Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

No jest skala..jest jak rzepka chyba lata , bo jak nie lata to chyba jest 0? hmm.... tylko KTO? to moze okreslic? Czy kazdy wet czy nie?
Ciekawa jestem jak to wyglada w praktyce.

• Replies 634
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam skalę :lol: duńską

0 - No remarks. Patella cannot be luxated.
1 - Patella can be luxated on its extended leg but slides back to its normal position immediately
2 - Patella sponateosly luxates when the joint is flexed and remains in this position untill it is manually repositioned or the joint is extended
3 - Patella is permanently luxated, patella can be repositioned on the extended leg but luxates again when the leg is flexed.
4 - Patella is permanently luxated and cannot be repositioned.

Posted

Własnie własnie - miałam wczoraj napisać o tym SBT forum - Mamba odwaliła tam kawał dobrej roboty, a ja mam nawet gdzieś wstęp do genetyki napisany do tego forum.... tylko musze odszukac w wolnej chwilce...

co do duńskiej skali patelki (super !) jest jak najbardziej ok, ale wydaje mi się że w tym wypadku psa może ocenić przede wszystkim własciciel, szczególnie przy mniej zaawansowanych objawch. Lakarz może stwierdzić tylko na dany moment czy rzepka jest na miejscu, ew jak sie tam trzyma. A ta skala mówi wyraźnie o częstości urazu oraz czy naprawia się samoczynnie czy porzebna jest interwencja weta. Choć byc może przy stadium zaawansowanym wada wyjdzie w zwykłym badzniu klinicznym, przy każdym rozprostowaniu stawu.
Uważam, ze ze względu na specyfikę wady sala jest bardzo dobra i moim zdaniem warto ją przejąć.
Myślę taż, że patelke jest w stanie zdiagnozować każdy lakarz, nasz zawsze zaczyna od badania stawu kolanowego (rzepka, więzadła) przy jakiejkolwiek kulawiźnie tyłu.

Posted

Po polsku to jest tak:

1 - najlżejsza postać, w której rzepka jest trudna do zwichnięcia, a po wyskoczeniu z bloczka natychmiast wraca na swoje miejsce.
2 - postać umiarkowana, przy której rzepkę łatwo przesunąć poza bloczek, a przemieszczona nie powraca samodzielnie do fizjologicznego położenia
3 - postać średnia. Rzepka jest zwichnięta a gdy ręcznie przesuwamy ją w fizjologiczne położenie, ponownie wyskakuje z bloczka
4 - postać zaawansowana. Rzepka jest trwale zwichnięta i nie można jej ręcznie nastawić, zawsze pozostaje poza bloczkiem. Grzebienie bloczka są zdeformowane i płaskie. U większości psów stwierdzamy także wygięcie kości udowej oraz ograniczon± ruchomość stawu kolanowego

Posted

Czyli biorac pod uwage skale stwierdzic jakikolwiek stopien mozna w badaniu ,,recznym'' RTG chyba wchodzi w gre przy 4 stopniu. I nie wiem czy to ma znaczenie kto to ocenia lub od kogo ma byc papierek.:roll:

• 2 weeks later...
Posted

Jakiś czas temu ..... pare tygodni ...dostałam maila z zapytaniem czy moja suka ze SKORDATURY jest carrier... ? i że któraś suka ze
Skordatury jest carrier ?
nie zwrocilam uwagi , bo nie mialam czasu... jak to sie mowi - olałam.

ale wczoraj znowu dostalam takiego maila ?

tak że pytam , czy komuś jest coś na ten temat wiadomo ? , a ja narazie oświadczam że :

BLACK LADY Skordatura - NIE BYŁA BADANA -w związku z tym nie znam jej wyniku.
Jest mi też wiadomo , że VICTORA Skordatura - też nie była badana.

Posted

Ja jak zwykle doniosę skąd te pytania prawdopodobnie :cool3:

Otóż na Bullhawk jest informacja, ze matka Jaramillos Sweet Lady Alet, która pojawia sie w sporej ilości polskich rodowodów jest/była L2-HGA Carrier, suczka ta nazywa się Jaramillos Fine Summerwine.

Jaramillos Sweet Lady Alet to matka miotu G w hodowli Alet (Goldproof, Gold LAdy) oraz miotu P - (Peppery Cash Alet)

Posted

No to super, że Sharoc jest clear :multi:
a my nadal czekamy na wyniki... mam nadzieje, że przyjdą niedługo i że tam dotarły w ogóle bo imi chce kłuć Cartmana...

Posted

cieszę się że kolejny rep przebadany ;)
Gratuluję :multi:

Nie porterin , tu nie chodzi o domniemania, bo z tym do czego doszłaś, to sie zgodzę . tu chodzi o coś konkretniejszego , mianowicie o to , że prawdopodobnie jakaś suczka jest przebadana z wynikiem carrier, tylko ktoś nie mówi która .

Posted

No cóz nikogo nie zmusimy do "przyznania" się.
Cieszę się, że Sharrock jest clear - można powiedzieć, że miał szczęście, nie tylko on zdaje się :roll:

A ja ostatnio walczę z Bullhawk - ich oznaczenie HC genetically clear jest mylące, w końcu po kilku poprawkach Pandora ma napisane HC DNA clear, natomiast dzisiaj zauważyłam, że przy Piegowatej pojawił się wynik L2-HGA clear, co natychmiast sprostowałam gdyż jak wiadomo Ska Fever Adba czyli Piegowata nie była badana. Nie wiem skąd to sie wzięło :roll:

Posted

[quote name='strumyk']Super. No to teraz juz mozecie sledzika spokojnie propagowac :)

:evil_lol: moja koleżanka się śmije, że ja to za B* mame będę robić jak jakieś laseczki będą do Cartmana przyjeżdzać :evil_lol::evil_lol::evil_lol: hihihi (jak go która zechce)

[SIZE=2]My też się cieszymy, aczkolwiek i tak byśmy nie panikowali jakby wynik był inny. I tak stwierdzam, że wszystko opiera się o szczęście...

Posted

[quote name='Asztir']:evil_lol: moja koleżanka się śmije, że ja to za B* mame będę robić jak jakieś laseczki będą do Cartmana przyjeżdzać :evil_lol::evil_lol::evil_lol: hihihi (jak go która zechce)
albo bedziesz jak tesciowa ;-)

Posted

ja to bym sama chciała mieć takie kluseczki u siebie :D dobrze, że mogę wpadać do Alojzyny i wykorzystywać tylko te piękne chwile z życia maluchów :D ale mam nadzieje, że już na zime sama się nabiegam ze swoją kruszyną :loveu: już się nie mogę doczekać! :cool1:

Posted

Część z was może już o tym czytała ale od niedawna testy na L2 można robić w USA. Dokładniej to z AHT dogadało się University of Misouri i oferują testy po 40$.