Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Robull
pomiędzy sformułowaniem "może nie otrzymać" a "nie może otrzymać" jest "lekka" różnica ;)
ja nie twierdzę, że nie może ale na mój "chłopski rozum" pismo organizacji kynologicznej do organizacji kynologicznej ma większą siłę przebicia niż pismo osoby prywaniej do organizacji,
zwłaszcza, że chodzi tu o potwierdzenie, że Plusz jest cały czas w Polsce a polskie zasady wyrabiania rodowodów są takie a nie inne

a dlaczego napisała samodzielnie? skąd mam wiedzieć?

piszesz

kto i co będzie teraz pisał do organizatora

a co z 4 dniami wstecz? co ja piszę - na wszystkich formularzach zgłoszeniowych należało wpisać PKR i numer rejestracji oddziałowej, więc już wtedy było wiadomo, że Plusz rodowodu wyrobionego nie ma :shake:

• Replies 868
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

OlaAB napisał(a):
... na mój "chłopski rozum" pismo organizacji kynologicznej do organizacji kynologicznej ma większą siłę przebicia niż pismo osoby prywaniej do organizacji
dokładnie to samo mówi mi mój chłopski rozum i szczerze mówiąc nie rozumiem, czemu od początku nie przyjęto takiej właśnie formy próby załatwienia sprawy:shake:

Posted

Pewnie dlatego, że jeszcze nikt nie wyrobił sobie pozytywnych skojarzeń z komisją agility:evil_lol:
Może jak sprawa zostanie szybko załatwiona to zacznie zmieniać się podejście.
Czy pozytywnie (oby) czy negatywnie na to komisja wpływu nie ma.
Co najwyżej pojadą nie trzy a cztery smaliki:multi:

Posted

Pierwsze moje "pismo" było nieoficjalnym zapytaniem do Organizatorów powiedzmy "z ciekawości". Tekst pisma oficjalnego, które ma być przez Podkomisję zaadresowane wysłałam chyba przedwczoraj do Doroty Znajkiewicz i Leszka. Dorota na moją prośbę rozesłała pismo do reszty członków Podkomisji.

Z tego co wiem, to Leszek jest w bezpośrednim kontakcie z Anią i wspólnie uzgadniają, kto i co będzie teraz pisał do organizatora

To chyba zbyt szumnie powiedziane. Mój "kontakt" z Leszkiem polegał właściwie na wysyłaniu mu treści podania do Organizatorów, którego On (jak stwierdził w rozmowie z Zielskiem) nie ma czasu napisać i nie wie co. :roll: A to co się w piśmie znalazło było moją inwencją twórczą a pomysły podsuwali mi Przyjaciele. Prawdę mówiąc Leszek chyba nie za bardzo się przejmuje moją sytuacją i był w stanie tylko mi przekazać że nie jadę. Na tym skończyła się jego rola a chyba jako człowiek, który tak się zaangażował w wysłanie reprezentacji na MŚ powinien robić wszystko, żeby jakoś rozwiązać problem. Leszek twierdzi że ja nie potrzebuję jego pomocy i sama sobie poradzę na własną rękę. Może ma i rację bo za taką "pomoc" to ja rzeczywiście dziękuję. Więcej pomocy otrzymałam od Przyjaciół z Klubu. Leszek ma mi za złe że sama napisałam nieoficjalnie do Organizatorów ale to chyba nie jest niezgodne z przepisami a poza tym to chyba każdy by tak zrobił gdyby usłyszał w słuchawce "nie jedziesz" i ani jednego słowa na temat "a może uda się coś zrobić". Leszek nie poinformował mnie też że moje podanie o deklaracji uczestnictwa w MŚ zostanie pewnie odrzucone bo podobno nie prosiłam w nim o wydelegowanie (;) ), dowiedziałam się o tym od Zielska bo do niej Leszek dzwonił. A że obie miałyśmy tę samą formułkę to jeśli jej podanie zostanie odrzucone to i moje też. Tak naprawdę o postępach i nowych wątkach mojej sprawy dowiaduję się od Zielska. I jak tu nie popaść w świadomość, że wszystkich swoich interesów należy dopilnować samemu a nie zlecać innym.

