morglith Posted August 6, 2011 Posted August 6, 2011 witam dwa tygodnie temu moja sunia przeszał zabieg sterylizacji. wszystko było ok już wieczorem zachowywała się normalnie ale dwa trzy dni po zabiegu zauważyłem, że gdy wyjdziemy na spacer sunia robi pierwsze siku normalnie, a zaraz potem szuka znowu miejsca na siusu przykuca i próbuje robić siusiu ale lecą dwie trzy krople albo nic i tak co kilka metrów. zaniepokojony poszedłem do lekarz. po wizycie miała zrobione badanie krwi i moczu, i lekarz stwierdził podwyższony poziom mocznka ale nie przekraczający górnej normy. powiedział, że to może być jakiś stan zapalny albo, że to jeszcze w środku się jeszcze goi. sunia dostaje od 5 dni KEFAVET i URINOVET ale obserwując ją na spacerach nie zauważyłem żadnej poprawy. boje się, że podczas zabiegu coś poszło nie tak. czy są jakieś badania, może potrzebne jest prześwietlenie. prosze o pomoc. podzrawiam Quote
xxxx52 Posted August 7, 2011 Posted August 7, 2011 Ojej zrob koniecznie RTG .jakiego masz psiaka.Czy dobry wet wykonywal kastracje? Quote
morglith Posted August 7, 2011 Author Posted August 7, 2011 miał być cocker spaniel, ale i tak ja kocham :) , dobry wet bo jak wziąłem ją do domku to była bardzo chora póżniej było dobrze, w gabinecie też ma dużo ludzi i dobrą opinie. Quote
morglith Posted August 7, 2011 Author Posted August 7, 2011 w moczu wyszło że ma podwyższony poziom mocznika, ale nie przekracza górnej granicy, Quote
xxxx52 Posted August 7, 2011 Posted August 7, 2011 co wet stwierdzil?czy ma zapalenie drog moczowych(wprowadzenie bakteri)? Quote
morglith Posted August 8, 2011 Author Posted August 8, 2011 wyniki badania moczu gęstość wzgldna : 1,030 odczyb (pH) : 5,0 białko : ++++ hemoglobina : krew bez hemolizy bilirubina : + urobilinogen : 3,2 umol/l glukoza : negat kom. nabłonka dróg moczowych : powierzchowne płaskie poj. krwinki białe : 2-4 wpw krwinki czerwone : 2-4 wpw bakteria: poj. może to coś pomoże Quote
gryf80 Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 wysoki poziom białka no i ta bilirubina,mocz też trochę za kwaśny,a masz może resztę wyników? Quote
barberry Posted August 8, 2011 Posted August 8, 2011 A nie ma to jakiegoś związku z hormonami? Absolutnie nie jestem weterynarzem ale bardzo podobne 'objawy' (sikanie kilka razy podczas jednego spaceru, pod koniec jest to dosłownie jedna kropelka) wykazuje moja suczka podczas każdej cieczki. Chodzi chyba o zostawienie swojego zapachu... Niemniej jednak suki tego same nie wymyślają - wpływ na to zachowanie mają zmiany hormonów. Może i w tym wypadku nastąpiły jakieś zaburzenia po sterylizacji...? Takie tam domysły ale ja przebadałabym krew pod kątem hormonów. Quote
Martens Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 Na zaburzenia hormonalne po takim zabiegu kilka dni to zdecydowanie za wcześnie. Możliwe natomiast, że jeśli została wysterylizowana tuż przed cieczką, to organizm nie zdążył się przestawić i suczka po prostu znaczy teren. Stawiałabym jednak na jakiś stan zapalny, ból przy oddawaniu moczu. Quote
barberry Posted August 10, 2011 Posted August 10, 2011 [quote name='Martens']Na zaburzenia hormonalne po takim zabiegu kilka dni to zdecydowanie za wcześnie. Tutaj to już dwa tygodnie. To jeszcze za mało? [SIZE="1"]Nie wiem, pytam. Quote
Martens Posted August 11, 2011 Posted August 11, 2011 Z tego co zauważyłam takie zmiany to zazwyczaj kwestia minimum miesiąca, zazwyczaj kilku. Chyba że tak jak napisałam, sunię wycięto np. tuż przed cieczką - wtedy mógł się zrobić i hormonalny bałagan, ale też myślę, że jakieś objawy wystąpiłyby później. Quote
dorobella Posted August 11, 2011 Posted August 11, 2011 Przydałyby się wyniki morfologii z biochemią Quote
Recommended Posts