Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam was, jakiś miesiąc temu wzięłam kotkę która miała zostać wywieziona do lasu ... Bardzo fajnie dogadała się z moją sunią, bawią się, myją itp. Jednakże kotka nie może się bawić w domu, gdy np na dywanie leży korek a kotka na niego zapoluje, sunia już biegnie z podniesionym ogonem zobaczyć co się dzieje i zabiera jej zabawkę. Żeby pobawić się z kicią muszę się zamknąć na balkonie inaczej się nie da;/ . O mnie nie jest zazdrosna kot normalnie może chodzić po mieszkaniu, wskoczyć mi na kolana itp. Chodzi tylko o zabawę kotki w mieszkaniu. Proszę o jakieś pomysły jak mogłabym rozwiązać ten problem.

Posted

Psy uwielbiają obiekty dynamiczne. Dlatego statyczny, leżący korek nie jest interesujący-ale gdy zacznie się ruszać za sprawą kota, i w dodatku kot na niego poluje, to pies ma obowiązek się tym zająć bo sprawa jest poważna ;)
Znajdź psu inne zajęcie. Z kotem tym korkiem raczej się nie pobawi, zostaje więc tylko je rozdzielić i naczyć bawić się oddzielnie.
Możesz psicy zostawić np. Konga albo jakiegoś fajnego gryzaka i dopiero wtedy dać kotu zabawkę. Jak będzie ciężko-odprowadź psa na miejsce i tam daj mu zajęcie. Leżąc na posłaniu i gryząc kość nie ma możliwości zabierać kotu zabawki.
Gdyby pies olewał wszelkie zabawki i przysmaki, bo akurat teraz chce właśnie ten konkretny korek-zajmij się szkoleniem albo wspólną zabawą z suczką. Kot świetnie zajmie się sam sobą, pies już niekoniecznie. Jak mocno by się ten korek nie ruszał, nie będzie ciekawszy od Ciebie jeśli się postarasz. Odwróć jego uwagę od bawiącego się kota, niech zajmie się czym innym.
Możesz też bardziej to sformalizować, ucząc psa czekania na swoją kolej. Jeśli umie zostawać na miejscu, wykorzystaj to-każ mu zostać na posłaniu gdy kot bawi się swoimi zabawkami. Sama wiesz, ile Twoja sunia może tak wytrzymać-jak będziecie blisko granicy, zabierz kotu zabawkę i daj ją psu. Nie zaczynaj zabawy, po prostu jej ją daj-szybko jej się znudzi, bo znów jest statyczna. Jak ją zostawi-nagródź ją super zabawą, np. w przeciąganie.
Uczysz psa, że jeśli poleży u siebie, dostanie to, na czym mu zależy; jeśli zerwie komendę to nie ma szans na nagrodę. Co więcej-uczysz ją,że kocia zabawka wcale nie jest fajna, wręcz przeciwnie:jest nudna. Za to wyczekanie w spokoju gdy kot się bawi kończy się super zabawą z właścicielem.
Gdyby suczka zerwała komendę, uniemożliw jej dojście do kota (najlepiej blokując własnym ciałem) i odprowadź na miejsce, skróć czas oczekiwania.