staff-ka Posted May 15, 2007 Posted May 15, 2007 oferują testy po 40$. - noo kurczaczek (jak to moje dziecko mówi) ..jak to sie ma do tych funtów..psiakość .. :mad: Quote
tomo Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 GRATULACJE DLA CARTMANA :multi: ;) - noo kurczaczek (jak to moje dziecko mówi) ..jak to sie ma do tych funtów..psiakość .. TAK JAK CENA ZA CESARKE U JEDNEGO WETA 400 - U DRUGIEGO 800 - HEHE Z TYM ŻE TU JEST JESZCZE LEPSZA SPRAWA , BO WET OD WETA JEDNĄ ULICĘ MIESZKA :evil_lol: piszę bo mam bardzo dobrą wiadomośc , która pewnie niektórych ucieszy:lol: taką dostałam informacje z hodowli Daffodil Yellow cyt. : " Sancho je testovany pres Anouschke a Prince Naseema- oba jsou negativni." z tłumaczenia wynika , że JEHTRO TULL DY jest genetically clear. :multi: mam nadzieję że dobrze przetłumaczyłam :lol: ;) Quote
strumyk Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 Konkrety o UM i testach (tylko l2hga) http://www.caninegeneticdiseases.net/DNAtests/TESTSnow.htm SAMPLE HANDLING Blood Sample - The ideal sample for DNA extraction is 5 to10cc’s of whole blood, in purpletopped (EDTA) tubes. For very small dogs or puppies, 2 or 3cc’s should be sufficient. Rock the tube gently several times to distribute the anticoagulant – DO NOT spin, extract serum, or anything further. DO NOT send clotted blood or serum! Refrigerate if the sample is held for any time before shipping. Label sample with the following; dog’s call name - owner’s last name (If samples from several dogs are sent together, number samples and forms) a pedigree copy should be included with the sample. Please do not send samples without this form! TESTING FEE by cash, check or money order payable to “University of Missouri” should be included with paperwork and sample. Foreign countries must send US funds. See Test Request Form for amount to send. Test results will not be released until payment is received – please include with sample! Shipping - Ideally the sample should be shipped immediately. If samples are held for a day or over a weekend, blood must be refrigerated, and tissue samples must be kept frozen. Ship via overnight delivery (US Mail, UPS, FedEx, DHL all come here daily). Do not send on a Friday - there will not be anyone to accept the delivery on a weekend, and the sample could be unusable by Monday. Pack in a small insulated container (most vets have these for shipping samples to labs), with one or more cool packs - it is important that samples be kept cool. Fill empty space in container with crushed newspaper, or other packing material, so that contents can not shift around, and cool packs don’t crush the sample. SEND sample, form, pedigree, and fee TO THIS ADDRESS; Dr. Gary Johnson - DNA Testing 320 Connaway Hall University of Missouri Columbia, MO 65211 If you need clarification, or have any questions about any of these procedures, please contact Liz Hansen by email (HansenL@missouri.edu) or phone (573-884-3712). Thank you! link do formularza dla SBT http://www.caninegeneticdiseases.net/DNAtests/testSTFB.pdf Quote
porterin Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 Ok, a jaka firma w Polsce jest w stanie zapewnić, że próbka wysłana dzisiaj jutro będzie w Missouri? No i to chłodzenie, czy nasi weterynarze mają takie kontenerki, w ktorych krew będzie schłodzona w czasie przesyłki? Quote
strumyk Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 porterin napisał(a):No i to chłodzenie, czy nasi weterynarze mają takie kontenerki, w ktorych krew będzie schłodzona w czasie przesyłki? cos takiego znalazlam i moze nie 24h, ale 48 - http://www.logismarket.pl/tnt-express-worldwide-poland-sp-z-oo/clinical-express-services/918683795-p.html Quote
