Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja mam nadzieję, ze całe środowisko (wszystkie kluby i oddziały) zostaną bardziej oficjalnie poinformowane o treści tego projektu, ze będzie się mogło do niego ustosunkować, ze odbędzie sie coś w rodzaju konsultacji środowiskowej, następnie spotkanie z podkomisja i dopiero wtedy zatwierdzenie zasad. Dopiero potem ich ogłoszenie, żebysmy wiedzieli odpowiednio wcześnie na czym stoimy.Poza tym poczekajmy, aż poznamy oficjalny skład komisji.

• Replies 868
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Jeszcze jedna kwestia: do ustalenia tego, które zawody będa stanowić eliminacje na MŚ potrzebna jest jak najszybciej informacja o kalendarzu zawodów 2007, a organizacja tychże leży już w gestii poszczególnych klubów.

Posted

Robull napisał(a):
proszę nie miej o to pretensji do mnie.

Robull, ja nie widzę, żeby ktoś o to miał do Ciebie pretensje, chociaż wyraźnie, i z niezrozumiałych dla mnie powodów, wszelkie narzekanie na temat tego, jak odbył się wybór zawodników na MŚ bierzesz bardzo osobiście. Czy nie możemy się po prostu zgodzić, że ten wybór nie nastąpił tak, jak byśmy chcieli, żeby nastąpił w kolejnych latach i na tym oprzeć rozważania, co zrobić, żeby było inaczej?

Posted

Rauni napisał(a):
Jeszcze jedna kwestia: do ustalenia tego, które zawody będa stanowić eliminacje na MŚ potrzebna jest jak najszybciej informacja o kalendarzu zawodów 2007, a organizacja tychże leży już w gestii poszczególnych klubów.

Rauni,
tak jest!:multi: Kalendarz zaczął się krystalizować i już wygląda ciekawie.:loveu: Przydałoby się coś już zimą, prawda? Niestety, nie jest tajemnicą, że FORT, mimo całych naszych ogromnych chęci, doświadczenia, możliwości, odpowiednich mocy przerobowych (jest nas trochę!;) ), oraz hali (która mimo tego, że jest mniejsza niż wymaga regulamin, to już dwukrotnie została zaakceptowana przez sędziów z zagranicy, i do sfinasowania której przy okazji organizowania oficjalnej imprezy nie chielibyśmy związkowych dotacji co już niejednokrotnie proponowaliśmy), nie ma szans na zrobienie czegoś oficjalnego z Warszawą.:roll: A w sumie szkoda...

Posted

Rauni napisał(a):

Olga
ale ten kalendarz trzeba komuś przedstawić? u kogoś zatwierdzić?
przede wszystkim nie można ustalać zawodów Pucharowych skoro nie ma zatwierdzonego regulaminu z ilością zawodów Pucharowych
tak samo, aby organizować zawody "eliminacje" to trzeba wiedzieć ile takich zawodów ma być, do jakiego terminu muszą się wszystkie odbyć, jakie mają być zasady eliminacji - gdyż to określa sposób organizowania

Posted

[quote name='Davie'] Przydałoby się coś już zimą, prawda? Niestety, nie jest tajemnicą, że FORT, (....) nie ma szans na zrobienie czegoś oficjalnego z Warszawą.:roll: A w sumie szkoda...

Davie
a można wiedzieć czemu?
Bo ja nawet już miałam zadać pytanie czemu FORT nie organizuje zawodów "oficjalnych"?
Wydawało mi się to oczywiste, skoro w tak dużej ilości zawodów pomaga w organizacji?
Czy to jest jakaś "ajeminca poliszynela"

Posted

Davie napisał(a):
Przyznaję, że zaszokowałeś mnie tym, że nie widzisz problemu i uważasz że wszystko było i jest ok (czy aby coś to tak trochę nagle Cię nie dopadło? :crazyeye: :cool3: ).
Juz drugi raz to słyszę od Ciebie. Pierwszy raz przemilczałem, ale... Iwona, możesz mi powiedzieć, gdzie i kiedy stwierdziłem, że w przeszłości i obecnie WSZYSTKO było i jest ok?

