Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 868
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Zielsko napisał(a):
Nie jest to wymog Norwegow tylko zapis w regulaminie agility FCI.

Czy mam rozumieć, że jest to nowy zapis? Czy w ubiegłym roku też był? Bo jeśli był i mimo to Tola mogła pojechać, to może Tajga też będzie mogła?

Posted

Więc biorąc powyższe daty pod uwagę i wiedząc, że wpis do PKR trwa u nas co najmniej 2 miesiące, to żeby spełnić warunek wpisu od co najmniej 12 miesięcy Pluszowa musiałaby wystąpić o wpis do PKR najpóźniej w lipcu ubiegłego roku, a więc kilka miesięcy przed tym kiedy ten zapis uchwalono. Kuriozum.

Posted

TuathaDea napisał(a):
Więc biorąc powyższe daty pod uwagę i wiedząc, że wpis do PKR trwa u nas co najmniej 2 miesiące, to żeby spełnić warunek wpisu od co najmniej 12 miesięcy Pluszowa musiałaby wystąpić o wpis do PKR najpóźniej w lipcu ubiegłego roku, a więc kilka miesięcy przed tym kiedy ten zapis uchwalono. Kuriozum.

To jest jakiś punkt zaczepienia. Właśnie na to należy się powołać w piśmie.

Posted

Tak po prawdzie, to żaden pies, który nie miał wyrobionego rodowodu w chwili wejścia w życie tego zapisu nie ma możliwości go spełnić co najmniej do końca 2007 roku.

Posted

Dochodzi do tego jeszcze niejednoznaczna, bezprzecinkowa konstrukcja gramatyczna, przez którą ten zapis może mieć dwojakie znaczenie:
"pies był zarejestrowany w księdze rodowodowej kraju, dla którego będzie startować, przez minimum 12 miesięcy"
albo
"pies był zarejestrowany w księdze rodowodowej kraju, dla którego będzie startować przez minimum 12 miesięcy".

Posted

BeataG napisał(a):
Dokładnie. A prawo nie może działać wstecz. Nie można wymagać od ludzi by kiedyś wcześniej zrobili coś, co nie było wtedy wymagane.

W związku z tym powstaje pytanie: czy autorowi treści tego zapisu chodziło o wsteczny warunek wpisu do ksiąg rodowodowych, czy też o deklarację reprezentowania wybranego kraju przez co najmniej 12 miesięcy?

Posted

TuathaDea napisał(a):
W związku z tym powstaje pytanie: czy autorowi treści tego zapisu chodziło o wsteczny warunek wpisu do ksiąg rodowodowych, czy też o deklarację reprezentowania wybranego kraju przez co najmniej 12 miesięcy?

Autor treści tego zapisu dał d..., bo powinien ustalić vacatio legis (okres "spoczywania" przepisu zanim zacznie obowiązywać) taki, żeby wszyscy zainteresowani mieli czas wyrobić rodowód, i zapisać, że od 1.01.2007 dotyczy to psów, które przed wejściem w życie tego przepisu już były zarejestrowane w księdze rodowodowej.

Posted

Anulka napisał(a):
Owszem dałam trochę ciała ale moim zdaniem osoby ustalające zasady kwalifikacji na MŚ też coś przegapili bo przecież w punkcie pierwszym zasad kwalifikacji jest wyraźnie napisane: ...
Właśnie Aniu, prawda jest taka, że pewnie nikomu w podkomisji nie przyszło do głowy, że ktoś może ubiegać się o udział w reprezentacji i nie miec dla swojego psa rodowodu:oops:, czyli nie spełnia pierwszego punku z zasad kwalifikacji. Widać trudno jest przewidzieć wszystkie możliwe sytuacje:roll:. Ale z drugiej strony proszę nie odwracaj kota ogonem: nie muszę znać Regulaminu Agility FCI, nie muszę znać angielskiego...
Oczywiście bardzo chcę, żeby wszystko skończyło się dobrze dla Ciebie, bo zawsze byłem zdania, iż powinny jeździć osoby, które to sobie wypracowały, a Ty bez wątpienia do nich się zaliczasz.
Anulka napisał(a):
Świadomość, że jednak jesteśmy coś warte byłaby mi akurat teraz bardzo potrzebna.
Jak możesz w to wątpić? Przecież wykosiłyście taką konkurencję i zgromadziłyście 21 punktów!

