Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Zasady kwalifikacji psow na MS!!!

Na oficjalnej stronie Klubu Agility Słowacji jest informacja, że na organizatora Mistrzostw Świata Agility 2007zgłosiło się w terminie tylko jedno państwo i była to Norwegia. FCI przyznało zatem im organizację i wyznaczono termin 28-30.09.2007
Zawody odbędą się w Olimpijskiej Hali w mieście Hamar.

Wiem, że to dopiero za rok, ale postanowiłem juz teraz założyć ten temat, ponieważ jest to bardzo ważna informacja dla wszystkich, którzy liczą na udział w polskiej reprezentacji na przyszłoroczne mistrzostwa świata (jako niepoprawny optymista wierzę, że taka reprezentacja będzie), ponieważ każdy pies wyjeżdżający do Norwegii musi minimum na pół roku wcześniej mieć wykonane badania na wściekliznę w jedynym w Polsce akredytowanym ośrodku, którym jest Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Puławach. Z tego, co się orientuję, to badania takie wykonuje się psu raz na całe życie, a później tylko trzeba regularnie szczepić na wściekliznę.

• Replies 868
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Robull, jesteś szybszy od przeciągu :loveu: . Reagujesz błyskawicznie.
A tak na poważnie, to myslę, że jest to ważna informacja dla każdego, kto choćby marzy o tym, aby wystąpić na takiej imprezie, bo do mistrzostw został już niecały rok, i ani się obejrzymy, a przekroczymy magiczną barierę pół roku i ci, którzy się nie przebadali będą mogli tylko zapłakać. A nabór do reprezentacji będzie z łapanki...

Posted

przepisy dot Norwegii

Zwierzęta towarzyszące (psy, koty i fretki) przewożone w celach niekomercyjnych (niehandlowych) z Polski do Norwegii muszą spełniać następujące wymagania:
1. W pierwszej kolejności zwierzęta muszą zostać zidentyfikowane za pomocą czytelnego tatuażu lub mikroczipu. W przypadku, gdy mikroczip nie spełnia wymogów normy ISO 11784 lub Aneksu A do normy ISO 11785, wówczas właściciel zwierzęcia lub osoba odpowiedzialna za zwierzę w czasie transportu musi zapewnić możliwość odczytania numeru mikroczipu podczas jakiejkolwiek kontroli (musi dysponować czytnikiem).
2. Następnie muszą zostać zaszczepione przeciwko wściekliźnie, przy użyciu inaktywowanej szczepionki, zawierającej jedną jednostkę antygenową/dawkę (zgodnie ze standardami WHO). Szczepienie musi zostać przeprowadzone zgodnie z zaleceniami producenta szczepionki. Ważne jest aby zwierzęta zostały zidentyfikowane (tak jak zostało to opisane w pkt. 1), zanim zostaną poddane szczepieniu przeciwko wściekliźnie.
3. Muszą zostać poddane badaniu w kierunku określenia efektywności szczepienia przeciwko wściekliźnie (za pozytywny wynik badania uznaje się uzyskanie miana przeciwciał neutralizujących wynoszącego co najmniej 0,5 IU/ml). Badanie musi zostać przeprowadzone w laboratorium zatwierdzonym przez Unię Europejską (lista zatwierdzonych laboratoriów jest zamieszczona w Decyzji Komisji 2004/693/WE) na próbce krwi pobranej na 120 do 365 dni po ostatnim szczepieniu przeciwko wściekliźnie (próbki pobrane przed upływem 120 dni od ostatniego szczepienia nie są ważne). Badanie nie musi być powtarzane w przypadku zwierzęcia, które było następnie regularnie szczepione przeciwko wściekliźnie (bez żadnych przerw w kalendarzu szczepień wymaganym przez laboratorium producenta szczepionki).
Rejestry lekarzy upoważnionych do pobierania próbek krwi od psów, kotów i fretek w celu przeprowadzenia powyższego badania prowadzą właściwe terytorialnie okręgowe rady lekarsko-weterynaryjne. Listy ww. lekarzy są dostępne na stronie internetowej Krajowej Izby Lekarsko-Weterynaryjnej pod adresem www.vetpol.org.pl)
4. Po uzyskaniu wyniku badania, lekarz weterynarii upoważniony do wystawiania paszportów dla zwierząt towarzyszących (lista lekarzy wyznaczonych znajduje się na stronie internetowej: www.vetpol.org.pl) powinien wydać zwierzęciu paszport, w którym zostanie potwierdzone spełnienie wszystkich powyższych warunków (identyfikacja zwierzęcia, szczepienie przeciwko wściekliźnie, wynik badania efektywności tego szczepienia).
5. Ponadto, zwierzęta muszą zostać poddane odrobaczaniu przeciwko Echinococcus spp., przeprowadzonemu przez lekarza weterynarii w ciągu 10 dni przed planowanym przemieszczeniem zwierzęcia na terytorium Norwegii, przy użyciu preparatu zawierającego praziquantel. Ponadto, odrobaczanie musi zostać powtórzone w ciągu 7 dni po przyjeździe na teren Norwegii. Obydwa zabiegi odrobaczania, wraz z podaniem nazwy i dawki preparatu muszą zostać odnotowane w paszporcie zwierzęcia.

