Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 295
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Witam,
wczoraj odwiedziliśmy zaprzyjaźnionego weterynarza, który określił długość kuracji suczki na 2 miesiące. W ciągu tego czasu powinna dojść do całkowitego zdrowia i uzyskać pełną kondycję fizyczną i psychiczną. Wczorajsza wizyta zakończyła się torbą leków i odżywek i zostawieniem za same medykamenty 220 zł (za badanie i inne czynności kolega nie bierze żadnych pieniędzy). Jak tylko doczytam jak wstawić zdjęcia na forum do wstawię aktualne zdjęcia i filmik.
pozdrowienia
Aga & Kris

Posted

cześć Kris :)
Strasznie się cieszę, że boksia jest w dobrych rękach, które o nią dbają.No niestety często jest tak, że schroniskowe psiaki wymagają leczenia, witamin i całej reszty.Wiem coś o tym ;)
Kris, jeśli chcesz, to mogę wkleić zdjęcia, tylko muisłabyś mi przesłać na adres lena_zet@gazeta.pl

Posted

oj jaka ona chudzieńka:shake:
Kris, czekamy na częste i stałe relacje od was:lol: Jeżlei jesteście z Łodzi to zapraszamy na któryś dogomaniacki spacerek w Łodzi, chętnie Was poznamy:multi:

Posted

Nazwaliśmy ją "RUDA" i teraz szukamy dla niej czołgu :multi: ,domek już ma :) Jesteśmy z Łodzi i jak do tej pory suczka zachowuje się bardzo poprawnie w stosunku do innych psów - chce się bawić, suki raczej ignoruje

Posted

W wyniku nagłego, intensywnego ataku kaszlu kennelowego, RUDA w trybie pilnym wylądowała w lecznicy całodobowej. Seria zastrzyków i zmiana syropu, a od jutra lekki imunologiczne.

Mam do Was pytanie: ile pieniędzy wydajecie na wyżywienie psa i jakiej rasy ? Pytam gdyż my będziemy wydawać ok 250-300 zł na pożywienie dla bokserki, natomiast na www.molosy.pl doczytałem że za tą kwotę można wykarmić 3 razy większego cane corso !! :-oWięc czym trzeba karmić aby wydawać takie pieniądze ??
pozdrowionka
Aga & Kris

Posted

Kris! Dużo zależy od tego, jak zamierzacie małą karmić (gotową karmą czy gotowanym jedzonkiem). Z karmą jest o tyle dobrze, że jest super zbilansowana... A z gotowaną trzeba dobrze trafić- co, ile i w jakich proporcjach. Ja gotuję ze względów zdrowotnych i dietetycznych (Avanti je 2x dziennie kurczaka (ew. wątróbkę i żołądki) z warzywami i ryżem, a 1x w tyg. makaron z białym serem, żółtkiem i otrębami). Tygodniowy koszt takiego wyżywienia to ok. 40 zł. Czyli miesięcznie ok. 160- wychodzi podobnie do gotowej karmy.

Posted

Dzięki za wycenę żywienia. RUDA aktualnie od rana do godz 17 ma dodyspozycji suchą karmę royala (jakaś specjalna odmiana dostępna u weterynarza), o 17 dostaje kurczaka, wołowinę, warzywa, ryż. Żywienie jest mocno tuczące, ale musimy szybko nadrobić wagę, gdyż jak ją wzieliśmy ważyła tylko 14kg. W ciągu tygodnia udało się zwiększyć wagę o 0,5 kg, psu wróciła ochota na zabawę (poprzednio była osowiała z braku sił) i powoli poprawia się sierść (dostaje specjalny dodatek do karmy opracowany przez weterynarzy z Poznania). Jak psinka nabierze wagi czeka ją odrobaczanie i dalsze leczenie prawdopodobnie za pomocą szczepionki robionej na indywidualne zamówienie przeciwko jej kaszlowi. Dzisiaj psina dostała następną porcję leków i ma już pudełeczko z lekami jak emeryt :)
pozdrowionka
Aga, Kris & Ruda

