Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

EDIT: Vegas nazbierał na operację, termin - 30 września.

EDIT: 4.09 Vegas był na konsultacji u dr Łobaczewskiej. W obu oczach ma 'skórzaki powiekowo-spojówkowe', co powoduje m. in. 'zapalenie rogówki z melanozą'. Ma także 'cechy zapalenia błony naczyniowej oczu'. Mówiąc prościej - ma od urodzenia zdeformowane powieki, co powoduje zawijanie się włosów w stronę gałki ocznej i jej drażnienie. W jego przypadku deformacja powieki jest bardzo duża... W tej chwili ma dalej dostawać difadol, muszę też wykupić gentamycynę (antybiotyk). Jak najszybciej powinien mieć zrobioną plastykę oka. Operacja jest skomplikowana i co za tym idzie droga - ok. 800 zł, może uda się zejść do 600... Po operacji nie będzie już problemu z jego oczami, po zagojeniu będą wyglądały całkowicie normalnie.
Mam straszne problemy z dogo, aktualne info jest na evencie: http://www.facebook.com/event.php?eid=252055871478909

Bardzo proszę o pomoc, z tą operacją nie można już dłużej czekać, rogówka już jest naruszona :( Wpłaty na operację Vegasa można kierować na konto:

22 1370 1109 0000 1706 4838 7304
Fundacja Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt Viva!
ul. Kopernika 6 m 8, 00-367 Warszawa

Tytułem: dla Vegasa

Vegas to ok. 3 - 4 msc szczeniak, który od dwóch dni błąkał się po osiedlu Ługi w Otwocku - miejscu, gdzie bezdomne psy gromadzą się stadami :( Wzięłam go do siebie, ale jest to baaardzo awaryjne miejsce, przede wszystkim dlatego, że mój pies kompletnie go nie akceptuje. Vegas skacze na klamki i potrafi sam otworzyć sobie drzwi, więc odizolowanie ich jest bardzo trudne... Poza tym w zamknięciu strasznie płacze. Nie mam też funduszy na utrzymanie malucha, nie mam w tej chwili nawet za co kupić mu karmę, nie mówiąc o szczepieniu czy zabawkach...
Vegas ma problem z oczami, strasznie mu ropieją a powieki zawijają się do wewnątrz, są na nich jakieś dziwne grudki. Potrzebna mu wizyta u okulisty...

Pilnie szukam dla Vegasa domu tymczasowego, a najlepiej stałego. Jest sympatycznym psiakiem, bardzo spragnionym kontaktu z człowiekiem - cały czas stara się być blisko mnie. Uwielbia dzieci, na osiedlu przyłączył się do dzieciaków z placu zabaw i razem z nimi bawił się piłką. Do spokojnych psów jest ok, ale z dominującym mogą się pokłócić o pozycję w stadzie, bo Vegas ma charakterek... Jest żywiołowy, potrzebuje sporo ruchu. Docelowo będzie sporym psiakiem.

Kontakt w sprawie szczeniaka:
tel.: 660 116 551
mail: koosiek.psy@gmail.com

• Replies 77
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

co do podwijania się powiek - wiem co to oznacza miałyśmy ostatnio taki przypadek... tu cała historia http://www.dogomania.pl/threads/208207-Przesypatyczny-Leon-pilnie-potrzebuje-datków-na-operację-oczu!!! To bardzo niebezpieczne dla psa - Leon prawie stracił wzrok. Mogę zaproponować tylko konsultację i ewentualny zabieg u dra Garncarza z Wawy... Od razu mówię, że to kosztowne 800zl normalnie - jak przedstawi mu się sytuację bierze prawie połowę taniej - w przypadku Leona (dużego psa) było 485zl...

Skoro syt jest tak ciężka proponuję pomyśleć o bazarku, zebraniu deklaracji choćby jednorazowych, wydarzeniu na FB (nasi darczyńcy byli właśnie stamtąd) i cegiełkowe allegro. Międzyczasie oczywiście szukanie DT lub DS...