UWAGA!!!Nieszczepione młode zwierzęta nie mogą być wprowadzane na terytorium Norwegii, chyba, że zostanie wydana na takie przemieszczenie zgoda władz Norwegii (Norwegian Food Safety Authority). Ponadto, wszystkie zwierzęta towarzyszące (psy, koty i fretki) muszą zostać poddane przy wjeździe na teren Norwegii kontroli służb granicznych.

Posted

Mokka napisał(a):
... do mistrzostw został już niecały rok, i ani się obejrzymy, a przekroczymy magiczną barierę pół roku i ci, którzy się nie przebadali będą mogli tylko zapłakać. A nabór do reprezentacji będzie z łapanki...
Dokładnie to miałem na mysli :)
Poza tym później ktoś mógłby się tłumaczyć, że o niczym nie wiedział, a tak w ogóle, to MŚA 2007 miały być w Portugalii (tak faktycznie stało do niedawna na oficjalnej stronie FCI), a nie w Skandynawii...

Posted

Z tym oficjalnym zgłoszeniem się jednego państwa, to Słowacy chyba dokonali skrótu myślowego :lol: , ponieważ wcześniej już było ogłoszone, że następne mistrzostwa odbędą się w potugalskim Estoril. Na "światówce" w Poznaniu spotkałyśmy belgijskiego sędziego agility Liekensa, i powiedział nam, że mająca jakieś problemy organizacyjne Portugalia zrezygnowała, a impreza odbędzie się tydzień wcześniej w Norwegii, kawałek (ok. 100km ;) ) na pólnoc od Oslo. Przy okazji napomknął też, że jemu zaproponowano sędziowanie.:cool3: Wróciłam, sprawdziłam na stronie FCI i jeszcze nie było tam tego info. Ale jak widać, sędziom trza dawać wiarę.;)

Posted

Davie napisał(a):
Z tym oficjalnym zgłoszeniem się jednego państwa, to Słowacy chyba dokonali skrótu myślowego :lol: , ponieważ wcześniej już było ogłoszone, że następne mistrzostwa odbędą się w potugalskim Estoril.
To było tak, że w Basel ogłoszono, że przyszłoroczne mistrzostwa nie odbędą się w Portugali i zapytano, kto chce je organizować? Po szybkiej telekonferencji delegatów z kilku krajów ze swoimi włądami zgłosili się Niemcy, Włochy, Węgry, Norwegia i... Brazylia :razz:. Wyznaczono termin, do kiedy trzeba było wysłać pisemnie oficjalne zgłoszenia i wywiązała się z tego tylko Norwegia.

Posted

No i możemy mieć pretensje do Węgrów, że się nie wywiązują i nam utrudniają! ;) :lol:
Z tą Brazylią to sam Liekens się uśmiał... A ja już widzę te podbite delegacje na koszty przelotu...:razz: :diabloti:

Posted

[quote name='Davie']A ja już widzę te podbite delegacje na koszty przelotu...:razz: :diabloti:

Davie
jakiego przelotu????:razz: :razz: :razz:
Kraulem kurna przez morze a nie tu związek na koszty narażać :evil_lol:

Posted

[quote name='Davie']No i możemy mieć pretensje do Węgrów, że się nie wywiązują i nam utrudniają! ;) :lol:
Z tą Brazylią to sam Liekens się uśmiał... A ja już widzę te podbite delegacje na koszty przelotu...:razz: :diabloti:Tak liczyłem na Węgrów... Miałem nadzieję, że Norwegia nie, bo w 2008 Finlandia (też Skandynawia); Brazylia nie, bo... wiadomo :) ; Niemcy nie, bo… ciągle Niemcy ;) ; Włochy nie, bo w 2007 robią mistrzostwa europy… Ponad to Węgrzy w tym roku zrobili MŚA belgów (agility, obidience, mondjo, IPO i klubówka) i to była fajna impreza na ekstra obiekcie niedaleko Budapesztu. Qrnia, dlaczego oni oficjalnie nie zgłosili się w terminie???:angryy:

Posted

Ja bym jeszcze obwiniła Czechów, że się czają, a piękna hala w Czeskich Budziejowicach stoi...:mad: :p

.... I mimo wszystko podziękowała naszym za niewyrywność.:multi: :eviltong:

Posted

Wiem, że to dopiero za rok, ale postanowiłem juz teraz założyć ten temat, ponieważ jest to bardzo ważna informacja dla wszystkich, którzy liczą na udział w polskiej reprezentacji na przyszłoroczne mistrzostwa świata (jako niepoprawny optymista wierzę, że taka reprezentacja będzie), ponieważ każdy pies wyjeżdżający do Norwegii musi minimum na pół roku wcześniej mieć wykonane badania na wściekliznę w jedynym w Polsce akredytowanym ośrodku, którym jest Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Puławach. Z tego, co się orientuję, to badania takie wykonuje się psu raz na całe życie, a później tylko trzeba regularnie szczepić na wściekliznę.

I co sugerujesz żeby na zapas wszyscy którzy liczą na wejscie do kadry zrobili takie badania wczesniej?
Czy ze nie bedzie znowu eliminacji do MSw i kandydaci zostaną wytypowani zaocznie bez eliminacji aby na czas zdażyli zrobić badania?

Posted

LALUNA napisał(a):
I co sugerujesz żeby na zapas wszyscy którzy liczą na wejscie do kadry zrobili takie badania wczesniej?

No inaczej chyba się nie da, Skandynawowie są dość ;) skrupulatni, jeśli chodzi o te przepisy i nie ma zmiłuj się.... Zresztą można spojrzec na to z drugiej strony, badania można wykorzystać jeżdżąc z psami do Szwecji czy Norwegii na inne zawody, no weźmy tu np. MŚ Obedience w Sztokholmie w 2008 roku...;) :eviltong:

LALUNA napisał(a):
....Czy ze nie bedzie znowu eliminacji do MSw...

Tfu, tfu, LALUNA, żeby to nie okazało się wypowiedziane w złą godzinę... :-o Leć, proszę, w tej chwili pukać w jakieś drzewo! :razz: ;)

Posted

Kurcze przecież mamy zebranie w niedzielę. Mam nadzieję, że takie rzeczy jak eliminacje do MŚ zostaną tam omówione i jakaś dobra dusza przekaże nam informacje tu na forum :loveu:
A może na zebraniu zostanie wyłoniony już sład na MŚ w 2007:evil_lol:

Posted

Tfu, tfu, LALUNA, żeby to nie okazało się wypowiedziane w złą godzinę... :-o Leć, proszę, w tej chwili pukać w jakieś drzewo! :razz: ;-)

Beznadziejna sprawa, w koło mnie same malowane drzewo. :placz:

Posted

Matko święta, no poszukaj czegoś... Może biurko od spodu?:cool3:

No dobra, poszukam. Tylko podaj mi strone organizatora, to sprawdzę najpierw czy czasem sie Polska już nie zgłosiła. Bo co sie bedę fatygować z szukaniem, jak juz po zawodach :evil_lol:

Posted

LALUNA napisał(a):

Nie wiem, co Robull chciał zasugerować, ale moim zdaniem to chyba dobrze, że już wiadomo o takich "drobiażdżkach". Wyobrażacie sobie ten szum, gdyby reprezentacja została wytypowana np. w sierpniu, po czym okazałoby się, że "nikt nic nie wie" na temat badań, które powinny być wykonane pół roku temu i teraz się tego nie przeskoczy? Poza tym umieszczenie takiej informacji na tak popularnym forum umożliwia rozkolportowanie jej do dość szerokiego grona odbiorców.
Laluna, czy Twoim zdaniem lepiej byłoby zachować to w tajemnicy? :niewiem:
Mnie ten temat akurat nie dotyczy, ale nawet gdyby moja sucz miała papiery, to ja i tak wiem, że nie miałabym nigdy szans na start w prawdziwych mistrzostwach świata, ponieważ mojej dziewczynce z rzadka zdarza się zbliżyc z tempem do granicy 4s, a bez tego to nie ma po co jechać. Każdy zna osiągi i możliwości swojego psa, więc z pewnością każdy może realnie ocenić, czy ma po co robić badania.
I nie mam tu na myśli kryteriów naboru do reprezentacji (jeśli takie są już ustalone na rok 2007), ale czasy standartowe ustalane dla MŚ oraz tempo konkurencji.