Posted

Magda i Saga napisał(a):
Ja mam nadzieję, ze całe środowisko (wszystkie kluby i oddziały) zostaną bardziej oficjalnie poinformowane o treści tego projektu, ze będzie się mogło do niego ustosunkować, ze odbędzie sie coś w rodzaju konsultacji środowiskowej, następnie spotkanie z podkomisja i dopiero wtedy zatwierdzenie zasad.
MAgda, może i tak będzie (będzie to chyba zależeć od samej podkomisji i jej szefa), ale ja się trochę obawiam, że jak będzie tak, że zanim podkomisja coś zrobi, to będzie musiał wcześniej zwoływać ogólnopolskie zebrania i prowadziła konsultacje, które nigdy do niczego nie doprowadzą (tak już u nas bywa, że każdy ma inne zdanie, nie tylko w agility), to nigdy nie uda się nic zrobić. Przepraszam za mój pesyminzm w tej kwestji:roll:

Posted

Tez mam takie obawy, ale gra jest warta świeczki i sądzę, ze trzeba spróbować wypracowac jakieś metody współpracy ze środowiskiem. Tym bardziej, ze mogą być źródłem ciekawych pomysłów. O nas bez nas to juz było.

Posted

Robull napisał(a):
ja się trochę obawiam, że jak będzie tak, że zanim podkomisja coś zrobi, to będzie musiał wcześniej zwoływać ogólnopolskie zebrania
Robull, ja nie widziałam w tym, co pisała Magda ani słowa o zebraniu, ogólnopolskim czy jakimkolwiek innym.

Robull napisał(a):
i prowadziła konsultacje, które nigdy do niczego nie doprowadzą (tak już u nas bywa, że każdy ma inne zdanie, nie tylko w agility)
Czy do czegoś doprowadzą, czy nie - zależy tylko i wyłącznie od tego, co komisja zrobiłaby z wynikami takich konsultacji. Jeśli miałaby je zignorować, to rzeczywiście można je sobie darować, ale mam nadzieję, ze tak się nie stanie.

Ja widziałabym to tak, że komisja publikuje swoje propozycje i nawołuje do komentarzy, wyznaczając termin, do kiedy należy te komentarze składać. A potem komisja decyduje, czy na podstawie tych komentarzy chce wprowadzić jakieś poprawki. Jest możliwe, że nie będzie chciała, ale może się też zdarzyć, że akurat ktoś z poza komisji będzie miał jakiś dobry pomysł, czy argument, który komisji przypadnie do gustu.

Ostateczne słowo ma oczywiście komisja, ale tym sposobem umożliwiasz, aby wszystkie opinie zostały rozważone, a to chyba ważne.

Posted

Flaire napisał(a):
Robull, ja nie widzę, żeby ktoś o to miał do Ciebie pretensje, chociaż wyraźnie, i z niezrozumiałych dla mnie powodów, wszelkie narzekanie na temat tego, jak odbył się wybór zawodników na MŚ bierzesz bardzo osobiście.
Nie biorę ich do siebie, ale przepraszam, boli mnie, że nikt nic nie robił, żeby wyjechała reprezentacja na MŚA 2006. Jak już Leszek się za to wziął i tylko dzięki jego wielkiemu zaangażowaniu oraz wsparciu kilku osób udało się, że nasza reprezentacja wyjechała na MŚ (mimo zaangazówania przeciwników wyjazdu reprezentacji), to zamiast podziękowania, tylko wieczne narzekania i o wszytsko pretensje.

Flaire napisał(a):
Czy nie możemy się po prostu zgodzić, że ten wybór nie nastąpił tak, jak byśmy chcieli, żeby nastąpił w kolejnych latach i na tym oprzeć rozważania, co zrobić, żeby było inaczej?
A co było złego w tym wyborze?Flaire, jeśli masz konkretne zarzuty, to wydaje mi się, że najlepiej będzie przedstawić je w sposób merytoryczny i spokojnie przedyskutować.

Posted

Flaire napisał(a):
...Ja widziałabym to tak, że komisja publikuje swoje propozycje i nawołuje do komentarzy, wyznaczając termin, do kiedy należy te komentarze składać. ...

Właśnie , należałoby wyznaczyć jeszcze miejsce publikacji tychże propozycji

Posted

Robull napisał(a):
A co było złego w tym wyborze?Flaire, jeśli masz konkretne zarzuty, to wydaje mi się, że najlepiej będzie przedstawić je w sposób merytoryczny i spokojnie przedyskutować.

Robert
było to już wałkowane w temacie MSA 2006
chyba nie ma sensu wracać do tego co było?, trzeba pomyśleć jak to zrobić na przyszłość

Posted

Robull napisał(a):
Mnie nie chodzi o sam wybór, bo na tym się nie znam, tylko o PROCES wyboru. Moje zdanie o tym, co było w tym procesie nie tak nie różni się od zdania, które było już przedstawione przez bardzo wiele osób, więc nie widzę potrzeby, żeby to powtarzać. :roll: Podsumuję tylko, że bardzo popieram Twoją propozycję w tym topiku, czyli żeby warunki wyboru do reprezentacji przedstawić środowisku publicznie, jasno i zanim odbędą się jakiekolwiek z zawodów, które o takim wyborze miałyby decydować.

Posted

[quote name='Flaire']:niewiem: .
To było użyte w nieco innym kontekście...

Davie napisała:

Robull,
jakie zasady do utrzymania?:crazyeye: :roll: Konkretnie chodzi mi o eliminacje, których tak naprawdę nigdy nie było...

co wyraźnie było skierowane do mnie i dlatego napisałem:
Davie, ...W tym roku były przez Leszka jasno określone inne zasady [...]i jak o nich nie wiesz, to proponuję, abyś spytała o nie Magdę, która od samego początku uczestniczyła we wszystkich rozmowach z Przewodniczącym GKSP i jako jedna z nielicznych osób w Polsce wiedziała o wszystkim. Jak Ci tego nie przekazała, to proszę nie miej o to pretensji do mnie.
Jak więc widzisz nie chodziło w tej konkretnej dyskusji o to w jaki sposób dokonano samego wyboru reprezentacji. Davie stwierdziła, że w ogóle nigdy nie było eliminacji. Ja to zrozumiałem tak, że tym samym czyni zarzut (nie po raz pierwszy), że nie było lub nie znane były jej zasady kwalifikacji zawodków do tegorocznej kadry, na co zareagowałem.
Nie stwierdziłem, że do samej zasady i całej formy powołania kadry nie można mieć zastrzeżeń i w przyszłości ma n ie być zmian w tym zakresie, co również mi zarzucono. Ale tu też ciągle słyszy się, że można to było zrobić lepiej, la enie słyszy się jak? Nie było też więcej chętnych do tego, tylko Leszek, za co ja mu osobiście podziękowałem.

Flaire, czy każda dyskusja już po poru postach musi sprowadzać się do łapania za słówka i rozmywania tematu, zamiast koncentrować się na szczegółach istotnych dla prawy?

Posted

Robull napisał(a):
Juz drugi raz to słyszę od Ciebie. Pierwszy raz przemilczałem, ale... Iwona, możesz mi powiedzieć, gdzie i kiedy stwierdziłem, że w przeszłości i obecnie WSZYSTKO było i jest ok?

Jeżeli piszesz, że masz nadzieję, że zasady zostaną utrzymane (nie wspominając nawet o modyfikacji) to jest dla mnie jasne, że nie masz nic przeciwko.

Posted

Davie napisał(a):
Jeżeli piszesz, że masz nadzieję, że zasady zostaną utrzymane (nie wspominając nawet o modyfikacji) to jest dla mnie jasne, że nie masz nic przeciwko.
Davie, nie pamiętam, czy użyłem zwrotu, iż mam nadzieję, że zasady zostaną utrzymane (nie mam teraz czasu, ale zapewne można to sprawdzić), ale miałem na myśli to, że skoro wszystko wskazuje, że to Leszek będzie szefował podkomisji, to wydaje mi się, że nie ulegną one zmianie.
Zresztą nie słyszałem żadnych merytorycznych zastrzeżeń do samych zasada. Wydaje mi się, że zastrzeżenia dotyczyły raczej tego, że nie były te zasady powszechnie znane. Inne uwagi dotyczyły czasu podania zasad - nie przed sezonem, a w jego trakcie.
Własnie dlatego poprosiłem już teraz o ich podanie do publicznej wiadomości. Oczywiście, jeśli ktos uważa, że zasady wymyslone przez Leszka nie są idealne i ma lepszy pomysł, to nich go przedstawi.
Davie, prosze zrozum, że nie gloryfikuję nikogo i nie zmieniłem swojego stanowiska, że zasady kwalifikacji, czy powoływania kadry przez selekcjonera, muszą być jasno określone i z odpowiednim wyprzedzeniem ogłoszone. Ale grzebanie się ciągle w tym, co było przypomina mi "szafę lesiaka" i całe to bagno związane z polską lustracją.
Sami wszyscy musimy sobie odpowiedzieć na pytanie, co wolimy? Siedzenie w przeszłości, czy wykorzystanie szansy na stworzenie czegoś nowego i lepszego?

