Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Uczę szczeniaka chodzić na luźnej smyczy. Przestudiowałam artykuły na onecie, przestudiowałam wątek na dogo i zdecydowałam się na metodę drzewa (bo mały zaczął niemożliwie ciągnąć). U nas się sprawdza, bo pies na tyle mały (3,5 kg kundla ;)) że jestem w stanie zatrzymać się NATYCHMIAST w momencie, kiedy smycz zaczyna się naprężać. Efekt widoczny już w trakcie pierwszego spaceru - może dlatego że problem ciągnięcia dopiero się u nas pojawił i chciałam to to zdusić w zarodku. No i mam wątpliwości jeśli chodzi o pochwałę/smakołyk. Otóż mały zaczął naprawdę pięknie współpracować i smycz jest luźna praktycznie cały czas... a ja idę i co 5 sekund powtarzam "dobry piesek... dobry piesek.. dobrze... dobry piesek..." :roll: I co jakiś czas podaję do mordki nagrodę. Czy ja aby dobrze robię? Wyczytałam, że w metodzie klikerowej posyła się serię kliknięć gdy smycz jest luźna... więc to po prostu przełożyłam na bez-klikera. Niby działa, ale jakoś nie do końca jestem przekonana, czy powinnam tyle razy go chwalić... zgłupieć można... :niedowia:

Zagadnienie nr 2. Kiedy piez zaczyna ciągnąć (zdarza się, szczególnie jak zobaczy COŚ na horyzoncie), zamieram i czekam aż pies się zorientuje i spojrzy na mnie. Wtedy daję komendę "równaj" jednocześnie kierując go smyczą i smaczkiem na miejsce obok lewej nogi. Jak wyrówna - chwalę - daję do dzioba - komenda "idziemy" i truchtamy sobie dalej. Skomentujcie czy dobrze robię, bo nie chciałabym czegoś schrzanić na początku i może teraz jest jeszcze czas żeby skorygować tę metodę.
Z góry dziękuję za sugestie! :)

Posted

1.
Wg. Jean Donaldson największym błędem popełnianym przez początkujących właścicieli psów jest.. zbyt mała liczba stosowanych wzmocnień (pochwał i nagród). Także-nie, nie robisz źle :)
A tak już konkretniej-duża liczba nagród i pochwał powinna być stosowana tylko w początkowym etapie szkolenia, kiedy dopiero uzyskujemy zachowanie. Później, gdy pies wie, czego od niego wymagasz (a tak wynika z opisu), wprowadzamy zmienną procedurę nagradzania-nagradzamy psa coraz rzadziej, w nieregularnych odstępach i różnymi nagrodami. Zwierzak ma oczekiwać na nagrodę, ale nie może być jej pewien przez całe życie za każde prawidłowe zachowanie. Kiedy będziesz zbyt przewidywalna ("a, pójdę chwilę przy nodze, znowu się jakiś smakol skapnie") staniesz się nudna. Co więcej-zbyt często stosowane wzmocnienie traci na znaczeniu, pies przyzwyczaja się do luksusu bardzo szybko, tak jak i my.
Także-na początku chwalimy psa jak najczęściej i -tak jak to robisz-korygujemy natychmiast nawet najmniejsze błędy. Później staramy się stopniowo wycofywać wzmocnienie. Tylko z głową-jeżeli przez wiele dni pies jest nieustannie chwalony i nagradzany, a nagle dostanie tylko jednego smaczka i niezbyt ciepłą pochwałę, może stwierdzić, że popełnił błąd i zacznie kombinować. Także-powolutku :)

Co do drugiego zagadnienia-jeżeli pies już WIE co znaczy komenda równaj w danym środowisku (czyli jeśli na ogół idzie ładnie przy nodze, a tylko w wyjątkowych przypadkach zdarzają mu się wpadki), to nie musisz go naprowadzać smakolem na odpowiednią pozycję. Wypowiadasz komendę i dopiero kiedy widzisz, że nie bardzo kuma o co chodzi-podpowiadasz, np. naprowadzaniem. W innym wypadku uczysz przekupstwa-"idź obok mnie, bo mam smaczki w ręce" . Nie o to chodzi. Po drugie-żeby pies był posłuszny w każdych warunkach-musisz ćwiczyć w każdych warunkach. Jeśli zrywa komendę na widok innego psa-poćwicz chodzenie przy nodze obok innego psa (jak gdyby od początku-z regularnymi nagrodami i dużą ilością pochwał, ale wycofaną znacznie szybciej).
Wykorzystaj też inne nagrody-jedzenie to silny, ale nie jedyny motywator dla zwierzęcia; co więcej-nie zawsze jest pod ręką. Bardzo dobrym sposobem jest nauczenie sygnału zwalniającego - tak, żeby pies wiedział,że nie musi już iść przy nodze, a może sobie powęszyć i pozwiedzać, np. na długiej lince. Wykorzystaj dostęp do środowiska jako nagrodę-na zasadzie "jak pójdziesz przy nodze, to może pozwolę Ci się przywitać z tym psem i obwąchać tamten krzaczek-jeśli będziesz wyrywać, nie pójdziesz tam na pewno".

No i gratuluję szybkich rezultatów i fajnego podejścia :)

Posted

a ja jeszcze dodam od siebie-u mnie metoda drzewka nie sprawdziła się w ogóle. co więcej po jakimś czasie miałam psa robiącego piruety gdy się zatrzymywałyśmy ;) często też pies wypracowuje sobie łańcuch zachowań: ciągnę-przestaje-dostaję smaka... co oczywiście do niczego dobrego nie prowadzi. dlatego zmieniłam metodę. kiedy pies mnie wyprzedzał, całkowicie luzowałam smycz, wołałam i szłam w inną stronę. jeśli nie poszła za mną, ciągnęła ją w końcu smycz i nie miała wyboru. od czasu do czasu za podjęcie prawidłowej decyzji dostawała smaka. dziś Etna jeszcze trochę ciągnie, zwykle gdy bardzo chce jej się siku :D ale ogólnie mamy super postęp

Posted

Hmm... No u mnie na razie jest OK, zobaczymy jak będzie dalej. Smaków nie daję za każdym razem, ale często chwalę. Metodę muszę dostosować do naszej wesołej gromadki: każdy spacer w konfiguracji ja, pies + dwulatka - łatwiej mi całe towarzystwo zatrzymać niż przekierować (za dużo plątania pod nogami się robi ;)) :roll:
Będę obserwować. Kiedy młodemu się utrwali, zacznę jeszcze bardziej schodzić ze smaków, żeby uniknąć takiej sytuacji, którą opisałaś. Mam nadzieję, że będzie OK. Ciągnięcie na smyczy nie było dla mnie jakimś wielkim problemem, bo nie zdążyło się nim stać. Zaczęłam pracować nad luźną smyczą po pierwszym spacerze ma którym zauważyłam tendencję do ciągnięcia, pewnie dlatego nauka idzie tak szybko. :)

Posted

to dobrze, że szybko zareagowałaś :) ja niestety straciłam kilka miesięcy prowadząc psa na automatycznej smyczy, która szybko uczy ciągnięcia.
faktycznie, z taką gromadką łatwiej się zatrzymać :)
powodzenia życzę!