Anulka napisał(a):
... mogłam też rok temu zgodzić się na wyjazd do Bazylei ale nie zrobiłam tego bo w moim przekonaniu to nie było fair w stosunku do innych zawodników ze względu na brak eliminacji.
Aniu, eliminacje były i dobrze wiesz o tym... wałkowaliśmy ten temat rok temu i proszę nie rwcajmy znów do tego.

Posted

Właśnie Aniu, prawda jest taka, że pewnie nikomu w podkomisji nie przyszło do głowy, że ktoś może ubiegać się o udział w reprezentacji i nie miec dla swojego psa rodowodu

Ja rozumiem że można wielu rzeczy nie przewidzieć np. tego czy będziemy mieli śnieg na Boże Narodzenie albo co się kłębi w głowie zawodników agility. Ktoś już tu podał przypadek Niuki, która wyrabiała rodowód "na szybko" tuż przed wyjazdem więc sytuacja podobna do naszej tylko że Niuka i Tola miały to szczęście, że wtedy ten przepis nie obowiązywał. Ja też czekałam aż do ostatniej chwili bo nie wiedziałam czy się zakwalifikujemy bo przecież mamy silną konkurencję psów które są od nas szybsze. Nawet gdybym wyrobiła rodowód przed eliminacjami to też by to NIC nie dało. Papier jest teraz w trakcie wyrabiania i przed wyjazdem zwierzak byłby rodowodowy i wystartowałby też jako rodowodowy na MŚ. Gdybym wtedy wiedziała że od początku nici z wyjazdu to może inaczej rozplanowałabym wydatki mając teraz z czego zapłacić składkę klubową:lol:
Ale z drugiej strony proszę nie odwracaj kota ogonem: nie muszę znać Regulaminu Agility FCI, nie muszę znać angielskiego...

Ale to nie są moje słowa:cool3: Na moje nieszczęście przepis był świeży i nie wpadło mi do głowy że regulamin, który sobie wydrukowałam ponad 1,5 roku temu jest już nieważny. Zasady kwalifikacji wisiały na DGM od końca listopada 2007 ponad miesiąc po tym jak ogłoszono poprawkę. Widać dla wielu okazała się nieuchwytna zarówno dla zawodników jak i Podkomisji.
Oczywiście bardzo chcę, żeby wszystko skończyło się dobrze dla Ciebie, bo zawsze byłem zdania, iż powinny jeździć osoby, które to sobie wypracowały, a Ty bez wątpienia do nich się zaliczasz.

Dzięki że w nas wierzysz.:cool3:
Jak możesz w to wątpić? Przecież wykosiłyście taką konkurencję i zgromadziłyście 21 punktów!

Niektóre stany zdołowania wywołane pewnymi zdarzeniami nie dadzą się racjonalnie wytłumaczyć, niestety. I dlatego są takie uciążliwe:roll:
Aniu, eliminacje były i dobrze wiesz o tym... wałkowaliśmy ten temat rok temu i proszę nie rwcajmy znów do tego.

Dla mnie eliminacje nie podane do publicznej wiadomości tak jak teraz nie są eliminacjami. I rzeczywiście nie wracajmy to przeszłości bo to i tak nic nie zmieni.

Posted

Robull napisał(a):
Ale z drugiej strony proszę nie odwracaj kota ogonem: nie muszę znać Regulaminu Agility FCI, nie muszę znać angielskiego...

