Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

[quote name='Ulka18']Ten szczeniak dzisiaj znalazl dom :multi:
Adoptowal go bardzo mily, spokojny pan ok. 25 lat.

Ale czad :multi::multi::multi:
/ jakby powiedziało moje dziecko ;) /
szkoda ze wiecej nie brałam na ręce moze to byłby tzw. dobry dotyk :evil_lol:;)

Posted

Ewatr,a to Ciebie juz nie bylo, jak ten pan adoptowal tego malca?
Jeszcze sie zastanawia nad innym psem, duzym, na podworku.
Namawialam go na tego rudego wilczarza przy wejsciu do budynku.

A to kolejna gwiazdeczka z mieleckiego schroniska, ktora wyprzytulala dzisiaj Ewatr (co potem bylo gledzenia, bo mala troche piszczala).

Mala Pchelka ma juz allegro :

Oto adres strony z Twoim przedmiotem:
http://allegro.pl/show_item.php?item=326096176

Posted

Mam pytanie ,a raczej rodzice . Na dniach chcemy wysłać paczkę dla swoich mieleckich psiaczkow i przy okazji chcemy zamówić witaminki dla schroniska tylko czy lepiej kupić Dolfos 10 kg dla juniorów/czy jest ich dużo w schronisku/ czy lepiej trochę dla juniorów a trochę dla starszych? Dla których jest najpilniejsze?

Posted

Tak ,my wysyłamy po 10 kg dolfos junior jak tylko wyczytam na wątku że jest dużo podrostków.A czy to jest duży worek to nie wiem ,bo nie udało się nam jeszcze trafić na 10 kg , bo ciągle nie ma w Krak-Wecie.Ale w zamian dostajemy 10 woreczków po kilogramie,tyle ,żew cenie niższej takiej jak za opakowanie 10-cio kilogramowe.

Posted

A tak teraz wygląda nasza Fantusia:loveu:

Fanta bardzo urosła ,i przytyła waży teraz ponad 8, 5 kg(dodam ,że jak ją przywieźliśmy to ważyła 3,80 kg). W ogóle to nareszcie zniknęły biegunki na dobre i wprowadzamy jakieś inne pokarmy oprócz intestinala. Niestety ma również problemy z oczkami , nawracają jej zapalenia spojówek:-(. Dostaje wapno i witaminy , udało się ją w końcu zaszczepić, bo przedtem cały czas chorowała. Ale to wszystko nic, bo teraz pojawił się większy problem, muszę więc się Wam wyżalić cioteczki. Fantunia ma prawdopodobnie dysplazję stawów biodrowych i będzie konieczna operacja:placz:.Ile może kosztować operacja, ze wstępnymi badaniami? Leczenie małej pochłonęło już setki złotych więc jesteśmy całkowicie spłukani, a na domiar złego jeszcze nasz starszy pies choruje.:-( Prawdopodobnie nie będzie nas stać na operację.Kompletnie nie wiem co robić:-(. Proszę poradźcie. Jak długo możemy czekać?

Posted

Fantunia pięęękna :crazyeye::loveu::loveu::loveu::loveu:
Cudownie słodziachny młody kolak :loveu:

Strasznie mnie smuci, że malutka ma takie problemy zdrowotne... :-(
Na temat dysplazji mam nadzieję wypowie się ktoś, kto zna temat (jogi?). Ja niestety nie mam o tym bladego pojęcia.
O dysplazji możesz też poczytać i popytać tutaj:
http://www.dogomania.pl/forum/forumdisplay.php?f=326
Pamiętam jak obawialiście się, żeby mała nie miała problemów zdrowotnych, bo wystarczająco dużo problemów macie z Kajtkiem. A tu jak na złość... :-(

Dziękuję za tak wspaniałą opiekę nad malizną :Rose:

Posted

Taki slodziak i takie podejrzenie :placz:
Mam nadzieje, ze ta wstepna diagnoza sie nie potwierdzi...ta mala kruszynka nie zasluzyla na taki los, Wy Maggie nie zasluzyliscie na to co Was spotyka...to niesprawiedliwe...ehhh los zawsze taki jest :-(

Posted

Jogi, chyba trzeba zrobic RTG stawow i dopiero po tym zdecydowac?

Wkleilam wiadomosc nt. Fantuni na forum collie. Forum ma pewne srodki na ratowanie kolakow, moze dorzuca sie do operacji, jesli okaze sie niezbedna.

Posted

Bardzo dziękuję dziewczyny za wsparcie. Jesteście kochane:loveu:. Od razu mi lepiej. Jogi dzięki za PW. Pójdziemy zrobić zdjęcie RTG i potem zobaczymy, myślę ,że mimo mojego ogromnego zaufania do naszego weta , skonsultuję z ortopedą te wyniki. Tak bardzo chciałabym ,żeby Fantunia była wreszcie zdrowa:roll:.

Posted

Maggie, operacja przy dysplazji to ostateczność, po którą sięga się, gdy zawiodą wszystkie inne sposoby i pies nie jest w stanie normalnie i bez bólu funkcjonować. Fanta to jeszcze dzieciak, dlatego warto powalczyć innymi sposobami. Ważny jest typ aktywności (jak najmniej schodów, skakania po meblach, szaleństw spacerowych, za to dużo chodzenia, jak zrobi się cieplej także pływania, dobrze robią masaże i ćwiczenia w domu), ważne jest utrzymanie właściwej wagi i wspomagacze na stawy (te powinien polecić wet), okresowo być może także mocniejsze leki. Polecam Ci forum o dysplazji, znajdziesz tam sporo dobrych rad:
http://www.dysplazja.com/viewforum.php?f=7&sid=ed5a0d3f65f33ad9df96deb1210638da
Bardzo mocno trzymam za małą kciuki :kciuki:

Posted

Temat: Re: szczeniaki z galerii
Od: "Profil1" <mtoz@neostrada.pl>
Data: Wt Marca 11 2008, 1:44 pm

[SIZE="4"]Poszły nr. 6 12 2 3
Nie ma też suczki biało rudej z tej strony.

Posted

Przeklejam wiadomosc jaka dostalam od Danusi z forum collie.

Od Pieski2 Do:Ula
Wysłany:Pon Mar 10, 2008 9:28
Temat:stAWY

Mój obecny pies-Kay miał w wielu 4,5 m robione zdjęcie stawów ,bo zaczął utykać na tylna lapkę. Pierwszy wet na klinice wet. w Lublinie stwierdził szparkę w stawie biodrowym i kazał oddać psa hodowcy lub uśpić! Na drubi dzień pojechałam tam spowrotem-(150km w jedna stronę ) i drugi obejrzał zdjęcia i stwierdził, że nie jest tak żle. Zmiany malutkie były tylko w jednym stawie.Kazał dawać-Caniviton forte 2x dziennie(nie pamietam dobrze ale chyba po 1 miarce) , spacery tylko powolne na smyczy, zero zabaw z psami, oraz zalecił pływanie dla psa. ale nie było to mozliwe. a przede wszystkim zalecił odchudzanie-bo Kay miał nadwagę i wyglądał na 7-8 m .Po 2 latach podawania tego suplementu i stosowaniu sie do zaleceń(pies oczywiście bardzo schudł i wyglądał na glodzonego)zrobiliśmy zdjęcie rtg.

Wynik-A1 Czyli nie ma dysplazji!!!!! A tego weta co kazał mi uspić psa -sama bym uspiła.Tyle strachu i nerwów na darmo.
Zyczę Wam aby sunia też wyszła z tego.Caniviton Forte jest drogi-ok. 80zł za puszkę -ale na prawdę warto spróbować.Spowalnia kostnienie niewykształconych panewek biodrowych.Mozna też gotować galaretę z nóżek kurzych ale to duzo roboty i mozna przedawkować co skończy się biegunką.Pozdrawiam-Danuta.

Posted

No Cioteczki, Pani Lucyna Zboralska slawna hodowczyni collie napisala nt. Fantuni :p I sa to dobre wiesci :p Przeczytajcie same.

Od: Lucy Z
Do:Ula
Wysłany:Pon Mar 10, 2008 10:25
Temat:Fanta

Witam,

przeczytałam na forum o problemie z dysplazja u Fanty. W tym wieku nie jest potrzebna operacja. Teraz wskazane jest podawanie suczce preparaktów wspomagających np. CANIVITON FORTE, który mozna równiez nabyc w sklepach internetowych. Jeśli suczka ma stwierdzona dysplazję za pomoca zdjecia RTG to powinna otrzymywać dawki lecznicze. Na opakowaniu sa podane dawki.
Suczka jest w takim wieku, że mozna zminimalizować skutki odczuwania dysplazji. Byłabym raczej ostrozna przy podejmowaniu decyzji o operacji.
Na pewno nie w tak wczesnym wieku.
Mam nadzieję, że wszystko bedzie w porzadku.

Pozdrawiam
Lucyna Zboralska

Posted

Dziękuję bardzo za zainteresowanie moją Fantunią, :loveu:Dzisiaj jedziemy na zdjęcie RTG i zobaczymy co dalej. Mam nadzieję ,że wszystko będzie dobrze, wierzę w to. Ulka a to specjalnie dla Ciebie.:calus:

Posted

Maggie,
wiesz, ze Fantunia szczegolnie leży mi na sercu.
Chcialabym jej zakupic ten preparat. Daj tylko znac jakie sa wyniki RTG.
Tak czy tak trzeba posluchac Pani Lucyny Zboralskiej i zapomniec o operacji.

Posted

Przepraszam,że tak późno piszę , ale jakoś padłam jak wróciliśmy od weta. Myslę,że stres mnie zjadł, tak bardzo się bałam o Fantunie. Ale na szczęście na zdjęciu wyszło,że Fanta nie ma dysplazji:multi:
Bardzo się ucieszyłam tą wiadomością, kamień spadł mi z serca. Niestety jest też druga strona medalu, dalej nie wiemy co jej jest, dlaczego w wywiadzie oraz objawach ma większość objawy dysplazji. To może oznaczać dwie rzeczy, że albo ta dysplazja sie dopiero rozwinie(co jest raczej mało prawdopodobne), albo po prostu jej stawy są słabe przez wszystkie te choroby , które miała. nie miały czasu się zregenerować. Tak czy inaczej trzeba obserwować dalej i warto byłoby podawać jej ten preparat Caniviton Forte lub coś podobnego, co wzmocniłoby jej osłabione stawy.
Ulka jeszcze raz bardzo, ale to bardzo dziękuję za wsparcie :loveu:, to było mi bardzo potrzebne.

Posted

Maggie,
bardzo, bardzo sie ciesze, ze Fantunia nie ma dysplazji :multi:
Podaj prosze numer konta na pw wplace na pierwsze opakowanie Caniviotonu.
A tymczasem dobrze byloby gotowac gesty wywar z kurzych lapek i podawac malej.

Posted

Witaminki Dolfos Junior wysłane. 10 woreczków po 1 kg.Garnki niestety tylko trzy/ w Krak-Vecie nie było dużych misek-/ i też tylko trzy kocyki ,ale będziemy dosyłać,jak będziemy robić paczkę dla "naszych psiaczków', czyli tak raz w miesiącu,"