Posted

[quote name='sic!']Davie
a można wiedzieć czemu?
Bo ja nawet już miałam zadać pytanie czemu FORT nie organizuje zawodów "oficjalnych"?
Wydawało mi się to oczywiste, skoro w tak dużej ilości zawodów pomaga w organizacji?
Czy to jest jakaś "ajeminca poliszynela"

Oj sic!.... Dobre pytanie!:p To może spotkajmy się i pogadajmy przy dużej latte, w razie czego wydębimy od Robula adres Cofee Heaven gdzieś pomiedzy Wawą i Trójmiastem...:cool3: Ale to nie mnie, nie nas, pytaj, jest Zarząd, jest sekcja agility Oddziału Warszawskiego i ja bym Ciebie tam wysłała po odpowiedź. Ale latte niestety, to tam nie dostaniesz!;) :eviltong:
No nie chcą nas tam za bardzo (z naciskiem na bardzo?), a sami do robienia czegokolwiek też się nie palą. Może to nasza wina, bo nie chodzimy, nie przytakujemy, nie klaszczemy, tylko robimy swoje. A bez fałszywej skromności to robimy sporo nawet.:cool3: Chociaż... Z tym przytakiwaniem i klaką to chyba mamy rację, bo jak tak poobserwować dookoła, to nie bardzo się opłaca i nic nie daje.:eviltong: :eviltong:
Zgadza się, jeśli tylko możemy pomagamy zaprzyjaźnionym klubom, bo niby dlaczego nie? I pewnie w ten sposób też troszkę rekompensujemy sobie własne "nieróbstwo" ;) :lol:.
Ale koniec narzekania, jest co robić, kalendarze na przyszły sezon (no, prawie pełne:razz: ), pomysłów ciekawych kilka też jest, i cóż, żałujemy, ale nie rozpaczamy, i tyle.

Posted

Z tym przytakiwaniem i klaką to chyba mamy rację, bo jak tak poobserwować dookoła, to nie bardzo się opłaca i nic nie daje.:eviltong:

Czekaj, czekaj Davie, czy to nie jakos odwrotnie szło?:roll:

Posted

Znalazłem teks Rauni z tematu dotyczącego reprezentacji na 2006:

... o udział w MŚ mogą się ubiegać psy, które na zawodach stanowiących eliminacje do MŚ mają przynajmniej jeden bezbłędny przebieg A+J z czasem nie gorszym od czasu najszybszego psa w tych przebiegach o więcej niż 20%. Docelowo zawody stanowiące eliminacje do MŚ powinny być odrębne od PPA, w tym roku podstawą były dotychczasowe (tzn. do dnia terminu zgłoszeń) wyniki PPA 2006, czyli zawody w Płocku, Wrocławiu i Warszawie
Nie chcę się grzebać w przeszłości i wdawać z głupie dyskusje, o co apeluje też do innych.

Wzięto pod uwagę wszystkie rozegrane w sezonie oficjalne zawody, które odbyły się przed terminem zgłaszania reprezentacji do FCI i dołożono do tego kryterium czasu. Jestem ciekaw, czy uważacie, że takie zasady powinny zmienione (jesli tak, to dlaczego?) i ma ktoś lepszy pomysł?
W takiej konkretnej dyskusji z przyjemnością wezmę udział :)

Posted

A czy te warunki eliminacji rozwazaja ilosć przebiegów czystych do ilosci dyskwalifikacji i kiepskich przebiegów? Bo wiesz czasowo to i tak daleko mamy do czołówki, ale druzynowo liczą sie równe psy które potrafia przebiec na czysto nawet w tochę wolniejszym czasie. Ale muszą to byc psy równe i pewne. Przynajmniej moze w druzynowych bysmy zaistnieli.
Dziwne ze tego nikt brał pod uwagę.