porterin Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 hmmmm, nie ma cennika :lol: , a nie chce mi sie prosić o szczegóły oferty. Quote
tomo Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 hmmmm żeby się zaraz nie okazało że opakowanie + jego przesył niemało kosztuje , bo znowu "wrócimy do domu" :lol: ceny niet ? Quote
dzasta Posted May 16, 2007 Posted May 16, 2007 strumyk napisał(a):cos takiego znalazlam i moze nie 24h, ale 48 - http://www.logismarket.pl/tnt-express-worldwide-poland-sp-z-oo/clinical-express-services/918683795-p.html Ja mogę tylko Wam powiedzieć o moich własnych doświadczeniach z takim kontenerkiem do chłodzenia. Już dwa razy musiałam korzystać z takiego kntenerka raz żeby wysłać świeżo pobraną mi chrząstkę do Szwecji do laboratorium i dotarła ona nie przekraczając 24 h a potem abarot ze Szwecji do Polski z koleji już wychodowane namnożone komórki przyleciały do mnie też w ciągu 24h. Z tym że koszty, które poniosłam nie były małe ponieważ 3 lata temu zapłaciłam za taką usługe w jedną stronę około 400 Euro. A to jednak była nadal Europa a nie Ameryka więc nie wiem czy to się opłaca i podejrzewam że koszty transportu jeszcze dalej są relatywnie dużo wyższe. Quote
wera99 Posted May 24, 2007 Posted May 24, 2007 Witam - zmienilam forme danych - bardzo prosze zweryfikujcie to na stronie Klubu TTB Pozdrawiam i czekam na uwagi - oczywiscie dane zostana uporzadkowane wg kolejnosci alfabetycznej Katarzyna ps dodalam kilka psiakow :) Quote
AMFI Posted May 25, 2007 Posted May 25, 2007 super teraz baza danych jest bardzo czytelna - ustawiłambym tylko psy alfabetycznie - ale to chyba masz zamiar zrobić... Quote
wera99 Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 Carbonara napisał(a):fajowsko to wygląda :) Katarzyno:cool3: :oops: :cool3: Szanowni Panstwo, czy to koniec badan w Polsce...??? - od jakiegos czasu nie mam wiesci na temat kolejnych wynikow - prosze o przesylanie danych na adres email Klubu . Katarzyna Quote
wfh85 Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 Wysłałem maila a wyników na stronie nie widzę ;) Quote
wera99 Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 wfh85 napisał(a):Wysłałem maila a wyników na stronie nie widzę ;) W takim razie ja poprosze o "powtorke" , bo nie mam zadnej wiadomosci i czekam na nastepne psiaczki Quote
Nela Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 Witam !! wlasciwie to nie wiem jak zaczac ...wszyscu juz podobno i tak wiedza ... tylko jakas taka cisza na ten temat .... wiec zaczne tak : wszyscy wiemy ze niedawno zrobiono badania temu pieskowi Sharoc Fransimo Red Boy i ze wynik jest L2HGA -clear HC - normal - osobiscie uwazam ze jest to bardzo wartosciowy pies i daje dobre potomstwo !!! Jest tylko jedno male ALE !! Polska Grupa Wywiadowcza znalazla na Czeskim forum pewne wiesci - jest jedna suczka ktora nazywa sie Nio Z Hambalek Busin i niestety ona jest AFFECTED jej rodzicami sa DEA DIA z hambalek Busin i Sharoc Fransimo Red Boy wiec jak na moj rozum cos tu szfankuje Quote
Nela Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 Jak wszyscy doskonale pamietamy ze czysty + czysty = 100 % szczeniąt czystych czysty + nosiciel = 50% czystych, 50 % nosicieli czysty + chory = 100% nosicieli nosiciel + nosiciel = 25 % chorych, 25% czystych 50% nosicieli nosiciel + chory = 50% nosicieli, 50% chorych chory + chory = 100% chorych Podobno matka tej suczki nie jest przebadana ale patrzac logicznie to nawet jakby byla chora to szczeniaczek bylby tylko nosicielem a nie bylby chory. Quote
