OlaAB Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Mokka napisał(a):Mnie ten temat akurat nie dotyczy, ale nawet gdyby moja sucz miała papiery, to ja i tak wiem, że nie miałabym nigdy szans na start w prawdziwych mistrzostwach świata, ponieważ mojej dziewczynce z rzadka zdarza się zbliżyc z tempem do granicy 4s, a bez tego to nie ma po co jechać. Każdy zna osiągi i możliwości swojego psa, więc z pewnością każdy może realnie ocenić, czy ma po co robić badania. no my też mamy problem z głowy zwłaszcza, że w klasyfikacjach brana jest prędkość 'na trawie' (tu jeszcze byśmy się załapali na 4m/s), ale MSA są na hali... Quote
Flaire Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 LALUNA napisał(a):Davie mam szukac tego nie malowanego czy może lepiej dac na msze? :razz:Ja nie rozumiem zupełnie, dlaczego nie można i jednego, i drugiego. I jeszcze egzorcysty też. Takie wymagane badanie to świetna sprawa, tylko lepiej trzeba było o nim nic nie mówić, to potem nabór do reprezentacji byłby prostszy - wybrałoby się tylko tych, którzy mają odpowiednie badania. :eviltong: A reszta - no coż, chciałoby się, ale... :niewiem: Quote
Robull Posted November 24, 2006 Author Posted November 24, 2006 [quote name='Flaire']Takie wymagane badanie to świetna sprawa, tylko lepiej trzeba było o nim nic nie mówić, to potem nabór do reprezentacji byłby prostszy - wybrałoby się tylko tych, którzy mają odpowiednie badania. :eviltong: A reszta - no coż, chciałoby się, ale... :niewiem:No tak... znów moja wina ;):eviltong: Quote
LALUNA Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 No tak... znów moja wina ;-):eviltong: A Ty juz masz zrobione te badania? Quote
Robull Posted November 24, 2006 Author Posted November 24, 2006 A tak poważnie, to proponuję, aby przypomnieć tu zasady tegorocznych kwalifikacji do reprezentacji na MŚA. Może okaże się, że nie ulegną one zmianie i wtedy nikt nie będzie mógł zarzucić, że o czymś nie wiedział. Jeśli natomiast zostanie wreszcie powołana komisja agility i ewentualnie zmieni te zasady, to również opublikujemy je tutaj. Im więcej i im wcześniej wszystko będzie jasne, tym zdrowsza będzie atmosfera wokół reprezentacji. Niepoprawny Optymista :) Quote
Robull Posted November 24, 2006 Author Posted November 24, 2006 LALUNA napisał(a):A Ty juz masz zrobione te badania?Tak, w wieku 7 lat mama zawiozła mnie do Puław i od tamtej pory rygularnie się szczepię :lol: Quote
LALUNA Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Robull napisał(a):A tak poważnie, to proponuję, aby przypomnieć tu zasady tegorocznych kwalifikacji do reprezentacji na MŚA. Może okaże się, że nie ulegną one zmianie i wtedy nikt nie będzie mógł zarzucić, że o czymś nie wiedział. Jeśli natomiast zostanie wreszcie powołana komisja agility i ewentualnie zmieni te zasady, to również opublikujemy je tutaj. Im więcej i im wcześniej wszystko będzie jasne, tym zdrowsza będzie atmosfera wokół reprezentacji. Niepoprawny Optymista :) A nie mozemy poczekać z tym do 26.11.2006, czyli poniedzialku, kiedy będzie wiadomo czy nasze propozycje mają znaczenie czy też nie.;) Quote
LALUNA Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Robull napisał(a):Tak, w wieku 7 lat mama zawiozła mnie do Puław i od tamtej pory rygularnie się szczepię :lol: A mówiłeś że takie badanie to raz na całe życie wystarcza. Kłamałeś?:evil_lol: Quote
Robull Posted November 24, 2006 Author Posted November 24, 2006 LALUNA napisał(a):A mówiłeś że takie badanie to raz na całe życie wystarcza. Kłamałeś?:evil_lol:I znów nic nie zrozumiałaś:shake::crazyeye: Badania robi się raz na całe życie, ale utrzymują swoją ważność pod warunkiem, że regularnie (co rok) szczepi się przeciwko wściekliźnie. Quote