Posted

na wszystkich formularzach zgłoszeniowych należało wpisać PKR i numer rejestracji oddziałowej, więc już wtedy było wiadomo, że Plusz rodowodu wyrobionego nie ma

Skoro Ola już poruszyła tę sprawę to rzeczywiście myślę że wiele osób wiedziało, że Plusz nie ma wyrobionego papieru bo na wszystkich eliminacyjnych zawodach wysyłałam zgłoszenie z numerem metryki a w przy nr PKR wpisywałam n/a lub brak. Gdy zgłaszałam się na zawody eliminacyjne do Wrocławia, Leszek nawet wysłał mi maila, co to za dziwny numer rodowodu składający się tylko z liczb i przez kogo został wystawiony Na to ja odparłam, że to numer metryki i że rodowodu nie mamy wyrobionego. Przypuszczam, że o tym przepisie "rodowód przynajmniej przez 12-mcy" Leszek dowiedział sie w ostatniej chwili bo gdyby wiedział wcześniej to na pewno by mnie poinformował, że będą problemy z wydelegowaniem. I tak oto żyłam w blogiej nieświadomości.

szczerze mówiąc nie rozumiem, czemu od początku nie przyjęto takiej właśnie formy próby załatwienia sprawy

No właśnie i ciekawe dlaczego nie było inicjatywy ze strony Podkomisji. Ja bym wszystko chętnie napisała, wysłała i bóg wie jeszcze co zrobiła, gdyby ktoś tylko mi podpowiedział co mam robić. Jakie są procedury, czy pisać do FCI czy do Organizatorów czy jeszcze kogoś innego. Brak informacji powoduje że człowiek błądzi jak we mgle szukając rozwiązania.

A tekst pierwszego pisma do Organizatorów był mocno nieformalny i nieurzędowy i miał formę dość luźną:

"
Dear Main Committee Members,
I am writing to you since I have come across a problem and I hope you will be able to tackle it somehow.
The Polish Kennel Club and the Polish Agility Subcommission have decided to hold the first set of agility tournaments that will give the oportunity to pick the best competitors for the Agility Championships in Norway. My dog satisfied the requirements and found herself in the group of 3 other dogs with the highest score to form a team. Unfortunately the representative of the Polish Agility Subcommission who prepared the qualifying rules failed to specify that only dogs which are registered within the studbook for at least 12 months may participate. I belive that this rule was applied by the FCI to prevent handlers who were unsuccessful in satisfying the requirements in their homecountry to represent a different country by registering their dog within that country’s studbook. My dog does not own a pedigree as such yet ( the developing proccess is in motion) but owns another document namely a birth certificate that clearly specifies that this particular dog is to be registered within the Polish Kennel Club .A birth certificate is given to a newborn puppy and states that a particular dog is a purebred and is entitled to a pedigree. Owners can even show their dogs at dog shows having nothing but the birth certificate. This document does not entitle the dog to be registered within a non-polish organization (this involves the development of the so called export pedigree on the basis of the birth certificate which can only be done in Poland) or a non-FCI organization. Some dog owners (including me) after buying a puppy and receiving the birth certificate do not bother to get a pedigree since they are not interested in dog shows or their dog has a defect e.g an incorrect bite (which is a matter in our case).
I have been competing for my country for almost 3 years now and have been the member of the Polish Kennel Club for more than 2 years. The question is: is it possible for a dog to participate in the Agility Championships which owns a pedigree for a period less than 12 months but has owned a birth certificate for 7 years? I hope to hear from you soon since this matter is of utter importance to me.

Sincerely,
Anna Lesniak"

Posted

Anulka napisał(a):
Leszek nie poinformował mnie też że moje podanie o deklaracji uczestnictwa w MŚ zostanie pewnie odrzucone bo podobno nie prosiłam w nim o wydelegowanie (;) ), dowiedziałam się o tym od Zielska bo do niej Leszek dzwonił. A że obie miałyśmy tę samą formułkę to jeśli jej podanie zostanie odrzucone to i moje też.

To wszyscy "nominowani" nie dostali od Podkomisji gotowca do wypełnienia ze wszystkimi stosownymi formułkami? :crazyeye:

Chyba padło już na tym forum pytanie "od czego właściwie mamy Podkomisję"? I - o ile dobrze pamiętam - nikt litościwie na nie nie odpowiedział... :diabloti:

Posted

[quote name='dorotak']To wszyscy "nominowani" nie dostali od Podkomisji gotowca do wypełnienia ze wszystkimi stosownymi formułkami? :crazyeye:

Nie ,
poza tym okazuje się, że sformułowanie
" Proszę o wydelegowanie mnie na MSA...." nie jest równoznaczne z wyrażeniem chęci reprezentowania kraju na MSA i należy to w oddzielnym zdaniu zaznaczyć
czyli
"... Deklaruję chęć reprezentowania.... i proszę o wydelegowanie mnie...."

