jofracy Posted August 13, 2011 Author Posted August 13, 2011 dostałam wiadomość z propozycją PDT: hej,jesli potrzebujecie tymczasu,ja mam miejsce i 2 boksie w tym jednego z SOS BOKSEROM. moj tymczas jest platny ale nie pracuje zawodowo wiec moge zapewnic psiakowi opieke 24 h,mieszkam na wsi gdzie jest mozliwosc wybiegania psiaka w razie watpliwosci pytajcie o mnie ciotke Kapsel,znamy sie i ona moze potwierdzic moje DOSWIADCZENIE z tymczasowaniem psiakow.koszt to 300zl plus karma.pozdrawiam Quote
jofracy Posted August 13, 2011 Author Posted August 13, 2011 Ile średnio kosztuje karma dla takiego psa miesięcznie? Quote
karmelcia Posted August 13, 2011 Posted August 13, 2011 moje boksie zjadaja srednio 15 kg karmy na miesiac( na jednego psiaka) czyli to koszt jakichs 100zl w zaleznosci gdzie i jaka karme kupuje. Quote
kimiji Posted August 13, 2011 Posted August 13, 2011 Opcja tymczasu świetna, ale uzbieranie takiej kwoty to już nie tak fajnie...robimy jakiś bazarek, prośby o wpłaty czy co? Jofracy wypowiedz sie jako założycielka wątku:lol: Quote
jofracy Posted August 13, 2011 Author Posted August 13, 2011 Ja jestem tylko założycielką wątku. Nie chciałabym się wcinać stałemu opiekunowi... Z kasą u mnie kiepsko i nie bardzo dam radę się dołożyć z jakąś znaczącą kwotą... Quote
jofracy Posted August 13, 2011 Author Posted August 13, 2011 [quote name='karmelcia']moje boksie zjadaja srednio 15 kg karmy na miesiac( na jednego psiaka) czyli to koszt jakichs 100zl w zaleznosci gdzie i jaka karme kupuje.[/QUOTE] Karmelcia a czym karmisz swoje boksie? Ja mojej jamniczce kupuję acanę z jagnięciną, albo z łososiem, ale jak sobie pomnożę średnio 17 zł razy 15 kg... to mi się słabo zrobiło ... Quote
maciaszek Posted August 13, 2011 Posted August 13, 2011 Kupujesz na kilogramy? Taniej wychodzi kupić cały worek, np. na allegro. Zyskujesz 2-3 zł na kilogramie. To jeśli chodzi o Acanę. A koszt karmy to rzeczywiście zależy jakiej. Karmy mają nie tylko inne ceny, ale i dawkowanie. Mój Bazyl w zależności od karmy jadł od 14 do 18 kg miesięcznie. Teraz je Brita - 15 kg na miesiąc, ok. 90 zł. Quote
jofracy Posted August 13, 2011 Author Posted August 13, 2011 Moja Zuzia je jakieś 2-3 kg miesięcznie... (Nie wiem dokładnie, bo jak się kończy, to jadę kupić) A sklep w którym kupuję ma spory obrót, więc zawsze mam świeże :) Quote
karmelcia Posted August 13, 2011 Posted August 13, 2011 ZAZWYCZAJ KUPUJE BOSCH,czasem brit,szukam promocji....i worek jak juz wspomnialam starcza mi na mc dla jednego psiaka.wiec koszty sa rozne,czasem COS WYSEPIE w hurtowni,jakies znizki tez dostaje wiec jakos mi wychodzi 70-80 zl miesiecznie. Quote
karmelcia Posted August 13, 2011 Posted August 13, 2011 opiekun????a psiak nie jest w schronie????bo chyba tak jest gdzies napisane ze wrocil z adopcji z lekiem separacuyjnym z ktorym wlascicel sobie nie poradzil.....ale moze ja cos pomieszlam..... Quote
jofracy Posted August 13, 2011 Author Posted August 13, 2011 Pies jest w schronisku, ale ma stałego opiekuna (wolontariusza), który się nim zajmuje (wychodzi na spacery, ogłasza), aktualnie opiekun ma jakieś problemy z internetem i nie ma go na dogo, a w związku z tym, że boksery są bliskie mojemu sercu, postanowiłam stworzyć mu wątek na dogo, żeby więcej osób się o nim dowiedziało... Nie zmienia to faktu, że stałym opiekunem (schroniskowym) Devonka jest ktoś inny, a ja nie mam żadnego prawa do podejmowania jakichkolwiek decyzji w jego sprawie. W sensie formalnym mogę go sobie adoptować, jak każda inna osoba z ulicy i to tyle jeśli chodzi o moją decyzyjność względem Devonka... Quote
kimiji Posted August 13, 2011 Posted August 13, 2011 [quote name='jofracy']mogę go sobie adoptować[/QUOTE] A my nie mamy nic przeciwko jeśli byś go zaadoptowała:megagrin: Quote
fernari Posted August 13, 2011 Posted August 13, 2011 Noo, ale tak na stałe. Adoptuj boxera bliskiego Twojemu sercu :) :) :) Quote
kimiji Posted August 13, 2011 Posted August 13, 2011 nooo wiem, przepraszam, mam dzisiaj nadmiar dobrego humoru i zakładam, że wszystko jest pozytywnie napisane :) Quote