Robull, jako Robull absolutnie nie musisz znać angielskiego i regulaminów, Podkomisja ds. Agility musi i ma obowiązek znać najnowsze prawodawstwo FCI we wszystkich aspektach dotyczących agility. I jeśli nikt nie zna angielskiego, nalezy tekst wysłać do tłumacza przysięgłego, tym bardziej że o nowym regulaminie agility wszyscy wiedzieli, więc nie wszedł w życie 'cichaczem'. Tak więc tłumaczenie, że jako Robull nie musiałeś znać tego przepisu kupuję i nie mam z tym problemu, jako członek Komisji podpisany pod regulaminem kwalifikacji masz obowiązek znać regulamin wchodzący w zycie 1 stycznia 2007 (żeby nie było, że personalnie, wszyscy członkowie Podkomisji mają obowiązek go znać i dokonać rewizji/ uaktualnienia wymagań które muszą spełnić zawodnicy).

Posted

Anulka napisał(a):
Nawet gdybym wyrobiła rodowód przed eliminacjami to też by to NIC nie dało.
Właśnie:razz:. Tym samym, gdyby w 1 pkt. zasad kwalifikacji było sprecyzowane "Pies posiada rodowód ZKwP od 12 miesięcy", to też by nic nie dało.
Osobiście uważam, że organizator powinien uznać metrykę i świeży rodowód, jako wystarczające potwierdzenie, iż Pluszowa jest rasowa, bo przecież jest zarejestrowana w ZKwP znacznie dłużej niż te cholerne 12 miesięcy. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie, bo w końcu te metryki, to wynalazek ZKwP, który jest przecież członkiem FCI.

Posted

Sajko napisał(a):
Robull, jako Robull absolutnie nie musisz znać angielskiego i regulaminów...
NIe chodziło o mnie, ale to chyba nie ma znaczenia ;)

Posted

Robull napisał(a):
Właśnie:razz:. Tym samym, gdyby w 1 pkt. zasad kwalifikacji było sprecyzowane "Pies posiada rodowód ZKwP od 12 miesięcy", to też by nic nie dało.
Osobiście uważam, że organizator powinien uznać metrykę i świeży rodowód, jako wystarczające potwierdzenie, iż Pluszowa jest rasowa, bo przecież jest zarejestrowana w ZKwP znacznie dłużej niż te cholerne 12 miesięcy. Mam nadzieję, że tak właśnie będzie, bo w końcu te metryki, to wynalazek ZKwP, który jest przecież członkiem FCI.

Daloby tyle, ze Ania nie startalaby sie o miejsce w reprezentacji i nie robilaby swojemu psu kosztownych badan.

Posted

Zielsko napisał(a):
Daloby tyle, ze Ania nie startalaby sie o miejsce w reprezentacji i nie robilaby swojemu psu kosztownych badan.

dokładnie!

Robull
no nie mów , że nie widzisz róznicy pomiędzy tymi dwoma zapisami:)

A tak przy okazji....kto będzie team leaderem??

Posted

[quote name='Robull']Anulka. czy masz już jakąś odpowiedź od Norwegów?

Robull
Anulka jako "szary" zawodnik może nie otrzymać odpowiedzi
więc pytanie należałoby zadać Podkomisji czy dostała jakąś odpowiedź - bo nie wątpię, że wysłała pismo do organizatorów "walcząc" o swojego zawodnika :p

Posted

Anulka napisał(a):
Nie dostałam dlatego wysłałam do członków podkomisji wzór oficjalnego pisma, które chciałabym, żeby zostało wysłane do Organizatorów.
Rozumiem, że wysłałaś też kopię tego pierwszego pisma... żeby było widać, co tam było napisane, odnieść się do tego i domagać odpowiedzi, a przede wszystkim pozytywnego załatwienia sprawy przez organizatora.

Posted

[quote name='OlaAB']Robull
Anulka jako "szary" zawodnik może nie otrzymać odpowiedzi
więc pytanie należałoby zadać Podkomisji czy dostała jakąś odpowiedź - bo nie wątpię, że wysłała pismo do organizatorów "walcząc" o swojego zawodnika :pSkoro nie może otrzymać odpowiedzi na swoje pismo (z założenia lub dla zasady), to po co je wysyłała?
Z tego co wiem, to Leszek jest w bezpośrednim kontakcie z Anią i wspólnie uzgadniają, kto i co będzie teraz pisał do organizatora, co też Ania potwierdza w powyższym poscie