Posted

Co do oczu - nie wiem, co to dokładnie jest, miałam niedawno pod opieką psa z podwijająca się powieką i wyglądało to inaczej, nie było żadnych grudek, a on ma w kąciku oka spory guzek...

Co do reszty - ja to wszystko wiem, tylko mam pod opieką jeszcze kilka innych psów, osiem w hotelach i i tak nie starcza mi czasu na szukanie dla nich pomocy... Dwa lada dzień będą miały eksmisję z hotelu, bo nie mam czym zapłacić...

SkarpetKa, dzięki! Zaraz coś wyskrobię do ogłoszeń. Jutro postaram się o lepsze zdjęcia.

Zrobiłam wydarzenie na fb: http://www.facebook.com/event.php?eid=252055871478909

Posted

[quote name='Malawia']mogę zapytać mojej wetki, czy przyjmie NAS na krechę, bo kasy też nie mam, a szkoda żeby cierpiał!!!!![/QUOTE]

Byłoby super, bo on te oczy ma naprawdę paskudne...
Tylko nie mam pojęcia, kiedy mogłabym zapłacić, dzisiaj ogołociłam portfel na tymczas Smoka, do końca miesiąca jestem dosłownie bez grosza...

Posted

Jak będę wracała z pracy to wdepnę do wetki, pogadam i zobaczymy.... zadzwonię jak tylko od niej wyjdę!! Biedny maluch :-( , mam pewien plan... ale o tym później...

Posted

Malawia, wpadnij do mnie z młodym, może jak wymęczy szczyla, będzie trochę spokojniejszy :D Matko, nie znoszę szczeniaków... On jest fajny, ale jak śpi.

Tu widać troszkę to oko, cały czas mocno ropieje, po lewej stronie jest to zgrubienie:

Tekst do ogłoszeń:
Vegas to śliczny, ok. 3-4 miesięczny szczeniak przypominający terriera. Wesoły, bardzo kontaktowy, lgnący do człowieka. Uwielbi dzieci, byłby świetnym kompanem zabaw. Jest energiczny, żywiołowy, potrzebuje aktywnych właścicieli, nie nadaje się na kanapowca. Może mieszkać zarówno w bloku (umie chodzić po schodach, jeździć windą), jak i w domu z ogrodem (ale nie w budzie - za bardzo potrzebuje kontaktu z człowiekiem!). Lubi inne psy, ładnie chodzi na smyczy. Docelowo będzie sporym psem.

Kontakt w sprawie adopcji:
tel.: 660 116 551
mail: koosiek.psy@gmail.com

UWAGA: warukiem adopcji jest wizyta przedadopcyjna oraz podpisaie umowy adopcyjnej zawierającej warunek wykastrowaniapsiaka po ukończeniu przez niego roku.

Posted

Witam. Chciałabym Wam pomóc, ale mogę tylko w taki sposób, że w razie organizacji bazarka, mam trochę fantów do podesłania... Jeżeli jesteście zainteresowane, proszę o pw :)
Rzeczywiście nieciekawie to wygląda- ja nie mogę wziąć go na DT, mam swoje 4 psy, a wśród nich westa, który nie toleruje obcych samczyków- takich jak ten (na moje oko ma co najmniej 4 m-ce, a może i 6).
Rozwiesiłaś ogłoszenia? Może on komuś zaginął i poszedł tam gdzie są psy?
Będę zaglądać-polecam też dać link do wątku na stronach dla terierów w potrzebie na Dogo- wchodzisz na grIII-cią i w prawie każdej rasie jest taki wątek. Jak sama nie ogarniesz, chętnie pomogę...
Co do powieki- wiem że to schorzenie nazywa się jakoś "zespół podwijającej się powieki" czy podobnie i wymaga korekty chirurgicznej- może poszukaj w dziale weterynaryjnym...
Dobrze by było, gdyby maluch uniknął schronu- tym bardziej, że tam zaniedbają oko, i może je w końcu stracić :(
Trzymam kciuki że zjawi się ktoś kto da małemu DS/DT.
Po namyśle stwierdziłam, że aby troszkę Ci pomóc, to ja go pozgłaszam w terierach na dogo...- i podam link do tego wątku :)

Posted

Za bazarek będę bardzo wdzięczna, chciałabym go chociaż zaszczepić...
Pół roku raczej nie ma, ma jeszcze bardzo szczenięcą budowę i mleczne ząbki.