jofracy Posted August 13, 2011 Author Posted August 13, 2011 Chodzi o to, że naprawdę zależy mi na jego losie. Boję się, że kolejne domki będą się bały go zabrać. Jechałam ostatnio z koleżanką do pracy i jej opowiadałam jej o Devonie, a ona na to: jak chcesz to moja siostra ci pożyczy klatkę kenelową. Ale ja nie mam absolutnie żadnego doświadczenia z takimi lękowymi psami... Quote
karmelcia Posted August 14, 2011 Posted August 14, 2011 bo tak moze byc ze zostawiony sam ,bedzie zamienial sie w PSA DEMOLKE i kazdy go odda bo ilez zniszczen mozna zniesc,trzeba go nauczyc zostawania i tego ze rozlaka z opiekunem to nic strasznego,ze pan zawsze wroci itp....a zamykanie go ciagle w klatce...hmmmm.....czy to aby dobre rozwiazania czy potencjalny ds bedzie chcial tak zyc z psiakiem?????? Quote
kimiji Posted August 14, 2011 Posted August 14, 2011 Jakby można chociaż zobaczyć czy z innym psem w domu nie demoluje...jakby nie demolował to miałby wtedy duże szanse na adopcje mimo lęku Quote
jofracy Posted August 14, 2011 Author Posted August 14, 2011 No to szukamy chętnego z mieszkaniem przed remontem :) Quote
fernari Posted August 14, 2011 Posted August 14, 2011 W sumię zamykanie psa w klatce to nie jest dobry pomysł ... :( No ale co innego?? Jak brałam Bąbelka na dt to też proponowano mi, żebym go trzymała w klatce ... Nie mogłabym u siebie w domu psa w klatce zamykać :/ Nowi właściciele prawdopodobnie też by nie chcieli ... Nie jestem specjalistką, ale mi się wydaje, że jak bierzesz psa ze schroniska i Ci demoluje, szczeka, to jak widzi, że Pan jest zły i oddaje go z powrotem do schronu to ... to po prostu się zmienia ... Jak znalazłam moją Sonie w lesie jako szczeniaczka, miała zostać tylko kilka dni, ale ja z moim bracikiem się do niej przywiązaliśmy, no to już moi rodzice powiedzieli, że może zostać. Potem zaczęła demolować, zniszczyła (zjadła) jedyne pamiątki mojego taty po jego mamie, zniszczyła telewizor (wtedy to był majątek, nie tak jak teraz) no to nie wytrzymali. Oddali ją do schroniska. Wszyscy oprócz mojej mamy zaczęli strajkować, przestaliśmy chodzić do szkoły i po dwóch tygodniach moja mama uległa. Już mieliśmy plany co robić, żeby takie coś się nie powtórzyło, ale o dziwo Sonia się zmieniła. Wtedy miała 7 miesięcy, teraz ma 12 lat i od tamtej pory niczego nie tknęła, nic nie zniszczyła. Za to inne moje psy nadrobiły straty :( Więc może Devon też się zmieni ?? Nie wiem, taki przykład podałam z życia rodzinnego, trochę głupi i bez ładu i składu, no ale cóż ... :evil_lol: Quote
jofracy Posted August 14, 2011 Author Posted August 14, 2011 Ja bym nie oczekiwała od psa, że sam się zmieni... myślę, że trzeba z nim popracować. Czytałam o takich przypadkach na kilku forach i wszędzie piszą o klatce kenelowe... że to nie jest znęcanie się nad psem, tylko dawanie mu poczucia bezpieczeństwa. Quote
fernari Posted August 14, 2011 Posted August 14, 2011 [quote name='jofracy']Ja bym nie oczekiwała od psa, że sam się zmieni... myślę, że trzeba z nim popracować. Czytałam o takich przypadkach na kilku forach i wszędzie piszą o klatce kenelowe... że to nie jest znęcanie się nad psem, tylko dawanie mu poczucia bezpieczeństwa.[/QUOTE] Miałam napisać post o dawaniu mu poczuciu bezpieczeństwa a zapomniałam ... :o W sumie racja, zmienić się raczej nie zmieni ... A pracować w schronisku to nie ma jak, no bo co dają krótkie spacery dwa razy w tygodniu ? To jedynie będzie możliwe na tymczasie, ewentualnie w hotelu ... Może ta klatka to nie taki zły pomysł :) Quote
karmelcia Posted August 14, 2011 Posted August 14, 2011 na zmiane nie ma co liczyc,mlody psiak WYRASTA z demolowania A DOROSLY....DEMOLUJE BO BRAK MU POCZUCIA BEZPIECZENSTWA.KLATKA,MOZE JEST JAKIMS WYJSCIEM ALE CHYBA NA CHWILE....a nie na cale zycie,czy potencjalny wlasciciel bedzie sie bawil w zamykanie psa w klatce jak zabraknie mu fajek i bedzie chcial wyskoczyc na 5 min do sklepu?????nie!!!!zostawi psa a ten zje jego ulubione buty czy obgryzie drzwi itp.....ja NAPRAWIAJAC PSIAKI na dt biore pod uwage wszelkie mozliwe opcje zyciowe i cwicze z psami,bo ja wiem co za pol roku bedzie po adopcji.....wiec profilaktycznie ucze zaszkodzic nie zaszkodzi a przydac sie moze. Quote
Recommended Posts