Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam rocznego mieszańca owczarka niemieckiego. Jest agresywny w stosunku do ludzi którzy przychodzą do mnie lub przechodzą obok płotu. Pogryzł sąsiadów, przeskakuje ogrodzenie i ucieka, do tego jest uparty i nie chce ulec. Nie wiem jak mam go nauczyć żeby nie rzucał się na ludzi.

Posted

yamayka napisał(a):
Skąd jesteś? Szkoda czasu na forumowe porady, trza prosić o pomoc dobrego szkoleniowca.

W sumie to byłoby dobre wyjście, trzeba jeszcze podwyższyć płot lub jakkolwiek inaczej zabezpieczyć żeby nie uciekał.

Posted

Przez internet nikt nie rozwiąże problemu agresji, szczególnie u dużego, silnego psa, który już zrobił komuś krzywdę. Potrzebna będzie praca ze szkoleniowcem; tak jak dziewczyny piszą podaj skąd jesteś, może ktoś dobry jest w Waszej okolicy.

No i priorytetem na już jest zabezpieczenie psa - czy to niewypuszczanie go z domu/kojca bez nadzoru, a jeśli trzeba go zostawić na zewnątrz bez opieki, to solidnie uwiązanego. Duży pies wychodzący przez ogrodzenie i gryzący ludzi jest bardzo niebezpieczny - dość już codziennych doniesień o pogryzieniach czy nawet zagryzieniach dzieci przez agresywne psy...

Posted

wiem podwyższylismy płot na 1,7 m ale tez go przeskakuje teraz budujemy mu kojec tez bedzie musiał się do niego przyzwyczaić bo zawsze siedział w domu. Zastanawiam się tylko czy takie szkolenie cos da, i ile kosztuje jestem z okolic radomia jest tu pare ogłoszeń o tresurze psów tylko nie wiem czy to da jakies rezultaty bo jak atakuje wogole nie reaguje jak go wołamy itp

Posted

a i zapomnialam dodac ze najbardziej agresywny jest kiedy jestesmy w poblizu chyba chce sie popisac albo nas broni , karcimy go za kazde szczekanie jak ktos przychodzi ale czasami nie wszystko się da przewidzieć co zrobi i zauważyć ze ktos wchodzi albo idzie

Posted

Na tę chwilę nie macie za bardzo wyjścia, bo jak nie spróbujecie popracować ze specjalistą nad jego zachowaniem, to albo psa czeka życie w klatce, albo skończy się jakąś tragedią.
Szkoleniowiec jest m. in. od tego, żeby wypracować posłuszeństwo psa wobec Was.

A jeszcze - ile pies ma spacerów, ile czasu dziennie ktoś się nim zajmuje, jest czegoś uczony, bawicie się z nim? Owczarek niemiecki to pies pracujący, on potrzebuje ruchu i zajęcia, spacerów - to nie pies do puszczenia na podwórko, żeby robił co chce. Większość psów tej rasy, które znam, i nie są wyprowadzane na spacery, szkolone, nie jest poświęcane im sporo czasu, niestety sprawiają takie problemy jak Wasz, dostają obsesji na punkcie stróżowania, stają się nadmiernie agresywne i niestety niebezpieczne. Jak pies był pozostawiony cały dzień sam sobie, nikt go nie szkolił, nie pracował z nim w młodym wieku chociaż 1-2 godziny dziennie, to takie problemy niestety były do przewidzenia...

Poza szkoleniem przydałoby się jeszcze psa wykastrować - właśnie dojrzał, hormony buzują, i może to być przyczyna jakiejś części jego agresji i obsesyjnego pilnowania terytorium.

No i niestety taki ból posiadania agresywnego psa, że trzeba zawsze wszystko przewidzieć. Jeśli pies jest na posesji, furtka czy brama powinna być zamknięta tak, żeby nikt nie mógł przypadkowo wejść; posesja powinna być też oznaczona. Za każdą krzywdę zrobioną przez psa człowiekowi odpowiada właściciel; niezależnie czy pies uciekł, czy na posesję weszło np. dziecko sąsiadów, przez niezamkniętą na klucz furtkę.

Posted

chodze z nim czesto na spacery i codziennie się z nim bawię na podwórku, jeszcze się zastanowimy nad wykastrowaniem go bo tez czytałam że to obniza troche poziom agresji i dominacji psa , dzięki za rady