Miałam niedawno szczeniaka z entropium - powiekę miał podszytą, czekała go tylko operacja korekcyjna oka po zakończeniu wzrostu. Podobno można to też leczyć jakimiś maściami+później ta korekta... Zresztą co weterynarz, to inne sposoby leczenia :roll: Ale w przypadku Vegasa są jeszcze te dziwne guzy w kącikach...
No i oczy mu strasznie ropieją, momentami ropa dosłownie zalewa mu gałkę... Bardziej mi to przypomina zespół suchego oka,bo wtedy tak bardzo leci ropa...
Mogę sobie tak dumać, ale wetem nie jestem, nie mam o tym bladego pojęcia i sama nic nie zdziałam :(
Mam gdzieś tel. do dr Łobaczewskiej, okulistki, wiele osób ją poleca, dobrze by było go do niej zabrać...

Arielka, dzięki za porozsyłanie wątku!

Posted

Aha, no i wydaje mi się, że Vegas ma nieco wycofane gałki oczne - Cosmo, ten z entropium, też tak miał w chorym oku, według weta to reakcja obronna na włosy, które wchodzą do oka z podwijająca się powieką. Jeśli dobrze mi się wydaje, to trzeba te oczy jak najszybciej zacząć leczyć, bo gałki będą się dalej cofać :(

Posted

Koosiek- ja napisałam, że mogę podesłać fanty na bazarro, ale zrobić nie dam rady... Jakbyś była zainteresowana, daj znać na pw- mam rodziców w Wawrze, jeżeli to niedaleko Ciebie, to łatwiej się będzie spotkać :)

Posted

Jak Vegas przeżył kąpiel, dał czadu...:evil_lol: to jest super koleś ;-) a wymęczymy go w parku, lub u mnie, bo teren zamknięty! I nie narzekaj, ja mam takich X 2 w domu!!! Synuś i córcia jak zaczną to oj joj joj...:mad: . Tylko trzeba Vegasowi szybciutko mu te oczy wyleczyć , bo się chłopaczyna męczy i cierpi!

Posted

Vegas był u weta, dostał kropelki na oczy, ale musi obejrzeć go okulista. To nie podwijająca się powieka, tylko wada w budowie oka, kwalifikuje się do operacji :( Gałki oczne faktycznie się cofają :(
Za kropelki jestem winna w lecznicy 47 zł.

[quote name='Malawia']Jak Vegas przeżył kąpiel, dał czadu...:evil_lol: [/QUOTE]

Kąpieli jeszcze nie było, dopiero ze swoim wróciłam ze spaceru. Zresztą co tam kąpiel, jak ja mam temu narwańcowi zakroplić oczy? :roll:

Posted

Vegas z sunią Malawii - myślałam, że jak się wybiega, to w domu padnie, ale on się zawiesza na pięć minut, resetuje system i szaleje z powrotem :roll:

[CENTER][video=youtube;jWUbUbo6cRY]http://www.youtube.com/watch?v=jWUbUbo6cRY[/video][/CENTER]

Posted

Nie bez trudu, ale wykąpałam wczoraj nadpobudliwca. Straaasznie nie podobał mu się kontakt z wodą, po wypuszczeniu z łazienki przez piętnaście minut turlał się po tapczanie :roll: A woda z kąpieli była niemal czarna...
Vegas ma poobcinane wąsy :( Ma też dziwną wyłysiałą plamę ze strupkami na lewej stronie szyi, nie wiadomo od czego - może od za ciasnej obroży? Wet kazał obserwować, jak nie zacznie zarastać, trzeba będzie pobrać zeskrobinę.
Kropelki dostaje, mam nadzieję, że pomogą, bo ropieją mu te oczy strasznie...
Nie napisałam wcześniej, wet ocenił go na 4,5 msc.

Zdjęcia po kąpieli - turlanie:

Tu jakieś wcześniejsze: