko chcę chwilę odczekać , aby i Manie za jednym zamachem ..
Tylko ile szczeniak musi mieć , by można było badać ?

Posted

Jeżeli szczeniak jest "identyfikowalny" (ma tatuaż lub chip), to można go już badać. Polecam pobieranie wymazu śliny, bo niektórzy weterynarze nie mają probówek z EDTA.
Wyślij maila do AHT, to w ciągu tygodnia przyślą ci zestaw do pobierania wymazu.

Wiecie, że w Czechach tylko określeni weterynarze mają prawo do pobierania próbek i ich wysłania do Anglii?

Posted

Alojzyna napisał(a):

Wiecie, że w Czechach tylko określeni weterynarze mają prawo do pobierania próbek i ich wysłania do Anglii?

ciekawe dlaczego???? :cool1:

Posted

AMFI napisał(a):
ciekawe dlaczego???? :cool1:

Wiadomo ;)

Pies przed pobraniem próbki jest najpierw identyfikowany za pomocą czytnika chipów.

Ciekawa jestem w jaki sposób u nas weterynarze identyfikują psy, bo chyba nie z wyglądu a tym bardziej z tatuaży :razz:

U mnie tylko Dżuma jst rozpoznawana :evil_lol:

Posted

hun napisal:

Jeżeli "musi",- to Pepsi przebadaj i będziesz w tedy pewna.
Gdyż od gdybania nigdy nie będziesz miała pewnośc

Pozwole sobie odpowiedziec na powyzsza wypowiedz.

Z tego co wiem Pepsi nie bedzie uzywana do hodowli wiec nie ma sensu zeby jej badac.

Zostala przebadana jej corka. W jej rodowodzie jest pies ,,carrier'' INDIANSTAFF YOU ARE MY MAN .

Kto zna sie na genetyce to reszty tlumaczyc nie trzeba.

Demi ojciec-moj pies ,zostal przebadany i nie jest nosicielem.

Jakiekolwiek aluzje pod tym katem ze aby miec pewnosc co do nosicielstwa Demi nalezy przebadac matke, sugeruja ze moj pies moze byc nosicielem.

Nie zycze sobie tego.

Jezeli ktos ma z tym problem to na jego koszt i pod jego nadzorem przez weterynarza wskazanego przez niego jestem sklonna przebadac psa ponownie.

Posted

Alojzyna napisał(a):
Jeżeli szczeniak jest "identyfikowalny" (ma tatuaż lub chip), to można go już badać. Polecam pobieranie wymazu śliny, bo niektórzy weterynarze nie mają probówek z EDTA.
Wyślij maila do AHT, to w ciągu tygodnia przyślą ci zestaw do pobierania wymazu.

dziękuje Alu :buzi:
jutro będę u wuja weta ;) to mu powiem by załatwił taki zestaw :p

Alojzyna napisał(a):

U mnie tylko Dżuma jst rozpoznawana :evil_lol:

Franka też nikt nie pomyli :multi: :evil_lol:
Bo już Mańka to taka pospolita :diabloti:

a możecie mi powiedzieć ile to kosztuje :razz: bo jakaś tam cena była podawana , ale to przez zmianą kursu walut.

Wg mnie jeśli ktoś próbuje oszukać na tych próbkach , to sam siebie oszukuje :shake: Przecież czym więcej psów będzie miało takie badanie , to prędzej czy później wyjdzie , że ktoś oszukiwał :eviltong:

Posted

Miło nam poinformować , że nasze psy zostały przebadane , a oto wyniki :

ASPEN STAFF- STAR (po Torpedus Sandarri Staff-Ka , Black Queen Bu-Am-Sti) - CLEAR of L-2-HGA , HC- CLEAR

BELLA BLUE - BELL HARPAGON (po Nuka Buldożer , Mozart Buldożer) CLEAR of L-2-HGA , HC - CLEAR
:multi::multi::multi::multi::multi:

Geneticality clear są więc ich dzieci :

ACTION MAN DIBO HARPAGON
ANCYMON HARPAGON
ABYGAIL HARPAGON
AMETHYST FATALE HARPAGON
ANDREA HARPAGON

OGROMNIE SIĘ CIESZYMY ;)

www.harpagon.com.pl
:multi::multi::multi:

Posted

acroba- bez urazy
Myślę że ALIKANA nie potrzebuje adwokatów w Twojej osobie /jest dorosła/
Przemilczę Twoją wypowiedz,gdyż nie należę do grupy pieniaczy.
Powiem tylko-"Żyjesz daj życ innym"

I jeszcze,-Właściciel psa jest jego dysponentem,i nikt nie ma prawa dyktowac co ,i gdzie ma robic.

Family Buldożer

Posted

[quote name='Harpagon']Miło nam poinformować , że nasze psy zostały przebadane , a oto wyniki :

ASPEN STAFF- STAR (po Torpedus Sandarri Staff-Ka , Black Queen Bu-Am-Sti) - CLEAR of L-2-HGA , HC- CLEAR

BELLA BLUE - BELL HARPAGON (po Nuka Buldożer , Mozart Buldożer) CLEAR of L-2-HGA , HC - CLEAR
:multi::multi::multi::multi::multi:

Geneticality clear są więc ich dzieci :

ACTION MAN DIBO HARPAGON
ANCYMON HARPAGON
ABYGAIL HARPAGON
AMETHYST FATALE HARPAGON
ANDREA HARPAGON

OGROMNIE SIĘ CIESZYMY ;)

www.harpagon.com.pl
:multi::multi::multi:

Harpagon SUPER ,-cieszymy się z Tobą.

Family Buldożer

Posted

Harpagon
Serdecznie Gratuluję Ci takiego wyniku
:laola:

hun napisal:

Myślę że ALIKANA nie potrzebuje adwokatów w Twojej osobie /jest dorosła/

:-o

Ja tez , a to jest publiczne forum.
Piszac cokolwiek trzeba zawsze sie liczyc z odpowiedzia. :roll:

Tym bardziej ze moja wypowiedz dotyczyla Demi.
Na jej temat mam chyba prawo sie wypowiadac?

Hodowcy zazwyczaj wiedza jak dziedziczy sie L2hga i im tlumaczyc nic nie musze.

Przemilczę Twoją wypowiedz,gdyż nie należę do grupy pieniaczy.
Powiem tylko-"Żyjesz daj życ innym"

:thumbs:

Posted

Tak jest nie tylko w Czechach ale w większej-większości krajów . Jest też tak , że tylko i wyłącznie psy i suki badane dopuszczane są przez klub do kryć ( w niektórych oczywiście carrierowce wykluczane są z hodowli) , po dostarczeniu odpowiednich wyników badań, jeżeli kryją za granicą to certyfikaty psów są niezbędne i trzeba je okazać w klubie. Dlatego też krycia są tak bardzo wiarygodne i do klubu nie należy każdy ! Wcale nie obrażę się jezeli i u nas tak będzie ;) ja osobiście niekoniecznie muszę płacić skałdki 1 zł i należeć do klubu ze wszystkimi ;):p

[SIZE="5"]
OLU gratuluje wyników badań :) Reszcie ferajny również

• 3 weeks later...
Posted

[quote name='strumyk']Zebralam troche informacji i umiescilam o chorobach genetycznych trapiących staffiki czyli L-2-HGA, katarakta i PHPV na stronie
http://alfatauri.pl/index2.htm
Dagmara, wielkie ukłony dla Ciebie! Zrobiłas kawał dobrej roboty, super to opracowałaś! Skondensowana, rzeczowa, konkretna i bardzo przystępnie podana solidna dawka wiedzy! Dziękuję!

Posted

agastaffbull napisał(a):
Dagmara, wielkie ukłony dla Ciebie! Zrobiłas kawał dobrej roboty, super to opracowałaś! Skondensowana, rzeczowa, konkretna i bardzo przystępnie podana solidna dawka wiedzy! Dziękuję!

Dziekuje bardzo, moze komus pomoze albo cos usystematyzuje :) Zawsze warto :)

• 1 month later...