acroba Posted April 19, 2007 Posted April 19, 2007 No jest skala..jest jak rzepka chyba lata , bo jak nie lata to chyba jest 0? hmm.... tylko KTO? to moze okreslic? Czy kazdy wet czy nie? Ciekawa jestem jak to wyglada w praktyce. Quote
porterin Posted April 19, 2007 Posted April 19, 2007 kolejne nieobowiązkowe badanie, więc pewnie każdy może, ale ja i tak wole Siemiedę :evil_lol: :evil_lol: :evil_lol: Quote
porterin Posted April 19, 2007 Posted April 19, 2007 Mam skalę :lol: duńską 0 - No remarks. Patella cannot be luxated. 1 - Patella can be luxated on its extended leg but slides back to its normal position immediately 2 - Patella sponateosly luxates when the joint is flexed and remains in this position untill it is manually repositioned or the joint is extended 3 - Patella is permanently luxated, patella can be repositioned on the extended leg but luxates again when the leg is flexed. 4 - Patella is permanently luxated and cannot be repositioned. Quote
AMFI Posted April 20, 2007 Posted April 20, 2007 Własnie własnie - miałam wczoraj napisać o tym SBT forum - Mamba odwaliła tam kawał dobrej roboty, a ja mam nawet gdzieś wstęp do genetyki napisany do tego forum.... tylko musze odszukac w wolnej chwilce... co do duńskiej skali patelki (super !) jest jak najbardziej ok, ale wydaje mi się że w tym wypadku psa może ocenić przede wszystkim własciciel, szczególnie przy mniej zaawansowanych objawch. Lakarz może stwierdzić tylko na dany moment czy rzepka jest na miejscu, ew jak sie tam trzyma. A ta skala mówi wyraźnie o częstości urazu oraz czy naprawia się samoczynnie czy porzebna jest interwencja weta. Choć byc może przy stadium zaawansowanym wada wyjdzie w zwykłym badzniu klinicznym, przy każdym rozprostowaniu stawu. Uważam, ze ze względu na specyfikę wady sala jest bardzo dobra i moim zdaniem warto ją przejąć. Myślę taż, że patelke jest w stanie zdiagnozować każdy lakarz, nasz zawsze zaczyna od badania stawu kolanowego (rzepka, więzadła) przy jakiejkolwiek kulawiźnie tyłu. Quote
porterin Posted April 20, 2007 Posted April 20, 2007 Po polsku to jest tak: 1 - najlżejsza postać, w której rzepka jest trudna do zwichnięcia, a po wyskoczeniu z bloczka natychmiast wraca na swoje miejsce. 2 - postać umiarkowana, przy której rzepkę łatwo przesunąć poza bloczek, a przemieszczona nie powraca samodzielnie do fizjologicznego położenia 3 - postać średnia. Rzepka jest zwichnięta a gdy ręcznie przesuwamy ją w fizjologiczne położenie, ponownie wyskakuje z bloczka 4 - postać zaawansowana. Rzepka jest trwale zwichnięta i nie można jej ręcznie nastawić, zawsze pozostaje poza bloczkiem. Grzebienie bloczka są zdeformowane i płaskie. U większości psów stwierdzamy także wygięcie kości udowej oraz ograniczon± ruchomość stawu kolanowego Quote
AMFI Posted April 20, 2007 Posted April 20, 2007 ups, masz rację port erin, jak zwykle nie przeczytałm dokładnie :oops: i pomyliłam spontanicznie ze sporadycznie :cool1: Quote
porterin Posted April 20, 2007 Posted April 20, 2007 ja nie dlatego :oops: , znalazłam taka skalę po prostu:) Quote
acroba Posted April 20, 2007 Posted April 20, 2007 Czyli biorac pod uwage skale stwierdzic jakikolwiek stopien mozna w badaniu ,,recznym'' RTG chyba wchodzi w gre przy 4 stopniu. I nie wiem czy to ma znaczenie kto to ocenia lub od kogo ma byc papierek.:roll: Quote
tomo Posted April 29, 2007 Posted April 29, 2007 Jakiś czas temu ..... pare tygodni ...dostałam maila z zapytaniem czy moja suka ze SKORDATURY jest carrier... ? i że któraś suka ze Skordatury jest carrier ? nie zwrocilam uwagi , bo nie mialam czasu... jak to sie mowi - olałam. ale wczoraj znowu dostalam takiego maila ? tak że pytam , czy komuś jest coś na ten temat wiadomo ? , a ja narazie oświadczam że : BLACK LADY Skordatura - NIE BYŁA BADANA -w związku z tym nie znam jej wyniku. Jest mi też wiadomo , że VICTORA Skordatura - też nie była badana. Quote
porterin Posted April 29, 2007 Posted April 29, 2007 Ja jak zwykle doniosę skąd te pytania prawdopodobnie :cool3: Otóż na Bullhawk jest informacja, ze matka Jaramillos Sweet Lady Alet, która pojawia sie w sporej ilości polskich rodowodów jest/była L2-HGA Carrier, suczka ta nazywa się Jaramillos Fine Summerwine. Jaramillos Sweet Lady Alet to matka miotu G w hodowli Alet (Goldproof, Gold LAdy) oraz miotu P - (Peppery Cash Alet) Quote
Canin Posted May 2, 2007 Posted May 2, 2007 Chcem Vám oznámit radostnú spravu - SHAROC FRANSIMO RED BOY má výsledok testov - L2-Hga CLEAR!!!! Quote
blaira Posted May 2, 2007 Posted May 2, 2007 Canin napisał(a):Chcem Vám oznámit radostnú spravu - SHAROC FRANSIMO RED BOY má výsledok testov - L2-Hga CLEAR!!!! :multi::multi::multi: Quote
Asztir Posted May 4, 2007 Posted May 4, 2007 No to super, że Sharoc jest clear :multi: a my nadal czekamy na wyniki... mam nadzieje, że przyjdą niedługo i że tam dotarły w ogóle bo imi chce kłuć Cartmana... Quote
tomo Posted May 5, 2007 Posted May 5, 2007 cieszę się że kolejny rep przebadany ;) Gratuluję :multi: Nie porterin , tu nie chodzi o domniemania, bo z tym do czego doszłaś, to sie zgodzę . tu chodzi o coś konkretniejszego , mianowicie o to , że prawdopodobnie jakaś suczka jest przebadana z wynikiem carrier, tylko ktoś nie mówi która . Quote
porterin Posted May 8, 2007 Posted May 8, 2007 No cóz nikogo nie zmusimy do "przyznania" się. Cieszę się, że Sharrock jest clear - można powiedzieć, że miał szczęście, nie tylko on zdaje się :roll: A ja ostatnio walczę z Bullhawk - ich oznaczenie HC genetically clear jest mylące, w końcu po kilku poprawkach Pandora ma napisane HC DNA clear, natomiast dzisiaj zauważyłam, że przy Piegowatej pojawił się wynik L2-HGA clear, co natychmiast sprostowałam gdyż jak wiadomo Ska Fever Adba czyli Piegowata nie była badana. Nie wiem skąd to sie wzięło :roll: Quote
Asztir Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 Cartman Stawka Większa Niż Życie - HC normal, L2HGA Clear :) Quote
blaira Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 Asztir napisał(a):Cartman Stawka Większa Niż Życie - HC normal, L2HGA Clear :) :thumbs: :thumbs: :thumbs: Quote
strumyk Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 Super. No to teraz juz mozecie sledzika spokojnie propagowac :) Quote
Sebastian Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 [quote name='Asztir']Cartman Stawka Większa Niż Życie - HC normal, L2HGA Clear :) [SIZE="7"]!!! [SIZE="7"]:klacz: :klacz: :klacz: Quote
Carbonara Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 Asztir napisał(a):Cartman Stawka Większa Niż Życie - HC normal, L2HGA Clear :) Asztir swietna nowina :) Quote
Asztir Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 [quote name='strumyk']Super. No to teraz juz mozecie sledzika spokojnie propagowac :) :evil_lol: moja koleżanka się śmije, że ja to za B* mame będę robić jak jakieś laseczki będą do Cartmana przyjeżdzać :evil_lol::evil_lol::evil_lol: hihihi (jak go która zechce) [SIZE=2]My też się cieszymy, aczkolwiek i tak byśmy nie panikowali jakby wynik był inny. I tak stwierdzam, że wszystko opiera się o szczęście... Quote
strumyk Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 [quote name='Asztir']:evil_lol: moja koleżanka się śmije, że ja to za B* mame będę robić jak jakieś laseczki będą do Cartmana przyjeżdzać :evil_lol::evil_lol::evil_lol: hihihi (jak go która zechce) albo bedziesz jak tesciowa ;-) Quote
Asztir Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 ja to bym sama chciała mieć takie kluseczki u siebie :D dobrze, że mogę wpadać do Alojzyny i wykorzystywać tylko te piękne chwile z życia maluchów :D ale mam nadzieje, że już na zime sama się nabiegam ze swoją kruszyną :loveu: już się nie mogę doczekać! :cool1: Quote
AMFI Posted May 11, 2007 Posted May 11, 2007 strumyk napisał(a):albo bedziesz jak tesciowa ;-) o tak, a potem babcia Asztir :razz: Gratulki dla następnego czyściocha!:multi: Quote
wfh85 Posted May 15, 2007 Posted May 15, 2007 Część z was może już o tym czytała ale od niedawna testy na L2 można robić w USA. Dokładniej to z AHT dogadało się University of Misouri i oferują testy po 40$. Quote
Recommended Posts