LALUNA Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Robull napisał(a):I znów nic nie zrozumiałaś:shake::crazyeye: Badania robi się raz na całe życie, ale utrzymują swoją ważność pod warunkiem, że regularnie (co rok) szczepi się przeciwko wściekliźnie. To widzę w ciągłej gotowości jesteś;) Quote
FikuMiku Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Robull napisał(a): Zawody odbędą się w Olimpijskiej Hali w mieście Hamar. A ta hala jest imponująco piękna!:loveu: Jej konstrukcja wzorowana jest na szkielecie odwróconej tradycyjnej łodzi:crazyeye: Quote
PATIszon Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Mokka napisał(a): ponieważ mojej dziewczynce z rzadka zdarza się zbliżyc z tempem do granicy 4s, a bez tego to nie ma po co jechać. Każdy zna osiągi i możliwości swojego psa, więc z pewnością każdy może realnie ocenić, czy ma po co robić badania. . A ja tak z innej beczki: Ta franca moja, Keniusia ciagnac rower na zawodach spokojnie wykreca 5m/s! A na agility o polowe mniej,mimo, ze nic sie za nia nie ciagnie....:mad: Tak wiec ja z badan tez, poki co jestem zwolniona:cool3: Ale reszta blyskawic, niech sie bada!!! Quote
Robull Posted November 24, 2006 Author Posted November 24, 2006 PATIszon napisał(a):A ja tak z innej beczki: Ta franca moja, Keniusia ciagnac rower na zawodach spokojnie wykreca 5m/s! A na agility o polowe mniej,mimo, ze nic sie za nia nie ciagnie....:mad: Pati, sprawdziłem i w regulaminie FCI nie ma ani słowa o rowerze... Qrnia, tylko do czego jej ten rower przypniesz na agility, skoro nawet obroży nie może mieć na sobie?:evil_lol::lol::cool3: Quote
PATIszon Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 Robull napisał(a):Pati, sprawdziłem i w regulaminie FCI nie ma ani słowa o rowerze... Oj to blad, powazny blad! POwinniscie to przedyskutowac na zebraniu.... :drinking: Quote
Davie Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 [quote name='Robull'].......Jak ktoś zrobi badania, a nie zakwalifikuje się w przyszłym roku do kadry narodowej, to rok później mamy jeszcze MŚA w Helsinkach (jeśli ktoś się będzie wybierał przez Szwecję, co jest lepszym pomysłem) oraz wspomniane przez Davie MŚ Obedience w Sztokholmie. A jak i tu się nie zakwalifikuje, to… na wakacje będzie mógł sobie wyjechać do naszych północnych sąsiadów albo wystawić psa na Crafcie ;) E tam, lepiej do Anglii na zawody pojechać!:loveu: Ale chyba to już są inne badania, tzn. wykonuje się je w innym odstępie czasu od ostatniego szczepienia przeciwko wściekliźnie i nie mam pojęcia czy można zrobić taki "kombajn"... :???: Quote
OlaAB Posted November 24, 2006 Posted November 24, 2006 hmm, tak sobie liczę... (poprawcie jeśli się mylę) każdy pies wyjeżdżający do Norwegii musi minimum na pół roku wcześniej mieć wykonane badania na wścieklizn na próbce krwi pobranej na 120 do 365 dni po ostatnim szczepieniu przeciwko wściekliźnie (próbki pobrane przed upływem 120 dni od ostatniego szczepienia nie są ważne). liczę "z grubsza" miesiąc=30dni skoro MSA są 28.09.2007 czyli badania trzeba wykonać DO 28.03.2007 najpóźniej z drugiej strony aby badania wykonać 28.03.2007 to zaszczepić powinno się MAX 28.11.2006 czyli tak naprawdę aby się zmieścić w tych dwóch przedziałach to trzeba było zaszczepić psa od 1 kwietnia.2006-do końca listopada.2006 :evil_lol: Quote
