hudini Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Witam serdecznie...Z góry informuję,że jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość...Mam problem z moimi psami...Otóż mam 2 psy:6 letnią sukę mastiffa i rocznego labradora.Do tej pory pieski dogadywały się bez kłopotu(wiadomo czasem zdarzały się jakieś konflikty,ale to nic takiego), jednak w piątek suka urodziła 11 szczeniąt(3 padły) przez sobotę cały czas leżała z młodymi,nie wstawała ciągle czuwała(w sumie nie dziwi mnie to)...W poniedziałek postanowiła wyjść,dlatego też wypuściłem ją z kojca a labradora wziąłem na smycz,żeby nie narozrabiał...Suka gdy tylko zobaczyła labradora zaczęła na niego warczeć,szczekać potem zaczęły się gryźć dość ostro.Szybko je rozdzieliłem choć powiem że widok suki trochę mnie przestraszył...Zamknąłem ją i teraz gdy wypuszczam ją to muszę zamykać jego...Taki stan rzeczy nie bardzo mnie satysfakcjonuje więc proszę poradzić mi co powinienem zrobić i czy zachowanie suki jest uzasadnione?? Quote
LadyS Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Suka broni małych, czy Cię to satysfakcjonuje, czy nie, taki stan będzie trwał jeszcze przez jakiś czas, w najgorszym wypadku - dopóki szczyle będą z matką. Najlepiej wysterylizuj sukę, żeby nie miała małych, i kłopotów w przyszłości nie będzie. Quote
hudini Posted August 9, 2011 Author Posted August 9, 2011 ok dziękuje a info...ale póki co lepiej żeby pies i skua nie mieli ze sobą kontaktu?? Quote
LadyS Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 [quote name='hudini']ok dziękuje a info...ale póki co lepiej żeby pies i skua nie mieli ze sobą kontaktu??[/QUOTE] No jeśli tak reaguje suka, to oczywiste, że najlepiej je izolować. Quote
ewtos Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Zdecydowanie , trzeba izolować . Jak długo to sam musisz obserwować zachowanie matki. Labrador może pamiętać i "napinać" się na jej widok a to nie wróży nic dobrego. Quote
Sybel Posted August 9, 2011 Posted August 9, 2011 Tak z ciekawosci - suka jest pod opieką weterynarza? Bo skoro maluchy padły, to jakas tam przyczyna jest i reszta też się moze posypać. No i suka jest w tej chwili w stresie, bo pilnuje gniazda. Quote
bobroska. Posted August 11, 2011 Posted August 11, 2011 Suczka urodziła szczeniaki po labradorze? Quote
BorsukWiosenny Posted August 13, 2011 Posted August 13, 2011 http://www.dogomania.pl/threads/212826-Agresywne-zachowanie?p=17433077#post17433077 Quote
Sznupa Posted August 17, 2011 Posted August 17, 2011 Suka pilnuje młodych,zresztą opisujesz to dokładnie w innym poście do którego link masz powyżej. Wyciągnij wnioski. Quote
Recommended Posts