Bullila.nl Posted October 27, 2008 Posted October 27, 2008 AMFI napisał(a):SUPER!!! Bravo CARBO!!! i nasze wspólne dzieciaczki: Triniti, Tami, Kira, Bullit i Taszka automatycznie są L2HGA i HC clear! JUUUPI!!!:multi: BRAVO CARBO:multi::multi::multi: Quote
Vectra Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 Brawo dla Carbo :multi: a teraz mam prośbę , ile dokładnie kosztuje badanie ? doszły pojemniczki , więc czas wysłać .. przyszły dwa komplety tych pipetek , czyli razem 6 pojemniczków ;) ile potrzeba krwi ? w ilu pipetkach ? chcę zrobić oba badania , l2hga i hc Quote
AMFI Posted October 29, 2008 Posted October 29, 2008 Vectra napisał(a):Brawo dla Carbo :multi: a teraz mam prośbę , ile dokładnie kosztuje badanie ? doszły pojemniczki , więc czas wysłać .. przyszły dwa komplety tych pipetek , czyli razem 6 pojemniczków ;) ile potrzeba krwi ? w ilu pipetkach ? chcę zrobić oba badania , l2hga i hc Vectra, czy zamówiłaś zestawy do pobierania wymazów czy krwi? z tego co wiem AHT wysyła zestawy do pobierania wymazów z paszczy. 3 probówki na 1 psa. Z pobranych próbek izolują DNA - nie ma znaczenia czy na obie choroby czy na jedną - DNA namnaża się przy pomocy reakcji PCR. Natomiast krew pobiera sie na probówki z EDTA (konserwant - bardzo ważny, bez niego krew skrzepnie), które ma każdy wet. Quote
Carbonara Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 AMFI napisał(a):Vectra, czy zamówiłaś zestawy do pobierania wymazów czy krwi? z tego co wiem AHT wysyła zestawy do pobierania wymazów z paszczy. 3 probówki na 1 psa. Z pobranych próbek izolują DNA - nie ma znaczenia czy na obie choroby czy na jedną - DNA namnaża się przy pomocy reakcji PCR. Natomiast krew pobiera sie na probówki z EDTA (konserwant - bardzo ważny, bez niego krew skrzepnie), które ma każdy wet. badanie L2hga i Hc kosztuje razem 100 funtów, samo Hc 65 funtów. teraz wazna informacja. jezli ktos robił juz swoim psiakom L2hga bez HC to nie musi wysyłac ponownie krwi do badania jezlei chce zrobić dodatkowo Hc.- tylko trzeba wysłac kopie certyfikatu od L2hga wraz z wypełnionym formularzem ze strony Aht i w miejscu gzie jest napis L2hga dopisac numer certyficatu. W tej chwili mozna płacic przelewem normalnie za wyzej wymienione badania tylko trezba napisac do Aht i porosic o przesłanie danych bankowych. a z pałeczkami do wymazu trzeba udac się do weta i on bedzie wiedział co robic :) Pozdrawiam Quote
AMFI Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 Carbonara napisał(a): a z pałeczkami do wymazu trzeba udac się do weta i on bedzie wiedział co robic :) nawet nie trzeba - jest do nich dołączona instrukcja po polsku ;) Quote
Carbonara Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 AMFI napisał(a):nawet nie trzeba - jest do nich dołączona instrukcja po polsku ;) zgadza się :razz:jest instrukcja ale do veta i tak trzeba isc aby zidentyfikował zwierze i złozył podpis na formularzu :);) Quote
strumyk Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 [quote name='Carbonara']teraz wazna informacja. jezli ktos robił juz swoim psiakom L2hga bez HC to nie musi wysyłac ponownie krwi do badania jezlei chce zrobić dodatkowo Hc.- tylko trzeba wysłac kopie certyfikatu od L2hga wraz z wypełnionym formularzem ze strony Aht i w miejscu gzie jest napis L2hga dopisac numer certyficatu. nie trzeba kopii - wystarcza same dane psa (tak jak przy pierwszym badaniu), a juz oni sie w tym polapia :) tu link do instrukcji pobrania wymazu http://www.aht.org.uk/pdf/swab_polish.pdf Quote
Vectra Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 Dziękuje :loveu: :loveu: :loveu: Ja jeszcze nie otwierałam tych paczuszek z pipetami :oops: co by się nie zagubiły ;) Dziękuje Wam bardzo za informacje wszelkie .... Szczególnie to cioci Strumyk :Rose::drinking: Quote
strumyk Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 [quote name='Vectra']Ja jeszcze nie otwierałam tych paczuszek z pipetami nie otwieraj, nie otwieraj, bo jeszcze Ci sie tam jakies obce DNA dostanie ;-) Szczególnie to cioci Strumyk :Rose::drinking: nie ma za co, do uslug, jak potrzeba przy czyms pomoc to zawsze znajde czas :) Quote
Vectra Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 No właśnie na wzgląd przed tym DNA , pipety są zabunkrowane ... no jak się TO DNA do nich dostanie , to będę wysyłać kolejnego maila do AHT o nowe pipety :evil_lol: bo z tych by zostały wiórki :roll: bardzo toksyczne to DNA lata mi po chałupie :mad: Quote
strumyk Posted October 30, 2008 Posted October 30, 2008 Vectra napisał(a):bardzo toksyczne to DNA lata mi po chałupie :mad: i az cztery rozne :) Quote
Vorph Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 A ja napisałam maila do AHT ponad tydzień temu, że proszę o przesłanie zestawu do pobrania wymazu i nic nie odpisują. Czy dają odpowiedź, że wysyłają zestaw? Czy po prostu za jakiś czas otrzymam go pocztą? Nie chcę drugi raz pisać, żeby nie było, że nachalna jestem :lol: Quote
Vectra Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 Mi odpisali chyba po 2 dniach , więc odpisują z tego wychodzi .... Napisali że zestawy zostały wysłane .... doszły po 3 tygodniach :lol: no ale poczta polska ma czas :loveu: Quote
Vorph Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 Dzięki Vectra :roll: Hmmm, to może napiszę do nich jeszcze raz... Quote
Marta Chmielewska Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 Mi odpisali jeszcze tego samego dnia a przesyłkę otrzymałam po 3. Ma się to szczęście ;) Napisz Marto email z pytaniem, czy dotarła poprzednia wiadomość. Maile też nie zawsze docierają, jak listy na poczcie polskiej :evil_lol: Głupio tak pisać Marta do Marty skoro ja sama Marta :eviltong: Nienaturalne jakoś. Quote
Vorph Posted October 31, 2008 Posted October 31, 2008 hehe, dzieki Martuś :lol: Napisałam do nich dzisiaj jeszcze raz. Zobaczymy czy mi odpisza :roll: Quote
Carbonara Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Nowosci w dziedzinie badan na L2hga. labolatorium LABOklin z główna siedziba w niemczech oferuje badania L2hga dla staffików. Lecznice w całej Polsce które maja układ z poską siedzibą moga pobierac krew do badan , Kurier z Laboklinu po nia przyjeżdza i labolaturium wysyła do Niemiec krew naszego psiaka. Wynik otzrymujemy po 10 dniach. cena badania wraz z certyficatem wynosi 260 zł. Drodzy staffikowcy namawiajcie wiec Waszych vetów , którzy opiekują sie Waszymi pociechami aby uczstniczyli w szkoleniach Laboklinu i korzystali z ich usług. Moim zdaniem fajna sprawa:) Oto link do ich strony LABOKLIN GmbH & Co.KG Robia bardzo fajne rzeczy i ich zasieg badan jest bardzo szeroki :) Quote
Vectra Posted December 11, 2008 Posted December 11, 2008 Ha genialnie !!! robią w Warszawie , na Powstańców Śląskich w tej klinice całodobowej :multi: właśnie tam dzwoniłam ;) Quote
Alojzyna Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 Byłoby super! Ale dlaczego nie ma tego badania w ich oficjalnej ofercie - ani na stronie internetowej ani na formularzu do badań? Quote
Carbonara Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 [quote name='Alojzyna']Byłoby super! Ale dlaczego nie ma tego badania w ich oficjalnej ofercie - ani na stronie internetowej ani na formularzu do badań? Alu jest tutaj na niemieckiej podstronie Laboklinu :) LABOKLIN GmbH & Co.KG Quote
Alojzyna Posted December 12, 2008 Posted December 12, 2008 Dzięki. Ja patrzyłam na polskojęzyczną wersję strony ;) Quote
Vorph Posted May 22, 2009 Posted May 22, 2009 Tu również pochwalimy się :lol: VERSUS Dynastia Bulli L-2-HGA - CLEAR HC - CLEAR :multi::multi::multi::multi: Quote
Canaveral-staff Posted January 21, 2010 Posted January 21, 2010 widzę że na dogo mozna umieścic wyniki więc i ja dołączę Canaveral-Staff VIGOR L2HGA - clear :):):) Quote
Vesper Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 OK, napiszę co ja słyszałam o tych chorobach i tym, że ostatnio problem został nagłośniony... Od razu dodam, że pomimo różnych opinii przebadam swoje psy żeby wiedzieć. Pierwsze co słyszałam od hodowców którzy zajmują się rasą od 20-stu lat to że nie spotkali się z tym schorzeniem.... Słyszałam też że jest to nagonka firm farmaceutycznych... W pewnym momencie zgłupiałam. Tym bardziej że samych wiadomości, oprócz tych zamieszczonych na stronach kilku hodowli, właściwie nie ma... Zastanawiam się też, dlaczego wcześniej nie było nic słychać o tych chorobach? Dlaczego też badania można robić tylko w Anglii? Wd mnie stanowczo za mało wiadomości jest na temat tej choroby- niestety panikę wywołałby dopiero znany, chory pies. I dlaczego badania są tak drogie? O wiele droższe niż badania na dziedziczne choroby innych ras- chociażby westów... Quote
Recommended Posts