Posted

Kris, wspaniałe wieści, :multi: :multi: :multi: :multi: :multi:, cieszę się, że podeszliście do problemu poważnie i profescjonalnie. Ja mam też boksia ze schroniska i wiem ile to kosztuje pracy i wysiłku, aby pies wrócił do stanu normalności - psychicznie i fizycznie

Posted

Witamy, z dobrych wieści mamy podniesienie wagi (jak psisko przyszło do nas ze schroniska ważyło 14 kg, aktualnie 17,5kg), udało się zlikwidować świerzb w uszach, poprawić jakość skóry i sierści (poprzednio sierść wypadała całymi garściami - aktualnie psisko traci sierść w normalnych ilościach i sierść się zrobiła błyszcząca), zakończyliśmy proces odrobaczania, niestety nadal walczymy z kaszlem i zapaleniem przewodu moczowego . Dzisiejsza wizyta u weterynarza określi dalszy plan działań z kaszlem. Sunia jest wesoła, "napada" na spacerze na wszystkie psy zapraszając je do zabawy, na nas napada wieczorami z piłką, zazwyczaj kończy to się godzinną zabawą :). dzisiaj lub jutro wstawię aktualne zdjęcia
pozdrawiamy
Aga, Kris & RUDA

Posted

Witam,
Odwiedziliśmy wczoraj weterynarza i psina znowu dostała kolejne leki, niestety dzisiaj w nocy znowu nastąpił silny atak kaszlu i dzisiaj znowu weterynarz. Został nam już tylko ten kaszel do wytępięnia. Czy ktoś kto brał psa ze schroniska też miał psiaka z kaszlem kenelowym ? Ile czasu to leczył i jak to przebiegało?
pozdrowionka
Aga, Kris & RUDA

Posted

Ja mialam sunie ze schroniska z kaszlem i nosowka. Leczylam ja prawie 4 tygodnie. Na poczatku codziennie, potem co drugi dzien byly zastrzyki. Potem rzadziej. Caly czas podawalam jej syropy jak dla dzieci. Z tego co pamietam, bo bylo to 1994 roku, dawalam jej syropy lagodzace kaszel, takie normalne z apteki.

Posted

Witamy,
Po rozmowach z Netti1 zmieniliśmy weterynarza na polecanego przez forumowiczkę: pana Adama i widać pierwsze efekty - psina ma mniejsze napady kaszlu. Sunia zdąrzyła się już zaprzyjaźnić z weterynarzem (po 3 wizytach) i pcha się na kolana, na co wet jej pozwala. Regularnie przybiera na wadze i ma coraz większą ochotę na psie zabawy i figle. Pojawiły się również pewne problemy wychowawcze nad którymi będziemy musieli popracować, mianowicie: psisko zbiera śmieci na dworzu i próbuje je jeść, rasę jamników traktuje jako potencjalny posiłek (bardzo ich nie lubi) - na spacerze musimy na jamniki bardzo uważać, resztę rodzajów psów zachęca do zabawy i tutaj niema żadnego problemu (obojętnie czy to pies czy suka). Za weta Netti1 należy się DUUŻE PIWO i PODZIĘKOWANIA
pozdrowionka
Aga, Kris & RUDA

• 2 weeks later...
Posted

Witamy,
dzisiaj tylko same dobre wieści :) kaszel już prawie całkowicie minął (psina zakaszle może raz na dzień) i wróciła ochota na zabawę i wygłupy. Wiedzieliśmy że boksery potrafią być żywiołowe, ale nie przypuszczaliśmy że nasza psina będzie "żywym srebrem", na przestrzeni tygodnia RUDA zdemolowała nam 4 krotnie mieszkanie ;), każdo razowo wracając do domu zastanawiamy się jakie dzisiaj będą straty. Po 1 stycznia RUDA idzie na szczepienie i wtedy będziemy mogli się wybrać na dogomaniacki spacerek na który byliśmy wcześniej zapraszani (nie chcieliśmy wcześniej ze względu na zdrowie naszej suni i innych psów).
pozdrawiamy
Aga, Kris & RUDA