Posted

Napiszę pozornie of topic
Mój mąz jest team liderem reprezentacji Polski na MS w lataniu na paralotniach z napędem.
Jeżdżąc na zawody zauważył,ze zawodnicy nie znając języka nie dowiadywali się na czas wielu istotnych spraw, np że przeniesiono konkurencję o godz. wcześniej, że maja za duży zbiornik na paliwo, że zmieniono trase przelotu itd poniewaz znał język i potrafił dostrzegac i przewidywać problemy, umiał zadawać szczegółowe pytania zaczął im pomagać. Po dwóch latach został oficjalnym team liderem. Sam lata rekreacyjnie tylko. Jego rola jest zadbac o WSZYSTKO i przewidzieć WSZYSTKO co może pomóc zawodnikom w jak najlepszym starcie. Jego działalnośc zaczyna sie juz w kraju na długo przed zawodami. Oni maja się skoncentrować tylko na treningu i i przelocie. W tym roku jedzie na 2 tygodnie do Chin.

• 3 weeks later...
Posted

A ja sie zapytam jesli moge o sprawe Anulki i Plusza? Sa jakies wiesci?

Pytam z czystej ciekawosci i zyczliwosci do zawodnikow :lol: na wypadek gdyby ktos mnie posadzil o inne zamiary ;)

Posted

A ja sie zapytam jesli moge o sprawe Anulki i Plusza?

Tak prawdę powiedziawszy to nic się nie zmieniło na przestrzeni tych paru tygodni ;) W sumie to brak jest informacji o podstawowych sprawach typu jak zawodnicy mają się znaleźć na MŚ, jak dojadą, czy na własny koszt, czy będą dotacje z ZK, gdzie będą mieszakać i jak daleko od Hamar. A wszystko powinno być już prawie dopięte na ostatni guzik a tym czasem wygląda to jakby dopiero zaczęto guzików szukać.

Posted

My czekamy cierpliwie na jakieś wieści czy ktoś w końcu przyjeżdża,no i ile osób, bo napewno będziemy na tych zawodach i miło byłoby spotkać rodaków i im pokibicować :lol:

• 2 months later...
Posted

Sajko napisał(a):
No i gdzie w końcu znajdę oficjalny i ostateczny skład reprezentacji Polski na Mistrzostwa Świata? Znalazł ktoś na tej stronie, gdzie jest 'wszystko'?

Podobno miało być aktualizowane ...
Wyniki z zawodów z Plocka/Łącka są od dawna przesłane ale ni widu ....
A skład? Podobno jest zatwierdzony!!!!:)

Posted

Kurcze, Cavano niet, ale spoko, coś się wymyśli:cool3:

Belgunia, no też tak słyszałam, że zatwierdzony, i chyba nawet podobno jakaś drobna zmiana była czy cuś:lol:

Posted

nio, i wszystko rozpisane itp, fajowa ta strona, taka skandynawska skrupulatność:cool1:

a kiedy jedziecie, gdzie śpicie, no zdradzcie trochę szczegółów wyjazdu:razz:

Posted

No dobrze, to ja się wypowiem w imieniu "fortowej" frakcji reprezentacji, tudzież towarzyszących jej kibiców... ;)
Nasze zawodniczki w liczbie sztuk czterech + pięć psów, i z trójką widzów, wybywają na dwa auta już w w niedzielę - 23.09. Jadą do Rostocku, potem promem do Göteborga i dalej piękną widokową (fiordy!) trasą do Hamar. W poniedziałek, wtorek i środę dziewczyny przez godzinę trenują na przeszkodach lokalnego klubu. Oczywiście trening jest dostępny dla całej reprezentacji, ale z tego co wiem, to jej reszta dotrze na miejsce w czwartek rano, czyli w dniu oficjalnego halowego treningu.
Pozostali, czyli my :cool3:, tzn. ja, FikuMiku i yassue, lecimy w środę wieczorem do Oslo, potem godzinkę kolejką do Hamar. Wracamy wieczorem w poniedziałek, więc będzie czas na poplątanie się po Oslo (skocznia Holmenkollen - koniecznie! ;))
A mieszkać będziemy wszyscy (czyli reprezentacja, przedstawiciele Podkomisji i kibice) w trzech całkiem miłych i wygodnych 6-osobowych domkach, jakieś 40 min. jazdy samochodem od Hamar.

Posted

Davie napisał(a):
będzie czas na poplątanie się po Oslo (skocznia Holmenkollen - koniecznie! ;))

Tylko nie wybierajcie się na skocznie jak będzie mocno wiało... trupem można paść i zawału dostać, jak się stoi na górze, a cała konstrukcja pod nogami się rusza...:evil_lol:

dzięki za info;)