Robull Posted November 25, 2006 Author Posted November 25, 2006 PAŃSTWOWY INSTYTUT WETERYNARYJNY PAŃSTWOWY INSTYTUT BADAWCZY 24-100 Puławy, al. Partyzantów 57 Centrala tel.: (0-81) 886 30 51, fax: (0-81) 886 25 95 Sekretariat: ShowMail(0); sekretariat@piwet.pulawy.pl http://www.piwet.pulawy.pl/index_eng.html Szczegóły mamy tu: http://www.piwet.pulawy.pl/vir/USLUGI-rabies.html Pełna lista ośrodków, które mogą zrobić to badanie: http://ec.europa.eu/food/animal/liveanimals/pets/approval_en.htm Polecam też: http://www.wetgiw.gov.pl/ Quote
Robull Posted November 25, 2006 Author Posted November 25, 2006 Ola, z tym liczeniem, to troche nie tak... Próbkę krwi możesz pobrac równie dobrze w styczniu, czy lutym, pod warunkiem, że psa szczepiłaś przeciwko wściekliźnie dawniej niż 3 miesiące wcześniej. Jesli zatem szczepisz psa np. w maju, to spokojnie badanie możesz zrobić w lutym 2007. Zresztą te pół roku (tak kiedyś słyszałem), o którym pisałem, to trzeba sprawdzić, bo może się równie dobrze okazać, że na wyniki czeka sie obecnie np. 3 miesiące. Ale z drugiej strony, po co czekać na ostanią chwilę? Quote
Robull Posted November 25, 2006 Author Posted November 25, 2006 Davie napisał(a):E tam, lepiej do Anglii na zawody pojechać!:loveu: Ale chyba to już są inne badania, tzn. wykonuje się je w innym odstępie czasu od ostatniego szczepienia przeciwko wściekliźnie i nie mam pojęcia czy można zrobić taki "kombajn"... :???:Mnie się wydaje, że to te same badania... Ale może bys prawdziła? W końcu jesteś jakby bliżej weta i częściej niż ja ;) Quote
Davie Posted November 25, 2006 Posted November 25, 2006 Eh, Robull, Ty to umiesz brać ludzi na ambicję.... :lol: Całkowity koszt badania (tzn. pobranie krwi, wysyłka próbki do Puław i wysłanie wyników albo do kliniki, albo na adres prywatny) wynosi aktualnie (u naszego weta :razz: ) 327zł. A na wynik czeka się ok. 3 tygodni. Jeżeli się przestrzega terminu szczepienia przeciwko wściekliźnie (nie wolno się spóźnić nawet o dzień!) to badanie pozostaje ważne przez całe życie zwierzaka. Przepisy dla Wlk. Brytanii są trochę inne - badanie można wykonywać już po upływie jednego miesiąca od ostatniego szczepienia. Jeżeli wybieramy się z psem np. do Anglii i do Szwecji, należy spełnić wymogi obowiązujące dla kraju o bardziej restrykcyjnych przepisach - (np. dłuższy minimalny czas między ostatnim szczepieniem a badaniem), czyli np. tak jak to określają szwedzkie czy norweskie regulacje. Quote
Robull Posted November 25, 2006 Author Posted November 25, 2006 Davie napisał(a):Eh, Robull, Ty to umiesz brać ludzi na ambicję.... :lol: :evil_lol: Davie napisał(a):A na wynik czeka się ok. 3 tygodni.Jeśli na wyniki czeka się powiedzmy miesiąc, to wynika z tego, że nie trzeba robić badania minimum pół roku wcześniej? Quote
BeataG Posted November 26, 2006 Posted November 26, 2006 Davie napisał(a):No nie trzeba.:-) Trzeba, bo taki wymóg jest zawarty w przepisach tych państw. Badanie musi być wykonane co najmniej na pół roku przed terminem wjazdu do tych państw. Nie chodzi tu o to, jak długo się czeka na wynik, tylko jaki musi być odstęp czasu między badaniem a wjazdem. Nie mam pojęcia dlaczego jest wymagany taki odstęp czasowy i co to ma na celu. :shake: Quote
OlaAB Posted November 27, 2006 Posted November 27, 2006 Robull napisał(a):Ola, z tym liczeniem, to troche nie tak... Próbkę krwi możesz pobrac równie dobrze w styczniu, czy lutym, pod warunkiem, że psa szczepiłaś przeciwko wściekliźnie dawniej niż 3 miesiące wcześniej. Jesli zatem szczepisz psa np. w maju, to spokojnie badanie możesz zrobić w lutym 2007. Robert zgadza się, chodziło mi o to, że jeżeli komuś wypada szczepienie w okresie grudzień-marzec, to od razu może się pożegnać z wyjazdem Quote
Recommended Posts