blaira Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 [quote name='Nela']Witam !! wlasciwie to nie wiem jak zaczac ...wszyscu juz podobno i tak wiedza ... tylko jakas taka cisza na ten temat .... wiec zaczne tak : wszyscy wiemy ze niedawno zrobiono badania temu pieskowi Sharoc Fransimo Red Boy i ze wynik jest L2HGA -clear HC - normal - osobiscie uwazam ze jest to bardzo wartosciowy pies i daje dobre potomstwo !!! Jest tylko jedno male ALE !! Polska Grupa Wywiadowcza znalazla na Czeskim forum pewne wiesci - jest jedna suczka ktora nazywa sie Nio Z Hambalek Busin i niestety ona jest AFFECTED jej rodzicami sa DEA DIA z hambalek Busin i Sharoc Fransimo Red Boy wiec jak na moj rozum cos tu szfankuje Nela, powiem szczerze....nie wnikam w to ,szkoda nerwow. Uwazam, ze najwazniejsze ze sama wobec siebie co do badan mam czyste sumienie. Jezeli rzeczywiscie tak jest...zreszta to jej wyrzuty sumienia, a nie moje. Quote
Nela Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 W tym wypadku jest kilka opcji 1. Sharock jest CARRIER - jego wyniki sa sfalszowane 2. Sharock nie jest prawdziwym ojcem szczeniecia 3. AHT - sie pomylilo i trzebaby powtorzyc badania Sharocka albo powtorzyc badania tej suczki - najlepiej jedno i drugie wszystko jest mozliwe a reszte doczytajcie sobie na tym forum http://consys.dvk.cz.stafordi.com/diskuse.php?id=7868 pytam tylko skoro juz prawie pol hodowlanej Polski o tym dudni to czemu wszyscy unkaja tego tematu ? Przeciez ci ktorzy go uzyli jako repa nie mogli tego wiedziec - ja ich nie osadzam a wrecz przeciwnie z checia pomoglabym tylko nie za bardzo wiem jak ..:shake: Quote
wfh85 Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 co do tych statystyk to nie ma co na nich w pełni polegać. 100% pewności możemy mieć jak kryjemy clear x clear. ew carrier x clear ze nie bedzie affected, ale moga byc carrier albo ew wszystkie clear. a maila zaraz wyślę jeszcze raz :) Quote
Nela Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 co do tych statystyk to nie ma co na nich w pełni polegać. 100% pewności możemy mieć jak kryjemy clear x clear. ew carrier x clear ze nie bedzie affected, ale moga byc carrier albo ew wszystkie clear. a maila zaraz wyślę jeszcze raz :smile: to nie sa statystyki - to jest GENETYKA - opracowana przez naukowcow Quote
porterin Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 Statystyki statystykami, wiadomo. Też słyszałam od własciciela carriera, że u niego w hodowli nigdy nie było przypadków choroby i pies jest całkowicie zdrowy, a jak na moja znajomość rodowodów krył nosicielkę nosicielem. I mimo, że efekt był super jakos nie powtórzył tego krycia. Nie wiem czy w tym miocie nie było chorego szczenięcia. Mogło być, ale wcale nie musiało. Tu jednak, teoretycznie, suka carrier została pokryta psem według certyfikatu z AHT czystym, więc skąd affected? Masz racje Pawle, kiedy możemy byc pewni, ale obawiam się, że w świetle zaistniałej sytuacji niczego nie możemy byc pewni. Wypada kupić własnego psa, przebadać go i tylko nim kryć. Sprawa przykra i pewnie dlatego nikt nie chce sie wypowiadać. O tyle bardziej przykra, że hodowca i właściciel reproduktora odmawiają powtórzenia badań. Quote
wfh85 Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 to niech oni mi wytłumaczą czemu w praktyce wygląda to inaczej Quote
porterin Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 [CENTER]to ich zapytaj :lol: [/CENTER] [LEFT]Tu specjalista typu AMFI jest potrzebny.[/LEFT] Quote
wfh85 Posted June 26, 2007 Posted June 26, 2007 hehe, zapytam ich przy najbliższej okazji ;) swoją drogą w AHT też się mylą, to tylko ludzie. mimo wszystko wg badać warto i czekamy na dalsze wyniki Quote
Recommended Posts