Posted

Laluna, czy Twoim zdaniem lepiej byłoby zachować to w tajemnicy? :niewiem:

To i tak zalezy co ustali osoba która będzie decydowac o naborze do kadry a nie to co ktoś ogłosi na forum.
To ta osoba bedzie decydować co kto i kiedy.
I nikt z nas nie bedzie miał na to wpływu - chyba:roll: .

Zresztą chyba się to wyjasni już w ten weekend. Zobaczymy w jaki sposób zostanie wybrany bądż powołany podkomisarz, potem zobaczymy na jakich zasadach zostanie powołany bądź wybrany skład podkomisji, a potem zobaczymy jakie ustalą albo nie ustalą zasady powoływania do reprezentacji, a jeszcze potem zobaczymy jak to ma sie do rzeczywistości.

Davie mam szukac tego nie malowanego czy może lepiej dac na msze? :razz:

Posted

[quote name='LALUNA'].....Davie mam szukac tego nie malowanego czy może lepiej dac na msze? :razz:

Oooo, nie wpadłam na to! Dawaj! A może jakiś egzorcysta by się przydał, coby nas przed 'złym' uchronił...:-o

Co do reszty, to jestem tak samo bardzo ciekawa jak to będzie, i staram się nie tracić optymizmu... (mimo wszystko! :p )

Posted

Oooo, nie wpadłam na to! Dawaj! A może jakiś egzorcysta by się przydał, coby nas przed 'złym' uchronił...:-o

Dobra, to ja jestem też za egzorcystą:thumbs: .
A i nie zapomnij wody świeconej wziaść na zebranie. Moze jakiegoś diabła wypędzisz. :evil:

Posted

[quote name='Davie']Oooo, nie wpadłam na to! Dawaj! A może jakiś egzorcysta by się przydał, coby nas przed 'złym' uchronił...:-o

Co do reszty, to jestem tak samo bardzo ciekawa jak to będzie, i staram się nie tracić optymizmu... (mimo wszystko! :p ) Wydawało mi się, że moje intencje były bardzo jasne, ale widać nie dla wszystkich :(
Dodatkowo wyjaśniły bardzo dobrze temat Ola i Mokka (qrnia, a może one w moich myślach czytają? ;) ), ale skoro jak zwykle czegoś nie rozumiesz, to chodzi o to, że, jeśli ktoś ma nadzieję, iż załapie się do reprezentacji na MŚA 2007, to już „dziś” każdy powinien zadbać o stosowne badania swojego psa, żeby nie okazało się później, że reprezentacja niby będzie, tylko nie pojedzie, bo nikt badań nie zrobił.
Jak ktoś zrobi badania, a nie zakwalifikuje się w przyszłym roku do kadry narodowej, to rok później mamy jeszcze MŚA w Helsinkach (jeśli ktoś się będzie wybierał przez Szwecję, co jest lepszym pomysłem) oraz wspomniane przez Davie MŚ Obedience w Sztokholmie. A jak i tu się nie zakwalifikuje, to… na wakacje będzie mógł sobie wyjechać do naszych północnych sąsiadów albo wystawić psa na Crafcie ;)

Posted

Davie napisał(a):
Ja bym jeszcze obwiniła Czechów, że się czają, a piękna hala w Czeskich Budziejowicach stoi...:mad: :p

.... I mimo wszystko podziękowała naszym za niewyrywność.:multi: :eviltong:
Nie czają się... Czesi mają przyzną organizację MŚA 2010:loveu::multi:

Posted

[quote name='Robull']Nie czają się... Czesi mają przyzną organizację MŚA 2010:loveu::multi:Cholercia, teraz sprawdziłem i na stronie FCI jest:

2007 from September 28th to 30th Hamar Norway
2008 Helsinki Finland
2009 Austria
2010 Slovenia

Czyli w 2010 Słowenia:crazyeye:, a Tonda mówił mi w Basel, że Czesi:shake: