Jump to content
Dogomania

Czy jesteś alfą dla swojego psa?  

571 members have voted

1. 1. Czy jesteś alfą dla swojego psa?

• Tak bezwzględnie!
    • Nie uważam tego za konieczne!
    • Niestety nie!
    • Pracuję nad tym!

Recommended Posts

Posted

jj.julka napisał(a):
[FONT=Arial][/FONT]

[FONT=Arial]Od zawsze fascynowały mnie wilki… ich życie w hierarchicznej sforze, polowania itd.
[FONT=Arial][SIZE=2]Jak pisałam mam huskiego i stosuję się do rad zawartych w „Zapomnianym języku psów” . Ciekawi mnie w jaki sposób zaszkodziło czy nawet zepsuło to relacje człowiek-pies??? i na jakich zasadach funkconuje relacja przewodnik-pies??? bo alfa-sfora to wiem ;)
[/FONT]
[FONT=Arial]Jeszcze daję ciekawego linka co do wilków i siberianów: [/FONT][FONT=Arial]http://www.huskyteam.eu/art/artczarkowska.html[/FONT]
[FONT=Arial]Cały tekst jest ciekawy i zachęcam do przeczytania (ale zwróćcie uwagę na 2 ostatnie zdania)[/FONT]

Przeczytałam tekst z podanego linku.... Ja mam na ogródku cis, ale moje psy nie nadgryzają go żadną porą roku. (Zmądrzały, kiedy zjadły miłorzęba ;):lol: ). Trochę mnie zdziwił fragment o tym, że husky omijają cisa w porze, kiedy ma on trujące owoce. Z tego, co mi wiadomo, wszystkie części cisa ( i igły i gałęzie ) są trujące, poza właśnie czerwoną osnówką owocu...Więc ta obserwacja, jako dowód atawistycznej mądrości husky jest nietrafiona... Według moich obserwacji, w zasadzie każda teoria jest po części nietrafiona, bo do niektórych słusznych spostrzeżeń dorabia się filozofię, a do tej filozofii podciąga się resztę zjawisk, czasem zupełnie na wyrost. Ja jestem przekonana, że moje psy widzą we mnie człowieka, w każdym razie, na pewno nie psa, ani wilka. I to wcale nie dlatego, że zaznaczam jakiś dystans. Wręcz przeciwnie.. Nie mam nic przeciwko zabawie na czworakach i nie przestrzegam żadnych dziwnych reguł. Po prostu, jeśli mam dość zabawy, to mam dość nie dlatego, że tak przeczytałam w "mądrej" książce. I wcale nie uważam, że ja muszę rządzić. Staram się "słyszeć", co mi mają do "powiedzenia" moje psy. Nigdy na tym nie ucierpiały nasze relacje. W teorii dominacji pomysł traktowania psa jak ciągle zagrażającego mi wroga, może być samosprawdzającą się wyrocznią...i nawet jeśli chcemy przełożyć relacje w wilczej sforze na psie zachownia, może nie powinniśmy wymagać od psa żeby nas traktował jak wilka. Wystarczy zaobserwować jak pies przegląda się w lustrze...Nie mogę się oprzeć wrażeniu, że jakieś przebłyski samoświadomości mają w psiej psychice miejsce. Jestem wręcz przekonana, że większość naszych psów, wie, że to my zapewniamy im byt, i jesteśmy zupełnie kimś innym, niż drugi pies z tej samej sfory...

Posted

nie należy się zastanawiać nad tym jak zostać Alfą, ale ten Szef z linka to taki odpowiednik osobnika Alfa, tylko, że ten cały osobnik Alfa to wilki-tata w rodzinie wilków, więc nijak nie może się mieć do naszych psów, które otrzymują od nas pożywienie (codziennie, a niektóre nawet kilka razy dziennie, a nie tak jak u wilków raz na jakis czas, czesem lepiej - czesem gorzej z tym pożywieniem u nich jest), mają zapewniony dom, bezpieczeństwo, spełnione potrzeby ruchowe i inne, poza tym niektóre są wykastrowane więc nie szukają stada, w którym mogłyby się rozmnażać i wychowywać potomstwo, polować, i w którym jako zwierzęta stadne panuje zasada, że w grupie bezpieczniej, łątwiej o przetrwanie.

Ale np. kiedy jest spotkanie kilku psów jest taka para osobników samiec i samica (najstarszych, z największym doświadczeniem, często największych, najspokojnieszych) które pilnują tylko zgraji młodszych ganiających i tarzających się psiaków, przyglądają się temu (często z podwyższenia) i tylko ewentualnie wkraczają w sytuacjach kiedy wynika jakaś kłótnia, rozdzielają psy no i też witają się z każdym nowo przybywający przybyszem jakby go sprawdzały czy ma dobre intencje i niezagraża podopiecznym... u nas tak jest... kiedy codziennie o 20:00 psy się spotykają ze sobą w parku na wybieganie i spotkanie towarzyskie właścicieli.